Тварини

Річковий і європейський бобер. особливості бобрів

Pin
Send
Share
Send
Send


Річковий бобер - найбільший з гризунів фауни Росії. Великі екземпляри бобра досягають довжини з хвостом близько 125 см і ваги тіла 25-30 кг. Тіло бобра масивне, досить незграбне і мішкувата. Передні і задні лапи мають по п'ять пальців, причому задні значно більший і забезпечені плавальної перетинкою, тоді як на передніх лапах вона лише зародковому. Пальці ніг забезпечені міцними, великими кігтями, які пристосовані для риття землі. Дуже оригінальний хвіст бобра: більш-менш округлий біля основи, він сильно сплющений горизонтально в середній і кінцевої своєї частини і весь покритий роговими лусочками, між якими сидять рідкісні волоски. Голова велика, округла і з тупою мордою. Вуха маленькі, покриті шерстю, при пірнанні слуховий отвір здатне закриватися. Очі невеликі з вертикальним зіницею і мають третю повіку, або Мигальна перетинку, яка, будучи прозорою і закриваючи очі при пірнанні, оберігає їх від безпосередньої дії на них води, не позбавляючи одночасно можливості бачити навколишні предмети під водою. Верхня губа роздвоєна і в розрізі губ видно дуже сильно розвинені, потужні, долотовідние, оранжевого кольору різці.

У пахової області бобрів лежать парні залози, що виділяють добре і сильно пахне, маслянисту, бурувате рідина, звану "бобровій струменем». Хутро дуже густий, з пухнастим підшерстям і блискучою грубуватою остю. Колір хутра бобрів варіює від рудувато-бурого до майже чорного.

Спосіб життя.

Річкові бобри в своєму житті найтіснішим чином пов'язані з водою, хоча більшу частину часу проводять поза нею, але далеко від води ніколи не поселяються. Місцеперебуванням їх є лісові річки, заплави річок і лісові озера.

Бобри - громадські тварини і селяться зазвичай по сусідству один від іншого колоніями там, де їх не турбують. Живуть вони або в норах, або в "хатках». Бобри - прекрасні будівельники, їх спорудження бувають дуже складні. Мори бобрів задоволені довжини і складно влаштовані. Один з входів в нору завжди поміщається під водою, а один або кілька інших виходять на сушу. Бувають великі нори, що мають по декілька підводних і наземних виходів. В глибині нори поміщається гніздова камера, вистелена мелкоізгризенной корою і деревиною дерев. У місцях, де берега не підходять для риття нір, бобри споруджують "хатки». "Хатки» ці бувають солідних розмірів, досягаючи декількох метрів в поперечнику і більше півтора метрів висоти. Ці споруди мають вигляд конічної землянки, зробленої з обрубків сучків і стовбурів тонких дерев, скріплених мулом, землею і водяними рослинами. В "хатку» зазвичай ведуть кілька розташованих під водою входів, а вище рівня води розташована велика житлова камера. Щоб виходи з хатки або нори завжди були під водою, бобри колективно будують греблі, службовці для підйому рівня води, причому використовують для цього часто великі, до 50-60 см завтовшки дерева, майстерно підрізаючи їх своїми потужними різцями, звалюючи в воду і сплавляючи до місця будівництва греблі. Однак такі греблі споруджуються тільки там, де бобри селяться великими колоніями і де їх мало турбують.

У воді річковий бобер чудово плаває і пірнає, але на землі він пересувається незграбно, повільно, перевальцем, тягнучи не тільки хвіст, але і товсте черево.

Бобри ведуть нічний спосіб життя. Вдень вони, як правило, знаходяться в норі і лише з настанням сутінків, виходячи зі свого притулку, приймаються за роботу і годівлю. Злякати на воді бобер з силою вдаряє по ній хвостом, видаючи характерний сплеск, і глибоко пірнає, з'являючись знову на великій відстані.

Харчуються бобри тільки рослинною їжею. Основу їх харчування становлять кора і молоді гілки дерев з м'якою деревиною, як-то: верба, верба, осика, тополя, на півночі також береза ​​(але ні в якому разі не вільха). Крім того, бобри поїдають деякі з трав'янистих водяних рослин і особливо їх соковиті і м'ясисті коріння і кореневища.

Взимку бобри в сплячку не впадають, але на поверхню землі виходять рідко - тільки в відлиги. Вся діяльність бобрів взимку протікає в норі або хатці і під льодом водойми. На зиму бобри роблять собі великі запаси їжі з сучків і гілок, які зберігають, зміцнивши на дні водойм поблизу від входу в житло.

Розмноження.

Розмножуються бобри один раз на рік. Тічка протікає у них в кінці зими-початку весни, і терміни її досить розтягнуті - з січня по березень. Термін вагітності 105-107 днів. Кількість молодих в посліді зазвичай від 2 до 4. Молоді народяться вже покриті шерстю, з відкритими очима і розвиваються дуже швидко, через кілька днів після народження вони здатні плавати, але до самостійного життя переходять не так скоро. Бобріха - дуже ніжна мати і за молодими продовжує доглядати і після закінчення годування молоком, яке триває близько двох місяців. Статевої зрілості бобри досягають в трирічному віці.

Зміна волосяного покриву бобрів відбувається, як і у багатьох інших напівводних звірів, безперервно, без різко виражених періодів линьки, але її інтенсивність підвищується навесні та восени. Річковий бобер, як сказано, - дуже обдарована тварина, про що говорять його чудові будівельні і громадські інстинкти. У неволі він прекрасно приручаються і проявляє хорошу пам'ять і прихильність до людини. У зв'язку з прихованим напівводним способом життя, ворогів у бобрів серед звірів і птахів небагато. Взимку бобер може стати жертвою вовка, лисиці та рисі, але це трапляється порівняно рідко. Найбільш небезпечним ворогом його є видра, яка часто нападає на молодих бобрят.

Господарське значення.

Хутро бобра надзвичайно цінний і в ряду хутра звірів усього світу стоїть за ціною на одному з перших місць. Цінність його обумовлюється його красою і дуже великою міцністю в шкарпетці. Крім хутра, бобри дають цінну "бобровий струмінь», що видобувається з пахових залоз. "Боброва струмінь» володіє сильним приємним запахом і використовується в медицині як збудливий і зміцнюючий засіб, а в парфумерної промисловості - як ароматичний продукт.

У зовнішній торгівлі стародавньої Русі бобровий хутро відігравав найважливішу роль, і лише хижацьке капіталістичне господарство звело нанівець промислове значення бобра не тільки у нас, але і в Західній Європі і Північній Америці.

ареал проживання

Бобри відносяться до сімейства Castaridae, що включає єдиний рід Castor і всього 2 види:

  1. бобер європейський (Castor fiber) (він же річковий або східний),
  2. канадський бобер (він же північноамериканський) (Castor canadensis).

На сьогоднішній день північноамериканські бобри зустрічаються по всьому континенту, від гирла річки Макензі в Канаді на південь до північної Мексики. Але так було не завжди. Люди століттями полювали на цих тварин через їх м'яса, хутра та «бобровій струменя». В результаті в кінці XIX століття чисельність канадських особин стала критичною, а в більшості місць їх проживання вони були винищені майже повністю, особливо на сході США. Державні та місцеві агентства з охорони навколишнього середовища забили тривогу, і тварин стали перевозити з інших районів. Також вони були інтродуковані в Фінляндії, Росії, в ряді країн Центральної Європи (Німеччина, Австрія, Польща). Одна з найбільших популяцій канадських гризунів сьогодні існує на південному сході Фінляндії.

Звичайний бобер в минулому жив по всій Європі і Північній Азії, але далеко не всі популяції змогли вижити по сусідству з людиною. До початку XX століття всього лише кілька реліктових популяцій загальною чисельністю 1200 особин вціліло у Франції, Норвегії, Німеччини, Росії, Білорусі, Україні, Китаї та Монголії.

В результаті програм по реінтродукції і розселенню цих тварин, які почали працювати в першій половині минулого століття, чисельність звичайного бобра стала поступово зростати. На початку XXI століття їх налічувалося близько 500-600 тис. Особин, а область їх проживання розширилася як в Європі, так і в Азії.

На території Росії сьогодні зустрічаються обидва види, хоча споконвічним мешканцем є тільки річковий бобер. Його ареал охоплює практично всю лісову зону РФ - від західних кордонів до Прибайкалля і Монголії, і від Мурманської області на півночі до Астраханської на півдні. Крім того, цей вид акліматизувався в Примор'ї і на Камчатці.

Канадський бобер в нашій країні з'явився в 50-х роках минулого століття, самостійно заселивши Карелію і Ленінградську область з суміжних районів Фінляндії, а в 70-х роках цей звір був інтродукований в басейні річки Амур і на Камчатці.

опис бобра

Зовнішній вигляд бобра сильно відрізняється від вигляду інших представників загону гризунів, що пояснюється напівводним способом життя нашого героя. З точки зору біолога, примітні особливості звіра - його величезні різці, плоский лускатий хвіст і перетинчасті задні лапи з особливим роздвоєним «чесального» кігтем на другому пальці, а також ряд рис будови глотки і травного тракту.

Бобри - найпотужніші гризуни фауни Старого Світу і другі за величиною гризуни після південноамериканських капібар. Тіло тварини приосадкувате, щільне, має веретеновидную форму, його задня частина розширена, тільки біля кореня хвоста воно різко звужується. Довжина тіла 80 - 120 см. Дорослі особини важать в середньому 20-30 кг, рідко вага може досягати 45 кг. За розмірами канадський вид трохи перевершує звичайно.

Відносно невелика округла голова з лагідної і товстою шиєю майже не повертається на всі боки. Очі маленькі, з вертикальним зіницею і прозорою мигательной перетинкою (для захисту очей під водою). Вуха маленькі, ледь виступають з хутра. Зовнішні слухові отвори і ніздрі мають спеціальні м'язи, що скорочуються при зануренні у воду. Вирости губ можуть замикатися позаду самозагострювальних різців, ізолюючи ротову порожнину, що дозволяє бобрів гризти рослинність під водою, не відкриваючи при цьому рота.

Очі тварин реагують практично тільки на рух, слабкий зір з лишком компенсують чудові слух і нюх, які є основними органами почуттів на суші.

Хвіст плоский, в довжину досягає 30 см. В ширину - 13 см, у канадського бобра він коротший і широкий. Веслообразний частина хвоста покрита великими роговими лусочками, між якими є рідкісні жорсткі щетинки.

П'ятипалі кінцівки вкорочені, мають добре розвинені плавальні перетинки на задніх лапах (на передніх вони в зародковому стані). Передні лапи набагато слабкіше задніх і використовуються тваринам як руки - за допомогою них бобер перетягує предмети, копає канали та нори, обробляє їжу. Основним органом руху тваринного є задні лапи. На другому пальці задньої ноги є роздвоюється кіготь, що складається з двох частин: верхньої - загостреною і нижньої - широкої роговий пластини, які рухливі відносно один одного. Цей кіготь використовується звіром в гігієнічних цілях - їм він вичищає і вичісує шерсть під час линьки, видаляє паразитів.

Хутро бобрів від світло-бурого до чорного кольору, найчастіше червонувато-бурий. Іноді зустрічаються рябі особини з плямами різних відтінків. Підшерсток густий, темно-сірий. Нижня частина тіла опушена гущі.

Помічено, що світло-бурий тип забарвленні древнє, він пережив льодовиковий період, тому такі бобри краще пристосовані до холодного клімату, в той час як в більш південних популяціях найчастіше зустрічаються особини темного забарвлення.

Спосіб життя

Бобри постійно живуть біля води. Їх улюбленими местообитаниями є захаращені медленнотекущіе або стоячі лісові водойми. Вирішальним фактором для заселення конкретного водоймища виступає наявність їжі - деревно-чагарникової рослинності. Більш улюблені тваринами верболози і осичняки. Великих річок з високим паводком гризун уникає, оскільки його житло може бути затоплено.

Бобри ведуть осілий спосіб життя. Більшу частину року вони активні в присмерк нічний час, виходячи з притулків на заході і повертаючись на світанку. Взимку в північних широтах, коли загати покриваються льодом, тварини весь час залишаються в хатках або під льодом, оскільки там зберігається температура близько 0 ° С, тоді як зовні набагато холодніше.

На суші бобер справляє враження повільного і незграбного тварини, коли ходять перевальцем, спираючись на великі клишоногі задні лапи і короткі передні. Однак в разі небезпеки він галопом кидається до води.

Серед всіх гризунів, наш герой найкраще пристосований до пересування у воді. Його торпедообразное тіло має обтічну форму, а шерсть не пропускає воду. Він неспішно плаває на поверхні озер, повільно ворушачи лапами, при цьому хвіст йому служить своєрідним кермом. Пірнаючи або плаваючи з великою швидкістю, гризун різко змахують хвостом вгору-вниз і одночасно гребе задніми лапами.

Подібно сокири дроворуба, передня емаль зубів гризуна особливо посилена. Більш м'яка задня поверхня сточується швидше, утворюючи гострий долотовідние край, що полегшують спилювання дерев. Звір своїми гострими різцями може подгризть і звалити дерево товщиною до одного метра. Як і всі гризуни, бобри мають більші різцями, що ростуть з тією ж швидкістю, з якою вони сточуються.

На фото бобер демонструє свої унікальні різці.

Ось що гризун може зробити з деревами

Греблі та хатки

Про дивовижні будівельних талантах цих тварин, мабуть, чув кожен. Завдяки своїй невтомності, бобри навчилися пристосовувати навколишнє середовище до власних потреб. Створювані ними греблі збільшують екологічне різноманітність, розширюють водні угіддя, збільшують обсяг і якість води, видозмінюють ландшафт. В якості основи для греблі зазвичай використовується впало поперек течії дерево. Воно завалюється гілками, частинами стовбурів дерев, камінням, землею, рослинністю, поки довжина греблі не перевищить 100 метрів (краю греблі виводяться далеко за русло), а висота нерідко доходить до трьох метрів. При цьому перепад рівня води досягає двох метрів. Буває, що сім'я будує відразу кілька гребель, в результаті утворюється цілий каскад ставків. Особливо стараються в будівництві гребель гризуни навесні і восени, хоча роботи можуть тривати цілий рік.

боброва гребля

Бобри - вмілі землерои. Зазвичай вони викопують на що належить родині ділянці численні нори, які можуть являти собою як прості тунелі, так і цілі лабіринти, що ведуть від берега струмка або загати до однієї або декількох камер. У багатьох біотипів ці гризуни використовують нори в якості основних притулків.

Так виглядає хатка бобра

Інший варіант прибережного житла - хатка. Їх бобри споруджують в тих місцях, де облаштування нор неможливо. В якості підстави хатки тварини використовують старий пень, низький берег або сплавини. Зовні таке житло є велику купу гілок, шматків стовбурів дерев, скріплених землею, мулом, рослинними залишками. Усередині облаштовується гніздова камера, звідки йде хід під воду. В середньому діаметр хатки досягає 3-4 метрів. Більш складні споруди мають кілька камер на різних рівнях. Хатки можуть бути тимчасовими і постійними, використовуваними на протязі багатьох років. Останні постійно добудовуються і можуть досягати 14 метрів в діаметрі і більше двох метрів у висоту.

Серед іншої будівельної діяльності бобрів, копання каналів є найменш складним. Передніми лапами вони вигрібають з дна дрібних потічків і болотних стежок мул і бруд, відкидаючи їх в сторони зі свого шляху. Що виходять канали дозволяють тваринам залишатися у воді, переміщаючись між загатами або до місць годівлі. Цим гризуни здебільшого займаються влітку, коли рівень води низький.

Варто зазначити, що канадські бобри - більш старанні і активні будівельники, ніж звичайні. Їх будівлі складніші і міцні, оскільки в будівництві вони активно використовують камені.

Бобри - виключно рослиноїдні тварини. Склад їх їжі може сезонно змінюватися. Навесні і влітку основу їх раціону складають листя, коріння, трави, водорості. До осені вони переключаються на тонкі гілки дерев і чагарників, віддаючи перевагу осиці, вербі або вільхи.

Починаючи з середини жовтня, гризуни починають заготовляти деревні корми на зиму. Це можуть бути товсті гілки і навіть частини стовбурів осики, верби, черемхи, вільхи, берези, а також невелика кількість хвойних. Повалені дерева тварини обробляють на невеликі шматки і зберігають їх під водою в глибоких місцях неподалік від нір і хаток. Бобри можуть підпливати до своїх запасах під водою, не залишаючи безпечної загати.

У разі, якщо деревних кормів недостатньо, звірята задовольняються водно-болотною рослинністю. Іноді можливі набіги на близько розташовані сади і городи.

Багато європейських бобри НЕ заготовляють запасів на зиму. Замість цього вони і в зимовий період виходять в пошуках корму на берег.

боброва струмінь

Характерною особливістю звірків є наявність «бобровій струменя», виробленої особливими залозами. Це складна речовина, що складається із сотні компонентів, включаючи спирти, феноли, саліцілальдегід і касторамін. Наукова назва цієї речовини - кастореум.

Вже з давніх часів бобровій струмені приписувалися надприродні цілющі властивості. В Y-IY століттях до н.е. Гиппократ и Геродот отмечали ее эффективность в лечении некоторых болезней. И сегодня это вещество нашло применение в народной медицине, но в основном оно используется в парфюмерии.

Сам же бобр использует свой ароматический секрет в целях маркировки. Пахучие метки – это один из способов обмена информацией у наших героев. И канадский, и речной виды оставляют запаховые метки на холмиках, сооружаемых возле воды из ила и растений, поднятых со дна водоема.

Семейные отношения

Найчастіше бобри живуть сімейними групами (колоніями), але зустрічаються і особини, що віддає перевагу одиночний спосіб життя. На бідних кормами угіддях частка тварин-одинаків може доходити до 40%.

Сім'я складається з дорослого пари, дитинчат поточного року, торішніх дитинчат і іноді з одного або декількох підлітків з попередніх приплодів. Розміри сім'ї можуть доходити до 10-12 особин.

Ієрархія в колонії будується за віковим принципом, з домінуючим становищем дорослої пари. Прояви фізичної агресії рідкісні, хоча в щільних популяціях у бобрів можна спостерігати шрами на хвостах. Це результат бійок з чужинцями біля територіальних кордонів.

Пари у цих гризунів постійні і зберігаються протягом усього життя партнерів. Сімейна група стабільна, почасти завдяки низькій швидкості розмноження. Вони приносять один виводок на рік, в ньому від 1 до 5 дитинчат у звичайного бобра, у канадського плодючість вище - до 8 дитинчат. Однак найчастіше в виводку буває 2-3 дитинчати.

Гон починається з січня (на півдні ареалу) і триває до березня. Вагітність триває 103-110 днів.

Новонароджені зрячі, густо опушені, з прорізалися нижніми різцями. Мати годує малюків молоком (а воно жирніше коров'ячого в 4 рази) приблизно 6-8 тижнів, хоча вже у віці двох тижнів бобрята починають пробувати ніжні листочки, принесені батьками. У віці 1 місяця підростаюче покоління починає потихеньку виходити з гнізда і харчуватися самостійно.

Поки дітки дуже малі, батько проводить більшу частину часу, захищаючи сімейний ділянку: патрулює кордони і залишає запахові мітки. Самка в цей час зайнята годуванням дітей та доглядом за ними. Ростуть малята швидко, але їм потрібно багато місяців практики, щоб освоїти навички побудови гребель і хаток. Батьки привчають їх брати участь у всіх сімейних справах, включаючи будівництво.

Зазвичай молоді залишають сім'ю і відправляються на пошуки свого майбутнього ділянки вже на другий рік і ведуть одиночний спосіб життя до тих пір, поки не обзаведуться парою.

Статева зрілість у бобрів наступає на другому році життя, але до розмноження самки приступають зазвичай на 3-5 році життя.

Максимальна тривалість життя бобра звичайного в природі - 17-18 років, канадського - 20 років. Однак в природних умовах вони рідко живуть більше 10 років. Максимальний вік цих гризунів, зафіксований в розпліднику, досягав 30 років.

Крім маркування території, бобри спілкуються один з одним за допомогою ударів хвоста по воді. Зазвичай так дорослі особини повідомляють чужинцям, що вони були помічені. Вторгся на зайняту територію гризун видає відповідний бавовна, що дозволяє оцінити серйозність його намірів і ступінь загрози, яку він представляє.

Інший спосіб спілкування - за допомогою різних поз, а також голоси: тварини можуть бурчати і шипіти.

Користь і шкода бобрів

Як вже говорилося, бобри відомі своєю тягою до будівництва: облаштовуючи свої поселення, вони створюють греблі, що регулюють рівень води у водоймах. В результаті вода може залити великі простори лісу і погубити його. Можуть постраждати сіножаті, дороги.

Другий негативний момент - греблі погіршує умови для нересту риб, будучи механічним заслоном для ходу харіусових, сигових, лососевих і форелевих риб на нерест в малі річки.

Тепер подивимося на діяльність цих тварин з іншого боку. Довгий час існуючий на річці каскад бобрових загат затримує талі і зливові води, а це знижує ймовірність повеней в період повені, зменшує донну і берегову ерозію, вкорочує період літнього маловоддя, сприяє відновленню зруйнованої в результаті людської діяльності системи джерел і струмків. Все це робить заселений звірками ліс менш посушливим, а значить, набагато менш схильним до лісових пожеж.

Уповільнюючи швидкість течії річок, греблі підсилюють накопичення осаду, утворюючи природну систему фільтрації, що видаляє з води потенційно небезпечні домішки. Крім того, виникають великі водойми створюють і інші вигоди, такі, наприклад, як зростання екологічного різноманітності.

Також бобри покращують кормову базу зайців, оленів, що харчуються «відходами» матеріалів, що використовуються на будівництві гребель, а це, в свою чергу, притягує хижих тварин.

Таким чином, ці гризуни грають важливу роль в навколоводних системах, а людині залишається тільки розширювати свої знання про їх біологічних потребах і розробляти стратегії, які дозволили б і людям, і бобрів користуватися ландшафтом спільно.

Дивіться відео: Канадский бобр (Липень 2022).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org