Тварини

Блакитний песець - опис, оточення, спосіб життя

Pin
Send
Share
Send
Send


Тварина песець звичайний має кілька назв. Досить часто його називають полярною, арктичної або «зайценогой» лисицею. Іноді можна зустріти романтично-поетична назва - «снігова лисиця». Це ссавців хижак, відноситься до сімейства собачих. Вважається, що ця тварина краще за інших пристосована до холоду і може витримувати вкрай низькі температури (до -60 ° С).

Зовнішній вигляд

Тварина песець має відносно невеликі розміри. Воно дуже схоже на лисицю, але має більш приосадкувате тіло, укорочену морду і ширші заокруглені вушка. Тіло песця витягнуте, його довжина - від 50 до 80 см. Хвіст у тварини пухнастий, його довжина близько 30 см. Вимірювання в холці не завжди дотягують до 30 см.

В середньому самці важать близько 4 кг. Максимальна вага, який вдалося зафіксувати, був 9 кг. Самки трохи легше: їх середня вага варіюється в межах 3 кг.

Від лисиць та інших псових песець відрізняється яскраво вираженим сезонним диморфизмом забарвлення. Це означає, що один вид, в залежності від сезону, має різний окрас. За окрасу розрізняють два підвиди цих тварин:

  1. Білий песець. Влітку хутро у звіра брудно-бурого кольору, до зими він стає більш щільним і чисто-білим.
  2. Блакитний песець. Влітку хутро сірувато-бурий, а до зими набуває димчасто-сіре забарвлення з блакитним відливом або стає схожим за кольором на каву з молоком.

Сезонні зміни забарвлення служать для ідеальної маскування під час полювання. Взагалі-то «блакитний» песець - не зовсім позначення кольору хутра. Це говорить про те, що звір рідкісний, і зустріти його в природі - велика удача.

Пристосованість до холоду

Тварина песець зуміло пристосуватися до холодів за рахунок декількох природних удосконалень. По-перше, це структура хутра. Зимова шерсть у звірка щільна і багатошарова, вона ідеально зберігає тепло. По-друге, короткі закруглені вушка мало виступають над вовною, це захищає їх від сильних морозів. По-третє, укорочена мордочка і ноги скорочують втрату тепла. По-четверте, хутром у песців покриті навіть підошви лап: тут він густий і жорсткий, що запобігає тварину від обморожень. Таким чином, природа подбала про пушном звірку, і песець взимку гарантовано не мерзне в будь холоду.

До речі, саме наявність волоса на підошвах лап дало наукова назва виду (lagopus). З грецької мови це переводять, як «заяча лапа». Тому песця іноді називають зайценогой лисицею.

Середовище проживання

Оскільки ви вже знаєте, що тварина легко переносить сильні морози, то здогадатися, де мешкає песець, буде нескладно. Пухнасті звірята відмінно почувають себе за Північним полярним колом, населяють узбережжя і острови в Північному Льодовитому океані, поширені в тундрі і лісотундрі.

Взимку песець постійно переміщається в пошуках їжі. Він може зайти на південь Фінляндії, в Прибайкалля і пониззя Амура. На території Росії песець в тундрі і лісотундрі вважається типовим представником фауни.

Спосіб життя

Житло песці облаштовують в норах. Вони риють справжні лабіринти з безліччю ходів і виходів. Розташовуються нори в піщаних сопках або берегових терасах, але вхід завжди оточують камені, щоб більші хижаки не могли його розкопати. Оскільки місце, де мешкає песець, - це тундра і лісотундра, то тварина пристосоване до життя на відкритому горбистому рельєфі.

Ви думаєте, вибрати місце і вирити нору в умовах вічної мерзлоти легко? Облаштування в мерзлій землі проходить досить довго. У міру відтавання грунту нора поглиблюється. І блакитний, і білий песець підбирають місця для нор недалеко від води (в межах півкілометра). Відповідних місць не так вже й багато, тому сім'я тварин використовує одну нору по 15-20 років. Правда, взимку в пошуках їжі часто доводиться пересуватися і облаштовувати лігво в снігу. Якщо сніг досить глибокий і щільний, то полярна лисиця риє в ньому тимчасову нору. В такому притулок тварина може перечекати негоду або прожити кілька днів під час тривалих пошуків їжі.

Якщо немає ніякої можливості викопати нормальну земляну нору, песці можуть влаштуватися серед каменів або викопати невеликі поглиблення в чагарниках. Але подібні випадки відбуваються нечасто.

Незважаючи на те, що песець - хижак, його можна сміливо називати всеїдних. У його раціоні понад 120 видів тварин і близько 30 видів рослин. Найчастіше в меню дрібні гризуни і птиці. Найпоширеніша видобуток - ЩУРОВІ лемінги і пеструшки. На березі океану песці охоче підбирають викинуту рибу і різні водорості, особливо морську капусту. Дуже люблять чорницю і морошку, якщо немає тваринної їжі, то можуть перекусити травами.

Песців часто можна помітити на місці полювання білих ведмедів. Вони підбирають залишки риби і м'яса тюленів. Через брак свіжого м'яса задовольняються падлом. Часто знаходять мисливські капкани і поїдають будь-яку живність в них (навіть якщо в капкані інший песець). Часто хутрові звірі спостерігають здалеку за полюванням вовків, а потім підбирають залишки їхньої здобичі. Зрідка вони можуть самі напасти на дитинчат більших тварин.

Влітку тварини зносять надлишки їжі в нори, де вона зберігається до зими. Блакитний і білий песець - тварина, опис якого ми наводимо, -добивает прожиток за рахунок розвиненого слуху та нюху, оскільки зір у нього не дуже хороше.

Соціальна структура

Песці відносяться до моногамних видів, але в районі Командорських островів (Берингове море) спостерігалися випадки полігамії. Найчастіше в сім'ї 1 самець, 4-5 самок і цуценята. Часто сім'ї підбирають осиротілих приймаків. У величезних норних лабіринтах іноді об'єднуються по кілька сімей, тоді песці живуть невеликої колонією. Мисливські угіддя сім'ї можуть бути від 5 до 30 км.

розмноження

На початку весни у самок починається тічка. У цей період самці часто б'ються, стверджуючи своє право на сім'ю. Термін вагітності коливається від 49 до 57 днів. Самки досить плідні: кожен послід - це 7-12, а іноді і більше малюків. Самець бере участь в турботі про потомство нарівні з самкою. Але навіть в кормние року, незважаючи на турботу батьків, виживають не всі цуценята.

Дорослий полярний песець має біле хутро, але народжується з димчасто-бурим забарвленням. Хутро дитинчат блакитного песця майже коричневого кольору. Малюки в норі відкривають очі тільки на 10-18 день, а через 6 місяців вони вже досягають розмірів батьків. Перший раз з нори цуценята вибираються в 3-4 тижні. Годувати молоком дитинчат самка може по 8-10 тижнів. Починаючи з наступного року, молодняк здатний до розмноження, але повне дозрівання зазвичай відбувається до двох років.

Від чого залежить чисельність

Найбільший вплив на чисельність звірів надає наявність кормів. Незважаючи на те що тварина песець всеядно, при малій кількості кормів, особливо лемінгів і полівок, народжується менше дитинчат і більше їх кількість гине.

Чисельність місцевої популяції може зменшитися в результаті масової міграції. Відтік починається восени, а навесні багато хто повертається в звичні місця. Але в голодні роки багато що кочують песці гинуть.

Крім того, на чисельність впливають хвороби і великі хижаки. А ще песець є цінним мисливським трофеєм, що теж скорочує поголів'я.

природні вороги

Багато хижаків полюють на цих звірків. З повітря основну небезпеку представляють полярні сови і орли, а дитинчат можуть потягти навіть ворони. На землі основна небезпека виходить від білих ведмедів, росомах, лисиць і великих собак.

Коли розпадаються сім'ї, дорослі самці можуть загризти молодих конкурентів на сусідніх ділянках.

У природних умовах песці можуть прожити до 9 років. При штучному розведенні термін життя тварин дещо вищий - 11-16 років.

господарське значення

Завдяки високій якості хутра песець є важливим промисловим тваринам. Крім видобутку в природному середовищі, проводиться клітинне розмноження. На острівних фермах ведуть полусвободное розведення звірів. Їх не обмежують у пересуванні, але привчають до спеціальних сигналів, які видають перед годуванням. Для людини це більш зручний спосіб отримати теплий хутро, ніж вільне полювання на звіра.

Житла блакитного песця

Блакитний песець мешкає в тундрі. Для життя ці тварини вибирають переважно відкриті горбисті території. Проживають в норах, які організовують самостійно, вириваючи цілі підземні тунелі в піщаних сопках або н узбережжі. Для облаштування нор песець завжди вибирає місцевість неподалік від води. На жаль, в тундрі не так багато місць, де можливо зробити нору, тому для життя тварини можуть використовувати одні і ті ж тунелі протягом дуже тривалого часу, десятки років, а в деяких випадках навіть сотні, залишаючи житло майбутнім поколінням.

Чим харчується?

Незважаючи на те, що песця прийнято вважати хижаком, в раціон цього звіра також входять і різноманітні рослини. Звичайно ж, основу меню блакитного песця складають птиці, а також різні дрібні гризуни. Чи не відмовляється цей представник псових і від риби, причому може є навіть ту, що викинуло на берег. Песці в деякому сенсі є падальщиками, оскільки часом доїдають залишки їжі, кинуті білими ведмедями. Досить часто крадуть видобуток у мисливців, витягуючи її прямо з капканів або пастки.

Добуваючи собі їжу, песець головним чином використовує добре розвинені слух і нюх. На зір псові покладаються в меншій мірі. Визначити песця можна не тільки за зовнішнім виглядом, але і за своєрідним тявканье, яке сильно нагадує голос звичайної домашньої собаки.

Песець: опис, будова, характеристика. Як виглядає песець?

Розміри песця подібні рудої лисиці - довжина тіла складає 50-75 см, довжина хвоста 20-30 см, при вазі в 4-6 кг, хоча деякі песці, пузатих за зиму, важать до 10-11 кг. Від звичайної лисиці песці відрізняються більш короткими вухами, покритими шерсть, короткими лапами, подушечки яких також покриті шерстю.

Слух у песців дуже тонкий, також вони мають добре розвинений нюх, а ось зір у цих полярних звірів розвинене дещо гірше, але також вони бачать досить добре.

Шерсть песця дуже густа, а хутро їх за якістю перевершує хутра багатьох інших тварин, що, на жаль, для самих песців зіграло дуже погану службу, але про це ми ще напишемо трохи нижче. Також песці єдині з родини собачих, чия шерсть здатна змінювати своє забарвлення залежно від сезонна, влітку вони виглядають рудувато-чорними або бурими, а взимку їх шерсть стає білою або блакитною.

Причому песці з блакитним зимовим хутром зустрічаються набагато рідше, зазвичай їх розфарбування на зиму таки біла, причому білий колір шерсті песця натурально білий, без домішки сторонніх відтінків. Песці з зимовим блакитним хутром мають попелясті кольору, і варто зауважити що їхнє хутро цінується навіть більше, ніж зимове хутро звичайних білих песців.

У літній період шерсть песців не така густа, а ось взимку вони немов одягають шубу, їхнє хутро стає щільним, дуже густим і рівномірним по всьому тілу.

Де живе песець

Живуть песці в північній частині Євразії і Америки, також на багатьох полярних островах Льодовитого океану. Їх можна зустріти на території Гренландії, Канади, Аляски, Північної Росії і Ісландії. Тундра є найбільш комфортним середовищем їх проживання, але часом песців можна зустріти і в лісотундрі, також на узбережжях північних морів і океанів.

Чим харчується песець

Що є песець у себе в тундрі? Цей пухнастий звір є хижаком, причому поєднує полювання і Нахлебнічество. Тобто часом він не гребує харчуватися падаллю, так деякі песці спеціально супроводжують білих ведмедів і поїдають за ними залишки їх трапези. Сам же песець також може в полювання, найбільш частою здобиччю цих звірків є мандрівні гризуни - лемінги. Нерідко песці полюють і на білих гусей, казарок, тундрових куріпок, розоряють гнізда полярних сов, ловлять риб.

вороги песців

Самі ж песці також можуть стати здобиччю інших більших полярних хижаків: вовків, росомах, лисиць і тих же білих ведмедів. Маленькі песці також можуть стати жертвами хижих птахів: орлів, яструбів, пугачів.

Але звичайно ж головним ворогом песців є людина, а всьому виною їх густе хутро, що став причиною масового винищення цих дивовижних звірів мисливцями і браконьєрами. І це не дивно, адже шуба з песця варто дуже і дуже не дешево. Постійна полювання на песців в минулому столітті призвела до значного скорочення популяції цих тварин і навіть занесенню їх до Червоної книги. У наш час для збільшення їх популяції з'явилися особливі звірівницькі господарства, де спеціально розводять песців. Роблять це, зрозуміло, не тільки з альтруїстичних спонукань, частина бідних тваринок, на жаль, і далі йде на шуби, які користуються не зміниться популярністю у жінок.

Медновскій песець

Також відомий як медновскій блакитний песець, названий так, завдяки своєму блакитному зимового хутрі, який цінується навіть більше, ніж звичайний білий хутро білого песця. Висока цінність хутра цього виду песця визначається і його нечисленністю, за оцінками зоологів популяція медновского песця становить 100 особин, не дивно, що він занесений до Червоної книги як зникаючий вид, по суті, став жертвою людського марнославства і дурості. Мешкає медновскій песець на острові Мідний, який входить до складу Командорських островів.

Песець в домашніх умовах

Для любителів екзотики можна буде спробувати утримувати песця в домашніх умовах. Тримати песця найкраще в просторій дерев'яній клітці. Якщо песець маленький, то тримати його краще не одного, а зі своїм побратимом. Годувати песця можна природного для нього їжею: м'ясом, рибою, злаками. Причому якщо в зимовий період він не буде споживати багато їжі, то влітку, коли у нього прискорюється обмін речовин, песець стає справжнім ненажерою, що не дивно, адже йому потрібно зробити запаси жиру на зиму.

Цікаві факти про песців

  • Нюх у песця розвинене настільки добре, що він здатний відчути лемінга навіть під товщею снігового покриву.
  • Незважаючи на свою красу, охайністю ці звірки не відрізняються. Так в їх норах нерідко можна знайти сліди недоїденою їжі і посліду.
  • Песці, названі «полярної лисицею» від лисиці звичайної також перейняли і хитрість зі тямущість. Так, ці звірята незвично тямущі, можуть запросто розпізнавати людські пастки, плутати сліди, прикидатися мертвими, щоб потім стрімко втекти.

Де живе песець?

Песець звичайний поширений навколо всього Північного полюса. Він є корінним мешканцем арктичної тундри. Тварина зустрічається в Північній Америці, Скандинавії, Північній Європі і Сибіру. Звернемо свій погляд на Північ, до групи Командорських островів і краю Алеутской острівної дуги. Тут, на острові Мідному, між морем Берінга і Тихим океаном, збереглася єдина популяція медновского блакитного песця. Територія проживання тварин становить всього лише 187 км2.

Як дізнатися?

Цього песця інакше називають полярною лисицею з-за зовнішньої схожості з лисицею, однак він більш присадкуватий і менш рухливий. Адже в умовах життя на Півночі необхідно економити сили і розумно витрачати енергію. І при температурі -60 ° С песець не замерзає в своїй теплій, багатошаровою вовняний шубі. Навіть подушечки лап цього звіра покриті шерстю. Короткі лапи, маленькі вуха і мордочка - все допомагає скоротити втрати тепла. Маса самців досягає 3,5 кг, довжина тіла - 50-75 см, самки трохи менше за розмірами. Песці - єдність ні представники сімейства псових, які в період осінньої линьки змінюють колір хутра. За забарвленням хутра розрізняють білого і блакитного песців. Перший влітку змінює колір шерсті з білого на брудно-бурий, а другий - з блакитного на кавовий, брудно-коричневий або темно-сірий. Білі песці переважають на материку, а блакитні - на островах.

Чим песець відрізняється від лисиці?
Песця іноді називають полярною, або арктичної лисицею. І незважаючи на те, що у цих пухнастих звірят багато спільного, на відміну від звичайної лисиці, тіло песця більше приосадкувате, мордочка вкорочена, а вуха короткі і закруглені. Залежно від сезону песець змінює колір свого хутра. Влітку у нього короткий хутро жовтувато сірого кольору. Взимку ж більшість песців можуть похвалитися пишним сніжно-білим «нарядом».

Песець занесений до Червоної книги

На поточний момент чисельність песця звичайного становить кілька сотень тисяч особин. Популяція відносно стабільна. Проте в недалекому минулому вид сильно постраждав в результаті хутрового промислу, коли щорічно десятки тисяч тварин знищували заради красивого цінного хутра.

Краса не врятувала, а погубила хутрового звіра, хутро якого завжди прикрашав коміри, шапки і шуби примхливого людини. На чисельність звичайних песців сильно впливає кількість доступної їжі.

Основу їх раціону складають маленькі хутрові звірі - лемінги. Далеко не кожен рік їх народжується досить для того, щоб зберегти баланс в екологічній системі хижак - жертва. В цілому ця тварина грає ключову роль в арктичних екосистемах як один з головних хижаків. Его потеря может роковым образом сказаться на жизни множества других организмов. Ученые выделяют особей, обитающих на территории России, в отдельный подвид — semenovi, медновский голубой песец, ареал которого чрезвычайно ограничен. Всего существует семь подвидов обыкновенного песца. Официально промысел этих животных прекратили только с 1966 г.Сьогодні медновскій блакитний песець охороняється на території Командорського заповідника, який заснований в 1993 р

Кого називають блакитним песцем?

З самого початку слід внести ясність щодо використовуваної термінології. Справа в тому, що в різних джерелах термін «блакитний песець» використовується не завжди однаково, і це може створювати певну плутанину.

Почнемо з того, що всі представники виду песець діляться на дві основні групи - білий песець і блакитний песець. Тварини першої групи, яких абсолютна більшість, мають класичний сезонний диморфізм забарвлення: влітку їх хутро володіє темним забарвленням, взимку - білим. У свою чергу блакитні песці є свого роду «мутантами», оскільки у них темний річний забарвлення зберігається весь рік. Таким чином, частина джерел застосовує термін «блакитний песець» саме до цих тварин, які дуже рідкісні, але зустрічаються повсюдно у всіх популяціях від Скандинавії до Аляски.

В інших же джерелах блакитними песцями називають тільки тих, що живуть на острові Мідний в Командорських архіпелазі. Тутешня популяція, що складається приблизно з сотні тварин, представлена ​​повністю песцями другої групи. Тобто тими, які круглий рік носять темний хутро. За назвою острова цих звірків часто називають медновскімі песцями. Примітно, що деякі джерела навіть стверджують, що медновскіе песці взимку білі, а влітку темні. Очевидно, що в даному випадку має місце явне змішання понять про двох підвидах песця.

Оскільки медновскій блакитний песець є просто однією з рідкісних популяцій, повністю складаються зі звичайного блакитного песця, в рамках даного огляду ми будемо використовувати термін блакитний песець і медновскій песець як синоніми, оскільки на практиці особливої ​​різниці між ними немає.

Блакитний песець - фото і опис

Блакитний песець, так само як і простий білий песець - це невеликий хижак сімейства собачих і єдиний представник свого біологічного роду. Зовні сильно нагадує лисицю, від якої відрізняється меншими розмірами і забарвленням шубки. Від лисиці песця також відрізняє приземкувата стати і укорочена мордочка. Вуха песця закруглені і дуже слабо виступають над загальним рівнем зимової шерсті, що оберігає їх від обмороження.

Довжина тіла дорослої тварини становить 50-75 см без урахування хвоста, який додає до розмірів звірка ще 25-30 см. Зростання песця в холці досягає 20-30 см. Незважаючи на досить великі габарити маса тварини не дуже велика: в середньому 3,5 кг у самців і 3 кг у самок.

У той час як білий песець навесні і восени радикально змінює забарвлення своєї шубки, блакитний песець весь рік залишається темним, хоча линька у нього проходить за графіком. Влітку хутро песця має брудно-бурий колір, а взимку коливається від пісочного до темно-сірого і кавово-коричневого. Назва ж «блакитний песець» дано цього звірку за те, що його зимове хутро має красивий блакитний відблиск.

Весняна линька у песців стартує в березні-квітні і триває до червня. Восени зміна шубки триває з вересня по грудень. Найбільш якісний хутро у песців спостерігається в розпал зими з січня по кінець лютого.

Песці живуть у відкритій тундрі, вважаючи за краще горбистий рельєф місцевості. Звірятко живе в норах, які риє в піщаних сопках і прибережних терасах, формуючи складні підземні лабіринти з декількома входами. При цьому нори завжди розташовуються у відносній близькості від води. Цікаво, що через брак в тундрі відповідних місць для риття нір песці використовують одні і ті ж житла поколіннями протягом десятків і навіть сотень років.

Хоча песець і є, перш за все, хижаком, в його раціоні присутня і значна кількість рослинної їжі. Проте, його основу складають всілякі дрібні гризуни і птиці. Також звірок дуже любить рибу, не гребуючи, в тому числі, і тієї, яку хвилями викинуло на берег. Песці до певної міри є ще й падальщики, часто доїдаючи то, що залишилося після трапези білих ведмедів. Нарешті, звір охоче краде видобуток мисливців, що потрапила в капкани і пастки.

Як і багато інші хижаки, песець більше покладається на добре розвинені нюх і слух, трохи менше - на зір. Голос цього звірка сильно нагадує тявканье звичайного цуценя домашнього собаки.

Особливості змісту блакитного песця

Оскільки звичайний білий песець і медновскій блакитний песець по суті є одним і тим же тваринам, правила розведення для них також однакові. Фермер, який має намір займатися розведенням песця з метою отримання цінного хутра, повинен як слід вивчити все, що стосується умов життя цього звірка в дикій природі. Успішною звіроферма буде лише в тому випадку, якщо при її організації будуть враховані ці особливості.

Велике значення мають всі фактори - місце розташування звіроферми, обладнання та клітини для песців, особливості годування, розмноження песця і вирощування молодняка. Не менш важливо розуміти, як працюють закони успадкування забарвлення хутра, щоб застосовувати їх для поліпшення поголів'я.

Виробничий процес на песцевої звіроферми підпорядкований природному циклу песця і складається з таких періодів:

  • Підготовка до гону - період, що триває з серпня по середину лютого. Зусилля персоналу звіроферми спрямовані на підготовку організму тварин до розмноження.
  • Гон - період, що триває з середини лютого по травень. Персонал відбирає для спаровування відповідних самок і самців, а також забезпечує їм відповідні для спарювання умови.
  • Вагітність самок. Триває близько 50-55 днів.
  • Період лактації. Триває до 40 днів після пологів.

Після закінчення лактації молодняк відбирають від самок і весь цикл починається заново.

Місце для песцевої ферми

У випадку з песцями діє той же принцип, що і для всіх інших хутрових звірів: чим далі на північ знаходиться ферма, тим більше якісне хутро буде отримано від тварин. Зрозуміло, найкраще для цього підходить зона тундри, але, з огляду на, що більш-менш розвинені комунікації в цій зоні є тільки в деяких районах, волею-неволею багатьом підприємцям доводиться відкривати звіроферми південніше північного полярного кола. А тим часом за межами тундрової зони якість Песцового хутра сильно знижується.

Що стосується типу місцевості, то підійде будь-який рівний і сухий ділянку, бажано на піднесеному, але захищеному від вітрів місці. Оптимально, якщо навколо ферми буде багато дерев і чагарників, які не тільки захистять ферму від вітрів, але і створять сприятливу екологічну обстановку на об'єкті.

Клітини і будиночки для песців

Клітини, в яких утримуються тварини, слід розташовувати на відстані метра один від одного, а між рядами клітин бажано залишати хоча б два метри для зручності їх обслуговування. Ряди клітин неодмінно повинні бути захищені від атмосферних опадів навісом. Крім того навіс захищає хутро тварин від вигорання під сонцем.

Самі клітини для дорослих звірків і підростаючого молодняка виготовляють з міцної сітки і піднімають над рівнем землі на півметра-метр. Сітка на стінках може бути більше, але для підлоги в будь-якому випадку слід брати з дрібними осередками, щоб песцям було зручно по ним ходити.

Хоча в дикій природі песці живуть сім'ями, в умовах звіроферми їх все-таки краще містити по одному. Очевидним винятком є ​​лише самки з молочними цуценятами. Мінімальні розміри поодиноких клітин: 2-6 метрів в довжину, 1-1,5 метра в ширину і 0,6-1 м у висоту. Для економії місця на фермі можна робити спарені клітини з одного суміжній стінкою, яку зміцнюють дошками. При цьому дверцята роблять з протилежного боку.

У кожній клітині, де міститься дорослий песець, потрібно передбачити невеликий будиночок, що імітує нірку або гніздо. Розміри будиночка повинні становити не менше 60 см в ширину і 110 см в довжину.

Сьогодні при бажанні можна замовити стандартні клітини за готовим проектом, що не заморочуючись їх самостійним виготовленням. Правда, стартові витрати на створення звіроферми від цього помітно виростуть.

Оскільки блакитний песець, фото якого тут представлені, відбувається з регіону з дуже холодним кліматом, обмін речовин у нього дуже швидкий, через що йому потрібно більше кормів, ніж іншим хижакам аналогічного розміру. До того ж апетити звірка істотно змінюються в залежності від пори року.

Також потрібно пам'ятати, що в природі песці кидаються на будь-яку їжу, яку здатні знайти (що не дивно в суворих умовах тундри). При клітинному змісті це означає ризик переїдання, якщо у тварин буде більше їжі, ніж їм потрібно. Особливо схильні до подібної поведінки молоді та недосвідчені особи. З цієї причини настійно рекомендується строго дотримуватися оптимальної кількості кормів, рекомендованого для песців. Протягом доби схема харчування така: вранці 30% від добової норми, вдень - 15%, ввечері - все інше.

У теплу пору року щодня песець повинен з'їдати в середньому близько 500 г кормів. Взимку апетити звірка значно зменшуються, і він може задовольнятися лише 350 грамами. При цьому в літню пору раціон повинен включати побільше жирів, а взимку навпаки - білків, вуглеводів і вітамінів.

З огляду на те, що песець - це хижак, годувати його доведеться їжею тваринного походження. В ідеалі добовий баланс кормів повинен бути такий: 400 г м'яса (частково можна замінити рибою), до 70 мл молока, до 150 г овочів і хоча б 70 г злаків. Зрозуміло, в якості добавок слід використовувати вітамінно-мінеральні суміші.

До слова про злакових кормах. Ігнорувати цей пункт не можна ні в якому разі. Песцям потрібно давати зерна пшениці, ячменю, або кукурудзи. Також згодиться овес, просо та насіння соняшнику. Однак останні можна давати тільки в очищеному від шкірки вигляді, інакше тварина буде страждати шлунком.

Що стосується овочів, то тут оптимальними будуть найпростіші культури - капуста, морква, буряк, бруква. Також підуть на користь шпинат і зелений салат. При нестачі цих овочів також допускається годувати тваринок картоплею, але тільки у вигляді добре відвареного пюре.

Оскільки песці вкрай неохоче беруть звичайні овочі, які в природі їм не зустрічаються, найчастіше всі ці корми змішуються разом з м'ясом і подаються у вигляді каші або фаршу.

Як утримувати вдома?

Розводити песця в домашніх умовах - не таке вже просте заняття, тому майбутньому фермеру попередньо необхідно потонемо всі тонкощі такої діяльності. Успішним дане підприємство буде тільки в тому випадку, якщо будуть враховані всі особливості. Важливо приділити увагу всім факторам, починаючи з розташування ферми, організації клітин і вольєрів і закінчуючи харчуванням і виведенням молодняку. Також дуже важливо розуміти, яким чином нове покоління песців успадковує забарвлення хутра, щоб кожен раз покращувати якість шубки у своїх вихованців.

В якості місця для розміщення ферми рекомендується вибирати території, розташовані якомога далі на північ. Таким чином, від тварин можна отримати максимально якісне хутро. Звичайно, найкраще розміщувати підприємство в тундрі. Місцевість найкраще підійде рівна і суха. Добре, якщо територія навколо буде оточена деревами та чагарниками, вони забезпечать захист від вітрів, а також створять хорошу обстановку для утримання тварин.

Дивіться відео: 3000+ Common English Words with Pronunciation (Найясніший 2022).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org