Тварини

Бобри в природі

Pin
Send
Share
Send
Send


Бобри - мешканці невеликих лісових річок і струмків, плес і боліт. Іноді вони селяться в занедбаних кар'єрах, сільськогосподарських каналах. Можна сказати, що життя цих тварин залежить від води, адже саме тут вони відчувають себе вільними і захищеними. Для полуводяного тваринного головне, щоб обрана річка не промерзала взимку занадто глибоко і не пересихала в спеку, а протягом не повинно бути сильним, щоб не розмити житло. І звичайно ж, першорядне значення для тваринного має наявність достатньої кількості рослинної їжі - це те, чим харчуються бобри.

Бобри - ідеальні будівельники

Ледве бобри визначаються з місцем проживання, вони тут же починають будівництво. А оскільки вода для них - це все: і будинок, і джерело того, чим харчуються бобри в природі, - то сімейні гнізда споруджуються у самого берега.

На крутому березі трудяги копають нори, на пологому - вибудовують хатки з гілок і сучків, ретельно цементуючи їх річковим мулом. Вхід завжди споруджується під водою, щоб бути недоступним для ворогів. Водяні будівельники вибирають за основу відповідний кущ, старий пень або велику купину у кромки води, а потім накидають зверху купу палиць і гілочок. Зсередини бобри звільняють простору нішу, скріплену глиною або мулом.

Іншу споруду, не менш важливе для тварини - гребля. За рахунок неї підтримується високий рівень води в річці, закриваючи доступ до входу в гніздо і забезпечуючи тим самим маскування і безпеку. Та й взагалі, гребля створює глибокий і просторий ставок, розширюючи простір і забезпечуючи великою різноманітністю свіжої рослинної їжі.

Харчування бобрів в різні пори року

Щоб зрозуміти, чим харчуються бобри, досить знати, що вони є типовими рослиноїдних гризунами. Тому в якості корму ідеально підходять: трава, деревина, листя, молоді пагони дерев, водяні і напівводні рослини. Далекі походи за їжею тварини влаштовують тільки восени, коли роблять запаси кормів на зиму. В основному ж вони харчуються на території, прилеглій до їх поселенням.

У різні пори року харчування цих тварин дещо відрізняється з природних причин. Влітку бобри віддають перевагу свіжим трав'янистих рослин, із задоволенням уплітаючи річкову траву, листя і молоді пагони дерев, а потім - стебла і навіть коріння.

Восени відповідь на питання «чим харчується бобер?» Дещо змінюється. Зокрема, для тих родин, які живуть неподалік від сіл, селищ і дачних ділянок. Тоді бобри перетворюються в дрібних розбійників, крадучи овочі з городів. І якщо зимовий раціон харчування становить, в основному, кора і деревина заготовлених з осені повалених дерев, то навесні він розширюється за рахунок поїдання молодих пагонів, що виростають уздовж берега.

Улюблена їжа бобрів

Як вже говорилося, бобри - рослиноїдні гризуни. Так ось, як з'ясували вчені, їжею для них є більше трьох сотень різних видів рослин. Є й улюблена їжа для цих диких тварин: м'ясисті і соковиті стебла латаття, кубушки (латаття) жовтої, ірису болотного.

Інші ласощі бобрів - молоді вербові пагони, гілочки осики і черемхи. Гризуни підгризають їх приблизно 20-25 сантиметрів завдовжки від самого заснування і великими пучками перетягують до свого житла. Там вони занурюють здобуту заготовку в воду і надрізаними кінчиками уминають в м'який грунт річки. Трудяги роблять досить великі «засіки», обсяг яких досягає 2-х кубометрів. Це нелегка праця, зате морозною зимою, коли водойма покривається кіркою льоду, тваринам не треба буде виходити зі свого затишного притулку: достатньо всього лише витягти потрібну кількість смачних гілочок в хатку.

Знаючи, чим харчуються бобри, буде цікаво згадати про те, що вони прекрасні нирці. Ці дивовижні істоти можуть перебувати під водою 15 хвилин, поїдаючи стебла і листя водяних рослин! Природно, що природа подарувала їм м'ясисті, дуже рухливі губи, що дозволяють гризти і не захлинатися. Коли звір гризе зелень - то, чим харчуються бобри під водою, губи щільно змикаються за потужними різцями.

Щоосені бобри валять стовбури дерев і заготовляють не тільки кору, але і великі гілки, перетягуючи їх ближче до свого затишного житла. До речі, розгризаючи кору - то, чим харчується бобер в міжсезоння, - тварина одночасно підточує свої величезні передні зуби, які ростуть протягом всього життя.

В першу чергу полуводяние гризуни використовують корми, що знаходяться неподалік від нір і хаток і коли ті закінчуються, то добувають їжу далі, вище за течією. Найніжніші і тонкі гілки з'їдаються на місці, більші відправляються до селища бобрів, а з товстих стовбурів обгризають м'ясиста кора. Цікаво, що великі розміри дерев не лякають цих невтомних і ненажерливих тварин.

Транспортування і заготівля корму на зиму

Про заготівлю корму про запас вже було трохи сказано, і сім'я бобрів трудиться над цією справою від малого до великого. А ось транспортування здобутої їжі до хаток проводиться різними способами. Якщо до річки недалеко, то гризуни затискають гілку зубами за товстий кінець і задкують спиною до водойми. Якщо ж місце видобутку деревини розташоване на великій відстані, то бобри перетягують гілки, тягнучи їх збоку від себе.

Під час підготовки до зимівлі тваринами заготовлюється близько 30 кубометрів дерева, але якщо водойма цілий рік багатий водяною рослинністю, то запаси можуть і не проводитись. Підгризаючи дерево, бобри поступово переміщуються навколо товстого стовбура, вгризаючись все глибше. Зробивши невелику перепочинок, гризун продовжує працювати, поки дерево не надломити і не впаде від власної ваги. Повалених деревину тварина дбайливо обробляє: окремо чурбакі, окремо гілки і кора. Що ні з'їдається відразу на місці - залишається в засіки.

Весняна активність бобрів в пошуках корму

Чим харчуються бобри взимку - зрозуміло. У сплячку вони не впадають, але як поводяться навесні в пошуках їжі? Перші вилазки зі своїх сховищ бобри починають здійснювати вже в кінці лютого - початку березня. Природно, спонукає до цього голод, адже зимові запаси виснажені. Спочатку виходи на берег носять рідкісний і нетривалий характер, але, у міру того, як погода стає тепліше, проявляється активність бобрів: вони затримуються на суші все довше, проводячи весь час в пошуках корму. В цей час бобри рідко валять великі дерева, в основному вони відшукують і відразу ж з'їдають прутики верби, а якщо пощастить - гризуть з'явилися пагони водяних і прибережних трав.

Літній спосіб життя бобрів

Літній спосіб життя бобрів безпосередньо пов'язаний з тим, чим харчується бобер влітку. Найчастіше особини в цей період живуть поодинці в тимчасовому житлі, тому кожен видобуває їжу на своєму кормовому ділянці. Це вже пізніше, з наближенням осені, сім'я об'єднується, щоб разом зробити запаси на зимівлю. А влітку бобри, як і інші травоїдні тварини, насолоджуються великою кількістю зелені в прилеглій до будинку території.

Найбільший гризун

У наш час в природі існує два види бобрів: канадський і європейський. Відмінності між ними невеликі, хіба що європейський трохи менше канадського. Давним-давно, близько 5 млн років тому, бобри могли помірятися силами навіть з самим господарем лісу - ведмедем. Величезні предки нинішніх гризунів вимерли, і сьогодні будівельники гребель набагато поступаються в розмірах своїм прадідам.

Дорослий самець бобра важить приблизно 20-25 кг, деякі богатирі досягають ваги в 45 кг, довжина доходить до 1,2 метра. 15-20 см займає чудовий хвіст, його ширина майже дорівнює довжині. Ще цього хвостику відведена важлива роль кіля - з його допомогою волохатий плавець регулює глибину занурення в воду. Можливість все бачити під водою і відмінно там орієнтуватися дають боброві абсолютно прозорі повіки.

Є ще дещо цікаве в зовнішності гризунів: кіготь на великому пальці розщеплений на дві половинки - це подарунок природи, щоб звірята мали можливість розчісувати свою шерсть. Продовжуючи розмову про кінцівках, хочеться відзначити, що вони допомагають бобрів добре плавати. Задні лапи - з перетинками, такі ж перетинки мають качки. Завдяки їм плавці можуть розвивати швидкість до 10 км / год. Передні лапи порівняно маленькі, без перетинок, оснащені значними потужними кігтями, якими можна легко рити землю. Ще передні лапки виконують роль рук - в них тварини носять глину, гілки.

Прекрасна густа шерсть і товстий шар жиру під шкірою захищають бобрів від холоду. За своєю шубкою звірята ретельно доглядають, розчісуючи її природного гребінцем. Завдяки маслянистої рідини, яку виділяють спеціальні залози, цей чудовий хутро не намокає.

Зуби тварин ростуть все життя, і якщо не будуть регулярно сточуватися про дерево, то досягнутий небувалих розмірів.

Життя бобрів в природі сповнене небезпек. Її тривалість становить в середньому 13-15 років. У неволі вони живуть в 2-3 рази довше.

Життя бобрів в природі

Всі ті тварини, що є сусідами з бобрами, покладають на них місію по збереженню і при необхідності порятунку водних і прилеглих лісових угідь. Виходить так, що своєю працею волохаті будівельники дбають не тільки про своє благополуччя, - спокій сусідів теж залежить від них.

Звук поточної води пробуджує в бобрах пристрасть до будівництва, і вони починають діяти. Будувати можуть цілодобово - вдень і вночі, більш працелюбних працівників знайти неможливо. Нову водну територію бобри починають освоювати за планом, виробленому роками:

  1. Будується гребля, яка перетворить струмок в затишний і тихий ставок.
  2. Створюється система каналів, щоб розширити володіння.
  3. Споруджується величезна комора.
  4. Будується величезний, багатокімнатний будинок висотою більше 1 метра. Стіни будинку зводяться в півметра товщиною.

Всього лише після закінчення одного тижня будинок готовий, входи знаходяться під водою, щоб захистити житло від ворогів. Коли бобер працює на «тартаку», заготовлює деревину, то наражається на ризик. Дерево може впасти і придавити бобра, тому за будівельним матеріалом, а разом з цим і за їжею відправляється тільки один, інші члени сім'ї зайняті іншими справами по господарству. Добре цим лісорубам! Адже чим харчується бобер? Та тим, з чого і будує свої греблі. Будівельний матеріал важливо здобувати, а й запаси їжі для родини гризунів потрібно робити дуже великі.

Вірні дружини і дбайливі батьки

У родині пухнастих гризунів панує вірність і відданість. Вони все роблять разом протягом життя, розумно розподіляючи роботу між усіма членами сім'ї. Молодь може жити разом з батьками до двох років, після цього діти повинні відправлятися будувати свій будинок, намагаючись під час поневірянь знайти собі пару.

Мама-бобріха призводить в посліді від 3 до 4 дитинчат вагою в 0,5 кг кожен. Малюки народжуються повними копіями своїх батьків, тільки маленькими. Вони вже в шубках з великими зубками і чудовими хвостиками. Через два тижні майбутні лісоруби вже гризуть тверду їжу. Чим харчується бобер старший, то їсть і молодший. Сімейної ідилії в водних будиночках можна тільки позаздрити!

Чим харчуються бобри в природі?

Основне меню цих працьовитих гризунів - трав'янисті рослини. Чим харчується бобер, показують часто в мультфільмах. У більшості випадків з екранів ми бачимо, як ці тварини поїдають рибу. Це неправда - водні звірки не вживають таку їжу. Сил на лісоповалі вони витрачають дуже багато, їх потрібно якось заповнювати для того, щоб витримувати таке навантаження. І в цьому їм допомагає вже точно не риба!

Чим харчуються бобри в природі, які ж їхні улюблені страви? Ясніше ясного, що це дерево. Улюблені ласощі - прутики вільхи, осики, верби. За день бобер з'їдає до 1 кг деревини. Кора, деревна м'якоть під корою - це найкраща їжа зубастиків. Маленькі гілочки вони сгризают цілком, як цукерки.

Таку тверду їжу важко жувати, а ще важче перетравлювати. Харчова система бобрів цілком готова до цієї роботи.

У зимовий час

Як поводяться водні трудівники в холодну пору року, адже водойми замерзають, навколо все в снігу? Доводиться їм тяжко, але якщо добре підготуватися до зимівлі, то і морози будуть не страшні. Велику частину часу бобер взимку спить. Але щоб спати було спокійно і на ситий шлунок, одній сім'ї на зиму потрібно заготовити більше тонни гілок.

У бобровій хатці, утепленій на зиму, дуже затишно. Ось тільки коли їжа закінчується, главі сім'ї доводиться виходити на промисел. Тіло бобрів пристосоване до плавання, а не до орання снігу, так що на морозі і в заметах доводиться їм дуже важко. Тому вони всі сили докладають до того, щоб запасів вистачило до тепла.

цікаві факти

Життя бобрів дуже цікава, є багато цікавого в їх способі життя:

  1. Відстань під водою в 700 метрів волохаті плавці долають за 10-15 хвилин.
  2. Всього за одну ніч бобер може повалити і очистити від кори дерево діаметром 30-40 см.
  3. Територія площею 3 кв. км може бути обжита всього однією сім'єю бобрів.
  4. Найбільша побудована боброва гребля - 700 м в довжину, що є всесвітнім рекордом. Хоча в штаті Нью-Гемпшир є гребля побільше - 1,2 км.
  5. У місті Бобруйськ є два пам'ятника бобрів, що не дивно, якщо звернути увагу на назву міста.

Бобри в Природі

Бобри ведуть прихований, сутінковий і нічний спосіб життя. Особливою популярністю ці звірі користуються за свою будівельну діяльність. Боброві хатки, греблі, підземні ходи, канали і інші їх спорудження іноді вражають не тільки розмірами, а й якоюсь особливою свідомістю спорудженого. Спостерігаючи за життям бобрів, мимоволі приходиш до думки, що вони без сумніву мають складні і оригінальними рефлексами, що знаходяться на межі розумного. Крім цього, бобри в якійсь мірі є перетворювачами природи, так як під впливом їх будівельної діяльності крихітні річечки часом перетворюються в хороші водні угіддя, придатні для поселення деяких хутрових звірів, водоплавної дичини (про види качок), риб і інших представників тваринного світу .
повернутися до змісту ↑

види бобрів

Розрізняють 2 види бобрів - європейський і канадський. Канадський бобер трохи крупніше європейського, володіє більш розвиненими будівельними інстинктами і більш плідний. так,

У посліді канадських бобрів кількість дитинчат в середньому дорівнює 4, а у європейських коливається в межах 2-3. Максимальна ж кількість дитинчат в посліді, відоме для канадського виду, так само 7-8, а за деякими даними навіть 9. Для європейського вигляду ця величина не перевищує 5.

У забарвленні хутра у канадських бобрів на загальному темно-бурому тлі переважають досить помітні помаранчеві тони. У всьому іншому обидва види дуже схожі й знайомство з одним з них дозволяє скласти враження про зовнішній вигляд і спосіб життя іншого.

До початку нинішнього століття, в слідстві непомірного інтенсивного промислу, чисельність бобрів повсюдно була сильно підірвана, а місцями - катастрофічно скоротилася. Особливо сильно постраждали запаси європейського вигляду. Наступні багаторічні заборони на видобуток бобрів, масові переселення їх в незайняті ними водойми та інші заходи, проведені в багатьох країнах, позитивно позначилися на чисельності цих звірів.
А, ось роль європейського бобра в мисливському господарстві країн Європи і Азії поки що набагато скромніше.
повернутися до змісту ↑

Як виглядають бобри

Цікаве про бобрів

Для зовнішнього вигляду бобра особливо характерний його незвичайний хвіст, що нагадує гребущіх частина весла, що лежить в горизонтальній площині. На відміну від голови і тулуба, порослих густою подпушью, і досить рідкісними остевими волоссям, хвіст бобра покритий порівняно невеликими ромбовидними роговими лусочками. І, якщо хутро надійно захищає бобра від холоду і в якійсь мірі від механічних травм, то хвіст є одночасно і кермом під час пересування звіра в воді, і опорою при подгризаніі дерев, і тим сигнальним пристроєм, вдаривши яким про воду, бобер попереджає своїх родичів про небезпеку. Нарешті це орган, який сприяє регулюванню температури тіла, через звуження і розширення кровоносних судин.
повернутися до змісту ↑

кінцівки бобрів

Передні і задні кінцівки бобра різко відрізняються один від одного. Передні - короткі, чіпкі, позбавлені перетинок, вони служать боброві не тільки для пересування, але і допомагають рити нори, утримувати гілки, шматки деревини та інші предмети, що використовуються для спорудження гребель і хаток. Задні кінцівки - довші, забезпечені шкіряними перетинками, є головним органом пересування бобра у воді. На 2-му пальці кожної задньої ноги є чесальний кіготь, який складається з 2-х товстих рогових пластин. Цими кігтиками щипчиками бобри вичісують зовнішніх паразитів з хутряного покриву і приводять його в порядок.
повернутися до змісту ↑

забарвлення бобрів

Окрас меха у европейских бобров колеблется от светло-бурых тонов до темно-бурых и черных. Больше ценятся темноокрашенные звери. Специалистами было также установлено, что

от черных родителей родятся только черные бобрята, от светло бурых – только светло-бурые, родители, окрашенные в темно-бурый цвет или имеющие разную окраску меха, дают потомство, окрашенное во все цветовые варианты родительских пар и их предков.

Навколишнє середовище бобрів

Бобри живуть по берегах річок, струмків, озер, ставків, в торф'яних кар'єрах, на болотах. При невисокій щільності заселення угідь бобри мають можливість вибрати собі місце для поселення і тому зазвичай займають затишні, тихі, повноводні водойми, густо зарослі вербами та іншими листяними породами дерев і чагарників, з достатнім набором охоче поїдаються ними трав'янистих рослин. Після досягнення високої щільності населення бобри поселяються на бистрині ділянках річок, в сильно усихаючих водоймах, менш сприятливих для проживання. Наприклад,

в Північній Америці бобри здавна заселяють відносно тихі ділянки полугорних річок і струмків, піднімаючись в гору на висоту до 3 тисяч метрів над рівнем моря.

У тих місцях, де біля водойм берега досить високі, бобри викопують собі нори. У водоймах з низькими берегами звірі селяться в кореневих сплетеннях, що ростуть по берегах дерев, або будують собі хатки.

Нори бобрів мають одне або кілька лігвищ - розширень підземних ходів, що вистилають деревною стружкою. Підземні ходи являють собою складну мережу тунелів, діаметром в 25-40 сантиметрів, виходи з яких зазвичай приховані під водою.

Боброві хатки - це конусоподібні споруди, зроблені з недогризків стовбурів і гілок дерев, скріплених мулом. Зазвичай хатки виникають на місцях обвалилися нір або зруйнованих Кобло. Виходи з хаток, яких частіше кілька, також приховані під водою. Чим більше років існує хатка, в якій живуть бобри, тим крупніше її розміри. Фахівцям доводилося зустрічати хатки висотою до 1,5-2 метра, при ширині в 4-5 метрів і більше. В таких хатках є кілька бобрових лігвищ, розташованих на 2-3 поверхах. Якщо сім'я бобрів мешкає у водоймі тривалий час, у неї може бути близько 10-ка нір або 2-3 житлові хатки, нерідко в поєднанні з системою відвідуваних нір і Кобло.

У літню пору температура в гніздових камерах не піднімається вище +22 градуси, а взимку рідко опускається нижче -4 градусів. Значно менші коливання температури, які спостерігаються в житло бобрів, ніж в зовнішньому середовищі, дозволяють цим тваринам, досить чутливим до холоду, жити навіть за Полярним колом.
повернутися до змісту ↑

Спосіб життя бобрів

Живуть бобри сім'ями, зазвичай складаються з 2-х дорослих звірів, малюків поточного року народження та минулорічного молодняка. Всього в родині може бути 6-8 звірів. 2-х однорічні, як правило, залишають батьківську сім'ю навесні, іноді восени, і утворюють своє нове поселення. У місцях з обмеженими умовами для розселення можна зустріти в сім'ї 2-3 і навіть 4-х однорічних звірів. У такій сім'ї може бути до 16 бобрів. Навпаки, там, де умови для розселення підростаючого молодняку ​​не обмежені, від сімей іноді відселяються і однорічні звірі.

Під час посухи, катастрофічного обміління водойм бобри кількох сусідніх сімей змушені збиратися там, де ще збереглася вода. Іноді в таких місцях налічують до 16-20 і більше бобрів. Характерно, що потрапили в біду звірі ставляться один до одного порівняно миролюбно, тоді як в інших умовах між бобрами з чужих сімей можна спостерігати жорстокі бійки.
повернутися до змісту ↑

розмноження бобрів

Бобріха з дитинчатами

Статевої зрілості бобри досягають на 2-3 році життя - європейські частіше на 3-му, а канадські - на 2-му. Розмножуються вони 1 раз в рік. Період спарювання у бобрів, які живуть в середній смузі, доводиться на кінець грудня - початок квітня, розпал гону - в січні-лютому. В цей час звірі часто виходять на поверхню, зрідка залишаючи на вилазках виділення боброві струменя. Сам акт спарювання у бобрів відбувається в воді, під льодом. Вагітність самки триває від 103 до 107, в середньому 105 днів. Тому, період дітонародження зазвичай припадає на травень-червень.

Бобрята народжуються цілком сформованими, зрячими, покритими м'якою шерсткою. Там, де звірята народжуються рано, ще в період весняної повені, новонароджених можна спостерігати у тимчасових притулках. 2-4 денних малюки з працею переміщаються по лігва, майже не піднімаючись на ногах і хитаючись з боку в бік. Бобрята, народжені в постійних оселях, особливо в норах, виявляються з працею.

До віку 2-3 тижнів звірята майже не можуть пірнати, так як їх вага не перевищує ваги витісняється ними води.

Приблизно в 1 місяць бобрята починають показуватися на поверхні, де і поїдають молоді пагони чагарникових рослин і траву. У 3-4 місяці молоді бобри вже цілком самостійні звірята, з усіма звичками дорослих тварин.
повернутися до змісту ↑

Чим харчуються бобри

Харчуються бобри виключно рослинною їжею. Загальний список їх кормових рослин наближається до 300, але основою харчування служить не більше 10-20 видів дерев і чагарників, і 20-30 видів трав. В основному це різні верби, осика, береза, калитка, тополя, латаття, осока, рогози, очерет, стрілолист ... У дерев і чагарників звірі обгризають і поїдають зелену, неопробковевшую частина кори, кінчики гілок, листя, у трав - стебла, листя, квіти, а іноді і кореневища.

Загальновідома здатність бобрів створювати зимові запаси корму. Найчастіше такі запаси рівні 10-25 пухким кубічним метрам, але деякі сім'ї натаскувати до 50 і навіть до 100 кубічних метрів стовбурів і гілок дерев, стебел і кореневищ водних і напівводних рослин. У той же час, є сім'ї, у яких зимові запаси корму зовсім відсутні.

Раніше було прийнято вважати, що бобри поїдають трав'янисті рослини переважно в теплу пору року, а взимку використовують в їжу тільки кору дерев і чагарників, запасених з осені і згризали під час відлиг на поверхні. Однак, останні спостереження показують, що це не так. Водні і прибережні трави служать дуже важливою підмогою в зимовому харчуванні бобрів, а для деяких сімей вони грають головну роль. Все це допомагає зрозуміти, чому у деяких бобрових сімей немає кормових запасів, і чим же вони харчуються взимку. До того ж слід мати на увазі, що запас корму, закладені під лід, закінчується або псується в кінці січня-лютого, і з цього часу звірі повністю переходять на підніжні корми.
повернутися до змісту ↑

вороги бобрів

Ворогів у дорослих бобрів порівняно небагато - вовки, рисі, ведмеді, росомаха. Деякі зоологи відносять до них видру. Бобер і видра живуть в одних і тих же умовах і часто зустрічаються один з одним. Однак, зареєстрованих випадків нападу видри на бобра дуже мало. Тому можна думати, що гострі сильні різці дорослих бобрів є досить надійним захистом і тримають видру на чималій відстані.

У молодих бобрів, особливо у бобрят поточного року народження, коло ворогів набагато ширше. Крім перерахованих - це лисиця, єнотовидний собака, норка, куниця, тхір. З пернатих для бобрят небезпечні пугач і інші великі сови, яструб тетеревятник, чорний шуліка, скопа. Відомі випадки знахідок останків бобрят в шлунках сомів і великих щук.
повернутися до змісту ↑

Харчові конкуренти бобрів

Конкурентів у бобрів порівняно мало. В якійсь мірі серйозно, як про харчових конкурентів бобрів, можна говорити тільки про тих тварин, які мешкаючи в прибережній смузі поїдають деревно-чагарникові рослини, які є кормами бобрів. До таких тварин можна віднести лося, оленів, де останній, мешкаючи в заплавах, досягають високої щільності. Решта ж тварини - миші, полівки, ондатри і інші є харчовими конкурентами бобрів тільки в роки свого масового розмноження.
повернутися до змісту ↑

Хто селиться в бобрових норах

Конкурентів на базі займаних ділянок або жител у бобрів майже немає. У деяких районах одну і ту ж систему нір, поряд з бобрами, використовують і видри. У середніх широтах верхні ходи бобрових нір, що мають продушіни, часом відвідують лисиці, єнотовидні собаки, значно рідше борсуки. У старих занедбаних бобрових норах можна зустріти виводки лисиць і єнотовидних собак.
повернутися до змісту ↑

хвороби бобрів

Бобри схильні до різних захворювань - інвазійних та інфекційних. Частіше за інших у річкових бобрів зустрічаються глистяні захворювання. Без перебільшення можна сказати, що в Природі через місяць після народження, все бобри заражені глистами. Досить добре відомі 26 видів паразитів, властивих бобрів. Найбільш поширеними глистовими захворюваннями є стіхорхоз і травассосіоз.
повернутися до змісту ↑

Стіхорхоз у бобрів

Стіхорхоз викликає один з сосальщиков білуватого кольору, розміри і форма якого нагадують набряклі пшеничне зерно. Цей паразит іноді накопичується в величезній кількості в сліпій кишці тваринного і викликає у останнього втрату ваги, анемію, отруєння організму бобра виділеннями паразита. Стіхорхоз широко поширений серед бобрів воронезької, батюгской, позерской і інших популяцій.
повернутися до змісту ↑

Травассосіоз у бобрів

Травассосіоз викликає невелика волосоподібна нематода коричневого кольору, яка паразитує в шлунку і в протоках великий шлункової залози. Заражені цієї нематодою бобри зазвичай страждають розладом діяльності травного тракту, яке при прогресуючому перебігу може стати причиною смерті тварини.

Під час перетримки, при роботах по розселенню бобри часто гинуть від паратифу і пастереллеза. Відомі також випадки загибелі бобрів від туляремії.

Сьогодні ми з вами говорили про такий цікавий тваринний, як бобер, дізналися про його звички і про те, чим він харчується, де живе. Сподіваємося, що ця інформація допоможе у вашій полюванні на бобра. До речі, а яким способом ви віддаєте перевагу полювати на цього звіра? Поділіться з нами своїм досвідом, історіями.

Стаття підготовлена ​​за матеріалами Ю.Дьякова, кандидата біологічних наук, узятим з вільних джерел.

Чекаємо ваших відгуків і коментарів, приєднуйтесь до нашої групи ВКонтакті!

Де живуть бобри?

Бобри живуть в Європі (Скандинавські країни), у Франції (пониззя річки Рони), в Німеччині (басейн річки Ельби) і в Польщі (басейн річки Вісли). Також бобри водяться в лісовій і лісостеповій зонах Європейської частини Росії, в Білорусії, на Україні.

У Росії бобер живе в Північному Зауралля. Розрізнено живуть бобри в верхів'ях річки Єнісей, на Кузбасі (Кемеровська область), в Прибайкалля, в Хабаровському краї, на Камчатці, в Томській області. Крім того, бобри водяться в Монголії і в Північно-Західному Китаї.

Бобри живуть, маючи в наявності повне спорядження, для ведення полуводного способу життя. Їх вушні отвори і ніздрі замикаються під водою. А спеціальні мигальні перетинки закривають очі, що дозволяє їм добре бачити у воді. Ротова порожнина влаштована так, щоб вода в неї не потрапляла, поки тварина трудиться під водою. Функцію керма в воді виконує хвіст бобра.

Бобри живуть, вважаючи за краще заселяти берега спокійних річок і озер, ставків і водойм. Вони уникають швидких і широких річок, а також водойм, які промерзають взимку до дна. Для цих гризунів є важливим наявність дерев з м'яких листяних порід, наявність водної, трав'янистої і чагарникової рослинності в прибережних зонах і по берегах водойми.

Бобри відмінно пірнають і плавають. Завдяки своїм великим легким вони можуть залишатися під водою до 15 хвилин і пропливають за цей час до 750 метрів. Тому бобри впевненіше почуваються у воді, ніж на суші.

Як живуть бобри?

Живуть бобри сім'ями (до 8 особин) або поодинці. Сім'я складається з сімейної пари і молодих бобрів (виводки за останні два роки). Один і той же ділянку протягом багатьох поколінь може використовуватися сім'єю. Невеликі водойми займає холостий бобер або одна сім'я. Більші водойми вміщають по кілька сімей, а довжина кожного окремого сімейного ділянки вздовж берега становить від 300 метрів до 3 км. Бобри живуть поблизу води і не віддаляються від берегової лінії більш ніж на 200 метрів.

Протяжність сімейного ділянки залежить від великої кількості кормів. У місцях, де рослинність в достатку, ділянки цих звірів можуть межувати між собою і навіть перетинатися. Межі своїх територій бобри мітять. Комунікація бобрів здійснюється за допомогою пахучих міток. Бобри спілкуються між собою за допомогою поз, ударів хвостом по воді і криків, схожих на свист. У разі небезпеки бобер голосно грюкає хвостом по воді і пірнає. Такий бавовна дає сигнал тривоги для всіх бобрів в межах чутності.

Вночі та в сутінках бобри живуть активно. Влітку вони виходять з житла із настанням сутінків і трудяться до світанку. Восени бобри готуються до зими і починають заготовляти корм. Робочий день збільшується до 10 годин. Взимку бобри живуть менш активно, трудова діяльність знижується і переміщається на світлий час доби. Бобри зимують, майже не з'являючись на поверхні, але в сплячку вони не впадають. При температурі нижче -20 ° C бобер зимує в оточенні своєї родини, залишаючись у своєму теплому житло.

Бобри будують новий будинок в кінці серпня. Самотні бобри будівлями не займаються, зате сімейні трудяться досить наполегливо. А як же називається житло бобра? В одному поселенні бобрів зустрічаються два види жител. У першому випадку будинок бобра називається норою. Бобри живуть в норах, вони риють їх в крутих обривистих берегах. Для безпеки вхід в таке житло бобра завжди знаходиться під водою. Нори бобрів є своєрідним лабіринтом, який має 4 входи. Стіни і стеля нори бобра старанно розрівнюються.

Житловий будинок бобра всередині нори розташовується на глибині до 1 метра і шириною трохи більше метра, при висоті в 50 см. Підлога завжди знаходиться вище рівня води. Якщо вода в річці піднімається, бобер піднімає підлогу, зіскрібаючи землю зі стелі. Вся будівельна діяльність бобрів продиктована їх прагненням до безпеки і комфорту. Там, де вирити нори неможливо, будиночки будуються прямо на воді в неглибокій частині водойми. Таке житло бобра називається хатка і бобри будують ці плавучі будинки за принципом спорудження греблі.

Хатки бобрів мають вигляд виступаючого з води острівця конусоподібної форми. Висота такого будиночка бобра досягає 3 метрів і діаметра до 12 метрів, вхід в житло знаходиться під водою. Боброва хатка будується з купи хмизу, який скріплюється мулом і землею. Стіни свого житла бобри ретельно обмазують мулом і глиною. Таким чином, хатка бобра перетворюється в міцну фортецю, а через отвір у стелі надходить повітря.

Усередині бобровій хатки є ходи в воду і платформа, яка знаходиться над рівнем води. Коли приходять заморозки бобри додатково наносять новий шар глини на хатку за допомогою передніх лап. Взимку в бобрових хатках тримається плюсова температура, вода в ходах не покривається кіркою льоду, і бобри спокійно виходять під лід водойми. Взимку над населеними хатками бобрів варто пар. Бобри справжні чистюлі, вони стежать за чистотою свого житла, ніколи не засмічуючи його.

У водоймах, де рівень води мінливий, бобри будують дамби або загати. А для чого бобри будують дамби? Гребля бобрів дозволяє їм підвищувати і зберігати рівень води у водоймі, регулювати його так, щоб входи в хатки НЕ осушити. Гребля забезпечує збереження і безпеку бобровій хатки. Бобри будують греблі з гілок, хмизу і стовбурів дерев, скріплюючи їх глиною, мулом та іншими матеріалами. Якщо на дні є камені, вони теж використовуються в будівництві.

Бобри будують дамби в місцях, де дерева ростуть ближче до берега. Будівництво бобровій греблі починається з того, що бобри пірнають і вертикально встромляють в дно стовбури, зміцнюють проміжки гілками і заповнюють порожнечі мулом, глиною, камінням. Якщо є дерево, яке впало в річку, то воно часто служить опорним каркасом. Бобри поступово покривають його з усіх боків будівельними матеріалами. Часто гілки в бобрових греблях пускають коріння, що дає додаткову міцність спорудження.

Боброва гребля зазвичай досягає довжини до 30 метрів, ширина до 6 метрів, а висота зазвичай - 2 метри, але буває і до 4 метрів. Гребля бобра - міцна конструкція, вона може легко витримати вагу людини. В середньому на будівництво греблі у бобровій сім'ї займає близько місяця. Бобри ретельно стежать, щоб гребля залишалася цілою і тут же ремонтують її в разі виявлення пошкоджень.

Для будівництва бобровій греблі і заготівлі корму бобри валять дерева. Вони підгризають їх біля основи, відгризають гілки, а стовбур поділяють на частини. Дерево діаметром 7 см бобер валить за 5 хвилин. Дерево 40 см в діаметрі бобер валить і обробляє за ніч, так що на ранок залишається лише загострений пеньок і гірка стружок.

Стовбур дерева, над яким бобер уже попрацював, але ще не повалив, набуває характерну форму у вигляді «пісочного годинника». Частково гілки поваленого дерева з'їдаються бобрами на місці. Решта вони зносять або сплавляють по воді до місця будівництва греблі або свого будиночка.

Щороку протоптані маршрути бобрів поступово заповнюються водою, утворюючи боброві канали. За ним тварини сплавляють деревне корм. Довжина таких каналів може досягати сотень метрів. Бобри завжди містять канали в чистоті.

Місцевість, яка перетворилася в результаті діяльності бобрів, називають бобровим ландшафтом. Своєю здатністю змінювати природний ландшафт вони поступаються тільки людині. Бобри - одні з найбільш унікальних тварин, адже вони здатні вчитися і вдосконалювати свої навички все життя.

дитинчата бобра

Бобры моногамны, соединившись однажды, они живут вместе всю жизнь и остаются верными друг другу. Доминирует в семье самка. Бобры становятся способными к размножению в 2 года. Потомство приносят 1 раз в год. Брачный сезон длится с середины января до конца февраля. Продолжительность беременности составляет 3,5 месяца.

В апреле-мае рождается от 2 до 6 бобрят. Дитинчата бобра народжуються зрячі, добре покриті шерстю, а важать в середньому 0,5 кг. Через 2 доби дитинчата бобра вже можуть плавати. Бобри піклуються про своїх дитинчат.

У віці 1 місяця дитинчата бобра переходять на рослинну харчування, але мати продовжують харчуватися молоком до 3 місяців. Підросли бобрята зазвичай ще 2 роки не залишають батьків, після чого молодняк відселяється.

Чим корисний бобер і для чого потрібні бобри?

Бобри корисні тим, що їх поява в річках сприятливо діє на екологічну систему. Особливо корисний бобер будівлями своїх загат. У них поселяється різна живність і водоплавні птахи, які приносять на лапках риб'ячу ікру, і в водоймі з'являється риба. Бобри потрібні тому що їх загати сприяють очищенню води, вони затримують мул і зменшують каламутність.

Бобри миролюбні тварини, а й у них є вороги в природі - це бурі ведмеді, вовки та лисиці. Але головну загрозу бобрів несе людина. В результаті полювання бобер європейський виявився на межі вимирання до початку 20 століття. Бобри винищуються заради свого хутра. Крім цього, вони дають бобровий струмінь, яка використовується в парфумерії та медицині.

Для збереження цього цінного звіра, були вжито дієвих заходів щодо захисту і відновлення чисельності. До початку 21 століття популяція бобрів відновилася. Зараз бобер європейський має статус мінімального ризику в Міжнародній Червоній Книзі. В даний час основною загрозою для нього є забруднення води і споруда гідроелектростанцій.

Якщо Вам сподобалася ця стаття і Ви любите читати цікаві статті про тварин, підписуйтесь на оновлення нашого сайту, щоб першими отримувати тільки найсвіжіші і захоплюючі статті про самих різних тварин нашої планети.

Зовнішній вигляд

Бобри - великі гризуни, пристосовані для полуводного способу життя. Довжина тіла дорослої особини досягає 100-130 см, при висоті в плечах до 35,0-35,5 см, і масі тіла в межах 30-32 кг. Показники статевого диморфізму виражені слабо, але дорослі самки трохи більші за самців. Тіло бобра приземистого типу, з наявністю вкорочених п'ятипалих кінцівок. Найбільш розвиненими і сильними є задні кінцівки. Між пальцями присутні добре розвинені плавальні перетинки. Для бобра характерна наявність сплощених і сильних кігтів на лапах.

Хвіст звичайного бобра веслообразний виду, з сильним уплощением у напрямку зверху вниз, довжиною не більше 30 см, при ширині не більше 10-13 см. Волоски на хвості присутні виключно в області підстави. Значну частину хвоста покривають великі рогові щитки, між якими розташовуються рідкісні і жорсткі, досить короткі волоски. У верхній частині, по середньої хвостової лінії, тягнеться характерний роговий кіль.

Це цікаво! Бобри мають невеликі за розмірами очима, широкими і короткими, дуже несильно виступаючими над хутром вухами.

Під водою отвори вух і ніздрі замикаються, а самі очі закриваються за допомогою мігательних перетинок. Корінні зуби у тварини безкорневого типу, а поява слабо відокремлених коренів характерно тільки для окремих і вікових особин. Різці у бобрів розташовуються позаду і ізольовані від усієї ротової порожнини за допомогою особливих виростів губ, завдяки чому ссавець здатне активно гризти навіть під водою.

Бобри - володарі дуже красивого і оригінального хутра, що складається з грубого остевого волоса з наявністю дуже густий і неймовірно шовковистою підпуши. Фарбування хутра може варіювати від світло-каштанового кольору до темно-бурих, іноді навіть чорних тонів. Хвостова частина і кінцівки - незмінного чорного кольору. Линяють бобри всього один раз в рік. Линька стандартно починається в останню декаду весни, і триває практично до настання зимової пори.

Анальна область бобрів характеризується наявністю парних залоз, жировик і самої бобровій струменя, що виділяє сильно і різко пахне секрет, який несе інформацію про статеву приналежність і вікові особливості особини. Запах такий «бобровій струменя» послужить орієнтиром для інших представників сімейства про межі території поселення. Секрет жировик, який використовується спільно з такою струменем, відповідає за тривале збереження створеної бобровій мітки.

Скільки живуть бобри

Середня тривалість життя звичайного бобра в природних умовах складає приблизно п'ятнадцять років, а при вмісті в неволі - чверть століття. Скорочення термінів життя в природі сприяють не тільки природні вороги, а й деякі захворювання. Незважаючи на те, що звичайні бобри мають досить стійким імунітетом до деяких найпоширенішим інфекційним хворобам, включаючи туляремію, зафіксована загибель ссавців гризунів від пастерельозу, паратифу, а також геморагічної септицемії, кокцидиоза і туберкульозу.

Це цікаво! З сосальщиков у звичайного бобра виявляється наявність печінкової двуустки, а також стіхорхіса і травассосіуса. Саме останні два захворювання дуже негативно позначаються на зростанні чисельності і загальній популяції бобра.

Крім усього іншого, в умовах дуже сильного весняного водопілля гине молодняк бобрів або повністю розбиваються всі сформовані сім'ї, а зимові паводки можуть спричинити скорочення всього поголів'я майже на 50%.

Ареал, місця проживання

Живуть звичайні бобри в норах або так званих хатках, вхід в які розташовується завжди під водою. Нора риється гризуном в крутому і стрімкому березі, являє собою досить складний лабіринт, який має кілька входів. Стіни і стельовий частина нори розрівнюються і грунтовно утрамбовуються. Хатка будується в місцевостях, де облаштування нори просто неможливо, - на пологому і низькому, заболоченому березі і на мілині. Споруда починається не раніше кінця літа. Готова хатка має конусоподібний вигляд і відрізняється великою висотою при діаметрі не більше 10-12 м. Стінки хатки ретельно обмазують мулом з глиною, завдяки чому будівля являє собою неприступну для більшості хижаків фортеця.

Бобри звичайні - це дуже охайні ссавці, ніколи не засмічують своє житло залишками їжі або екскрементами. На водоймах, які мають змінюється рівень води, сім'ї бобрів вважають за краще будувати знамениті греблі-загати, каркасних підставою для яких найчастіше служать впали в річку дерева, обкладають різними будівельними матеріалами. Стандартна довжина готової греблі може досягати 20-30 м, при ширині біля основи в 4-6 м і висоті 2,0-4,8 м.

Це цікаво! Рекордні розміри належать греблі, збудованої бобрами на річці Джефферсон в штаті Монтана, довжина якої сягала цілих 700 метрів.

Для будівельних потреб і з метою заготівлі кормів, бобер європейський валить дерева, попередньо підгризаючи їх зубами біля самої основи. Потім відгризають гілки, а сам стовбур розділяється на кілька частин.

Осика діаметром 50-70 мм валиться бобром приблизно за п'ять хвилин, а дерево діаметром трохи менше півметра валиться і обробляється за одну ніч. При такій роботі бобри піднімаються на задні лапи і спираються на хвостову частину, а щелепи працюють на зразок пилки. Різці у бобрів самозатачивающиеся, що складаються з досить твердого та міцного дентину.

Частина гілок з повалених дерев активно поїдається бобрами безпосередньо на місці, а інша - зноситься і буксирується або сплавляється по воді в сторону житла або на місце зведення греблі. Протоптує в процесі руху доріжки поступово заливаються великою кількістю води і носять назву «боброві канали», які використовуються гризунами для сплаву деревного корму. Місцевість, що перетворилися в процесі активної діяльності звичайних бобрів, називається «бобровий ландшафт».

Раціон бобра звичайного

Бобри відносяться до категорії суворо рослиноїдних ссавців напівводних тварин, які харчуються виключно корою або рослинними пагонами. Особливу перевагу такі тварини віддають осики і верби, тополі і березі, а також різноманітним трав'янистих рослин, включаючи латаття і кубушку, ірис і рогіз, молодий очерет. Велика кількість деревини м'яких порід є необхідною умовою при виборі звичайним бобром місця для проживання.

Рослини, що мають другорядне значення в щоденному раціоні звичайного бобра, представлені ліщиною, липою і в'язом, а також черемхою. Вільха і дуб, як правило, в харчових цілях ссавцями гризунами не використовується, і застосовується тільки в будівництві і для облаштування будівель.

Це цікаво! Дуже охоче поїдаються бобрами також жолуді, при цьому щоденне спожите кількість їжі повинно складати близько 18-20% від загальної ваги тварини.

Завдяки великим зубам і потужному прикусу, звичайні або річкові бобри дуже легко і швидко справляються з практично будь-якими рослинними твердими кормами, а багаті целюлозою харчові продукти перетравлюються за допомогою мікрофлори в кишечнику.

Як правило, ссавець вживає в їжу тільки кілька порід деревини, так як для переходу на новий тип харчування бобрів потрібен період адаптації, що дозволяє кишковим мікроорганізмам пристосуватися до нового виду дієти. З настанням весни і літа кількість трав'янистої кормової бази в раціоні бобра значно збільшується.

Восени напівводяний гризун приступає до заготівлі деревного корму на зимовий період. Запаси складаються в воду, що дозволяє їм до настання лютого практично повністю зберігати всі свої харчові і смакові якості. Середній обсяг зимових харчових запасів на одну сім'ю складає близько 65-70 кубометрів.

Розмноження і потомство

Статевої зрілості європейські або звичайні бобри досягають тільки на третій рік життя, а процес гону припадає на період з закінчення лютого до закінчення березня. Дорослі бобри залишають своє зимове притулок, плавають в відталої ополонці, бродять по сніжному насту і досить активно позначають свою територію бобровій струменем. Такий засіб використовується не тільки самцями, але і статевозрілими самками звичайного бобра.

Процес спаровування, як правило, здійснюється безпосередньо у воді, а приблизно через 105-107 днів вагітності, самкою в квітні або травні народжується від одного до п'яти дитинчат. Як показує практика, кількість дитинчат безпосередньо залежить від віку бобріхі. Стара самка найчастіше народжує три-чотири дитинчати, а молоді особини - по одному-двом бобрята.

Це цікаво! У найперші дні бобрята харчуються виключно материнським молоком, але з віку трьох або чотирьох тижнів збагачують свій раціон різними рослинними кормами.

Грудне вигодовування припиняється у віці півтора-двох місяців. Саме в цей період у маленьких бобрят добре розвиваються не тільки різці, а й корінні зубки, тому вони здатні слідувати за своїми батьками до місця жирування. Самостійними бобрята стають до кінця другого року, коли вони вже споруджують для себе нове житло. Число звичайних бобрів всередині однієї родини дуже по-різному, і може коливатися від однієї до дев'яти або десяти особин різного віку. Однак найчастіше до складу стандартної бобровій сім'ї входить пара дорослих тварин і приплід за останню пару років.

природні вороги

Основні вороги звичайного бобра представлені вовками і росомахою, лисицями і риссю, а також дорослими ведмедями і зграями бродячих собак. Не виключається також можливість знищення наймолодших або слабких особин великими щуками, пугачів і таймень. Видри, всупереч помилковій думці, не здатні приносити звичайним бобрів шкоди, що підтверджено багаторічними візуальними спостереженнями. На сьогоднішній день головним ворогом для бобрів як і раніше залишається людина.

Популяція і статус виду

Євразійські або звичайні бобри деякий час назад досить густо населяли майже всю територію Європи і Азії. Однак в результаті надмірної полювання, кількість таких тварин в даний час значно скоротилося. На сьогоднішній день загальна чисельність популяції доведена практично до повного зникнення і вкрай незначна.

У дев'ятнадцятому столітті, на території більшості країн Азії та Європи майже не залишилося звичайних бобрів. У минулому столітті, в умовах дикої природи, налічувалося не більше 1,3 тисячі особин. Завдяки зусиллям з контролю, а також відтворення, відбулося збільшення популяції в Німеччині і Франції, в Польщі і на півдні Скандинавії. Спостерігається невелика популяція на території центральної частини нашої країни.

господарське значення

З давніх-давен бобри добувалися через красивого і дуже цінного хутра, а також «бобровій струменя», яка використовується в парфумерній промисловості і медицині. Боброве м'ясо досить часто вживається в їжу, а у католиків воно відноситься до категорії пісної їжі. Однак, в даний час відомо, що бобер європейський є природним носієм небезпечного для людини сальмонельозу, тому винищення ссавця з метою видобутку м'яса відчутно скоротилася.

Дивіться відео: Бобры Фильм, 2009 (Вересень 2022).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org