Птахи

Як виглядає птах галка

Pin
Send
Share
Send
Send


Галка - невеликий птах з чорним оперенням, що має металевий відлив. Тільки голова і груди у неї попелясто-сірі. За своїм виглядом вона дуже схожа на ворону, але її розміри помітно менше: тіло в довжину близько 30 сантиметрів, а вага рідко буває більше 250 грам. У дорослих птахів очі світлі, іноді блакитні, молоді особини темноокі. Дзьоб і ноги чорні.

Галка - птах товариська, з ранньої весни і до пізньої осені вони літають разом з граками. Спільно слідуючи за тракторами під час весняної оранки, птахи шукають в землі дощових черв'яків, комах і їх личинок. У літню пору, об'єднуючись з грачами і шпаками, галки в пошуках їжі літають на скошені луки і прибрані поля.

Восени, після відльоту граків, вони приєднуються до сірих ворон, разом ночують на деревах у дворах і в міських парках. Вранці летять за місто на звалища або поля, де і годуються. У зимовий час відходи з смітників грають важливу роль в їх харчуванні, а іноді і допомагають вижити.

Як відрізнити по сліду

Птах галка залишає слід, схожий на вороняче, але помітно дрібніше. За величиною відбитків лап їх швидше можна сплутати з сорочу слідами. Але сорока головним чином стрибає, а галка пружинисто крокує, при цьому спираючись на пальці. Тому середня подошвенная мозоль не завжди добре друкують на слідах.

Пальці на її лапах кілька товстуваті, з більш короткими кігтями. Це позначається на довжині відбитка, який коротше, ніж у сороки. Довжина кроку близько 15 сантиметрів, а в ширину следовая доріжка майже 5 сантиметрів.

Галка - птах, що не губиш чужі гнізда, на відміну від своїх подруг ворон. Знищуючи велику кількість комах-шкідників, ці представники пташиного світу приносять значну користь людям. У деяких випадках в пошуках їжі можуть завдавати істотної шкоди городах і баштанам. Але це не з шкідливості, просто їсти хочеться.

Основними місцями поширення є міста і великі селища. Рідше мешкають на скелястих ділянках узбереж, в лісах також зустрічаються нечасто. Галка - птах, який гніздиться біля житла людини: під карнизами будинків, на горищах, в пічних трубах, в порожнинах будівель. Іноді вона робить собі гніздо в дуплі старого дерева.

гніздування

Живуть окремими парами або невеликими зграями. Часто створюють спільні колонії з грачами. Будувати гнізда починають пізніше своїх сусідів, в першій декаді квітня. Житло зводять парою, тягаючи спочатку сухі гілочки, а потім ганчірки і папір, щоб ними вистилати лоток.

Галка - птах, відкладають яйця в першій половині травня. В гнізді їх може бути від 3 до 7 штук. Яйця можуть мати блакитно-зелений або світло-блакитний колір, з зеленувато-бурими плямами. Насиджування триває 18 днів. З'явилися пташенята знаходяться в гнізді ще місяць.

Галка - перелітний птах?

Живуть вони в Європі, Азії, на півночі Африки. Птахи, що гніздяться в північних районах Євразії, перелітні, в жовтні вони відлітають на південь, зимують в Китаї, а в лютому повертаються назад. У Європі, на Кавказі, в Середній Азії галка живе осіло. Але взимку іноді і в цих місцях птиці переміщаються в межах гніздовий області.

Загальна характеристика та опис

Галка (corvus monedula) - птах середніх розмірів. Довжина її тільця становить близько 39 см разом з хвостом. Вага не перевищує 170-280 грам. Самці за своїми габаритами трохи більші за самок. Це єдине зовнішнє відмінність між статями.

У птиці міцна статура, що не великий, але сильний дзьоб. Оперення на спині забарвлене в сріблясто-сірий колір, а крила і хвіст - в сизий. Інша частина тіла покрита чорними перами.

Пернаті мають незвичайний колір очей. У природі зустрічаються галки з небесно-блакитний і навіть зеленою райдужною оболонкою.

Тривалість життя птахів в дикій природі до 10 років, в людських руках вона доживе і до 17 років. Це обумовлено різними умовами життя і режимом харчування.

Місця проживання

Ці птахи зустрічаються на території Старого Світу, в Західній Азії. Також деякі популяції мешкають і на Північно-Африканському континенті. У північних і східних регіонах галки ведуть перелітний спосіб життя. Старі особини, для яких перельоти стають непосильними, в теплі зими залишаються на насиджених місцях.

У галок добре розвинений стайня інстинкт, тому вони пересуваються великими колоніями.

Як житла для них підходять:

  • дупла дерев,
  • горища будинків,
  • ущелини скель,
  • дахи будинків,
  • рекламні щити,
  • нори тварин,
  • кинуті гнізда інших пернатих.

Галки прив'язані до людини, оскільки поруч з ним знаходять більше джерел їжі. При цьому вони вважають за краще старі споруди та нежитлові приміщення, вважаючи їх оптимальним для облаштування житла.

Розмноження і потомство

Галки ще молодими вибирають собі партнера, з яким залишаються до кінця життя. Усередині пари присутній прояв таких емоцій, як ніжність і турбота. Вони знаходять своє вираження в розчісуванні пір'я партнера і обміні здобутими частуваннями.

У березні у галок починається шлюбний період. Гнізда споруджуються з гілочок, прутів, листя і сучків. М'який прошарок складається з павутини, пір'я і вовни тварин.

У травні самка відкладає яйця, число яких становить від 4 до 7. Їх колір варіює від світло зеленого до блакитного. Інкубаційний період триває близько 20 днів. Тіло вилупилися пташенят абсолютно голе, а перші дні життя очі закриті. Пташенята ненажерливі і вимагають годування кожні дві години. Пара підгодовує потомство протягом наступних 14 днів, після закінчення яких пташенята готові до самостійного життя.

харчування галок

Пернаті в дикій природі вживають в їжу всіляких комах, добуваючи їх з-під кори дерев. За це їх називають санітарами лісу і вважають дуже корисними птахами, поряд з дятлом. Галки борються не тільки з комахами, але й зменшують популяції шкідливих гризунів.

З іншого боку пернаті завдають відчутної шкоди сільському господарству. У сезон врожаю вони не проти поласувати насінням злакових культур на полях. Під удар підпадають культурні дерева в садах і інші ягоди.

Галка - умілий і спритний хижак. В процесі полювання вона раптово нападає на своїх жертв: дрібних гризунів, жуків, метеликів. Птахи, що живуть поблизу водойм або на морському узбережжі, харчуються рибою, молюсками і рачками, яких винесло на берег хвилею.

Одомашнення і приручення

У житті людини галки присутні з незапам'ятних часів. Спроби одомашнення цих птахів тривають і донині. Це вимагає терпіння і не завжди увінчується успіхом, оскільки мова йде про диких птахів.

Вихованець потребує великого простору, де б він вільно літав. Для цього годиться просторий і міцний вольєр.

Що стосується харчування в неволі, слетков галки доведеться годувати кожні дві години, подрібненої їжею і через силу. Справа в тому, що пташенята ще не ковтають їжу самостійно. Дорослі особини в домашніх умовах вимагають харчування, ідентичного тому, до якого вони звикли в дикій природі. Це ще одна складність утримання не одомашнених птахів.

цікаві факти

Пернаті мають напрочуд дзвінким і своєрідним голосом. Збираючись в зграї, галки голосно і безперервно «галасують», розмовляючи між собою.

Птахи за своєю природою дуже активні, веселі, але при цьому досить недовірливі і дуже обережні. Тому приручити дорослу особину до людських рук дуже важко.

У галок феноменальна пам'ять. Вони напевно запам'ятають людини, який зруйнував їхнє гніздо, якщо навіть вони були пташенятами. Якщо він наблизиться, птиця підніме страшний галас і поведе себе вкрай агресивно по відношенню до кривдника.

Галки мають пронизливий погляд, який не властивий іншим представникам тваринного світу. При чому ця птиця не відводить погляд, а дивиться безпосередньо вам в очі. Це робить пернату дуже фотогенічною, а її вираження осмисленим.

Якщо з тієї статті ви дізналися щось нове і цікаве і залишайте свої коментарі та діліться з друзями в соціальних мережах.

Птах галка: опис

Пернаті цього виду, як уже говорилося раніше, не надто великі. Галка - птах, який має довжину тіла 30-35 см при вазі 200-280 р Крила трохи укорочені, з розмахом 65-75 см, хвіст вузький.

Оперення птиці щільне. Крила, хвіст і спина чорного забарвлення з синім відливом. Груди і голова сірі, з красивим сріблястим відтінком. Ноги чорненькі, дзьоб темний, очі блакитні, дуже виразні і красиві.

Спосіб життя

Галка - зімующая птах або перелітний? На це питання не можна відповісти однозначно, так як спосіб життя цих пернатих - кочовий, осілий і перелітний. Поговоримо про це докладніше. Живуть галки в Центральній і Західній Європі, також зустрічаються в Північній Африці і Азії. Північні жителі є перелітними, всі інші представники цього виду вважаються осілими або кочують. Перелітні відправляються зимувати на південь в жовтні і повертаються додому в лютому.

Галки дуже спритні, крикливі, товариські і розумні. Кращі їхні друзі серед пташиного царства - це граки, саме в їх компанії пернаті люблять крокувати по полях і городах, шумно перекрикуючи між собою характерними звуками «каа-каа». Живуть парами, збираючись в зграї, які налічують до кількох десятків птахів.

В наші дні галки воліють жити поруч з людським житлом і влаштовувати гнізда на старих і занедбаних будинках. Біля людей птахам набагато простіше здобувати собі їжу, та й спілкування в населених пунктах побільше, ніж в лісовій місцевості, а поспілкуватися ці пташки люблять. Якщо ж зграя галок живе в лісі, то їх гнізда знаходяться на високих старих деревах з дуплами. Також чорних крикунів можна зустріти в гаях, на скелястих узбережжях і в посадках, поруч з сільськогосподарськими полями.

Галка - птах, яка не відноситься до переконаним вегетаріанцям і любить поласувати павуками або іншими комахами, дощовими черв'яками, молюсками. Коли дозволяють умови місцевості, чорні пернаті можуть полювати на дрібних гризунів, таких як полівки і миші.

Крім їжі тваринного походження в раціон галок входять зерна і насіння, плоди і ягоди. Сміттєві баки і звалища - це для птахів справжні столові з достатком різноманітної їжі. У цих місцях завжди можна відшукати що-небудь смачненьке.

Пернаті крикуни дуже завбачливі і запасливі. Коли їм вдається добувати їжу у великих кількостях, вони під корінням дерев, під листям або в інших затишних місцях роблять запаси. У нельотну погану погоду, коли може загрожувати голод, такі кладовочки дуже їх виручають.

ареал проживання

Мешкає ця птиця по всій території Європи, починаючи від атлантичного океану і гір, розташованих в північно-західній частині африканського континенту. Далі ареал поширюється до Єнісею і Алтая. На території Європи мешкають повсюдно. Не можна їх зустріти лише в Фінляндії і на території Скандинавського півострова. Улюблені місця проживання в природі - це скелясті узбережжя морів і високі береги річок, гори. Чи не селяться вони тільки в болотистій місцевості або занадто відкритих територіях. Решта типів ландшафту цілком підходять для цього птаха.

Найбільше представників цього виду можна зустріти в невеликих містах і селищах, біля яких є відкрита місцевість.

Відомо, що вже в 12-му столітті ці птахи селилися в містах. Сьогодні цих птахів в населених пунктах мешкає більше, ніж в дикій природі. Вони вибирають старі будівлі, вежі та інші будівлі, щоб оселитися в них. Для того, щоб галка побудувала гніздо, підійде будь-який відкритий простір. У місті вони легко знаходять прожиток.

Популяції, що живуть на півночі і сході ареалу, перелітні. Решта можуть кочувати в пошуках їжі.

  1. Альпійська. Довжина тіла становить 36-38 см, розмах крил - 74-84 см, важать вони 190-250 г. Оперення у них чорне, блискуче, а ноги пофарбовані в червоний. Дзьоб жовтий, закоротка. Крила у альпійської галки вузькі. Самці цього виду кілька більшою порівняно з самками. Молоді особини теж чорні, але оперення у них не блищить. Дзьоб у них забарвлений в жовтий колір, а ноги - бурі. Живуть альпійські галки в Марокко, а також від іберійського п-ва до самого Китаю. Вважають за краще селитися в горах.
  2. Даурська. Довжина тіла у цих птахів становить 31-33 см. За зовнішніми характеристиками дуже схожа на європейську, але ці два види відрізняються особливостями забарвлення. Ті частини, які у європейських представників пофарбовані в сірий відтінок, у даурских мають білий колір. Живуть вони в східній частині Азії (це схід Росії, а також Корея і Китай). Живе в пагорбах, в горах. А також річкових долинах. Зустріти Даурскую галку можна також у відкритому лісі.

Цікаві факти

  • Російська назва цього птаха походить від старослов'янського слова, яке на сучасну мову можна перевести як «чорний». Цим словом іноді називають не тільки представників виду, але і птахів, які зовні на них схожі. Це ворони або чорні кури. Раніше цим словом називали людей з чорними волоссям. Існує думка, що назва є наслідуванням голосу птиці.
  • Латинська назва виду «monedula», швидше за все, походить від двох слів: «monedula», яке означає монету або гроші, а також «edo», яке можна перекласти як «їм». Овідій згадує птицю в своїх «Метаморфозах». Там розповідається про одну грецької принцесі, яка зрадила свою країну за гроші. Через це принцесу перетворили в птицю, яка дуже любить блискучі речі.
  • У природі існує дуже багато птахів цього виду. Чисельність точно назвати не можна, але вважається, що їх від 20 до 90 млн. Велика частина популяції живе в Євразії.
  • Дивіться відео: Бобр строит плотину (Найясніший 2022).

    Загрузка...

    Pin
    Send
    Share
    Send
    Send

    zoo-club-org