Тварини

Велика панда або бамбуковий ведмідь (тварина)

Pin
Send
Share
Send
Send


Про великої і малої панді світу стало відомо тільки в кінці дев'ятнадцятого століття, незважаючи на те, що це дуже давні й рідкісні тварини. З моменту виявлення почалося вивчення цих цікавих і незвичайних звірів. Але через два століття постійних досліджень дуже багато про цих ссавців до сих пір залишається загадкою. Вчені ніяк не можуть прийти до спільної думки щодо класу даних тварин. Таку проблему ще поглиблює те, що ці два види мають між собою безліч відмінностей. Тому в даний час можна почути велику кількість дискусій на тему: «Панда - це ведмідь або єнот?»

Опис великого «бамбукового ведмедики»

Цей вид тваринного прийнято відносити до класу ссавців, загону хижаків, сімейства єнотових і підродини панди. Але не так давно австралійським дослідником Е. Тенніусом був проведений ряд аналізів морфологічного, кардіологічного, етологічного і біохімічного характеру. За результатами учений встановив, що з шістнадцяти характеристик по п'яти велика панда - це єнот, а решта дванадцять властиві тільки їй одній.

Якщо розглядати зовнішній вигляд цієї тварини, то велика панда, безсумнівно, більше схожа на ведмедів, адже недарма її називають ще «бамбуковим ведмедиком». Вона володіє потужним тілом, яке повністю покрито густим хутром. Довжина її варіюється від 1,1 до 1,9 метрів, а вага - від 75 до 140 кілограм. Товсті і коротенькі ноги цієї тварини закінчуються масивними лапами з великими кігтями.

Якщо уважно придивитися до підошви, то можна розгледіти, що на ній і біля кожного пальця є своєрідні подушечки, які служать тварині для утримання гладких і слизьких бамбукових стебел.

На відміну від ведмедя, цей звір має хвіст, довжина якого досягає 13 см, і зуби, що володіють іншим будовою. На премолярах панди можна побачити виступи і горбки, яких немає ні у одного з інших видів ведмедиків, а голова її масивна і тупомордая, з великими стоячими вухами.

Опис панди цього виду каже, що вона має біле забарвлення з характерними їй біля очей чорними плямами, чорними ногами і такого ж кольору хвостом. І хоч з вигляду вона і нагадує ведмедя, все-таки деякі особливості її анатомії змусили вчених в цьому засумніватися. На їхню думку, панда - це представник сімейства єнотів, а деякі навіть виділили її в особливий клас ссавців.

Як виглядає малий вид цих цікавих тварин?

Цей різновид, на думку вчених, відноситься до єнотова, так як у неї такий же хвіст зі смугастим забарвленням, схожа мордочка, а також форма черепа і будова зубів. Хоча її першовідкривачі схильні були вважати, що мала панда - це взагалі кішка, що володіє вогненно-червоним забарвленням. Ця тварина також має два підвиди - західний і китайський.

Даний звірок, на відміну від своїх великих родичів, має тіло, довжина якого досягає максимум 67 см, з хвостом до 47 см і маса яких не перевищує 6 кг. Тому, якщо відповідати на питання: «Панда - це ведмідь чи ні?», То можна сміливо стверджувати, що малий вид цих тварин з рудим забарвленням відноситься більше до єнотам, а не ведмедикам.

поширення

Великі панди проживають в гірській місцевості в самому серці Китаю. Їх будинком вважаються регіони Сичуань і Тибет. Все життя їх проходить в лісах, де росте переважно бамбук, розташовані вони на висоті 1500-4600 м над рівнем моря. У цій місцевості досить помірні кліматичні умови і яскраво виражені всі сезони року. Крім того, дані тварини мешкають в багатьох центрах і зоопарках, де їх продовжують вивчати і досліджувати. В умовах неволі тривалість їхнього життя досягає 27 років, а в дикій природі ще коротше.

Червона панда мешкає в Китаї, Непалі, Бутані і М'янмі. Живе вона, як і її великий родич, в гірській місцевості на висоті 4800 м. Цей маленький звір населяє ліси штату Ассам, а також провінцій Сичуань і Юньнань. Ця тварина проживає ще в 86 зоопарках світу.

Незважаючи на такий факт, що великий і малий вид істотно відрізняються один від одного за зовнішнім виглядом і вчені вважають, що одна панда - це ведмідь, а інша - єнот, ведуть вони однаковий спосіб життя.

Ці тварини в основному проживають по одному. Винятком тільки можна вважати шлюбний період і час виховання своїх дитинчат. Зрілі особини мешкають на території, площа якої становить близько п'яти квадратних метрів, що набагато менше, ніж у ведмедів. Для того щоб позначити свою присутність, вони можуть використовувати мітки зі специфічним запахом.

Велика панда, на відміну від малої, активна в будь-який час дня і ночі. Рудий її родич веде нічний спосіб життя, а в світлий час доби спить в кронах дерев, згорнувшись клубком і поклавши голову на свій великий смугастий хвіст.

Численні і густі зарості бамбука - це їжа як для великої, так і для малої панди. Тридцять видів цієї рослини складають приблизно 99 відсотків від їх раціону. Також вони охоче вживають в їжу всілякі ягоди, фрукти, насіння і жолуді. Іноді навіть можуть вести полювання на дрібних пташок, рептилій і гризунів.

У неволі їх годують все тим же бамбуком, а також бісквітами і личинками комах. Панда - це тварина, яка одна з небагатьох здатне вживати їжу в будь-якому положенні свого тіла і навіть лежачи.

розмноження

Особи двох видів досягають своєї статевої зрілості ближче до п'яти років, а спаровуватися починають тільки в сім. Самки в їх шлюбний період, який коливається від двох днів до тижня, видають гучні звуки і активно виділяють специфічний запах.

Після цього настає вагітність, яка триває у цих тварин в середньому п'ять місяців. Зазвичай народжується один або два голих дитинча з масою тіла не більше 200 грам і довжиною від 14 до 16 см, так само як і у бурих ведмедів. Хоча вчені до цих пір і не прийшли до однозначного висновку з приводу того, панда - це ведмідь чи ні, але процес розмноження цих двох тварин носить схожий характер.

При народженні їх дитинчата, як у всіх різновидів ведмедиків, безпорадні і сліпі. Самка ростить своїх маленьких цуценят сама і ставиться до них дуже дбайливо і з особливою турботою. Протягом декількох діб після їх народження вона не відлучається з нори ні на хвилину, навіть для того, щоб поїсти або попити. Мати прикладає своїх дитинчат до грудей по п'ятнадцять разів за добу, причому одне годування може мати тривалість близько півгодини.

У панди найчастіше з'являється при народженні двійні, але самка через якийсь час вибирає з них найбільш міцного малюка і продовжує про нього піклуватися, а другий, відповідно, без нагляду гине. Лактаційний період у цих тварин триває приблизно 45 тижнів, а дитинчата залишаються зі своїми мамами, поки не досягнуть трирічного віку.

Цікаві факти

Виявляється, що вперше, коли вчені проводили дослідження над великим видом цих тварин, вони не могли довго зрозуміти, панда - це хто, що взагалі за звір. Трохи пізніше вони прийшли до такого висновку, що вона є єнотом, але тільки величезних розмірів.

Через деякий час інші фахівці спростували цю думку, тому що за допомогою генетичного тесту вдалося встановити, що цей вид тварин має більше відношення до ведмедів.

Що стосується рудих панд, то багато вчених їх взагалі записали до куніцеподобному увазі, який складається з родини куницевих, а також єнотових і скунсові.

Хоча, на думку більшості дослідників, ці два підвиди і відносяться до різних класів, все-таки вони між собою також мають певну схожість. Наприклад, обидві панди мають шосте «псевдо-пальцем», розташованим на їх передніх лапах. Він істотно більше, ніж п'ять інших. Насправді ця частина тіла є наручний кісткою, покритої шкірою. Така будова допомагає тваринам краще утримувати бамбукові рослини.

природоохоронний статус

На жаль, панди перебувають на межі повного зникнення, тому складаються в списках Міжнародної Червоної книги. Це відбувається з багатьох причин. Руда жива панда не представляє для людей такого великого інтересу, як її хутро. Через це на неї йшла постійна полювання, особливо в Непалі. Але останнім часом чисельність цього виду стала потроху відновлюватися.

Великі панди також охороняються законом, згідно з яким, винищення цієї тварини буде каратися смертною карою або довічним терміном у в'язниці.

Хоча цей звір і був відкритий кілька століть тому, а в 1912 році навіть став національним скарбом КНР (згідно із законодавством цієї Республіки), але вчені досі не можуть прийти до однозначного висновку про те, панда - це ведмідь або єнот. Тому дослідження даної тварини тривають і донині.

РОЗМНОЖЕННЯ

Самці і самки великих панд зустрічаються тільки на короткий час в період спарювання. Вагітність самки триває п'ять місяців. Дитинчата з'являються на світ найчастіше в січні. Кожен раз самка народжує одного дитинчати. Дитинча з'являється на світ в гнізді, влаштованому з бамбука. Якщо самка народжує близнюків, то виживає тільки один малюк. Дитинча панди малий: його довжина 15 см, а маса близько 15.6 м Новонароджене сліпий і безпорадний. Спочатку він чисто-білий, але через місяць вже набуває забарвлення дорослого ведмедя.

Незважаючи на те, що велика панда належить до ряду хижих, це тварина харчується в основному рослинною їжею. До складу раціону великої панди входять тонкі паростки і частково коріння бамбука, а також інші рослини і бульби. Якщо бамбук виявляється єдиним доступним джерелом їжі, панда може проводити за їжею половину дня. Бамбук містить мало поживних речовин, тому тварина, щоб насититися, поїдає близько 20 кг зеленої маси в день. Тому велику панду ще називають бамбуковим ведмедем. Великі панди руйнують гнізда птахів, поїдають їх яйця, ловлять комах, гризунів.

СПОСІБ ЖИТТЯ

Китайці називають велику панду "і Ксіон мао", що в перекладі означає "великий ведмідь-кішка". Імператори тримали панд у палацах, оскільки вірили, що ті здатні вберегти від нещасть. Великі панди - це тварини-одинаки. Більшу частину дня вони присвячують прийняття їжі, а протягом решти часу відпочивають. Щоб сховатися від негоди і ворогів, на відміну від бурих ведмедів, леопардів або інших звірів, панди забираються на дерева. Відпочиваючи, великі панди влаштовуються на землі, не роблячи собі укриття. Бамбукові зарості густі, тому панда надійно захищена від небезпеки на землі. Велика панда живе в районах з холодним кліматом, в гористій місцевості. Від холоду її захищає густа шерсть.

ВЕЛИКА ПАНДА І ЛЮДИНА

Велика панда стала відома в західному світі тільки в 1869 році. Вперше натуралісти спостерігали панду в природі тільки в 1913 році. Раніше людина була найсерйознішим ворогом великої панди. Люди є винуватцями того, що чисельність цих тварин катастрофічно знизилася. Саме люди знищують місця їх проживання: там, де раніше були бамбукові ліси, сьогодні виросли численні населені пункти або ж обробляються поля або утворені пасовища. В результаті необдуманих дій людини після відмирання бамбукових лісів великі панди були приречені на голодну смерть, оскільки вони не в змозі пробратися через поля і селища, що знаходяться у них на шляху, до молодих бамбукових гаїв. Велика панда - символ Всесвітнього фонду охорони природи - знаходиться під суворою охороною. Полювання на великих панд практично не ведеться. Але іноді ці тварини потрапляють в пастки, поставлені на інших звірів. Люди садять дерева, щоб по лісовим коридорах панди могли переміщатися з лісу в ліс. Для збереження цих рідкісних тварин створюють резервації.

ОСОБЛИВОСТІ ПРИСТРОЇ

Від родичів велика панда відрізняється харчовими уподобаннями. Хижаки використовують різці для розривання і подрібнення м'яса, тоді як велика панда за допомогою різців зриває паростки бамбука. Як не дивно, але великий панді, яка харчується майже виключно рослинами, дуже важко перетравлювати бамбук. Тому велика частина поглиненої рослинної маси швидко проходить через організм, і панді доводиться поїдати велику кількість пагонів цієї рослини, щоб отримати необхідні поживні речовини.

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ. ІНФОРМАЦІЯ

Велика панда або бамбуковий ведмідь знаходиться на межі зникнення. У природі залишилося близько 700 панд, ще приблизно 120 - в зоопарках. Зображення великої панди прикрашає емблему Міжнародного Союзу охорони природи.

Цей медведеобразний єнот (довжина тіла 120-180 см, вага 75-160 кг) живе в гірських бамбукових лісах Китаю на висоті 2600 - 3500 м над рівнем моря. Харчується в основному плодами і корінням бамбука, іншими рослинами і дрібними тваринами. Раз на два роки самка народжує 1-2 дитинчат, які з'являються на світ сліпими і важать близько 2 кг.

ВІДОМО ВАМ, ЩО.

  • Нерідко велика панда присвячує прийняттю їжі від 12 до 16 годин на добу. Велика частина поглиненої нею зеленої маси швидко проходить через її травний тракт.
  • Панду від ведмедів відрізняє досить довгий (12-16 см) хвіст. З його допомогою вона мітить територію секретом анальних залоз.
  • Великі панди не впадають в сплячку. В негоду тварини ховаються в дуплах дерев або в скельних ущелинах.
  • Велика панда - символ Всесвітнього фонду охорони природи (WWF).
  • Вперше панди були описані батьком Армандом Давидом в 1869 році, коли він виявив їх в Китаї. На той час про цю тварину нічого не було відомо в західному світі.
  • Панди мають міцні корінні зуби.

ЦИКЛ ЖИТТЯ бамбукові ЛІСІВ

Приблизно кожні 50 років бамбукові ліси на певній ділянці зацвітають, дають насіння і відмирають. Цей феномен в останній раз спостерігали в 1983 році. При цьому великі панди часто гинуть від голоду, оскільки вони не можуть перебратися через населені людьми райони і поля, щоб дістатися до молодих бамбукових лісів.


- Ареал проживання великої панди

ДЕ мешкає велика ПАНДА

Велика панда живе в гірських лісах Південного Китаю. Вона зустрічається в північних і центральних областях провінції Сичуань, в горах, що оточують південну частину Ганьсу, і в горах на південному кордоні провінції Шеньсі.

ЗАХИСТ І ЗБЕРЕЖЕННЯ

Велика панда відноситься до рідкісним і дуже мало вивченим великим звірам. Загальна чисельність панд, за різними джерелами, становить від 200 до 900 особин.

Панда їсть, розважається, гуляет.Panda, fun walks. Відео (00:01:50)

Китайське ім'я (?? xiongmao сюнмао) означає «ведмідь-кішка».
Панди в зоопарку Сан-Діего.Pandas at the San Diego Zoo.
Велика панда, або бамбуковий ведмідь. Панди мешкають в гірських регіонах центрального Китаю: Сичуань і Тибет.
У довжину панда досягає 1,2-1,5 м і має масу від 30 до 160 кг. На відміну від інших ведмедів, має досить довгий хвіст 10-15 см. Тіло масивне, вкрите густим білим хутром з чорними плямами навколо очей ( «окулярами»), чорними вухами і чорними лапами. Короткі товсті задні лапи мають гострі кігті. Панди відносяться до хижих тварин але, їх раціон в переважній більшості вегетаріанський. Фактично, вони їдять один тільки бамбук. У день доросла панда з'їдає до 30 кг бамбука і пагонів. Оренда великих панд зоопарках США та Японії була важливою частиною китайської дипломатії в 1970-і роки. Починаючи з 1984 року, Китай пропонує панд іншим країнам в 10-річну оренду. Стандартні умови оренди включають орендну плату в 1 мільйон доларів США в рік і надання гарантій, що всі народжені в період оренди ведмежата є власністю КНР.

Велика панда приймає водні процедури. Відео (00:01:15)

Единбурзький зоопарк, велика панда по імені Tian Tian абсолютно спокійно себе почуває в басейні з холодною водою. Великий сміливий панда, нічого не скажеш.

Велика панда - це ведмідь, хижак, але харчується в основному бамбуком. Занесений до міжнародної Червоної книги як вимираючий вид тварин.

ПАНДА вирішується на втечу! Відео (00:01:27)

Панда або бамбуковий ведмідь більше не хоче сидіти за гратами і вирішується на втечу. Маленька панда з великим зусиллям долає всі труднощі на своєму шляху, але в самий останній момент все зривається. Хочете дізнатися більше? Тоді дивіться нове, прикольне відео про пригоду цих кумедних тварин!

Китайський заповідник великих панд Ченду. Відео (00:02:31)

Вимирання через три покоління загрожує дикій панді, неофіційному символу Китаю і символу Всесвітнього фонду дикої природи (WWF), через вирубку лісів і будівництва інфраструктури, пише в понеділок видання Global Times з посиланням на експерта WWF Фань Чжіюна. За словами фахівця, ареал проживання панди, також відомої як "бамбуковий ведмідь", постійно зменшується через вирубку бамбукових лісів і будівництва таких інфраструктурних об'єктів, як швидкісні шосе і гідроелектростанції. Так, з 1975 року по 1985 рік площа проживання панд в КНР "стиснулася" з 29,5 тисячі до 13 тисяч квадратних кілометрів. "Крім того, дороги утрудняють міграцію панд, що заважає спаровування між тваринами з різних груп і нормальному оновленню генофонду", - повідомив Фань. "Возникает проблема межродственного скрещивания - это влечёт рождение слабого потомства, зачастую неспособного к репродуктивной деятельности", - считает эксперт. Сейчас в Китае в неволе обитают 239 панд, ещё 1,59 тысячи живут в бамбуковых рощах китайских провинций Ганьсу, Сычуань и Шэньси.

Опасна ли гигантская панда для человека? Видео (00:00:34)

Люди аж заохали-заахали. Большая панда решительной походкой направилась прямо на людей. Только в самом конце ролика стало понятно, что между ними стекло:)
Большая панда - хищник. Достигает 160 кг веса. У довжину самці гігантської панди (вони більший і важчий самок) можуть досягати 1,8 метра.
Так що вирішуйте самі, чи варто ризикувати ?! Відомі випадки нападу панди на людину. Швидше за все, ці випадки
спровокував сам чоловік. Велика панда вважається дуже спокійним тваринам і якщо ви не будете напрошуватися самі, навряд чи проявить свою агресію.

Ареал і середовище проживання

Територія, обжита пандами, невелика. Вони зустрічаються в гірських районах китайських провінцій Сичуань, Ганьсу і Тибет. Хоча раніше вони також мешкали в Індокитаї і на о. Калімантан. Як вдома великі панди вибирали собі густі бамбукові ліси.

Ареал проживання великих панд Бамбукові лісу

Живуть вони в гірських районах, на висоті приблизно від 1200 до 4500 метрів над у. м .. З настанням зими вони спускаються на висоту близько 800 метрів на рівнем моря, де клімат в холодний період року є більш сприятливим.

Ці добродушні «плюшеві» ведмедики

Розміри дорослої панди досить значні. Самці трохи крупніше самок. Їх вага досягає 85-125 кг, в той час як самки важать 70-100 кг. Довжина тіла панди становить 1,5-1,8 м.

У панди, на відміну від інших ведмедів, досить довгий хвіст. Його довжина сягає 12 см. Все тіло покрите густим і м'яким хутром. На світлому, практично білому тлі, розташовуються темні ділянки: навколо очей у вигляді «очок», на задніх і передніх лапах, на плечах і на вухах. Кінчик хвостика теж чорний.

Чорні вуха, "окуляри" і лапи

Незважаючи на свій добродушний «плюшевий» вид лапи панди озброєні гострими кігтями, і як все ведмеді велика панда в випадках атаки може завдати людині серйозні поранення.

великий хвіст

Свою другу назву - «бамбуковий ведмідь» - велика панда отримала завдяки своєму раціону харчування, який на 99% складається з пагонів і стебел бамбука. Хоча і тваринна їжа, наприклад, яйця і комахи, періодично з'являються в меню панди. Саме така їжа є основним джерелом білка. Крім бамбука ведмедики не відмовляться і від цибулин шафрану і ірису. У зоопарках же їх балують цукровою тростиною, яблуками, морквою, рідкої рисовою кашею та іншими продуктами.

Щоб насититися такий малопоживної їжею, пандам доводиться поїдати до 18 кг бамбука в день. З цієї ж причини вони дуже повільні і намагаються пересуватися тільки в міру необхідності. Панди відправляються в дорогу тільки в тому випадку, якщо кормові запаси на цій ділянці вже добігають кінця.

Зі свого їжею цей ведмідь управляється з надзвичайною спритністю. Іноді дивуєшся, як такими товстими лапами можна так віртуозно поводитися з тонкими стеблами бамбука. Утримати стеблинка йому допомагає своєрідний шостий «палець», що представляє собою видозмінену кістка зап'ястя.

П'ють паеди трохи, так як більшу частину вологи отримують разом з соковитими пагонами бамбука, який практично на половину складається з води. Але при першій-ліпшій можливості вони все ж намагаються вгамувати спрагу в невеликій річці або іншій водоймі.

опис панди

Велика панда - вид ссавця з сімейства ведмежих, загону хижих - вперше був описаний Арманом Девідом лише в 1869 році. У Китаї ж місцеве населення про незвичайного плямистого ведмедя знало з давніх часів і називало його «бий-Шуанг», що в перекладі з китайської означає «білий ведмідь». Є у цього чорно-білого ведмедика і інше китайська назва - «ведмідь-кішка».

Але, якщо у місцевого населення не викликало сумніву, що панда - ведмідь, то вчені не були так одностайні. Їх бентежили нетипове для ведмедя будова зубів і занадто довгий хвіст. А тому панду майже сторіччя брали за єнота, дуже великого, але, все ж, єнота.

Це цікаво! На Землі відомі два види панди - велика і маленька. Велика є ведмедем, а маленька - представником сімейства собачих.

Лише в 2008 році, шляхом порівняльного генетичного аналізу, вчені прийшли до висновку, що велика панда - ведмідь і, що її найближчий родич - очковий ведмідь, що живе в Південній Америці.

Австралійський палеонтолог Е.Тенніус, ретельно вивчивши біохімічні, морфологічні, кардіологічні та інші показники великої панди, довів, що вона - ведмідь по 16 ознаками, по 5 ознаками вона - єнот і по 12 - абсолютно індивідуальна і не схожа ніякого, тільки на саму себе , велику панду - бамбукового ведмедя. Пізніше американськими вченими було зроблено ще одне цікаве висновок: гілка великої панди відокремилася від лінії ведмедів в процесі еволюції - більше 18 мільйонів років тому.

Зовнішній вигляд

Велика панда має типові для ведмедя будова і пропорції - кремезне тіло (довжина - до 1,8 м, вага - до 160 кг), масивну круглу голову і короткий хвіст. Але цим «типовість» панди і обмежується, і починаються «індивідуальності».

Незвичайне забарвлення великої панди. З боку здається, що білий ведмідь зібрався на звіриний карнавал: надів чорні окуляри, жилетку, рукавички, панчішки і начепив ще чорні навушники. Красунчик!

Фахівці до цих пір не можуть точно сказати, чим викликаний такий «маскарад». Одна з версій зводиться до того, що незвичайна забарвлення носить маскувальний характер, адже спочатку бамбуковий ведмідь жив високо в горах, покритих снігом. І чорно-білі плями - його комуфляж, щоб зливатися з тінями скель, покритих снігом.

Дивний бакулюм. Бакулюм - кістка статевого члена, що утворилася з сполучної тканини, є не тільки у великої панди, але і у інших ссавців. Але саме у бамбукового ведмедя бакулюм спрямований назад, а не вперед, як у інших ведмедів, і має, до того ж, S-подібну форму.


Інохідь. Масивні плечі і збільшена область шиї укупі зі зменшеними задніми лапами надають ході бамбукового ведмедя незграбне своєрідність.

Своєрідні щелепи. Дуже потужні, забезпечені широкими і плоскими корінними зубами (більш широкими і більш плоскими, ніж у звичайних ведмедів) такі щелепи дозволяють великий панді перемелювати жорсткі стебла бамбука без проблем.

Це цікаво! Стінки шлунка великої панди дуже м'язисті, а кишечник покритий товстим шаром слизу - необхідні якості, щоб справлятися з грубої деревної їжею.

Незвичайні передні лапи. У великої панди на передніх лапах по шість пальців. П'ять з них тримаються разом, а один відстовбурчений в сторону і відомий як «великий палець панди». Насправді, це не палець, а якийсь шкіряний виступ, точніше - видозмінена кістка, придумана природою в допомогу ведмедя, щоб краще утримувати пагони бамбука в ході прийому їжі.

Спосіб життя, поведінку

Велика панда відрізняється великою скритністю. Вона не поспішає показуватися людям на очі, вважаючи за краще в дикій природі відокремлений спосіб життя. Дуже довго їй вдавалося нічого про себе не розповідати. І людині мало про неї, що було відомо. Прогалини почали заповнюватися, коли майже вимерлим видом ведмедя перейнялися не на жарт і стали створювати для нього охоронні заповідники. Стежачи за звичками бамбукового ведмедя, що знаходиться тепер в поле його зору, людина дізналася про нього багато цікавого.

Велика панда ступінь і благородна. Поводиться важливо, навіть гордовито, ходить неквапливо. За цим спокійним величчю ховається розважливий і миролюбну вдачу. Але навіть у панди миролюбність має свої межі. І випробовувати їх терпіння не варто нікому - ні родичам, ні людині.

Це цікаво! Відчуття «солідності» бамбукового ведмедя надають його характерні пози. Його часто можна бачити сидить «як в кріслі» - притулившись спиною до якого-небудь предмету і спершись передньою лапою об виступ. Чи не ведмідь, а справжній бамбуковий король!

Гігантська панда лінива. Створюється відчуття, що неквапливість великої панди межує з лінню. Є жарт з цього приводу - мовляв, панда лінива до такої міри, що їй лінь навіть розмножуватися. Насправді, у панди строгий запас енергії, в силу її низькокалорійного рослинного раціону.

Щоб насититися, панді доводиться їсти, практично, постійно - 10-12 годин на добу. В інший час вона спить. Причому, активна панда на зорі і вночі, а вдень відсипається, розтягнувшись де-небудь в затінку. Всю енергію, що велика панда отримує з їжі, вона витрачає на її ж видобуток. Помічено, що в неволі, де з їжею у бамбукового ведмедя проблем не виникає, він веде себе активніше і грайливі. Може стояти на голові, перекидатися, лазити по гратах і сходах. Причому, робить він це з явним задоволенням, до загального захоплення і розчулення.

Бамбукові ведмеді не впадають в зимову сплячку. Взимку вони просто перебираються в місця, де температура повітря на кілька градусів вище.

Великі панди - одинаки. Виняток становить період розмноження, який у них дуже нетривалий і трапляється раз в два роки. Весь інший час панди оберігають своє усамітнення, охороняючи ділянка перебування від прихожан - інших бамбукових ведмедів.

Вчені вважають, що така поведінка викликано тим, що на одній ділянці двом пандам не прогодує. Гігантські панди - не будівельник, постійних нір не роблять, вважаючи за краще природні укриття - печери, дерева. Панди вміють плавати, але воду не люблять - від дощу ховаються, в річку, без потреби, не заходять і в басейні купатися відмовляються. Але при цьому великі панди - дуже охайні тварини.

Також буде цікаво:

Мами-панди - ніжні і дбайливі. Вони помічені в грі зі своїми дитинчатами заради задоволення. Іноді вони будять своїх малюків тільки для того, щоб пограти з ними.

Великі панди не балакучі. Рідко можна почути їх голос. Іноді вони видають звук, що нагадує бекання. І ніщо не вказує на те, що в збудженому стані цей ведмідь здатний на оглушливі «вокали». Він може «сурмити» так, що у вікнах тремтять скла. Він може також мукати як корова і навіть верещати.

Панди не ворожі. Вони ставляться до людей без будь-якої агресії, швидко запам'ятовують свою кличку і добре приручаються в молодому віці.

Види великої панди

Розрізняють два підвиди великої панди:

  • Ailuropoda melanoleuca - зустрічається тільки в Китайській провінції Сичуань і відрізняється типовим чорно-білим забарвленням.
  • Ailuropoda melanoleuca qinlingensis - виділено в самостійний підвид лише в 2005 році. Мешкає в горах Циньлин, в західній частині Китаю. Відрізняється більш дрібними розмірами і коричневої з білим забарвленням хутра замість чорної з білим. Вчені вважають, що такий окрас - результат генетичної мутації і особливостей раціону в цьому місці проживання.

Ареал, місця проживання

У дикій природі велика панда зустрічається лише в Китаї і тільки в трьох її провінціях - Ганьсу, Сичуань і Шеньсі, і тільки в гірських їх районах. Раніше великі панди жили не тільки в горах, а й на рівнинах. Але активна діяльність людини і вирубка лісів змусила цих тварин, що цінують самота, піднятися в гори.

Важливо! Сьогодні загальний ареал великих панд не досягає і 30 тисяч км².

В якості місць проживання великі панди вибирають високогірні ліси на крутих схилах з обов'язковою присутністю бамбука.

раціон панди

Великі панди - «хижі вегетаріанці». Не дивлячись на те, що вони відносяться до загону хижаків, їх раціон на 90% складається з рослинної їжі. В основному, це - бамбук. Вони його поїдають у величезній кількості. Однією дорослої особини в день потрібно не менше 30 кг бамбука, щоб наїстися.

Добирає відсутні калорії велика панда іншими рослинами і фруктами. Білкову їжу отримує за рахунок комах, пташиних яєць, риб і дрібних ссавців. Чи не гребує і падлом.

Популяція і статус виду

Велика панда - вимираючий вид, занесений в міжнародну Червону книгу. У дикій природі їх навряд чи набереться 2 000.

Сьогодні вони все на перерахунок. А були часи, особливо в роки Культурної революції, коли всі програми по збереженню цього рідкісної тварини згорнули і великих панд безконтрольно відстрілювали заради цінного хутра.

Людство схаменулися лише на початку 21 століття і активно зайнялося порятунком бамбукового ведмедики. У Китаї за його вбивство введена смертну кару, створюються заповідники. Але біда в тому, що велика панда відома своєю низькою сексуальною активністю і тим, що погано розмножується в неволі. Кожен дитинча великої панди, що народився в зоопарку, стає зіркою.

Це цікаво! У Китаї бамбуковий ведмідь оголошений національним скарбом. І тому місцевий фермер, який застрелив велику панду в 1995 році, отримав довічний термін.

В даний час великі панди містяться в зоопарках Шанхая, Тайбея, Сан-Дієго, Атланти, Мемфіса, Відня, Південної Кореї і в Національному зоопарку США.

Панда і людина

Через свою крайню нечисленність великі панди не тільки занесені до Червоної книги МСОП, а й охороняються всілякими суворими законами (в Китаї особливо).

Раніше панд винищували через їх цінного хутра, але зараз про це не варто й думати. У природі природних ворогів у них мало - лише леопарди і червоні вовки, але і вони вже в тих краях рідкість. Основною причиною поступового скорочення їх чисельності є зникнення природного місця існування, тобто бамбукових гаїв і лісів. Це відбувається або через втручання людини, або за природними причинами.

Бамбук росте близько 20-25 років, після цвітіння і появи насіння, він відмирає. Таким чином, разом «вимирають» цілі ліси. Нові пагони з насіння почнуть з'являтися лише через 2-3 роки. Тому для багатьох тварин, які цілком залежать від бамбука, такі періоди є згубними.

Велика панда дуже популярна. Вона є головним героєм різних мультиплікаційних фільмів, зображена на емблемах і символах різних організація, яскравим прикладом яких є Всесвітній фонд дикої природи (WWF).

Дивіться відео: У Китайському зоопарку відзначили день народження одразу двох гігантських панд (Грудень 2022).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org