Тварини

Збірник відповідей на ваші питання

Pin
Send
Share
Send
Send


Про кротів чув багато хто, а ось бачили їх в природі одиниці. Селяни зазвичай виявляють не сама тварина, а сліди його присутності на території садиби. При цьому вони негайно вживають заходів, що дозволяють звільнити ділянку від непроханих звірків, тому що дещо знають про кротів: чим вони харчуються, як бачать, як чують.

опис кротів

Кроти - мініатюрні хижаки довжиною 10-25 см, що будують житло під землею за допомогою сильних передніх лапок. Величина їх хвостика по довжині дорівнює розміру голови. Шкурка тварин покрита коротким і м'яким хутром, легко вкладається спереду назад, і в зворотному напрямку. Завдяки цьому кріт без праці просувається по проритим підземних тунелях як вперед, так і назад. Колір шкурки варіюється від темно-сірих до чорних тонів.

У звірків крихітні оченята. У окремих особин вони ховаються під шкірою, практично зрощених з нею. Підземні істоти, незважаючи на наявність очей, сліпі. Ледь помітні органи зору у них атрофовані - вони не забезпечені сітківкою і зіницею.

У звірків відсутні вушні раковини, вірніше, вони прикриті щільним шкірним покривом або зрослися з ним. Це виключає проникнення землі в вушка. Функції слухових органів у кротів атрофовані.

Орієнтуються тварини завдяки гострому нюху. Носик у звірків перетворився в рухливий відросток, безперестанку обнюхує простір і вишукують здобич. У них добре розвинене почуття орієнтації. Вони мітять територію проживання особливої ​​секрецією. Це дозволяє їм знаходити свої лабіринти і дізнаватися про вторгнення чужинців в своє житло.

Крот - землерийка, він прекрасно пристосувався до життя в ґрунті. Землю він розгрібає потужними лапами-лопатками з сильними кігтиками, які сплющені вгорі. Ними звірок розпушує твердий грунт, прориває лаз і будує вигадливу мережу магістралей, які зливаються в хитромудрий лабіринт, де кріт харчується і робить запаси, відсипається і розмножується.

розмноження

Спаровуються звірята в перші весняні деньки. Потомство з'являється раз на рік, не раніше квітня-червня. У посліді виявляються 3-9 сліпих і голих дитинчат. Молодняк видає тихі звуки, схожі на циплячьих писк. Спочатку дитинчата дружні, але з часом в виводку виникають агресивні бійки.

Місячних кротів важко відрізнити від дорослих особин. У цьому віці звірята починають залишати материнське житло і будувати свої магістралі. У міграційний період вони при необхідності перепливають малі річечки.

ареал проживання

Житло кротів - захід Росії, Сибіру і схід Уралу, вірніше, їх лісові масиви і лісостепові зони. Вони вибирають для життя регіони з вологими ґрунтами, які легко піддаються риття і багаті тим, чим харчується кріт в лісі і на прикордонних з ним територіях. Основна маса звірків веде підземний спосіб життя, займаючись прокладанням ходів-тунелів.

Частина тварин віддає перевагу наземного способу життя, який дозволяє їм відшукувати їжу без особливих складнощів. Правда, через особливості будови передніх лапок, призначених для розривання грунту, по суші кротам доводиться рухатися тільки повзком. Густі сутінки і ніч - годинник активності цих звірків.

На степових і тайгових просторах немає достатньої кількості того, чим харчуються кроти в лісі (через кислих і сухих ґрунтів). Однак вони зрідка зустрічаються в цих зонах, освоюючи заливні луки і річкові заплави, затягнуті чагарниковими заростями.

Кроти мають підвищений метаболізмом. У цьому криється причина їх надмірної ненажерливості. Дощові черв'яки, корінці і рослини - це те, чим харчуються кроти в лісі і на його околицях. Якщо черв'яків в надлишку, звірята, обездвиживая їх, формують свою руку поживу.

З'ївши 20 г черв'ячків за раз, тварина згортається клубком і спить близько 5 годин. Прокинувся звірок тут же приймається за пошуки їжі. Трапезує кріт 3-4 рази щодоби. Для насичення йому вистачає 60-80 г корму. Кроти не впадають в сплячку, їх активність не згасає круглий рік.

Те, чим харчується кріт в лісі, також не припиняє життєдіяльності. Звірятко слід за черв'ячками навіть під сніговим покривом. Він невпинно займається прокладкою підсніжних кормових магістралей. Живність заповзає в мережу кротячих тунелів. Її тягне мускусний запах звірків і підвищена температура. Кроту залишається лише зібрати видобуток.

Крот - комахоїдний звірок. Жучки, личинки, комашки і черв'ячки - це те, чим харчується кріт в лісі і на заливних луках. А ще він - хижа тварина, що харчується дрібними гризунами, членистоногими різної величини. Для нього не проблема з'їсти, наприклад, ящірку.

Користь від кротів

Цих землерийок цінують за чудові хутряні шкурки, які використовуються в хутровий індустрії. Міцні кротові шкурки покриті густим хутром. На ринку хутра потреба в шкурках звірка досить велика.

Завдяки способу життя цих тварин поліпшується стан грунтів. Їх «трудова діяльність» на сільгоспугіддях приносить істотну користь. Правда, вони здатні калічити кореневища рослин, а через кротовін складно викошувати травостій.

Чи небезпечний кріт для людини

Прямої загрози від кротів людині немає. Однак це землерийне істота зараховується дачниками до основних проблем на садово-городніх ділянках. Справа в тому, що у хліборобів з'являється головний біль, коли виявляються кроти в саду і городі. Користь і шкода від них йдуть буквально рука об руку.

Кроти шкодять газонах. Рити тунелі їм під оброблюваною ділянкою не складає труднощів. Коренева система доглянутих газонних трав неглибока. Під дерном залягає НЕ злежала земля - ​​місце величезного зосередження дощових черв'яків. В такому місці легко видобувається їжа.

Роя тунелі, звір псує кореневища культурних рослин. Через його діяльності гинуть плодові та овочеві культури. Крім того, він не гребує винищенням посадок і врожаю.

На додаток до всього, знищуючи те, чим харчується кріт в лісі - черв'яків і жаб, які несуть користь грунті, звір шкодить земельній ділянці. Через зникнення корисних тварин грунт погіршується, на ній розлучаються комахи-шкідники.

Чим харчується кріт в природі?

Типовий ареал проживання підземного жителя включає в себе великі природні ландшафти: ліси, степи, прибережні ділянки. Ця тварина може жити тільки в м'якому грунті без каменів і великої кількості грунтових вод.

Географія проживання, а також відсутність масивних зубів визначили його раціон:

  • Земляні черв'яки,
  • Брюхоногие молюски без раковини,
  • мокриці,
  • Травневий хрущ,
  • ковалики,
  • капустянки,
  • сколопендри,
  • Павуки.

Крім дорослих комах, тварина любить ласувати і личинками. Також на «стіл» його можуть потрапити хребетні малого розміру, якщо ті не можуть швидко пересуватися. За добу доросла особина може з'їсти кількість їжі, рівну її вазі.

На зиму він не впадає в сплячку, але значно зменшує свої апетити. Заздалегідь кріт робить запаси з обезголовлених дощових черв'яків (загальна їх кількість може досягати декількох сотень).

Представники цього виду практикують поїдання собі подібних, якщо один ступив на територію іншої.

Хто їсть кротів?

В середньому тривалість життя крота досягає близько 5 років. Але цей термін може бути значно скорочений, якщо на його шляху зустрітися один з природних ворогів:

У більшості випадків підземним жителям вдається приховати себе від хижаків. Однак навіть якщо останні розкопують кротячий пагорб і виявляють його мешканця, гострий мускусний запах робить поїдання неможливим. Правда, в голодний час деякі хижаки можуть змінити свої смакові переваги.

Лише ласка, стійка до секрету, що виділяється тілом звіра, може розглядати його як джерело їжі. Але це трапляється рідко: під час гону ласка видає сильне стрекотіння, яке безпомилково розпізнається їх потенційними жертвами.

У цьому відео рибалка Анатолій Лопатін покаже щуку, яка проковтнула крота:

Чи можна його приручити?

Серед усіх кандидатів на приручення представники сімейства кротячих займають чи не останнє місце.

Перешкод для одомашнення звірка більш ніж достатньо:

  • Позбавлені від народження здібності бачити, ці тварини розвинули прекрасну чутність. Тому будь-який бавовна дверима, гучний кашель або розмова на підвищених тонах будуть завдавати непоправної шкоди їхній психіці. З цієї ж причини потрібно обгородити вихованця від звуків радіо, телевізора і т. Д.,
  • Необхідно створити звичну екосистему. Далеко не кожен господар квартири побажає відтворювати в житло природні земляні насипи, щоб звіря міг проробляти там ходи,
  • Підселювати до вихованця «друга» вкрай не рекомендується. Якщо вони будуть однієї статі, то виникає ненульова ймовірність смертельного бою за територію і навіть канібалізму. Якщо сусідом виявиться самка, то потрібно бути готовим прийняти виводок в десяток-другий дитинчат. Проблема в тому, що визначити стать тварини на око практично неможливо.

Харчування кротів в домашніх умовах

Кроти досить милі створіння, тому можуть з першого погляду сподобатися дітям і представницям прекрасної статі. Вирішивши одомашнити прибульця з городу, потрібно правильним чином організувати його харчування:

  • До 90% його щоденного меню складають дощові черв'яки. Їх можна нарити як самостійно, так і придбати баночку в рибальському магазині. Коштує така ємність близько 150 рублів,
  • Комах і їх личинок також можна купити у точках продажу для рибалок. Ціна на них досить демократична: коробка з десятьма личинками хруща малого розміру обійдеться в 100 рублів, великого розміру - в 200 рублів,
  • Придбати ці ласощі для вихованця можна і в китайських інтернет-магазинах. Економія в цьому випадку досягне до 50%,
  • Постійно потрібно стежити за питвом крота, в іншому випадку він не протягне і дня.

Вартість годівлі звірка порівнянна з такою для котів (якщо брати до уваги тільки ціну на магазинні корми). Однак догляд вимагає набагато більшої уважності і від господарів, з урахуванням екзотичності вибору.

Якої шкоди кроти наносять городникам?

обсяг наноситься збитку Проте широка:

  • В процесі пошуку земляних черв'яків звірята руйнують кореневу систему овочів, фруктів, ягідних кущів і декоративних квітів. Найбільш активні особини можуть повністю знищити ряд насаджень,
  • Знищення земляних черв'яків практично нівелює корисну роль для родючого шару землі,
  • Горбки при вході в нору поступово стають купинами, що утрудняють переміщення по саду. Також вони заважають використовувати городній інвентар (наприклад, коси) і псують декоративні доріжки і клумби,
  • Негативний вплив на систему садових дренажних канав (якщо така є).

Як позбутися від кротів?

Масштаби наноситься звірками шкоди можуть бути такими, що господарі ділянки зважаться вивести шкідника. Для цього потрібно розглянути особливості Кротова організму і звернути їх проти володаря:

  • Дуже гострий нюх допомагає шукати їжу і орієнтуватися в повній темряві. Звідси випливає підвищена чутливість до різких і специфічним запахів. У «чорний список» входять: декоративний лук, часник, бобові рослини і деякі види лілій,
  • Ще один наслідок сліпоти - неймовірне розвиток слуху. Цю слабкість організму тварини використовують спеціальні «відлякувачі». Пристрої імітують скрекіт ласки - найлютішого ворога звірка. В якості альтернативи підійде і звичайна алюмінієва банка на залізному пруті,
  • У деяких випадках кротів ловлять власними руками: прислухаються до бурхливої ​​діяльності підземних жителів і, озброївшись лопатою, вивуджують одного за іншим з нір,
  • Намагаючись позбутися від надокучливого шкідника, деякі городники вирішуються на крайній захід: залити норки водою. Але такий спосіб боротьби може принести фруктам і овочам в городі непоправної шкоди.

У список того, що їсть кріт, входить практично будь-яка менша його за розмірами живність, якої не пощастило потрапити в його нору. Це і мишенята, і личинки комах, і черви, і павуки. Можна сміливо сказати, що цей вибагливий звірок голодним ніколи не залишиться.

Про крота: спосіб життя

Кротов часто асоціюють з гризунами, але між ними є істотна відмінність: кроти не володіють такою потужною щелепою, як гризуни, тому землерои вибирають місця з максимально м'якою грунтом, яку легко рити лапками.

Крім того кроти вміють плавати. Вони здатні переплисти невеликі річки. Про це говорять підземні проходи, які перервалися до водойми, тривали після. Тваринки не пристосовані до існування на поверхні, тому там їх побачити можна вкрай рідко. І навіть коли кріт показується, веде він себе незграбно, так як абсолютно сліпий і не звик сприймати якусь навколишнє середовище, відмінну від його ходів. Тому переміщається він поповзом. Його зір пристосоване тільки до того, щоб відрізняти світло від темряви. І саме завдяки таким, здавалося б, негативних властивостей свого фізичного будови кріт ідеально пристосований до життя під землею.

Кротов можна легко дізнатися за наступними зовнішніми ознаками:

лискуча шкурка з коротким хутром чорного кольору,

витягнутий хоботок, внизу якого знаходяться ніздрі,

великі і широко розставлені передні лопатисті лапи з долонями, зверненими догори,

невеликі, погано розвинені задні лапи,

маленькі очі зі слаборозвиненим зором,

довжина тіла складає приблизно 110-170 міліметрів, а вага коливається в межах 60-150 грамів,

Життєвий цикл сімейства кротячих можна уявити таким чином:

в період з початку лютого по кінець травня самка в одному виводку приносить до чотирьох дитинчат,

до дев'яти тижнів йде на формування молодняку ​​у дорослих особин,

через півроку (максимум) батьки залишають свій повністюсформувався виводок в звичній мережі підземних проходів і приступають до створення нової.

Зважаючи на свою нелагідності з іншими особинами більшу частину життя комахоїдні проводять під землею на самоті, за винятком того часу, коли формується їх потомство. Вони рідко змінюють місце проживання, і в основному все їхнє життя зосереджена усередині однієї системи тунелів. У кротів є дві мускусні залози, за допомогою яких виробляється специфічний запах мускусу, здатний залучити як інших родичів, так і дощових черв'яків, службовців об'єктом прожитку.

Щоб вижити, кроту середньої ваги (вісімдесят грамів) необхідно вживати не менше сорока грамів дощових черв'яків в день. Головна особливість виритої кротом мережі тунелів полягає в тому, що в них проникають різні комахи і черв'яки, що стають простий здобиччю. Протягом довгого часу кроти здатні утримувати свою здобич за допомогою укусів в голову. Мережа підземних ходів розростається в тому випадку, якщо землерои починають відчувати потребу в харчуванні.

Для повноцінної життєдіяльності кроту середньої маси тіла (80 грам) щодня потрібно поглинати близько 40 грам дощових черв'яків. Тунелі проектуються з тим розрахунком, щоб в них було достатньо легкої здобичі у вигляді різних комах і черв'яків. Якщо ж доступна «їжа» добігає кінця, то мережу тунелів негайно починає розширюватися.

Довжина підземних ходів може досягати сотень метрів. Їх можна розділити на два види:

  1. Ходи розташовуються майже біля самої поверхні землі. Їх призначення - пошук їжі. Це своєрідні пастки для черв'яків і комах. Відомо, що без їжі кріт може існувати лише 10-15 годин.
  2. Ходи другого типу йдуть углиб і служать житлом звірів. Так як ці тварини не впадають в зимову сплячку, глибокі ходи служать їм відмінним місцем для того, щоб пережити холоди.

Крім цього тваринок природно потребують води, тому окремі ходи прориваються прямо до прилеглих водойм.

Улюблені місця проживання кротів і їх види

Улюбленим місцем проживання сімейства кротячих є листяні, а також широколисті лісові угіддя. Крім цього, кротів сміливо можна назвати заклятими ворогами садівників, адже пошуки видобутку часто приводять їх в сади і поля - основне місце проживання дощових черв'яків і інших комах. Їх мережі підземних тунелів викликають безліч проблем: від псування зовнішнього вигляду ландшафту і освіти на ньому земляних гірок до знищення багатьох культурних рослин. Кроти люблять родючий грунт, і їх не можна зустріти в торф'яної або, наприклад, піщанистої грунті.

Але, як не дивно, присутність кротів в городах і на садових ділянках приносить і користь: від розпушення грунт стає більш м'якою і зволоженою, а також з городу поступово починають пропадати шкідливі комахи, завдають рослинам непоправної шкоди. Хоч кроти і знищують кореневу систему, рослини та коренеплоди в їх харчовий раціон не входять.

Таким чином, основними місцями проживання колоній є:

  1. Луга.
  2. Ліси (головним чином березовий молодняк і листяні переліски).
  3. Просіки.
  4. Області поблизу проїжджих частин.
  5. Садові ділянки.
  6. Міські парки.

Перевага віддається місцях, які добре прогріваються сонячними променями і містять велику кількість перегною і їжі (черв'яки, личинки, комахи). Также важную роль играет влажность местности: она должна быть умеренной.

Кроты точно обойдут стороной густые большие леса, сосновые боры, болота и участки почвы, на которых растут культуры с сильной корневой системой.

Территория, выбранная для проживания, должна снабжать пищей круглый год. Дело в том, что в засушливые периоды и во время заморозков черви перебираются глубже в землю и становятся недоступными для слепых охотников.

Выбор места для жизни, помимо прочего, зависит от температуры и частоты осадков. Если выбранный участок сопровождается нестабильными показателями климата, зверьки будут стремиться перебраться поближе к лесу, где земля меньше промерзает в период зимы, а влага лучше сохраняется в летние месяцы.

Кроти дуже чутливі, тому вони самі регулюють спуск в низини або переселення на більш високі точки до того моменту, поки умови не стануть комфортними.

Чим харчуються кроти

Вчені давно живлять інтерес до раціону кротів. В ході численних досліджень було встановлено, що їжа кротів має виключно тваринне походження. Рослинні волокна потрапляють в організм звірків або випадково або в шлунках з'їдених черв'яків. І навіть потрапивши в організм крота, рослинність не може бути переварена і просто виходить з організму.

Пошук прожитку здійснюється за допомогою риття все нових ходів, коли в старих стає ні на кого полювати. У разі дефіциту звичної їжі - черв'яків, комах і личинок - кроти вживають в їжу дрібних хребетних і навіть жаб і щурів.

У процесі постійної роботи під землею кроти витрачають величезну кількість енергії, на відновлення якої потрібні значні обсяги харчування. У звірків дуже хороший обмін речовин, що теж позначається на їх апетиті. Протягом дня особина поглинає кількість їжі, що перевищує його власну вагу (70-140 грамів). Якщо кріт дуже голодний, то спіймана жертва у вигляді, наприклад, хробака поїдається цілком на поверхні землі. Якщо ж голод не звірячий, видобуток несеться і з'їдається всередині проходу.

Обмін речовин крота настільки хороший, що звір може переварити 50 грамів їжі всього за 30 хвилин. І це за умови, що шлунок звірка вміщує всього 20 грамів. Через 4-6 годин він уже готовий до наступної трапези. Між такими годівлю проходить в середньому кілька годин, які супроводжуються сонним станом.

У холодну пору року звірята менш ненажерливі, так як вони менше риють, відповідно, витрачають менше енергії.

Землекопи дуже винахідливі в забезпеченні запасів на зиму. Вони ловлять черв'яків, а потім просто надкушує їм голову. Це паралізує черв'яків, але зберігає їм життя. У такому вигляді черви рядами укладаються уздовж стінок ходів.

У плані води кроти теж дуже жадібні. Тому мешкають вони незмінно поблизу якої-небудь водойми, до якого забезпечується доступ.

Крот - опис, будова, фото. Як виглядає кріт?

Кроти - ссавці невеликих розмірів. Найменший з них - сичуаньский землеройкокрот (лат. Uropsilus soricipes), представник підродини Uropsilinae. Довжина його тіла становить 6-7 см, довжина хвоста досягає 6,5 см, а вага не перевищує 10-15 м Найбільший кріт - це велика могера (уссурійська могера) (лат. Mogera robusta), яка відноситься до підродини Talpinae. Вона досягає 21 см в довжину і важить до 300 м

Все кроти з підродини кротів (лат. Talpinae) мають характерними ознаками, що дозволяють їм вести підземний спосіб життя. Особи, що входять до підродини Uropsilinae, не мають даних особливостей.

До речі, хохуля теж відноситься до сімейства кротячих (Talpidae), підродини кротів (Talpinae), але опис даної тварини приведено в окремій статті.

Тіло кротів з підродини Talpinae має брускообразную, округлу форму без явно вираженої шиї. Голова крота невелика, конусоподібної звужена до носа. Вушні раковини рудиментарні у вигляді шкірного валика, дуже рідко вони розвинені, невеликі, виступають з волосяного покриву. Витягнутий далі нижньої губи ніс крота є рухливий хоботок. Крім вибрисс, довгих, жорстких і чутливих волосків, вовни на ньому немає. Ніздрі тварин розташовані з боків або спрямовані вперед.

Голова крота східноамериканського. Автор фото: Kenneth Catania, CC BY-SA 3.0

У крота звездоноса (лат. Condylura cristata) на мордочці замість носа звездообразно розташовані м'які шкіряні вирости в кількості 22 штук.

Голова крота звездоноса

При підземному способі життя очі кротів практично втратили свої функції. Вони повністю сформовані, але мають дуже маленькі розміри, приблизно, з макове зернятко, і заховані під густим хутром. В одних випадках очі забезпечені рухомим століттям, в інших - навпаки очей на шкірі є дрібні прорізи. Іноді така проріз розташована тільки у одного ока. У деяких видів очі зовсім приховані під шкірою, як, наприклад, у кавказьких кротів. Їх можна виявити лише при рентгенівському дослідженні. Так як зір у кротів розвинене погано, то це компенсується прекрасним нюхом, дотиком і слухом.

Автор фото: gordonramsaysubmissions, CC BY 2.0

Рот крота озброєний 34-44 зубами, в залежності від різновиду особини. Зуби у різних видів звірів мають різну форму. Крім того, ссавець може видавати писк або шиплячі і вищать звуки.

Автор фото: Didier Descouens, CC BY-SA 3.0

Передні п'ятипалі лапи кротів представляють собою знаряддя для копання. Вони пазуристі, з розширеними, як лопати кистями, без перетинок між пальцями і розгорнуті долонями назовні. Когтевая фаланги роздвоєні на кінці. Кігті плоскі і широкі. Ключиці гребенеподібне, добре розвинені. Задні кінцівки тонкі, витягнуті і схожі на лапи щурів. Хвіст крота, в основному, короткий, з вибриссами. Його довжина варіюється від 2 до 10 см.

До речі, кроти добре плавають. Вони долають уплав навіть гірські річки.

Автор фото: Rudmer Zwerver

Автор фото: Didier Descouens, CC BY-SA 3.0

Тіло кротів покрито густим оксамитовим хутром. Волосся розташовані перпендикулярно до поздовжньої осі тіла і мають перетискання серцевини, завдяки яким волосся легко гнеться в будь-якому напрямку. Це охороняє хутро від забруднення і полегшує тварині пересування під землею. Колір хутра крота може бути темно-сірим, коричневим або чорним, в залежності від виду, пори року і місця проживання.

Автор фото: Didier Descouens, CC BY-SA 3.0

Автор фото: Didier Descouens, CC BY-SA 4.0

До речі, кріт може бігати за своїми підземними ходами як головою, так і хвостом вперед, причому з однаковою швидкістю. Цьому сприяє особливий зростання волосяного покриву і покритий вибриссами хвіст.

Автор фото: Tim Gage, CC BY-SA 2.0

Представники підродини Uropsilinae, в яке входить тільки один рід - китайські землерійкові кроти (лат. Uropsilus), відрізняються від інших різновидів кротів не тільки дрібними розмірами, а й деякими іншими ознаками. Ці тварини мають струнке тіло і відносно високі кінцівки. Передні лапи звірків не пристосовані до риття або плавання. Кисті цих кротів вузькі, Когтевая фаланги не має, кігті здавлені з боків. Лапки покриті внизу лусочками. Ключиці вузькі і довгі. Мордочка загострена, з витягнутим лускатим хоботком. Ніздрі, що проходять в трубочках, розділяє жолобок. Вушні раковини розвинені добре. Очі маленькі, приховані в густій ​​шерсті. Хвіст у цих кротів тонкий, довгий, що досягає довжини тулуба. Хутро оксамитовий, як і у інших кротів. Забарвлення спинки темний, коричнево-бурий, черевця - темно-сірий. Зовні ці кроти більше схожі на землерийок.

Малий землерійкові кріт. Автор фото: 科学 出版社, CC BY-NC-SA 3.0

Линька кротів.

Періодична зміна хутряного покриву, линька, у кротів відбувається не 2 рази - навесні і восени, як у багатьох тварин, а 3, або навіть 4 рази, так як кроти линяють і влітку. Це пов'язано з тим, що при постійному русі по вузьких ходах хутро звірка швидко стирається. Виходить, що кріт повністю або частково линяє практично весь час, крім зими. У полинялих місцях шкіра темніє і потовщується в три рази, але волосся на такій ділянці тримаються слабше і швидко витираються.

Перша линька ссавця відбувається з квітня по червень. Спочатку линяють самки, а потім самці. Зношений зимове хутро змінюється на нову весняну шерсть. У середині липня у дорослих, а за ними і у молодих (у молодняку ​​вперше) відбувається річна линька. Слідом за нею, майже без перерви, починається осіння линька, після закінчення якої кроти набувають свій найкращий вид. Осінній хутро крота оксамитовий, блискучий, чорний з сріблястим нальотом, дуже густий і високий.

Де живуть кроти?

Кроти поширені практично по всій Європі, в тому числі в Росії, виключаючи області за Полярним колом. В Азії вони населяють великі території: Туреччину, Закавказзі, Китай, Тибет, Монголію, Індокитай, крім самого півдня. У Північній Америці кроти живуть на південному сході Канади, в США - на західному узбережжі, в Східних і Центральних штатах до Мексики на півдні. Для Росії кріт - звичайний житель. На європейській частині він водиться у великих кількостях і зустрічається практично повсюдно, за винятком північних областей, розташованих вище Північної Двіни. В азіатській частині Росії кроти живуть в Західній, Середній Сибіру до Південно-Східного Забайкалля, на Алтаї, в Саянах, на Далекому Сході.

Автор фото: Jan van der Straaten

Поширення кротів залежить від того, наскільки ґрунт придатний для риття, і, головне, скільки безхребетних вони можуть в ній знайти. Кроти віддають перевагу м'якому, вологий, пухкий грунт, але не люблять заболочену місцевість. Їх території - це лісові галявини, узлісся, луки, широколистяні ліси, змішані хвойно-листяні молодняки і оброблювані людиною сільськогосподарські угіддя. Житла кротів розташовані на рівнинній, горбистій місцевості або в горах, де вони піднімаються до альпійських лугів. Вище інших піднялися тварини з підродини Uropsilinae: вони зустрічаються на висоті до 4500 м. Що стосується зон проживання, кріт не живе в посушливих і жарких зонах пустель і напівпустель, а також в промерзлих тундрі і лесотундрах. По долинах річок тварини поширюються на північ до середньої тайги і опускаються до південних сухих степів. На ділянці проживання кріт створює складну систему нір, ходів, отнорков. Частина з них служить житлом. Основні ж ходи кріт утворює, розшукуючи їжу.

Спосіб життя кротів.

Життя крота проходить в темних лабіринтах, що залягають під землею на різних глибинах. Ссавці риють землю великими вивернутими передніми лапами, обертаючись навколо осі тіла. Якщо грунт м'яка, пухка, вологим, то кріт прориває ходи в 2-5 см від поверхні землі. Грунт над ходами підводиться у вигляді валика. Землю при цьому кріт не скидає. Якщо земля суха, ходи риються на глибині 10-50 см і глибше (до метра), при цьому зайва земля викидається в отнорки. У цьому випадку на поверхні утворюються характерного вигляду купки, кротовіни. За таким купках, що утворюється по ходу копання кротом тунелю, можна визначити його напрямок. Під лісовими стежками кроти проривають глибші тунелі, якими з'єднують складні приповерхневі лабіринти ходів.

Автор фото: Mark Zekhuis

Автор фото: Petwoe, Public Domain

Гнізда самки кротів влаштовують на глибині 1,5-2 метрів: під пнями, камінням або корінням дерев, рідше на відкритих місцевостях, створюючи систему тунелів, що складається з кільцевих і радіальних ходів. Кротовіна над гніздовий камерою особливо висока - до 70-80 см у висоту. Гніздо крота є невелике заглиблення, яке може бути вистелено травою. Крот кочує по ділянці проживання, це пов'язано з пошуком оптимального місця існування. Навесні, під час паводків і сніготанення, звірята переселяються на височини, влітку в міру підсихання грунту вони спускаються на низини. Максимальна площа проживання дорослої особини не перевищує 50 га. Для виводка площа становить 1250 га. Кроти залишаються в межах своєї ділянки все життя. Навесні самці значно розширюють свої володіння, рухаючись в пошуках репродуктивної самки. У спекотну і суху погоду кроти можуть віддалятися від своїх територій на значні відстані, вирушаючи до річок для пиття.

Кроти дуже незлагідні і сварливі. Вони живуть поодинці, об'єднуючись в пари лише для твору потомства. Виняток становить звездонос (лат. Condylura cristata), який може жити разом з самкою всю зиму. Молоді кроти пестять один до одного, пищать, як курчата, а дорослішаючи, стають забіякуватими, особливо самці. Дорослі особини не уживаються разом. Кроти навіть здатні загризти і з'їсти родича, залишивши від нього тільки шкурку. До речі, в неволі вони дуже охоче їдять м'ясо собі подібних. У зв'язку з важкий характер молоді кроти проявляють велику активність, освоюючи територію для свого проживання. Якщо один з кротів гине або потрапляє в капкан, його сусіди швидко помічають це і забирають собі освоєну звіром систему тунелів. Кроти позначають свої території, виділяючи спеціальний секрет, який накопичується на шерсті черевця. Якщо тварина не позначає свої володіння регулярно, то інші особини розуміють, що дана ділянка пустує.

Види кротів, фото і назви.

Нижче наведено короткий опис декількох видів кротів.

  • Звичайний кріт, він же кріт європейський(Лат.Talpa europaea) відноситься до роду звичайних кротів. Довжина тулуба звірка досягає 12-16 см, вага 55-90 г, довжина хвоста 2-4 см. Очки тваринного дрібні, з вузькими прорізами, без рухомих повік і вій. Хутро чорний з більш світлим відтінком знизу. Забарвлення кротів варіюється від чорно-сірої і чорно-бурого до повністю чорної. У дорослих особин хутро темніший, ніж у молодих. Приплід з'являється один раз на рік. Європейські кроти живуть в лісо-луговий зоні Європи, а також в європейській частині Росії, на Кавказі, Уралі і Західному Сибіру.

Автор фото: Valery91Thunder, CC-BY-SA

  • Сліпий кріт (малий кріт)(Лат.Talpa caeca) - представник роду звичайних кротів. Один з найбільш маленьких кротів. Довжина його тіла становить 8-12 см, довжина хвоста 2-3 см. Важить кріт до 30 м Очі тварини знаходяться під шкірою. Основу його харчування складають комахи і їх личинки. Дощових черв'яків вживає рідше, ніж інші кроти. Розмноження починається ранньою весною, коли ще лежить сніг. Сліпі кроти живуть в гірських районах Кавказу, Туреччини, Північного Ірану.

Автор фото: Daniele Seglie, CC BY-NC

  • Довгохвостий кріт (лат.Scaptonyx fusicaudus) представляє однойменний монотипний рід Scaptonyx. Маленький звірок з довжиною тіла 7,2-9 см і масою до 12 г. Довжина хвоста досягає 4,5 см. Хутро негустий, жорсткий. Довгохвості кроти живуть в хвойних високогірних лісах Північної М'янми, Південного Китаю і Північного В'єтнаму. Ходи риють неглибоко.

Автор фото: Huet, Public Domain

  • Кавказький кріт(Лат.Talpa caucasica) відноситься до роду звичайних кротів. Розміри для представників роду середні: довжина тіла 10-14 см, маса - 40-95 г, довжина хвоста 2,5 - 3,2 см. Самки дрібніше самців. Колір хутра з яскраво-чорного після линьки з часом змінюється на бурий. Очі крота підшкірні. Ходи він проробляє неглибокі: від 5 до 20 см в глибину, але може поглибитися і до 1 метра. В основі харчування дощові черв'яки, рідше комахи і личинки. Приплід приносить 1 раз на рік. Живе кавказький кріт в південній і центральній частинах Передкавказзя, Закавказзя і Великого Кавказу, а також на чорноморському узбережжі Туреччини.
  • Сибірський кріт (алтайський кріт)(Лат.Talpa altaica) - вид з роду звичайних кротів. Ареал поширення тваринного - Західна Сибір, захід Східного Сибіру, ​​південне Забайкаллі, північний захід Монголії. Населяє лісові місцевості, крім боліт, і річкові долини в районах вічної мерзлоти. За зовнішнім виглядом звір схожий на європейського крота, але має більші розміри. Самці мають довжину тіла від 13,5 до 19,5 см і вага 75-225 г. Довжина тулуба самок варіюється від 128 до 171 мм, вага знаходиться в межах 70-145 м Хвіст короткий, від 17 до 36 мм в довжину. Очі крота мають рухому повіку. Особи, що мешкають на Алтаї, мають більш темне забарвлення: темно-коричневий і чорний. У жителів північних рівнин чорний колір набуває димчастий відтінок. Зустрічаються також альбіноси, жовті, руді і плямисті особини. Сибірський кріт їсть дощових черв'яків і личинок комах. Звірятко відрізняється від багатьох інших різновидів кротів тим, що його вагітність триває 9 місяців: спарювання відбувається влітку, але ембріони завмирають і починають розвиватися тільки навесні. Молодняк з'являється з кінця квітня по кінець травня.
  • Японський землерійкові кріт (кротовідний уротріхус)(Лат.Urotrichus talpoides) - єдиний вид однойменного роду. Названий за свою схожість з кротом і з землерийкою одночасно. Розміри тіла звірка невеликі: 8-10 см. Довжина покритого волоссям хвоста досягає 3 см, на кінчику є пензлик. Густий і м'яке хутро цих кротів не відрізняється бархатистістю. Він має темно-коричневий або чорний з металевим відливом колір. Переміщається тварина як по довгих ходам, розташованим неглибоко, так і по самій поверхні землі. Японський землерійкові кріт забирається на кущі та дерева на висоту 2-4 м. Взимку іноді влаштовується в порожніх гніздах птахів і шпаківні. Розмножується один раз на рік. Цей вид кротів заселяє безлісі схили гір і вулканів від заснування і до 2000 м над рівнем моря на південних островах Японії.

Взято з сайту: nyandfulworld.blog84.fc2.com

  • Японська могера (середня могера)(Лат.Mogera wogura) відноситься до роду могер. Розміри звірка досягають 12-15,6 см. Хвіст короткий: 2-2,4 см. Маса тіла 95-210 м На спинці і боках шерсть могери чорна або темна, коричневих і сірих відтінків, очеревина світліша. Іноді на грудях, навколо передніх лап і внизу черевця є охристі цятки. В основному, японська могера харчується личинками комах: дощові черв'яки займають друге місце в її раціоні. Японські могери мешкають на південному заході Японського архіпелагу: в південній частині острова Хонсю, островах Сікоку, Кюсю, деяких островах Внутрішнього Японського моря, Корейської протоки, Східно-Китайського і Японського морів. На материку ці кроти населяють деякі східні області Китаю, Корейський півострів, в Росії - південь Приморського краю. Луга і сільськогосподарські угіддя, на яких живуть японські могери, можуть бути розташовані на висоті до 1000 м над рівнем моря. Ці кроти будують дворівневі ходи: на глибині 50-70 см і 1-1,5 м.

Взято с сайта: alcedoatthishin1.blog99.fc2.com

  • Звездонос (звездорыл)(лат.Condylura cristata) – крот из рода Condylura. Длина его тела составляет 18,9-21,1 см. Хвост чешуйчатый, до 8 см в длину, покрыт редкими волосками. Зимой он утолщается до диаметра карандаша. Звездонос похож на обыкновенных кротов строением передних лап, отсутствием ушных раковин, мелкими глазами (которые, кстати, не скрыты под кожей) и густым, ровным черным или темно-коричневым мехом. Відмінною особливістю, яка визначила назву цього виду, є наявність звездообразного рильця, що складається з 22 шкіряних м'ясистих відростків. За допомогою цих щупальців кріт шукає їжу. Всі вони рухливі, крім двох знаходяться посередині вгорі, які спрямовані вперед і не згинаються. Крот звездонос добре плаває і пірнає не лише влітку, а й взимку під кригою. У воді він поїдає дрібних водних мешканців і рибу, на суші - дощових черв'яків і молюсків. Крім водного і підземного, звездорил веде також наземний спосіб життя, пересуваючись по землі або снігу. На поверхні ці тварини навіть можуть будувати гнізда, розташовуючи їх в підгнилих пеньках або покладах листя. Іноді селяться в стінках хаток ондатри. Тваринки воліють вологі грунту. Вони селяться на луках і в лісах, по берегах струмків і близько боліт. Живуть звездонос в південно-східних районах Канади і в південно-східних штатах США від південної частини Лабрадору до Північної Кароліни.

Автор фото: Martin Minařík

Як розмножуються кроти?

Інтенсивність і тривалість періоду розмноження кротів залежить від кліматичних умов і якості місць проживання. Терміни появи молодняка бувають розтягнуті. Гон починається з кінця березня. Молоді самки приступають до розмноження пізніше, ніж дорослі. Для спарювання кроти виходять на поверхню.

За різними джерелами, вагітність тварин триває від 30 до 60 днів, а сибірський (алтайський) кріт (лат. Talpa altaica) виробляє потомство через 9 місяців. З кінця квітня починають з'являтися дитинчата. Вони народжуються голими і сліпими, в кількості від 3 до 10 штук. Зазвичай у кротів буває один приплід на рік. Деякі види, наприклад велика могера (лат. Mogera robusta), приносять потомство 2 рази в рік. Зростає молодняк швидко і до місяця вже досягає величини дорослих. Самки стають статевозрілими через рік, у деяких видів - через кілька місяців.

Взято з сайту: photos1.blogger.com

Вороги кротів в природі.

Ворогів у кротів небагато. В період весняних паводків їх можуть відловлювати хижі птахи. Вони є здобиччю для куниць, борсуків, єнотовидних собак, кабанів. Гинуть кроти від посухи або надмірної перезволоження. Часто причиною загибелі тварин стає людина, яка знищує їх навмисно або випадково.

Зміст кротів в домашніх умовах.

Утримувати кротів будинку не рекомендується. Це клопітка заняття. Підготувати місце для їх проживання досить складно. У невеликому ящику земля швидко забруднюється і отсиревает. Тварина в таких умовах схильне до хвороб. Якщо замінити землю на інші наповнювачі, кроти будуть позбавлені фізичного навантаження, не виконуючи звичні земляні роботи, і загинуть від ожиріння. Прогодувати крота в неволі досить складно. Крім того, звірята дуже чутливі до різних звуків і вібрацій, які викликають у них стрес.

Господарське значення кротів.

Кроти - ссавці, які володіють красивим оксамитовим хутром. Їх шкурки хоча і невеликі, але міцні і придатні для виготовлення верхнього одягу. Шуби з крота не самі теплі, але шкарпетки і красиві. Вартість їх висока. З 20-х і до 80-х років XX століття в Радянському Союзі існував кротячий промисел. У заготовках хутра кріт займав 6-е місце по країні, а в деяких регіонах - перший, наприклад, на Уралі і в середніх областях європейської частини країни. У великих кількостях кротові шкурки заготовляли в Північно-Західному регіоні. В даний час цей промисел втратив економічне значення і триває лише в незначних обсягах.

Користь і шкода кротів.

Багато хто вважає, що кроти поїдають рослини або обгризають їх коріння. Ця думка помилкова. Ці тварини, навпаки, приносять користь тим, що знищують шкідливих комах, їх лялечки і личинки, а також слимаків, які як раз і харчуються листям, стеблами і квітами. Крот поїдає таких шкідників як дротяники, хрущ і капустянка. Крім того кроти розпушують ґрунт, влаштовуючи дренажну систему, що теж корисно для саду та городу. Але якщо кроти розплодяться на ділянці, то користь переросте на шкоду. У великих кількостях ці тваринки можуть завдати значної шкоди сільськогосподарському ділянці. Вони розривають клумби, газони, доріжки і підривають коріння рослин. Крім того, їх основним кормом є дощові черв'яки, які дуже корисні для грунтоутворення.

Автор фото: Rudmer Zwerver

Як позбутися кротів на ділянці або в саду?

Для боротьби з кротами на дачній ділянці не потрібно руйнувати їх ходи, бо звірята просто побудують нові. Щоб тварини не завдавали неспокою, їх знищують, відловлюють або відлякують. Для цього існує чимало способів. Найчастіше садівники практикують знищення кротів, використовуючи такі засоби:

  • за допомогою всіляких капканів,
  • застосовуючи отрути,
  • нацьковуючи собак і кішок,
  • заливаючи кротячі ходи водою.
повернутися до змісту ↑

Пастки для кротів.

Капкани для крота можна виготовити своїми руками, але краще їх придбати в магазині, щоб не травмуватися при роботі з металевими частинами. Капкани і пастки засновані на різних принципах дії їх механізмів:

  • Капкани, що діють як пружинні мишоловки, Тобто придавлює жертву і перебивають хребці. Це пристрій не поступається в ефективності іншим, складність полягає лише в його установці. Ці кротоловки ставляться по дві, в різних напрямках. Встановити і замаскувати їх потрібно так, щоб придавлює частина не чіплялася за звід ходу при спрацьовуванні механізму.
  • Плунжерная або гарпунна пастка досить легко встановлюється зверху над ходом. При зачіпанні кротом сторожка, розміщеного в тунелі, гострі спиці пробивають землю і пронизують звірка.
  • Капкан-ножиці стискає звірка з боків, діючи за принципом ножиць. Для установки розкопується кротовіна, пастка ставиться на дно ходу і засипається землею.
  • Петльова пастка - дротяний капкан для крота у вигляді петлі, який розміщують всередині кротячого ходу. Спрацьовує, механізм душить звірка в петлі, коли він проповзає через неї.

Існують різні варіанти перерахованих вище капканів в більш-менш дорогому виконанні, а саморобних пасток - ще більше. Але треба враховувати, що не кожна людина здатна вбити крота, а тим більше таким варварським способом.

  • Живоловушки або тунельні пастки. Якщо ви хочете позбутися від кротів на дачі простим способом, але при цьому не знищувати звірка, можна використовувати інші пристрої - живоловушки, які допомагають зловити крота. Їх можна зробити самостійно, використовуючи банки, пластикові пляшки та інші циліндричні предмети, або придбати в магазині. Принцип живоловушки полягає в тому, що, потрапляючи всередину корпусу, звір не може вибратися назад, так як отвори закриті клапанами, що не мають зворотної дії. Звірятко залишається живим, і його просто потрібно віднести подалі від своєї ділянки і випустити. Такі пастки потрібно перевіряти регулярно, щоб кріт, який опинився всередині, не помер від голоду.

Кроти часто риють ходи, по яких вони добираються до видобутку тільки один раз. Щоб встановити пастки від кротів потрібно визначити, якими ходами тварини користуються неодноразово, інакше зусилля пропадуть даремно і зловити крота не вийде. Ці ходи знаходяться глибше, і земля в них більш втоптана.

Взято з сайту: www.ozon.ru

Отрута для кротів.

Чергове засіб від кротів на дачі - це отрута. Але даний спосіб позбавлення від звірків є не тільки негуманним, але і небезпечним для людини і його оточення. Ні в якому разі не можна застосовувати отрути на ділянках, де грають діти! Отрута може випадково потрапити на шкіру і завдати шкоди здоров'ю. Домашні тварини теж можуть ненавмисно проковтнути отруту. Крім того, для рослин на дачній ділянці отруйні речовини можуть виявитися згубними, що завдасть непоправної шкоди посадкам.

Відлякувач кротів.

Більш гуманно назавжди позбутися від кротів в городі, відлякуючи їх. Нижче наведені засоби, які досить ефективно допомагають боротися з кротами на дачі:

  • Шумові установки, або шумелки (Вертушки, зроблені з консервних банок, трещалок, закопаних у землю порожніх пляшок). Справа в тому, що садові кроти дуже не люблять різні шуми і вібрації. На підставі цього придумані всілякі пристосування, що видають звуки. Їх можна зробити самостійно:
    • з пластикових пляшок роблять вертушку, прорізаючи в ній отвори і загинаючи у вигляді лопатей. Її насаджують на металевий штир, який встромляється в землю на глибину близько 20 см і передає в неї звук торохтіли пляшки,
    • також на штир можна надіти бляшанку, яка при подиху вітру буде гриміти і передавати шум в землю по металевого штиря, на якому вона розташовується,
    • в землю закопують під кутом скляну пляшку, щоб використовувати проти кротів завивання вітру,
    • деякі навіть закопують банки з заведеними будильниками або розкидають по ділянці пластикові пляшки, що гримлять при зіткненнях,
    • гучна музика, шум газонокосарки та інших сільськогосподарських знарядь також відлякає кротів.

  • Ультразвуковий відлякувач кротів.

Ультразвукові відлякувачі, звичайні або на сонячних батареях - це прилади, що видають звуки, нечутні людському вуху і виробляють вібрацію в грунті. Це дуже ефективні і дієві засоби від кротів, дають результат через деякий час після їх установки. На відміну від шумових приладів, вони не дратують людей звуками, естетично виглядають і прості у використанні. Їх досить увіткнути в землю і включити. Радіус дії хороших електронних відлякувачів досягає 15-25 метрів. До того ж, вони допомагають вивести з дачної ділянки не тільки кротів, але також мишей і щурів.

У кротячі ходи можна закладати спеціальні таблетки або ароматизовані ефірними маслами кульки від кротів. Вважається, що тварин відлякує часник, конопля, голови оселедця, ганчірочки або клоччя, намочені в гасі, дьогті, розчиннику і інших сильно пахнуть технічних рідинах. Розміщувати такі «мітки» потрібно в різних частинах ділянки, щоб кріт на них гарантовано натрапив. Технічні рідини - не найкращий засіб для, з урахуванням того, що на дачній ділянці знаходяться різні посадки. А ось кульки з ефірними маслами зовсім не містять отруйних речовин, нешкідливі для комах і діють досить довго. Правда, після проливного дощу вони втрачають свої властивості.

  • Рослини від кротів.

Ще один народний засіб від кротів на дачі - це відлякування звірів неприємним для них ароматом деяких рослин. Кроти не люблять запах таких рослин, як бобові культури (квасоля, горох, боби), чорнобривці, нарцис, проліска сибірська, рябчик імператорський, молочай, рицина, лаванда, календула, чернокорень, козелец, часник, цибуля (ріпчаста цибуля, цибуля порей, цибуля-шалот, цибуля-різанець, декоративний лук алліум).

  • Закопування в землю шматочків металу і роздроблених кісток тварин.

Для відлякування кротів використовуються і інші методи, зокрема, розміщення в землі шматочків скла, металу, кісток. В цьому випадку необхідно дотримуватися обережності, щоб не поранитися самому, наткнувшись на таку перешкоду.

  • Сітка від кротів (підземна перешкода).

Це найбільш дорогий і трудомісткий, але в той же час досить ефективний метод боротьби з кротами на дачній ділянці. Мається на увазі огорожу всієї ділянки, звідки ви хочете прогнати кротів, металевої або пластикової мелкоячеячной сіткою. Можна використовувати і інші матеріали: шифер, бляха, бетон і т.п. Закапувати таку перешкоду треба на глибину не менше 80 см. Буває, що потрібно захистити від кротів газони і квітники не тільки на особистих садових ділянках, а й, наприклад, в громадських парках. В цьому випадку сітку закопують неглибоко, але в горизонтальному положенні, під охоронюваної майданчиком. Також сітку від кротів можна розстелити на підготовлений грунт перед тим, як укладати готовий газон. Таким чином, кріт просто не зможе робити в ньому дірки.

Чим відрізняється кріт від слепиша?

  • Тварини належать до різних загонам: кроти - до загону комахоїдних, слепиши - до ряду гризунів.
  • Кроти м'ясоїдні і харчуються, в основному, безхребетними (дощовими черв'яками, личинками жуків). Слепиши їдять підземні частини рослин: корені, бульби, цибулини.
  • Слепиши риють землю за допомогою великих різців і виштовхують її на поверхню головою. Кроти риють і виштовхують землю передніми лапами.
  • Слепиши крупніше кротів: розміри їх тіла варіюються від 13 до 35 см, а вага може досягати 700 м Найбільший кріт, велика могера, важить 300 г і в довжину досягає 21 см.
  • Хутро кротів забарвлений в темні кольори: чорний, темно-коричневий, темно-сірий і їх варіації. Слепиши набагато світліше. У їх забарвленні переважає сірі, жовтуваті, бурі і охристі тони.
  • У кротів є невеликий хвіст довжиною від 2 до 10 см. У слепишей хвіст рудиментарний і зовні не помітний.
  • Кроти не сліпі, на відміну від слепишей. Вони бачать, хоча і погано. У кротів очі маленькі, але закриті шкірою тільки у деяких видів. Очні яблука у слепишей великі, але розташовані завжди під шкірою.
  • Ареал проживання кротів ширший в географічному плані: кроти живуть в Євразії та Північній Америці, тяжіють до лісових або лісостеповим зонам. Слепиши мешкають в південних і східних районах Європи та Передньої Азії, вважаючи за краще степи, пустелі і напівпустелі, іноді лісостеп.

Зліва кріт європейський (лат. Talpa europaea), праворуч слепиш звичайний (лат. Spalax microphthalmus). Автор фото зліва: Valery91Thunder, CC-BY-SA. Автор фото праворуч: Vivan755, CC BY-SA 3.0.

Чим відрізняється кріт від землерийки?

  • Кроти мешкають, в основному, під землею. Землерийки ведуть наземний або напівводний спосіб життя.
  • Хвіст у землерийок завжди довгий і досягає більше 2/3 від довжини тіла. У більшості кротів хвіст короткий: його довжина варіюється від 2 до 10 см в залежності від виду тварини. Правда, у землерійкові кротів з підродини Uropsilinae довжина хвоста дорівнює довжині тіла.
  • Землерийки мають меншу кількість зубів - від 26 до 32. У кротів 34 - 44 зуба, в залежності від виду тварини.
  • Раціон землерийок більш різноманітний, ніж у кротів, що харчуються, в основному, дощовими черв'яками і комахами. Землерийки теж комахоїдні, але також можуть поїдати ящірок, дрібних гризунів, падло, горіхи, ягоди.
  • Багато кроти (за виключення деяких видів, наприклад, великий могери) дають один приплід на рік. У землерийок їх може бути 2 або 3.
  • Кроти живуть в лісових і лісостепових зонах Євразії та Північної Америки. Землерийки зустрічаються в Африці і Південній Америці. В Євразії вони поширені більш широко, ніж кроти, заселяючи крім лісів і степів зони напівпустель, тундри і лісотундри на материку, а також Сахалін, Курильські, Японські, Малайський і інші острови. Вони вище кротів піднімаються в гори, досягаючи кромки льодовиків.

Зліва кріт звичайний (лат. Talpa europaea), праворуч землерийка (вид - звичайна бурозубка, лат. Sorex araneus). Автор фото зліва: Mark Zekhuis. Автор фото праворуч: Sjonge, Public Domain.

де живе

Те, що на дачну ділянку будь-кріт заходить регулярно, відомо багатьом. А ось де конкретно в природі він живе і що їсть? Зустріти його можна як в лісах, так і на територіях, які розташовуються неподалік від житла людини: на луках, городах, дібровах, садах та інших зелених насадженнях. При цьому грунт, з якої звірок має справу, повинна бути досить зволоженою, інакше виникнуть труднощі в процесі риття чергових тунелів. До того ж в насиченою вологою грунті водяться дощові черв'яки і інші види безхребетних. Крота, як правило, називають звичайним синантропом. Ця тварина нехай і не завжди мешкає на дачній ділянці, однак зустрічається в безпосередній близькості від нього.

Про присутність його на вашій території можна судити в першу чергу по конусоподібним гірок землі, які у великій кількості зустрічаються в саду або на городі. Це земля, яку звірок виштовхує наверх, займаючись риттям чергового ходу. Глибина розташування таких тунелів варіюється від 2 до 5 метрів. Більшу частину свого життя кріт пересувається по своїх підземних магістралей і будує нові ходи. Сил на це йде багато, тому активне їх заповнення - справа буденна для такого звіра. А чим же забезпечити енергію, що не постійним споживанням різних ласощів? Тому харчування для крота - найважливіший етап життєдіяльності.

Їжа в лісі

Якщо на дачній ділянці кріт зазвичай харчується коренеплодами, а не тільки комахами або черв'яками, то в природі ці звірки справжнісінькі хижаки. Чим харчується кріт в лісі чи на лузі? У їх раціон входять жуки, мухи, оси, мурахи і всілякі личинки, яких кроти розшукують в землі. Але на цьому список з улюблених страв даного землекопа зовсім не закінчується. Крот в лісі може впоратися навіть з мишами, зміями невеликих розмірів, ящірками та жабами. Якщо жертва забредает в підземний тунель хижака, вона може незабаром стати його здобиччю. Загальна вага їжі, яку кріт вживає за день, дорівнює його вазі. Все через те, що він постійно перебуває в русі, витрачаючи велику кількість енергії. Ще одна ключова особливість лісового звіра криється в тому, що він п'є багато води і запасається дощовими черв'яками на зиму.

Їжа на городах і дачних ділянках

На городі кроти зустрічаються часто і користь від них теж є. Наприклад, цей звір з'їдає медведок і хрущів - садових шкідників. А вот то, что количество дождевых червей существенно снижается на дачном участке – это тоже заслуга кротов, однако на состоянии огорода она скажется не самым лучшим образом (дождевые черви рыхлят землю и при этом способствуют улучшению урожая, поэтому их активное уничтожение не принесет ничего хорошего).

Что едят кроты на огороде, и каковы же основные причины их появления на садовых участках?

Прежде всего, копать регулярно вспахиваемую землю гораздо проще, ведь она рыхлая, достаточно влажная и для взращивания огородных культур подходит идеально.

Це і є сприятливе середовище для крота. Тут завжди вистачає корму, в тому числі і дощових черв'яків. До того ж, орудуючи на городі, ці звірята набагато довше залишаються непомітними, так як земля пухка, її не потрібно виштовхувати на поверхню, видаючи тим самим себе. Кроти просто вдавлюють її в стінки новоспечених тунелів.

Дивіться відео: Араби і Дівчата. ЗП в ОАЕ. Адаптація. Відповіді на Всі Ваші Питання. NKVlog (Лютого 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org