Тварини

Тварина білка: види, опис, ареал проживання, харчування, розмноження

Pin
Send
Share
Send
Send


Життя білок завжди цікавила не тільки вчених, але і рядових мандрівників. Завжди цікаво спостерігати за поведінкою звіра, його неймовірною активністю, допитливістю, милою довірливістю, блискавичним переходах від однієї дії до іншого.

Це дикі тварини. Білка в природних умовах в Росії водиться в лісостеповій і лісовій зоні. Починаючи з кінця XX століття цей звір став населяти парки і сади поблизу різних населених пунктів, а часом і на їх території. Чи не бояться вони і великих міст.

Білка, опис якої можна знайти в багатьох виданнях, починаючи зі шкільних підручників і закінчуючи спеціальними довідниками, селиться в дуплах або в особливих гніздах в формі кулі - гайнах, які вона робить з грубих гілок зовні і м'якою кори зсередини.

У населених пунктах нерідко з задоволенням займає шпаківні та інші гніздування птахів.

Білка - звірок надзвичайно тямущий. Вона не поспішає навіть в дуже сувору зиму мігрувати в більш теплі краї, якщо у неї немає проблем з кормом або її годують люди.

Білка: опис, зовнішні особливості

Білка звичайна - це досить невеликий звірок зі струнким, трохи витягнутим тілом, хвостом з «расчесов» і головою правильної, округлої форми. Вушка подовжені, взимку з'являються виражені пензлика.

На мордочці, черевці, передніх лапках є вібриси, особливі органи почуттів, які допомагають тваринам краще орієнтуватися в просторі. Задні лапки набагато довші за передні, а пальці на лапах вінчають гострі, чіпкі кігті. З боків хвоста волосся довше, ніж на всьому тілі, тому хвіст має кілька сплощення форму.

Білка взимку знаходить м'який, високий і пухнастий хутро. Влітку він більш рідкісний, жорсткий, короткий. Забарвлення змінюється сезонно, в межах однієї популяції. Звірятко линяє двічі на рік (крім хвоста - він линяє тільки один раз).

Навесні линька відбувається в квітні-травні, а осіння - у вересні-листопаді.

харчування білки

Цей симпатичний гризун - типовий мешканець лісу. Напевно, тому основою її раціону є насіння дерев і чагарників. Білочка воліє жити в змішаних хвойно-широколистяних лісах. Тут вона має кращі кормові умови. Крім того, звір дуже любить зрілі темно-хвойні насадження - ялинники, кедровники, піхтачі, за ними слідують листяні насадження, змішані сосняку, зарості кедрового стланник. На Кавказі і в Криму білка звичайна дуже комфортно себе почуває в культурних ландшафтах - виноградниках і садах.

Спосіб життя

Білка - рухливий і жвавий звірятко. Вона з легкістю робить величезні «перельоти» з дерева на дерево. Часом вони «перелітають» по прямій до 10-15 м, при цьому майстерно «керма» хвостом. У безсніжну пору, а також в період гону, тривалий час проводить на землі, по якій рухається стрибками.

Білка взимку переміщається в основному по «верхам». При найменшій небезпеці ховається на деревах, зазвичай ховаючись в кроні. Активна вранці і ввечері. До 80% часу вона проводить в пошуках корму.

У розпал зими залишає своє гніздо тільки на час харчування, в сильні морози з гнізда не виходить, впадаючи в полудремотное стан. Білка не територіальний - індивідуальні ділянки виражаються слабо.

Білки відрізняються умінням ховати і знаходити заховані насіння і горішки, швидко розуміють, що люди можуть бути джерелом корму і звикають їсти з руки.

Незважаючи на чарівний зовнішній вигляд, вони досить агресивні, в міру підозрілі і навіть відрізняються склочность. Ці симпатичні тваринки можуть легко бути ручними тваринами, але домашніми вихованцями в звичайному розумінні навряд чи. Їх не можна віднести до тварин, яких можна приголубити або «потискати». Навіть при найтепліших дружніх відносинах вам лише зрідка вдасться погладити звірка по шерстці.

Дуже рідко білка стає настільки ручної, що дозволяє взяти себе на руки. Молоді тварини значно швидше адаптуються до нових умов, ніж дорослі особини.

види білок

До тварин, які утримуються в неволі, відносять білку звичайну і білку-телеутка.

Білка звичайна відноситься до гризунів, вона знайома кожній людині - дорослому і дитині, навіть якщо бачив він її лише на картинці. Поширена по всій Росії. Виняток становлять лише зони пустель, степів і напівпустель.

Білка-телеутка - особливий підвид білки звичайної. В основному вона поширена в Східному Сибіру, ​​на півострові Камчатка, акліматизована в Криму і на Кавказі.

Ці види білок відрізняються один від одного лише розмірами і забарвленням - телеутка крупніше.

Тривалість життя

В середньому тривалість життя цих звірків в природних умовах складає не більше 3,5 років. У домашніх умовах, коли тварині не загрожує мороз, воно забезпечене кормом і захищене від хижаків, білки живуть до 10-12 років. Випадки, коли білки доживають в неволі до 16 років, швидше, виняток із правил.

Зміст і догляд

Білка домашня - це істота з невгамовною енергією, яке може стрибати і бігати годинами. Для її утримання в будинку необхідний просторий вольєр або велика клітка.

Для однієї тварини потрібно клітина розмірами 50х60см і висотою 150 см. Прути краще зробити оцинкованими, або покрити їх хорошою порошковою фарбою. Зазор між прутами не повинен бути більше 2 см. Клітку необхідно обладнати висувним піддоном, щоб її було легше прибирати. На піддон покладіть сіно, очерет, або лісовий мох.

Обов'язково в клітці повинна бути поїлка, годівниця і будиночки, де білки зазвичай влаштовують гнізда. Одному звірку необхідно два будиночки, які повинні бути добре закріплені на достатній висоті. Покладіть в клітину шматочки м'якої тканини, шматочки вовни, дрібні тирсу, трохи вати, які білочка обов'язково використовує при організації гнізда.

Власник повинен мати доступ в будиночок (для цього можна використовувати відкидну дах або широкий вхід). Не забудьте про мінеральному і соляному каменях, які слід встановити в зручному для вихованця місці, краще, якщо це буде місце поруч з поїлки або годівницею.

Ми вже говорили про те, що білки мають гостру потребу в русі, тому без різних драбинок, гамаків, гойдалок, великих гілок і коліс вам не обійтися.

Білка домашня буде відчувати себе комфортно в клітці, встановленої далеко від протягів і прямих променів сонця. Прибирати її слід через день. Це вбереже вашого вихованця від інфекційних захворювань.

Розведення

У середніх широтах в природних умовах білки розмножуються два рази в рік. Народжуються до 12 дитинчат може бути. Вагітність білки в домашніх умовах триває 5 тижнів. Відразу ж після пологів білка починає виконувати свої материнські обов'язки. Вона дуже хороша мама, навколишнє бельчат турботою і увагою. У віці двох тижнів дитинчата покриваються хутром, в 4-тижневому віці вони прозрівають. До 40-го дня малюки починають самі шукати корм, в 2 місяці переходять до самостійного життя повністю. Повний статеве дозрівання відбувається до п'яти місяців.

Слід враховувати, що в домашніх умовах не часто розмножується білка. Опис фахівців говорить про те, що даний процес в неволі можливий лише при хорошому догляді за звіром і його якісне харчування.

Як виглядає білка?

За зоологічної класифікації тварина білка відноситься до класу ссавців, ряду гризунів, сімейству болючих. Його опис таке: невеликий, дуже верткий і рухливий звірок з подовженим тільцем і красивим пишним хвостом. Довжина тулуба у білок становить приблизно двадцять або тридцять сантиметрів, довжина хвоста на третину коротше. Біличі хвіст - це не просто прикраса. Він служить кермом в стрибку, балансиром під час пробіжок по гілках дерев, ковдрою під час сну. Зовнішній вигляд хвоста є показником здоров'я тварини, по ньому звірята вибирають собі партнера.

Існують ратуфа з розміром тулуба близько п'ятдесяти сантиметрів. А найменший вид не перевищує в довжину семи з половиною сантиметрів. Продовжуючи опис білки, потрібно відзначити, що головка у неї маленька, трохи витягнута. У неї блискучі чорні очі, округлий носик і довгі вушка, на яких часто є пензлика.

Лапи у білки сильні, з гострими чіпкими кігтиками. Задні кінцівки довші за передні. На мордочці, черевці і передніх лапах тварини є особливі жорсткі волоски - Вібриси, виконують функцію органів почуттів.

Де живуть?

Ареал проживання білок надзвичайно широкий. Близько п'ятдесяти видів цих тварин "проживає" в Європі, Азії, Африці та Америці, там, де є високостовбурні лісу. Білки - невибагливі тварини. Вони добре себе почувають, як на півночі, так і на півдні, в горах і на рівнині. Зустрічаються вони також в міських парках і скверах.

Від місця проживання звірка залежить його зовнішній вигляд, розмір і забарвлення. Білки - мешканці гір більші за своїх рівнинних родичів. А чим ближче до центру ареалу, тим світліше стає забарвлення звірків.

різновиди

У природі видів білок занадто багато, щоб перерахувати їх все. Найбільш відомі з них: білка Абертей, вогненна, кавказька (перська), летяга, японська, мишача, індійська гігантська, двоколірна і багато інших.

Єдиний вид, що мешкає на території Росії - білка руда звичайна або векша. У цього виду звірків існує маса підвидів, що розрізняються за розмірами і забарвленням.

За кількістю різних варіантів забарвлення звичайний вид випереджає всіх своїх родичів. При цьому відтінок змінюється посезонно. Влітку шерстка у представників цього виду білок має рудий, бурий або темно-бурий колір. Взимку вона стає сірою, іноді майже чорною або коричневою, як у карпатських, далекосхідних і маньчжурських підвидів.

Найбільші серед звичайних білок - телеутки - взимку хизуються в сріблясто-сірих і блакитних шубках. Хвіст у них при цьому блідо-сірий з відтінком чорного і жовтувато-рожевого. За цією ознакою білки-телеутки відносяться до серохвосткам.

Інші різновиди по зимовому забарвленню хвоста - бурохвосткі, краснохвосткі і чернохвосткі. Серед білок зустрічаються особини з пегим забарвленням, а також меланісти (абсолютно чорні) і альбіноси (абсолютно білі екземпляри).

Розглядаючи опис білки, варто відзначити, що двічі на рік, як і багато інших тварин, вони змінюють хутро. По весні це відбувається, найчастіше, в квітні-травні, по осені - протягом усього сезону. Весняна линька у білок проходить, починаючи від голови до основи хвоста. Осіння линька йде в зворотному напрямку - від кореня хвоста до голови. Таким чином, хвіст у цих тварин линяє один раз на рік.

Процес линьки, як і у інших ссавців, залежить від тривалості світлового дня. Коли вона змінюється, гіпофіз тваринного виробляє особливий гормон, який впливає на активність щитовидної залози. Завдяки цьому і починається линька.

Терміни і тривалість цього процесу не є постійною величиною. Вони залежать від погодних умов і кількості корму. Якщо його багато, зміна шерстяного покриву у білок раніше починається і швидше закінчується. Від кліматичних умов і від кормової бази залежить також якість нового хутра.

Більче житло

Свої житла білки завжди облаштовують на деревах, вважаючи за краще використовувати для цієї мети дупла. Не знайшовши підходящого притулку, звірок будує гніздо кулястої форми, розташоване високо над землею серед густого листя. Усередині біляче житло вистилається сухою травою, листям, утеплюється мохом або лишайником.

Гніздо має два входи, один з яких розташовується з боку стовбура, щоб білка мала можливість втекти в разі небезпеки. У сильні холоди в одному такому будиночку збирається кілька звірків, вхід закривається мохом, і це рятує тварин від замерзання.

Зазвичай у білок є до півтора десятка осель, які їм доводиться часто міняти, імовірно, рятуючись від паразитів. Якщо у самки є білочки, вона переносить їх на нове місце в зубах.

Чим харчується білка в лісі? Основу її раціону складає рослинна їжа - насіння хвойних дерев, свіжі та сушені гриби, в південних районах - горіхи і жолуді. При нестачі основних видів корму білки можуть вживати в їжу нирки і пагони дерев, бульби і кореневища різних рослин, ягоди, лишайники. Ранньою весною, в шлюбний період білки починають вживати продукти рослинного походження - комах і їх личинки, жаб, пташині яйця і самих пташенят.

Про запасливості білок знають всі. Напередодні зими вони заготовляють горіхи, жолуді і шишки, ховаючи їх у дуплах або зариваючи під корінням дерев. Про свої запаси білка забуває. На них випадково натрапляє або вона сама, або інші мешканці лісу. Зате вона може відшукати під півтораметровим шаром снігу «комори», зроблені мишами, бурундуками або кедровки.

розмноження

Білка звичайна або векша приносить потомство, зазвичай, двічі на рік. На півдні ареалу трапляється і по три посліду. Лише Якутська білка виводить дитинчат раз на рік. У шлюбний період прихильності самки досягають від трьох до шести самців. Вони ведуть себе агресивно по відношенню до суперників, гурчать і стукають лапами по гілках.

Найсильніший отримує право на спаровування з самкою, після чого вона будує гніздо. У ньому через 36-37 днів і народжуються білченята. Кількість дитинчат може бути від трьох до десяти, зазвичай у другому посліді їх буває більше, ніж в першому. Білченята народжуються голими і сліпими, кожен з них важить близько 8 м Мати годує їх молоком близько півтора місяців. У віці близько 9 тижнів малюки починають вести самостійне життя.

Розглянувши опис і спосіб життя цікавого лісового мешканця, яким є тварина білка, можна ближче ознайомитися з особливостями цього виду.

ареал проживання

Білка звичайна поширена в бореальной зоні Євразії від узбережжя Атлантики до Камчатки, Сахаліну і Японії (о. Хоккайдо). Успішно акліматизована в Криму, на Кавказі і Тянь-Шані. Описано понад 40 підвидів білки звичайної, що відрізняються один від одного особливостями забарвлення. Білка звичайна живе у всіх лісах Європейської частини Росії, Сибіру і Далекого Сходу. Близько 1923-24 рр. з'явилася на Камчатці, де зараз звичайна. На території Росії викопні останки білки відомі з пізнього плейстоцену. Північна межа поширення білки збігається з північною межею високоствольного лісу: починається на північному заході Росії у м Коли, йде по Кольському півострову, потім від м Мезень через Усть-Цильме і Усть-Усу до Північного Уралу, від Уральського хребта до середньої течії р. Анадир, а звідти на південний захід по берегах Охотського і Японського морів до Сахаліну і Кореї. Південний кордон на заході приблизно збігається з південним кордоном лісостепу, але біля південного краю Уральського хребта різко повертає на північ до Шадринського, потім йде через Омськ і північний Казахстан (Павлодар, Семипалатинськ) до південного Алтаю. Інша частина південного ареалу відноситься до МНР, північно-східному Китаю, Кореї та Японії. З кінця 1930-х рр. білка неодноразово розселялися в горах Кавказу, Криму і Тянь-Шаню, в острівних лісах Центрального Казахстану, а також в Могильовській, Брянської та Ростовській областях.

наукова класифікація

Це дрібний звірок типово білячого вигляду, з витягнутим струнким тілом і пухнастим хвостом з «расчесов». Довжина її тіла 19,5-28 см, хвоста - 13-19 см (приблизно 2/3 довжини тіла), вага 250-340 р Голова округла, з великими чорними очима. Вуха довгі, з пензликами, особливо вираженими в зимовий період. На морді, передніх лапах і череві ростуть чутливі вібриси. Задні кінцівки помітно довше передніх. Пальці з чіпкими гострими кігтями. Волосся з боків хвоста досягають довжини в 3-6 см, через що хвіст має сплощення форму.

Зимове хутро у білки високий, м'який і пухнастий, річний - більш жорсткий, рідкісний, і короткий. За мінливості забарвлення білка тримає одне з перших місць серед тварин Палеарктики. Її забарвлення змінюється сезонно, по підвидів і навіть в межах однієї популяції. Влітку в ній переважають руді, бурі або темно-бурі тони, взимку - сірі і чорні, іноді з коричневим відтінком. Черевце світле або біле. Зустрічаються білки-меланісти з абсолютно чорним хутром і альбіноси, а також руді білки, хутро яких покритий білими плямами. За зимової забарвленням хвоста білки діляться на «краснохвосток», «бурохвосток» і «чёрнохвосток». У степових борах Західного Сибіру зустрічаються білки-серохвосткі.

Розміри білок зменшуються від гірських районів до рівнинним, розміри черепа - з півдня на північ, а забарвлення світлішає у напрямку до центру ареалу. Чорні та коричневі тони зимового хутра у карпатських, далекосхідних і маньчжурських підвидів змінюються блакитно і попелясто-сірими, найбільш вираженими у білок-телеуток. Одночасно в тому ж напрямку збільшується площа білого поля черевця і зростає відсоток «краснохвосток».

Білка линяє 2 рази в рік, за винятком хвоста, який линяє один раз на рік. Весняна линька протікає головним чином в квітні-травні, а осіння - з вересня по листопад. Терміни линяння сильно залежать від кормових і метеорологічних умов даного року. В урожайные годы линька начинается и заканчивается раньше, в плохие сильно задерживается и растягивается. Весенняя линька идёт c головы до корня хвоста, осенняя — в обратном порядке. Взрослые самцы начинают линять раньше, чем самки и сеголетки. Линька у белок, как и у всех других млекопитающих, вызвана изменением длины светового дня, что влияет на деятельность гипофиза. Выделяемый гипофизом тиреотропный гормон влияет на активность щитовидной железы, под действием гормона которой происходит линька.

Белка — типичный обитатель лесов. Оскільки основу її харчування складають насіння деревних порід, вона вважає за краще змішані хвойно-широколистяні ліси, які забезпечують найкращі кормові умови. Любить також зрілі темнохвойниє насадження - кедровники, ялинники, піхтачі, за ними слідують лиственничники, зарості кедрового стланика і змішані сосняку. На півночі, де росте в основному соснове і модринове рідколісся, щільність її поголів'я невисока. У Криму і на Кавказі освоїла культурні ландшафти: сади і виноградники.

Спосіб життя переважно деревний. Білка - живий, рухливий звірок. Вона легко здійснює стрибки з дерева на дерево (3-4 м по прямій і 10-15 м по низхідній кривій), «керма» хвостом. У безсніжний період, а також під час гону значний час проводить на землі, де переміщається стрибками завдовжки до 1 м. У зимовий період переміщається в основному «верхами». При небезпеки ховається на деревах, зазвичай затаюючись в кроні. Активна в ранкові та вечірні години, від 60% до 80% цього часу проводячи в пошуках їжі. У розпал зими залишає гніздо тільки на час годівлі, а в сильні морози і негоду ховається в гнізді, впадаючи в полудремотное стан. Чи не територіальна, індивідуальні ділянки виражені слабо, перекриваються.

Притулку звичайна білка влаштовує тільки на деревах. У листяних лісах зазвичай живе в дуплах, натягуючи туди м'яку підстилку з трави, деревних лишайників, сухого листя. У хвойних будує кулясті гнізда з сухих гілок (гайна), Які зсередини вистилає мохом, листям, травою, шерстю. Діаметр гнізда - 25-30 см, воно розташовується в розвилці гілок або серед густих гілок на висоті від 7-15 м. Білка також охоче займає шпаківні. Самці зазвичай гнізд не будують, а займають порожні гнізда самок або дроздів, сорок, ворон. Як правило, у кожного звірка кілька гнізд (до 15), і кожні 2-3 дні білка змінює притулок, очевидно, рятуючись від паразитів. Дитинчат самка переносить в зубах. Взимку в одному гнізді можуть зимувати 3-6 білок, хоча зазвичай це поодинокі звірята.

Великі перекочівлі (міграції) білок згадуються ще в древніх російських літописах. Іноді вони викликаються посухою і лісовими пожежами, але частіше неврожаєм основних кормів - насіння хвойних дерев і горіхів. Відбуваються міграції в кінці літа і початку осені. Найчастіше білки відкочовують недалеко - до іншого лісового масиву, але іноді здійснюють дальні і тривалі переселення - до 250-300 км. Кочующая білка йде широким фронтом (іноді в 100-300 км) поодинці, не утворюючи значних зграй і скупчень, крім як у природних перешкод. Під час міграцій заходить в лесотундру і тундру, з'являється в степових районах, перепливає річки і навіть морські затоки, проникає на острови, перетинає голі вершини гір, заходить навіть у населені пункти. При цьому звірята в безлічі тонуть, гинуть від голоду, холоду і хижаків.

Крім масових міграцій білку властиві сезонні кочівлі, пов'язані з послідовним дозріванням кормів і переходом молодняку ​​до самостійного способу життя. Молодняк розселяється в серпні-вересні і в жовтні-листопаді, віддаляючись часом на 70-350 км від гніздових стацій. При нестатку кормів сезонні кочівлі можуть перейти в міграції. При цьому частина дорослих особин залишається на місці, з звичної їжі вони переходять на харчування малокалорійні кормами з високим вмістом клітковини (нирки, лишайники, хвоя, кора молодих пагонів). Саме за рахунок цієї групи відбувається потім відновлення місцевої популяції.

Раціон білки дуже різноманітний і включає більше 130 найменувань кормів, серед яких основну масу складають насіння хвойних дерев: їли, звичайної сосни, сибірського кедра, ялиці, модрини. У південних районах, де ростуть дубові ліси з підліском з ліщини, харчується жолудями і лісовими горіхами. Крім того білка споживає гриби (особливо оленячий трюфель), нирки і пагони дерев, ягоди, бульби і кореневища, лишайники, трав'янисті рослини. Їх частка в раціоні помітно зростає при неврожаї основних кормів. Дуже часто в нестаток кормів білка інтенсивно об'їдає квіткові бруньки їли, завдаючи шкоди цим насадженням. У період розмноження не гребує тваринами кормами - комахами і їх личинками, яйцями, пташенятами, дрібними хребетними. Після зимівлі білка охоче гризе кістки загиблих тварин, відвідує солонці. Денне кількість їжі залежить від сезону: навесні, під час гону білка з'їдає до 80 г в день, взимку - всього 35 м

На зиму білка робить невеликі запаси жолудів, горіхів, шишок, натягуючи їх в дупла або зариваючи серед коренів, а також сушить гриби, розвішуючи їх на гілках. Правда, про своїх складах вона швидко забуває і знаходить їх взимку випадково, чим користуються інші тварини - птахи, дрібні гризуни, навіть бурий ведмідь. Разом з тим, білка сама користується запасами інших тварин (бурундука, кедровки, мишей), які легко відшукує навіть під 1,5 м шаром снігу.

Білки дуже плідні. На більшій частині ареалу приносять 1-2 посліду, в південних районах - до 3-х. У якутської білки зазвичай всього 1 виводок на рік. Сезон розмноження, в залежності від широти місцевості, кормових умов і щільності популяції, починається в кінці січня - на початку березня і закінчується в липні-серпні. Під час гону біля самки тримаються 3-6 самців, які демонструють агресію по відношенню до конкурентів - голосно гурчать, б'ють лапами по гілках, бігають один за одним. Після спарювання з переможцем самка будує виводкове гніздо (іноді 2-3), воно акуратніше і великих розмірів.

Вагітність триває 35-38 днів, в посліді від 3 до 10 дитинчат, у другому посліді менше. Новонароджені білочки голі й сліпі, масою близько 8 м Волосяний покрив у них з'являється на 14 добу, прозрівають тільки на 30-32 день. З цього моменту починають виходити з гнізда. Молоком вигодовуються до 40-50 днів. У віці 8-10 тижнів залишають матір. Статевої зрілості досягають в 9-12 місяців. Виростивши перший послід, самка кілька відгодовується і знову злучається. Інтервал між виводками становить близько 13 тижнів. У жовтні-листопаді біляче поголів'я на 2/3, а іноді і на 75-80% складається з бельчат-сеголетков.

У неволі білки доживають до 10-12 років, проте в природі білка старше 4 років вже є старої. Частка таких звірків за найсприятливіших умов не перевищує 10%. У районах з інтенсивним білячим промислом популяція повністю оновлюється за 3-4 роки. Особливо висока смертність молодняка - 75-85% бельчат не переймаються свою першу зиму.

Ворогами білки є совоподібних, яструб великий, лісова куниця в Європейській частині Росії, соболь - в азіатській і харза на Далекому Сході. На землі їх ловлять лисиці і кішки. Однак істотного впливу на стан популяцій хижаки не роблять. Набагато сильніше на чисельність білок впливає нестатку кормів і епізоотії. Епізоотії зазвичай виникають в кінці осені і найбільш розвиваються весною. Білки гинуть від кокцидіозу, туляремії, геморагічної септицемії, у них звичайні глисти, кліщі та блохи.

Білка: опис і фото

Звичайна білка має довге тіло, пухнастий хвіст і довгі вушка. Вуха білки великі і витягнуті, іноді з пензликами на кінці. Лапки сильні, з міцними і гострими кігтями. Завдяки сильним лапам гризуни так легко лазять по деревах.

Доросла білка має великий хвіст, який становить 2/3 всього тіла і служить їй «кермом» в польотах. Вона ловить їм потоки повітря і балансує. Також хвостом білки ховаються, коли сплять. При виборі партнера одним з головних критеріїв є саме хвіст. Ці тваринки дуже уважні до даної частини свого тіла, саме хвіст білки є показником її здоров'я.

Розміри середньої білки складають 20-31 см. Гігантські білки мають розмір близько 50 см, при цьому довжина хвоста дорівнює довжині тіла. Найменша білка, мишача, має довжину тіла всього 6-7,5 см.

Шубка білки взимку і влітку різна, так як цей звір линяє два рази в рік. Взимку хутряний покрив пухнастий і щільний, а влітку короткий і більш рідкісний. Забарвлення білки неоднаковий, він буває темно-бурий, майже чорний, рудий і сірого кольору з білим животиком. Влітку білки в основному руді, а взимку шубка набуває блакитно-сірий колір.

Червоні білки мають коричневий або оливково-червоний хутро. Влітку з боків у них з'являється чорна поздовжня смужка, що розділяє живіт і спину. На животику і навколо очей хутро світлий.

У білок летяг з боків тіла, між зап'ястями і кісточками є шкірна перетинка, що дозволяє їм планувати.

Карликові білки володіють сірим або коричневим хутром на спинці і світлим на черевці.

Де живе білка?

Білка - тваринка, яка мешкає на всіх континентах, окрім Австралії, Мадагаскару, полярних територій, півдня Південної Америки і північно-західної Африки. Білки живуть в Європі від Ірландії до Скандинавії, на більшій частині країн СНД, в Малій Азії, частково в Сирії та Ірані, в Північному Китаї. Також ці звірята населяють Північну і Південну Америку, острови Тринідад і Тобаго.
Білка живе в різних лісах: від північних до тропічних. Більшу частину життя проводить на деревах, чудово лазити і стрибаючи з гілки на гілку. Сліди білки можна знайти і біля водойм. Також ці гризуни живуть по сусідству з людиною біля паханів земель і в парках.

Що їдять білки?

В основному, білка харчується горіхами, жолудями, насінням хвойних дерев: їли, сосни, кедра, модрини, ялиці. Раціон білки включає в себе гриби і різні зерна. Крім рослинної їжі вона може харчуватися різними жуками, жабами, ящірками, пташенятами птахів. При неврожаї і ранньою весною білка їсть бруньки на деревах, лишайники, ягоди, кору молодих пагонів, кореневища і трав'янисті рослини.

Білка взимку. Як білка готується до зими?

Коли білка готується до зими, вона робить безліч укриттів для своїх запасів. Вона збирає жолуді, горіхи і гриби, може ховати їжу в дуплах, норах або виривати ями самостійно. Багато зимових запаси білки розкрадаються іншими тваринами. А про деякі схованки білки просто забувають. Звірятко допомагає відновленню лісу після пожежі і збільшує чисельність нових дерев. Саме через забудькуватість білок заховані горіхи і насіння проростає і утворюють нові насадження. Взимку білка не спить, приготувавши запас їжі ще восени. Під час морозів вона сидить в своєму дуплі, перебуваючи в напівдрімоті. Якщо ж мороз невеликий, білка проявляє активність: може розкрадати тайники мишей, бурундуків і кедровок, знаходячи видобуток навіть під півтораметровим шаром снігу.

білка навесні

Рання весна - саме несприятливий час для білок, так в цей період тваринкам практично нічого їсти. Запасені насіння починає проростати, а нові ще не з'явилися. Тому білків залишається тільки харчуватися нирками на деревах і гризти кістки загиблих під час зими тварин. Білки, які живуть поруч з людиною, часто відвідують годівниці птахів в надії знайти там насіння і зерна. У весняний період білки починають линяти, відбувається це в середині-кінці березня, закінчується линька в кінці травня. Також навесні у білок починаються шлюбні ігри.

Скільки живуть білки?

Білка живе максимум до 12 років, але тільки в неволі. У лісі цей гризун може дожити до 4 років, і навіть це буде великою рідкістю. Ворогами білок є куниці, сови, соболі, лисиці і кішки. Білки, що живуть в лісі, часто гинуть від голоду, епізоотії, кліщів, бліх та інших паразитів, а також можуть бути переносниками різних хвороб, в тому числі і сказу. Хвороби білок сильно скорочують тривалість їх життя.

Зміст білок в домашніх умовах

Дуже важливо створити правильні умови для утримання білки. Білка - це активний гризун, тому потрібно купувати високий вольєр висотою близько 1 метра, довжиною і шириною близько 0,5 метра. Будиночок білки слід поставити в тихе місце, де відсутні протяги. У вольєр потрібно помістити гніздо або шпаківню, кілька гілок, за якими білка буде стрибати, дощечки або полички, на яких звір буде сидіти.

Для гарного самопочуття домашньої білки, її слід правильно годувати. Раціон білки повинен включати сушені або свіжі гриби, жолуді, фундук, кедрові горіхи, різних комах. Також звірку необхідні шишки з насінням, сережки верби або осики, молоде листя берези. Ні в якому разі не можна годувати це тварина їжею з вашого столу.

Пам'ятайте, що домашня білка - це все той же гризун, тому їй необхідно давати крейда або яєчну шкаралупу, щоб уникнути дефіциту мінеральних речовин.

Білку можна привчити їсти з рук. Так як цей звір пристосований ховати надлишки їжі, вона буде брати у вас стільки, скільки ви будете пропонувати.

Вважається, що білок не можна давати арахіс, як в сирому, так і в смаженому вигляді, також некорисні для них солоні насіння.

Цікаві факти про білках

  • За тижневий період білка може з'їсти їжу масою, рівній масі власного тіла,
  • Самець білки витрачає більше часу на догляд за своєю шубкою, ніж самка. Білка вважається найчистішим гризуном,
  • При падінні з висоти до 30 метрів білка не отримає ніяких пошкоджень. Це відбувається завдяки будові тільця і ​​великим хвоста, який служить їй як парашут.

Автор: admin · Published 07.07.2016 · Last modified 08.11.2018

Автор: admin · Published 25.06.2016 · Last modified 13.11.2018

Автор: admin · Published 07.12.2016 · Last modified 21.09.2017

коментарів 49

я дізналася тут багато нового і цікавого, раджу прочитати.

Напишіть це з перекладом на англійську.

Ксюсінья, добрий вечір. Є ймовірність, що в майбутньому ми зробимо на сайті кілька мов, в тому числі і англійська.

Спасибі величезне за те що створили такий чудовий сайт! З цих джерел можна багато дізнатися для себе! Щире вам дякую.

Спасибі вам величезне за те що створили цей сайт. ДУЖЕ КЛАСНО. Мені він як раз до ДЗ у нагоді. ДЯКУЄМО.

спасибі але по англ. напишіть

білки їдять гриби?

я не це спрашевала

я змучилася з розповідями з літератури

Добрий день, Ліза.
Білки їдять гриби.

дуже хороша інформація

хрень хрень і хрень

Я тут стільки дізналася цікавого

Спасибі, але зараз я годувала дитинчати білки диво сирком.

У нас на дачі живе білка, бігає прямо по городу і по деревах. Любимо спостерігати за нею. Тепер я знаю чим можна білку підгодовувати. Дякую за статтю.

У минулому році в шпаківні на нашій ділянці оселилася білка. Вона разгризла вхід в шпаківню до потрібних їй розмірів. В цьому році, побачивши визирає з шпаківні білку, я підійшла помилуватися нею. Раптом її голову стала штовхати ще одна мордочка. Потім на калічу шпаківні вискочив досить підріс білченя і поліз по стовбуру вгору. Поруч з мордою мами з'явилася ще одна мордочка. Цікаво, що до цього моменту я навіть не припускала, що в шпаківні є малюки. Коли білка йшла гуляти, з шпаківні обов'язково стирчала травинка і вона навіть не ворушилася, поки білка була відсутня. Тобто, діти сиділи зовсім тихо і не подавали жодних ознак життя. Після того, як вони вилізли з гнізда, вони там більше не живуть. У годівницю приходить тільки мама-білка. Також не можу зрозуміти, чи спить вона в шпаківні, зазвичай з годівниці вона тікає в ліс.
Просапуючи квіти під скворечником, виявила цілі пуки якийсь "вати". Припускаю, що білка викинула з гнізда торішній пух.
Одного ранку спостерігала цікаву картину. За дачному столу і лавок бігала білка і сорока. Хто від кого тікав я не зрозуміла.
Зазвичай насипаю в годівницю фундук і кедрові горіхи. Чищені і в шкаралупі. Так туди занадилися птиці. Мало того, що великі. так і зовсім крихітні. І вибирають вони горішок побільше. Тут вилітає з годівниці пичуга менше горобчика, а в дзьобі тримає фундук. І як він тільки в дзьобі помістився, Довелося з трьох сторін закрити годівницю прозорим пластиком.
Цікаво, чи можна на одній ділянці повісити кілька будиночків для білок, повинні ж десь жити Бєлкіни діти .... Або у білок певний розмір території?
Найцікавіше, що поява білки на моїй ділянці якесь містичне. Років десять тому я побачила по телевізору передачу, де жінка розповідала про білку на своїй дачі. Мовляв, вона купила пару в зоопарку і постійно знаходила на своїй ділянці придушенням білок. Виявилося, що їх ловили сусідські кішки. Жінка закласти дірки під парканом і на якийсь рік в гнізді з'явилися білочки. На мене ця передача справила велике враження. Але білок в нашому лісі я не бачила. Але в одній статті прочитала, що, якщо на ділянці з'являться горіхи, прийдуть і білки. Я посадила три куща ліщини. За три роки кущі трохи виросли, але плодів на них немає. Я вже хотіла повісити на магазині оголошення про купівлю плодоносному ліщини, як сусід показав мені фото білки на своїй ділянці. Потім ще одні сусіди сказали мені, що бачили білку. Тільки мені на очі вона не потрапляла. І ось тепер такий сюрприз. Назвала я нашу білку Ксюшка. Ось думаю, як створити їй зимовий склад горіхів, адже ми на дачі буваємо тільки влітку.

мені дуже сподобалося. я дізналася дуже багато цікавого. я хотіла б дізнатися і про інших людей тварин.

звичайна

Самий поширена серед всіх видів. Зустрічається в помірних широтах Євразії. У раціон входять горіхи, насіння шишок, комахи, ягоди. На зиму запасає їжу і живе в дуплі дерев.

Довжина тіла становить від 15 до 26 см, а маса може досягати 500-700 м Хвіст довжиною від 12 до 20 см, широкий і легкий. С его помощью пушистая красавица может прыгать на расстояние до 15 м. Голова круглая, глаза большие, черного цвета, уши длинные, имеюткисточки на конце. Лапки сзади длиннее тех, что спереди. Окрас зависит от места обитания. Европейские белки имеют рыжий мех, а дальневосточные – бурый и черноватый. У всех них белое брюшко. В летнее время зверек линяет.

Обыкновенная

Аплодонтия

Зверек коренастый и более крупный, чем большинство видов семейства. Тело длиной около 30 см, длина хвоста небольшая (2,5 см). Масса от 1 кг до 1,5 кг. Голова массивная и широкая, шея почти незаметна. Глаза небольшие, зрение плохое. Уши маленькие (их едва заметно из-под меха). Шерсть короткая, густая, растет вертикально. Задні кінцівки довші за передні. На передніх розташовані довгі кігті для риття землі.

Ареал проживання - Тихоокеанське узбережжя США. Там звір живе в лісах з розвиненим чагарникових шаром. Живе у великій норі протяжністю понад 10 м, яку сам риє. В дощової сезон відмінно справляється з потопом в своїх оселях, адже відмінно плаває. Їсть папороті, кору дерев.

аплодонтія

перська

Інша назва - кавказька білка, яке вказує на проживання цього різновиду в лісистій зоні Кавказу і на Близькому Сході. Живе на деревах, але дуже часто буває на землі. Ще добре плаває. Може стрибати на довжину 3-5 м. Харчування таке ж, як і у звичайній білки.

Відрізняється від звичайної меншим розміром і більш коротким тілом. Його довжина становить 20-25 см, а хвостика - близько 15 см. Вага 300-400 г. Вушка невеликі, пензликів немає. Спинка бурого або каштанового забарвлення, на ній помітно чорну або сріблясту плямистість. Черевце світло-оранжеве або біле. Хвостик має каштаново-іржавий або бурий окрас. У зимовий період біляча шубка злегка темніє. Линька відбувається двічі на рік (квітень і жовтень).

перська

гірська довгоноса

Тіло звіра досягає 20-27 см, хвіст -10-15 см. Важить 250-350 р Хутро насиченого коричневого кольору, по боках - трохи світліше. На животику біла шерсть. Хвіст темний, а на кінці білий. Голова округла. Характерна особливість - витягнута мордочка. Виділяються нижні різці, які дуже довгі. Вуха короткі, круглої форми.Лапкі ззаду більше, ніж спереду. На них розміщено 5 пальців.

Місце проживання - Південно-Східна Азія, острови Суматра і Калімантан. Гірська білка харчується комахами: цвіркунами, тарганами, кониками.

гірська довгоноса

Бурундукова

Вид мешкає в Аппалачских лісах Північної Америки. Білочки трохи більше бурундука. Довжина тіла 28-33 см, хвоста - 10-15 см. Хутро від коричневого до оливково-червоного відтінку. Хвіст трохи темніше, ніж тулуб. Очки чорні, навколо них шерсть світла. На животі тваринного вона теж світла. У літню пору на боках з'являється темна смужка, яка розміщена вздовж тіла. Вона розділяє спину і черевце тварини.

Тваринки цієї породи не впадають в сплячку в зимовий період, білок можна побачити на землі або дереві в холодну пору. Також цей звір - хороший плавець.

Бурундукова

белополосая

Розмір дорослої особини близько 30 см, хвоста приблизно дорівнює тілу. Маса гризуна від 250 до 500 г. Відмінною рисою виду є білі поздовжні смуги на боках. Спинка чорно-руда, а животик світло-кремового відтінку. Хвіст пухнастий, темніше тіла. Мордочка витягнута, вушні раковини великі і помітні.

Регіон поширення - західноафриканська узбережжі. Можуть жити і в тропічних джунглях, і в чагарникових гаях, і в жарких саванах. Проживають невеликими групами.

белополосая

Тіло составляет22-28 см, а хвіст - від 18 до 25 см. Маса звірка від 500 г до кілограма. Шерсть жорстка, підшерсток відсутній, адже звір мешкає в жаркому кліматі. Забарвлення спинки піщано-коричневий, а черевної частини - біло-жовтий. З обох боків є коротка світла смуга. Хвіст сіро-коричневої рас квітки. Голова подовжена і трохи плосковати.

Смугаста білка зустрічається на території Марокко, Уганди та інших країнах Північно-Західної Африки. Мешкає в земляних норах, які риє своїми довгими кігтями, або термітниках, отворах між скелями.

смугаста

Найменший представник сімейства. Її довжина однакова з мишею - близько 5-7 см. Хвіст має довжину 5 см, на його кінці розташоване біла пляма. Спинка жовто-зелена, а нижня частина - оливково-біла. Вушка округлі з білою плямою на кінці. Мордочка трохи витягнута.

Регіон проживання - густі вологі тропічні джунглі біля річки Конго. Веде усамітнений спосіб життя, живе високо на деревах, тому мало вивчена.

мишача

Індійська гігантська (двоколірна)

Деревна білка, тіло якої досягає позначки в 35-55 см, хвіст - 60 см. Вага може бути до 2 кг. Верхня частина тулуба коричнево-червона, а живіт і нижня частина лап - біло-кремові. Різкий перехід двох відтінків добре помітна на передніх лапах тварини. Голова корічневуватая або піщана. Між вухами є світле плямочка.

Вид поширений в Південно-Східній Азії і на півострові Індостан. Живе в тропічних лісах далеко від людських поселень. Велику частину часу проводить високо на деревах.

Індійська гігантська

Лисяча (чорна)

Звірятко досягає довжини від 45 до 65 см, на хвіст доводиться 20-33 см від загального показника. Вага варіюється від 500 г до кілограма. Забарвлення може бути коричнево-жовтуватий, темно-коричневий або чорний. У окремих представників виду є білий малюнок на хвості або мордочці.

Мешкає на північноамериканському континенті. Живе в дуплах або гніздах на деревах. Найчастіше населяє лісисті місцевості, але гризуни пристосувалися і до міських умов.

Лисяча

магрибську

Невеликий вид, довжина якого становить 16-23 см. Хвіст по довжині дорівнює тілу. Максимальна вага близько 350 р Волоски на тілі короткі і жорсткі. Верхня частина звірка червоно-коричнева зі світлими поздовжніми смужками. Бока кремові, світло-коричневі. Хвіст складається з чорних і сірих волосків. Він дуже пухнастий в порівнянні з тілом.

Регіон проживання - Північно-західна Сахара. Мешкає в чагарниках тропіків і субтропіків. Риє нори для життя і уникнення хижаків. Поїдають насіння, коріння, комах, маленьких ящірок.

магрибську

Мексиканська лугова собачка

Їх часто називають ховрашками. Тіло досягає позначки 38-45 см, а маса близько кілограма. Особи чоловічої статі значно більше самок. Забарвлення звірка жовтий і світло-коричневий, живіт світліше спини. На зиму змінює шубку на теплішу з підшерстям.

Живуть тільки на території Мексики. Гризуни - дуже соціальні. Живуть невеликими групами, зрідка -Колони до 200 особин. Риють нори, які йдуть просто вниз або спускаються вглиб по спіралі на відстань 1 м. Після цього тунель горизонтально розгалужується. Пагорби, які залишилися після викопаної ями розумні гризуни використовують як спостережний пункт за хижаками. При виявленні ворога сторожова особина подає сигнал всім ховатися.

Мексиканська лугова собачка

Гризун досягає в довжину 15-20 см, хвіст - 10-15 см. Вага близько 100 г. Шерсть густа, але коротка, а на хвості довший. Забарвлення верхньої частини тварини може бути сірою або чорною. Уздовж спини розташовані 5 широких світлих смуг. Черевце тваринного світле.

Мешкає в Індії і на острові Цейлон, а підвид північна пальмова білка - в Пакистані і Непалі. Зустрічається найчастіше в тропічних джунглях і пальмових гаях, але нерідкі випадки виявлення в містах.

пальмова

Японська летяга (момонга)

Живе на островах Японії. Невеликий звірятко довжиною 15-18 см і хвостом 10-15 см. Верхня частина звірка сіро-коричневого кольору, а нижня - світло-сіра. Мордочка тупоноса, вушка трикутні, заокруглені на кінцях. Очі дуже великі, що дозволяє тваринкам відмінно бачити в темряві. Як і у інших летяг, між передніми і задніми лапками у них є перетинки.

Зустрічаються найчастіше в вічнозелених густих лісах. Веде нічний спосіб життя. Велику частину часу сидить на деревах.

Японська летяга

Західна сіра

Довжина тварини разом з хвостом становить 43-62 см. Маса досягає від 400 г до кілограма. Шерсть зверху серебрянно-сіра, а на черевці - біла. Хвіст дуже пухнастий, сірий, іноді з чорними плямами. Вушка довгі, без пензликів. Навколо очей є білий ободок.

Мешкає в США і Мексики. Найчастіше зустрічається в листяних і змішаних лісах, де є дуби, платани і тополі.

Західна сіра

Капська земляна

Звірятко довжиною 22- 25 см, хвіст від 20 до 25 см. Вага 400-650 м Самці трохи важче протилежної статі. Шкіра тваринного чорна з коричневим коротким хутром. Підшерстя немає. На мордочці, шиї і череві хутро світліше. На боках є світлі смуги. Хвіст плоский, що складається з білих і чорних волосків упереміш.

Поширені в південноафриканських країнах. Зустрічаються в посушливих регіонах, луках і саванах. Риють нори для житла і порятунку від хижаків.

Капська земляна

каролінська

Регіон проживання - східна частина північноамериканського контінента.Дліна тіла від 35 до 52 см, а хвоста - 15-25 см. Маса близько кілограма. Хутро сірий з коричневими або рудими волосками. Черевце біле. Хвіст пушістий.Бивают особини з повністю чорним хутром.

Тварина живе в змішаних або хвойних лісах. Харчується нирками дерев, молодими пагонами, недозрілими і зрілими фруктами, горішками, різними насінням і яйцями птахів.

каролінська

Великий представник сімейства, який мешкає на Індокитайському півострові і Індонезійських островах. Довжина тіла тварини від 32 до 35 см, а хвоста - 37-44 см. Маса коливається від кілограма до півтора. Забарвлення яскравий і помітний. Спина і голова темно-коричневі або сірі, а животик білий або желтий.Ушкі короткі, але досить великі.

Тваринки живуть у вологих лісах. Велику частину часу білка проводить на деревах, а на землю опускається лише пополювати на інші види гризунів. Представники виду цураються людських поселень, вважаючи за краще дикий ліс.

кремова

Цей вид - справжній гігант серед сімейства Белкових.Жівотное довжиною 30-52 см, а хвіст трохи менший. Вага досягає 1-2 кг. Забарвлення ошатний: спинка шоколадного або каштаново-коричневого відтінку, боки жовто-білі, а на них є темно-коричнева смужка. На передніх лапах є темні «рукавички», а задні - насиченого коричневого кольору. Черевце біле, а хвіст темніше тіла з вкрапленням світлих волосків. Він має такий довгий хутро, що візуально хвіст виглядає на третину більше решти тіла. Вушка довгі з великими китицями, які послужили такої назви виду.

Поширений цей вид на острові Борнео, де населяє вологі ліси. У раціон входять не тільки насіння, рослини і фрукти, а й дрібні птахи і рептилії.

Кістеухая

довгоноса

Розмір тіла варіюється від 20 до 28 см, а хвоста від 10 до 15 см. Маса звірка 250-350 м Спинка червоно-коричнева, а боки світло-коричневого забарвлення. Черевце біле. Мордочка витяннутая, що і послужило назвою. Має довгі нижні різці та дуже довгий язик, які відмінно схоплюють комах для харчування білки. Вушка короткі, круглі. Очі чорні. На морді, передніх лапах і череві є вібриси - чутливі волоски.

Ареал проживання - південно-східна частини Азії. Живе на землі і мостить гніздо біля скель, каменів і в невисоких дуплах.

довгоноса

білка Бердмора

Трохи дрібніше простий білки. Довжина тіла від 15 до 20 см, а хвоста - 10-15 см. Вага приблизно 200-300 г. Спинка сіро-коричневого відтінку, боки світло-сірі, а голова має насичений сірий колір з домішкою коричневих тонів. З боків є світло-коричнева смужка. Черевце жовто-біле. Вушка довгі, коричневого кольору.

Цей звір - мешканець густих лісів Индокитайского півострова. Велику частину часу проводить на землі, але при цьому відмінно лазить по деревах.

Дивіться відео: Вид из подо льда как клюет щука окунь и рак (Грудень 2022).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org