Птахи

Сіра ворона: скільки живе, чим харчується і де мешкає

Pin
Send
Share
Send
Send


Така птиця як сіра ворона є найбільш поширеним і впізнаваним виглядом пернатих. Зауважимо, що даний вид птахів відрізняється від своїх родичів кмітливістю, живим розумом, а також можливістю приручення і подальшої прихильністю до свого господаря.

опис виду

Сіра ворона відноситься до сімейства воронових і є досить великою птицею, довжина тіла - до 51-53 см, максимальні показники ваги досягають - 700 гр., Розмах крила - до 1 метра.

Характерна забарвлення оперення представників виду - сіра (виняток - верхівка, хвіст, крила і манишка птиці). Дзьоб ворони синяво чорний - з характерним загнутим кінчиком і виділяється опуклістю надклювьем. Ноги представників виду чорні. Наявність сірого кольору в забарвленні пір'яного покриву ворони, по суті, і є основною відмінністю від інших підвидів. Зауважимо, що молоді особини мають більш темний колір оперення. Характерні звуки, що видаються птахом - хрипке і гучне «Карр-каррр».

На думку більшості орнітологів, сіра ворона є підвидом чорної ворони, при цьому допускається можливість схрещування представників обох видів. Спосіб життя видів практично не відрізняється - птахи ведуть осілий спосіб життя, як правило, живуть парами або невеликими групами (воронячими спільнотами).

особливості харчування

Як правило, здобуту їжу сірі ворони, які проживають переважно в міських умовах, відносять на дахи будинків, де в спокійній обстановці насичуються.

Сірих ворон відносять до хижих видів пернатих, так як вони здатні для свого прожитку полювати і на дрібних пернатих, особливо часто птах розоряє гнізда з тільки що з'явилися пташенятами. Також ворона любить поласувати деякими дрібними тваринами і гризунами. Найчастіше в міських паркових зонах сірі ворони полюють на білок. Великі зграї ворон здатні влаштовувати облави на зайців, вміло перекриваючи тікає тварині шляхи відходу і заганяючи його в глухий кут. Нерідко дані птиці переймають характерна поведінка такого пернатого, як поморник, що проявляється тероризування невеликих чайок, що полюють в прибережній зоні на рибу.

Середовище проживання


Найбільшого поширення популяція сірих ворон отримала на всій території Євразії. Цю птицю можна зустріти практично скрізь: в умовах міста, в лісах, на територіях звалищ та пустирях. Зауважимо, що ворону абсолютно не лякають люди. Свої гнізда птахи розміщують в будь-якому зручному для проживання місці - не тільки на високих деревах, але і на будівлях. Як правило, для ночівлі представники даного виду пернатих збираються в досить великі групи або зграї. Нерідко в якості місця для ночівлі вибирають кладовища або паркові зони. Часто до зграй сірих ворон приєднуються галки і граки.

особливості розмноження

Період розмноження сірих ворон починається з настанням перших весняних днів. Самці цього виду для залучення самок роблять в повітрі складні у виконанні фігури.

Гніздиться сіра ворона парами, при цьому гнізда представників виду розташовуються в безпосередній близькості один від одного.

Ворони вважаються дуже чуйними птахами, особливо це яскраво проявляється в питаннях екології. Пара птахів не коли не буде будувати своє гніздо на занадто забрудненої або задимленої території. Відвідувати такі екологічно неблагополучні місця ворона може виключно в пошуках необхідної для прожитку їжі. Тобто, гніздо будується на чистій території, що пояснюється турботою про майбутнє потомство.

Безпосередньо час, в яке ворони починають будувати свої гнізда - березень-квітень. В якості будівельного матеріалу птиці використовують практично всі, що їм попадається - від різноманітних матеріалів і ганчір'я, до сухої рослинності. Максимальна кількість кладки - 6 яєць, що мають блакитний відтінок з бурим крапом і нечіткими штрихами. Висиджування майбутнього потомства займається самка, в завдання ворона входить забезпечення матері сімейства необхідною їжею. В період насиджування яєць, птиця часто проводить його провітрювання, що виражається її характерною поведінкою - стає на лапи, підіймаючи корпус над лотком, після чого починає швидко ними перебирати на протязі декількох десятків секунд.

Тривалість періоду насиджування становить близько трьох тижнів. Багато спостерігачів помітили, що, як правило, першим прокльовується пташеня чоловічої статі. Після появи на світ всього потомства, самка починає допомагати своєму партнерові в рішенні такого завдання, як пошуки їжі як для власного прожитку, так і для годування пташенят.

Основною умовою для годування підростаючого поклоніння є наявність легко засвоюваній і калорійної їжі, з цієї причини для годування свого потомства ворони часто розоряють гнізда інших птахів, забираючи їх яйця для годівлі своїх пташенят. Нерідко для цих же цілей вони крадуть пташенят шпаків або інших дрібних птахів.

звички виду

Сірі ворони - це досить рухливі і активні пернаті, які люблять неквапливо ходити з боку в бік. Також цей птах дуже любить різноманітні розваги, наприклад, її улюбленими атракціонами є: планування в повітрі, розгойдування на проводах, скочування по похилій поверхні дахів.

Також дані представники виду дуже кмітливі, наприклад, якщо вони не можуть впоратися з розкриттям будь-якого плоду, вони просто піднімаються на велику висоту, звідки його скидають.

У сірих ворон, як і будь-яких пернатих, є і свій найлютіший ворог - це такий птах, як пугач. Останній нападає на них в нічний час, коли ті міцно сплять.

Ще одна особливість ворони - це її відмінна пам'ять. Також сірих ворон можна назвати злопам'ятними, наприклад, вони можуть напасти на собаку, яка розігнала зграю кілька років тому. Іноді птиці приймають хутряні шапки людей за своїх кривдників, через що нерідко трапляється, коли птах налітала на людину і починала люто клювати його головний убір.

Розклад дня

Прокидаються сірі ворони ще до сходу сонця, збираючись невеликими зграйками на дахах будинків або розсівшись на гілках великого дерева. Як правило, перша половина дня зайнята тим, що птахи знаходяться в пошуках підходящої їжі для харчування. Ближче до полудня ворони знову збираються в зграю для того, щоб відпочити на вподобаному великому дереві або краше будови. Після обіду птиці знову відправляються на пошуки їжі. Перед ночівлею активно спілкуються, ділячись враженнями минулого дня.

Цікаві факти

  1. Такий вид птахів, як сірі ворони, живучи в умовах неволі, дуже прив'язуються до виховує свого пернатого вихованця людині. Особливо, якщо представник цього виду потрапив в будинок до людини в юному віці - пташеням.
  2. Більшість власників птахів відзначають, що ворони дуже кмітливі пернаті, тим не менш, у них є один значні недолік - ворони не тільки розумні, а й злодійкуваті.

Ворона: опис, характеристика і фото. Як виглядає птах?

Ворони є найбільшими представниками загону горобцеподібних. Довжина птаха варіюється в межах 48-56 см. Самець крупніше самки, маса самця становить 700-800 грам, самки важать від 460-550 гр. Довжина крила самця ворони досягає 27-30 см, у жіночої особини крила виростають від 25 до 27 см. Сильні крила у більшості видів відрізняються загостреною формою. Розмах крил ворони становить близько 1 м.

Зовнішній вигляд ворони схожий з граком, але відрізняється більш щільним статурою.

Хвіст ворони має клиноподібну форму, з довгими керманичами пір'ям. Дзьоб птиці потужний і гострий, конічної форми, у деяких видів має характерний високий вигин. Ноги ворони тонкі й довгі, з чотирма пальцями: 1 звернений назад, 3 - вперед.

Більшість видів ворон мають сірим або чорним забарвленням оперення, яке відливає на сонці металевим, пурпуровим, фіолетовим або зеленим кольором. Підстава пера, як правило, сіре, в рідкісних випадках біле.

Голос ворони високий, хрипкий, іноді грубий і гортанний, що нагадує сміх. "Вороний мову" дуже розвинений, звуки різної тональності використовуються під час шлюбних ігор, для оповіщення до загального збору, лайки, погроз, а також тривожних сигналів.

Скільки років живуть ворони?

Тривалість життя ворони в природі становить 15-20 років. У неволі деякі ворони живуть до 35-40 років. Офіційно задокументований вік найстарішої ворони склав 59 років, що є рідкістю.

Де живуть ворони?

Ареал проживання досить великий: птах ворона зустрічається практично у всіх країнах Європи і Азії, в Північній Америці, на території Північної Африки та Австралії.

Більшість ворон ведуть осілий спосіб життя в міських, сільських або природних ландшафтах. Осіло-кочують види ворон, які мешкають у північних кордонів ареалу, на зиму переміщаються в місцевості з більш щадним кліматом.

Що їдять ворони?

Одинаки за своєю природою, ворони є активними мисливцями, які іноді об'єднуються з родичами для упіймання здобичі або влаштовують загальний бенкет. Будучи падальщиками, зграя ворон здатна довго супроводжувати пернатих хижаків, а також рисей і лисиць заради їх видобутку або її останків. Ворони всеїдні і живляться абсолютно всім, що, на їхню думку, виявиться їстівним. У раціон ворони входять будь-які комахи (жуки, мухи, метелики), черви, яйця інших видів птахів і їх пташенята, ящірки, жаби, білки, риба, дрібні гризуни (миші і щури).

Всякого роду харчові відходи - звична і улюблена їжа ворони, тому велике скупчення цих птахів часто спостерігається на міських звалищах. Ворона харчується личинками комах, що кишать в гної.

У відсутності тваринної їжі ворона їсть рослини і їх насіння, фрукти та овочі.

Види ворон, назви і фотографії

Рід включає кілька видів ворон:

  • Чорна ворона(Лат. Corvus corone)

Має чорне оперення, а також чорний колір лап, стоп і дзьоба. Тому птицю часто плутають з граком. Однак, оперення чорної ворони має набагато більш зелений відлив, ніж у гайвороння, а іноді навіть фіолетовий відблиск. Довжина тіла дорослої особини становить 48-52 см.

Ареал виду охоплює територію Західної і Центральної Європи, де чорна ворона живе разом з одним зі своїх підвидів - східній чорної вороною (лат. Corvus corone orientalis), Яка мешкає в Східній Азії. На території Росії чорні ворони гніздяться в Східному Сибіру і на Далекому Сході.

  • Сіра ворона(Лат. Corvus cornix)

За однією з класифікацій сіра ворона є окремим видом, згідно з іншою є підвидом чорної ворони. Довжина птаха сягає 50 см при вазі в 460-735 грам. Від гайвороння сіра ворона відрізняється більшою шириною крила і особливо вираженим нахилом дзьоба. Тіло забарвлене в сірий колір. Голова, груди, крила і хвіст сірої ворони мають чорне забарвлення з легким металевим відливом.

Сіра ворона мешкає в Східній і Центральній Європі, Скандинавських країнах, малої Азії і по всій території Росії, від західної частини до Карського моря.

  • Австралійська ворона(Лат. Corvus coronoides)

Це найбільша з трьох споріднених видів, що мешкають в Австралії. Довжина тіла ворони становить 46-53 см, а вага - в середньому 650 м Чорне оперення ворони відливає синьо-фіолетовим або синьо-зеленим блиском. Відмінною особливістю всіх ворон, що мешкають в Австралії, є біла райдужна оболонка очей і виражені шийні пір'я. Горло молодих особин покрито такими рідкісними пір'їнками, що між ними просвічує рожева шкіра.

Австралійська ворона живе в Сіднеї і Канберрі.

  • південноавстралійського ворона(Лат. Corvus mellori)

Відрізняється повністю чорним кольором оперення, довгими крилами і тонким, сильно зігнутим дзьобом. Дрібний вид, довжина дорослої ворони становить 48-50 см. На думку деяких вчених, птах віддає перевагу тільки рослинну їжу.

Мешкає ворона південноавстралійського на південному сході Австралії, а також на островах Кінг і Кенгуру.

  • бронзова ворона(Лат. Corvus crassirostris)

Спочатку називалася грифова вороною. Великі представники виду мають довжину тіла 60-64 см. Дзьоб бронзової ворони досить великий і перевищує довжину голови. Забарвлення ворони повністю чорна, з єдиним білою плямою на потилиці. Для хвоста ворони цього виду характерно ступеневу розташування пір'я.

Мешкає бронзова ворона в гірській місцевості і високогірних плато Східної Африки: Ефіопія, Еритрея, а також Судан і Сомалі.

  • Белошейная ворона(Лат. Corvus cryptoleucus)

Типовий представник роду, що відрізняється білими підставами пір'я на шиї. Довжина тіла дорослої особини становить 50 см. Цей вид ворон поширений на південному сході США і півночі Мексики.

  • великодзьобого ворона(Лат. Corvus macrorhynchos)

У птиці дуже великий дзьоб. Розміри ворони залежать від середовища проживання: представники північних популяцій крупніше південних, мають великий дзьоб і добре розвинені пір'я на шиї. В середньому, довжина дорослих ворон становить 46-59 см, а вага досягає 1,3 кг. Тулуб покритий темно-сірими пір'ям. Крила, хвіст і голова великодзьобого ворони чорні, з пурпуровим або зеленим відливом.

Вид включає 15 підвидів, що мешкають в континентальній частині Азії і Далекого Сходу Росії, а також населяють острови: Філіппіни, Тайвань, Шрі-Ланку, Хоккайдо, Якусіма і багато інших.

  • щетиниста ворона(Лат. Corvus rhipidurus)

Виростає до 47 см в довжину і дуже схожа на чорну ворону. Однак, птиця має характерно потовщений дзьоб, довгі крила, укорочений хвіст і зовсім короткі пір'я на горлі. Вид щетинистих ворон відрізняє чорний глянсовий забарвлення і характерно відливають пурпурно-синім кольором пір'я і лапи. Пір'я ворони на потилиці мають білу основу.

Ареал проживання цього виду птахів починається на Близькому Сході, проходить через північну частину африканського континенту, по Аравійського півострову, через Кенію і Судан до пустелі Сахара.

  • Бангайская ворона(Лат. Corvus unicolor)

Найменша ворона цього роду, яка виростає всього до 39 см в довжину. Про людське око характерна чорна забарвлення пір'я і короткий хвіст.

Самий маловивчений вид ворон, зустрічається виключно на острові Пеленг в Індонезії. Вид має статус зникаючого і, на думку вчених, популяція містить сьогодні від 30 до 200 особин.

Дуже рідко в природі зустрічаються білі ворони - результат мутації-альбинизма.

Альбінос може з'явитися в будь-який видовий групі і буде відрізнятися від родичів тільки білим забарвленням оперення і надзвичайної вразливістю.

Як розмножуються ворони?

У віці 2 років більшість видів ворон готові до розмноження. Ворони - моногамні птахи і вибирають собі пару на все життя. Шлюбні ігри самця і самки ворони відрізняються хитромудрими повітряними віражами, погонями і перекидань. Розмноження найпоширеніших видів цих птахів доводиться на початок-середину весни.

Зліва самка ворони, праворуч самець ворони

Ворона в'є гніздо в лісопарках і скверах, їх закладка відбувається в розвилці міцних гілок дерев, на опорах ліній електропередач, підйомних кранах, за водостоками. Види, що мешкають в степових і напівпустельних ландшафтах, влаштовують гнізда в ущелинах скель і круч. У будівництві зазвичай беруть участь обидва майбутніх батьків, ретельно споруджуючи гніздо з прутиків і гілочок. Гніздо ворони діаметром не перевищує 0,5 метра і має висоту 20-30 см. Для скріплення використовується дерен, глина, нерідко шматки дроту. Дно гнізда вистилається пір'ям, пухом, сухою травою, ватою і ганчірками.

Залежно від виду птахів, кладка містить 3-6 або 4-8 яєць світло-зеленого або блакитного кольору з темними цятками. Самка ворони невідлучно насиджує кладку протягом 17-20 днів. Самець ворони протягом усього часу висиджування яєць годує свою супутницю і піклується про неї.

Через 25 днів на світ з'являються голі пташенята ворони, яких забезпечують харчуванням обоє батьків. Дитинчата оперяються через місяць після народження.

Випадково випала з гнізда пташеня ворони не варто намагатися взяти в руки. Батьки піднімають страшний шум, криками скликаючи родичів, і завзято захищають дитинчати. Зграя ворон атакує небезпечного прибульця, будь то тварина або людина.

На початку літа потомство ворони починає вилітати з гнізда, і перший місяць залишається з батьками, які про них продовжують піклуватися. У липні молодняк остаточно залишає рідне гніздо.

Проте, родинні зв'язки залишаються, і іноді потомство минулих років замість створення своєї сім'ї допомагає батькам годувати і ростити братів і сестер.

Ворона в домашніх умовах

Якщо ви хочете завести ворону у себе вдома, то бажано вибрати молоду особину або навіть пташеня. Ворона далеко не охайна тварина, бруду від неї буде досить. Бажано змайструвати для неї вольєр і покласти на дно лінолеум або яке-небудь металеве покриття, яке можна засипати тирсою. Догляд за вороною в домашніх умовах досить непростий, птицю слід купати, влаштовувати їй сонячні ванни, а також давати можливість політати.

Багато хто задається питанням, як приручити ворону. Це легко вийде, якщо ви візьмете 2-3 місячного вороненка. Але якщо ворона старше 6 місяців, покірності від неї не чекайте.

Отже, для того щоб ваша ворона стала ручний, ви повинні крім догляду за нею, щодня виділяти їй не менше 2-3 годин на день на прогулянки і тренування. Ворон можно тренировать как ловчих птиц, а также их можно выпускать на волю прогуляться. Правда, для начала это лучше делать со специальными кожаными ремешками на лапках. Когда ваша домашняя ворона начнет вести себя послушно, вы можете отпустить её в свободный полёт, и она к вам обязательно вернётся.

Чем кормить ворону?

Домашние вороны едят говядину, курицу, мышей и кроликов. Не варто годувати домашню ворону свининою, так як вона дуже жирна. Крім м'ясного раціону ворона повинна їсти каші, нежирний сир, морква, яблука, сирі перепелині яйця. Помідори, картопля, цитрусові, молоко і солодке краще обмежити. Категорично забороняється давати птиці сіль і солоні продукти.

Місце проживання

У нашій країні ворона сіра поширена в європейській частині і в Сибіру. На сході (до Єнісею) забарвлення оперення ворони більш сіра. Цей птах водиться в лісах, на пустирях, смітниках, в невеликих населених пунктах і містах. Птицю не лякає велика кількість людей. Гнізда сіра ворона примудряється споруджувати не тільки на деревах, а й на будівлях. На ночівлю ворони збираються величезними скупченнями. Вони нерідко ночують в парках або на кладовищах. Нерідко до них приєднуються граки і галки. Одна частина московських і підмосковних сірих ворон залишається на зиму на своїх колишніх місцях, інша частина перекочовує в інші регіони і навіть в європейські країни. Загальна кількість птахів не зменшується, так як до нас прилітають ворони з Півночі.

виведення пташенят

З приходом весни починається шлюбний період. В цей час цікаво спостерігати за самцями, які здійснюють в повітрі неймовірно складні розвороти, злети і інші фігури вищого пілотажу. Сіра ворона гніздиться парами. Іноді гнізда розташовуються поблизу. Ворони - дуже чуйні птиці. Вони прекрасно розбираються і в питаннях екології. У забрудненій місцевості сіра ворона рідко будує гніздо. Вона лише прилітає туди в пошуках їжі, а гніздо споруджує в більш чистому місці, щоб потомство було здоровим.

У березні - квітні починається будівництво гнізда на дереві або на будівлі. Будівельний матеріал - все, що ворони здатні знайти і принести. Це гілки, сіно, ганчірки, різні залізяки і шматки дроту. Кладка складається з 2 - 6 блакитно-зелених з темно-бурими плямами і штрихами яєць. Яйця, відкладені першими, пофарбовані інтенсивніше останніх яєць. В самому кінці самка відкладає блідо-блакитні яйця з майже непомітними цятками. Сімейні обов'язки розподіляються так: самка висиджує яйця, а самець постачає її харчуванням. «У бінокль добре видно, що в гнізді відбувається помітний рух. Птах трохи піднімається і кілька миттєвостей як би напівкоштує, швидко перебираючи ногами, чому здригаються крила і все тіло. Ці дивні, на перший погляд, дії птиці сприяють провітрювання гніздового лотка. Воно триває від декількох секунд до півхвилини і повторюється так часто, що птах, по суті, ніколи не сидить спокійно на яйцях ». (С.Ф. Старикович «Звіринець біля ганку»).

Пташенята з'являються приблизно через три тижні. Відзначається, що першим вилуплюється вороненок- «хлопчик». Як тільки пташенята з'являються на світ, самка сірих ворон підключається до пошуків їжі. Птахи вартують гніздо з пташенятами по черзі. Підростаючим пташенятам потрібна така їжа, яка легко засвоюється і досить калорійна. Кращий продукт харчування - яйця інших птахів. Ворони безжально грабують чужі гнізда, щоб прогодувати своїх пташенят. Влаштовують полювання і на пташенят більш дрібних птахів. «Сівши на присадних паличку (і хто тільки її вигадав?) Або на навислу дах шпаківні, ворона чекає, коли пташеня вигляне у віконце. Схопивши його за дзьоб, вона тягне нетям одного за іншим. Але і це не вершина розбою: деякі ворони відкорковують шпаківні, немов пляшку пива. На Звенигородської біостанції МГУ зломниць, діючи дзьобом як важелем, за один ранок скинула кришки з восьми шпаківень. Просунувши дзьоб між кришкою і бічною стінкою, вона розширювала щілину, поки кришка не піддалася ».

Звички сірих ворон

Ворони дивно рухливі, хоча і ходять неквапливо через зближених пальців ніг. Цей птах любить розваги. Наприклад, із задоволенням планує, набираючи висоту в кілька десятків метрів. Сміливо розгойдується на проводах. У нас на дачі ворони шумно скочуються по металевій даху, попередньо склавши крила. Розумні птахи неймовірно кмітливі. «Якщо не вдається роздовбати дзьобом міцну черепашку, вони злітають в небо і кидають раковину на камені або на шосе. Якось ворони в якості щипців для розколювання горіхів використовували ташкентський аеродром. Вранці, коли в аеропорту відносне затишшя, вороння зграя бомбила бетонну смугу волоськими горіхами, стягнутими в сусідніх садах! ». (С. Ф. Старикович «Звіринець біля ганку»). Є чимало фактів, що підтверджують здібності ворон. «Вони хвацько вважають в розумі до п'яти. На ворон влаштовували облаву ... Якщо в укриття входило п'ять чоловік, зграя не поверталася, поки всі мисливці не втрачали терпіння і не відправлялися додому. Якщо ж в укриття залазити, скажімо, дев'ять чоловік, а виходило з нього шість чи сім, ворони-спостерігачі збивалися з рахунку і, вирішивши, що все в порядку, давали сигнали до повернення ». (С. Ф. Старикович «Звіринець біля ганку»).

У ворони є найлютіший ворог - пугач. Він вбиває птахів вночі, коли ті сплять. Ворони злопам'ятні. Вони запам'ятовують і можуть атакувати собаку, яка їх ганяла рік тому. Зрідка птиці приймають за старих кривдників хутряні шапки людей і люто їх клюють.

Ручна ворона

Ворона, яка живе в неволі, швидко звикає до людини. Особливо, якщо потрапила в будинок ще пташеням. Всі відзначають, що це дуже розумна птах. Правда, злодійкувата. «Ось, наприклад, як скаржився на свою ручну птицю зоолог Ю. Ромів. Його вихованка, що жила на волі, крала все, що могла забрати. За столом вона вела себе надзвичайно непристойно - спустошувала ложку ваш трудовий стаж, перш ніж її встигали донести до рота. Варто було трохи зазіватися, як пропадала і сама ложка. Не допомагали ні лайка, ні потиличники ». (С. Ф. Старикович «Звіринець біля ганку»).

«Обидва види ворон можна без великого клопоту довгий час утримувати в неволі, вони приручаються і вивчаються говорити, якщо тільки у вчителя вистачить терпіння. Але все ж вони не годяться для кімнати через їх неохайності і розповсюджуваного запаху ... ». (А. Брем «Життя тварин, том II,« Птахи »). Ручна ворона роками живе біля людини. Вона так звикає до дому і всім членам сім'ї, що може вести вільний спосіб життя, але харчуватися і ночувати у людей.

Ареал сірої ворони

Сірі ворони живуть в країнах Східної Європи, Малої Азії. Живе також в скандинавських країнах.
На території нашої країни ворони живуть із заходу до Єнісею.
Зустрічаються як перелітні і кочують популяції, так і осіло живуть. Останнє відноситься в основному до синантропа, що живуть в містах, де людська діяльність створює сприятливі умови для проживання.

Гніздування сірих ворон. вигодовування пташенят

Період гніздування починається в березні-квітні, в залежності від ареалу (на півдні раніше, в північних районах пізніше).
Птахи, що живуть у великих містах, починають гнездоваться на 2-3 тижні раніше. Причинами цього є більш м'які температурні умови і рясна кормова база.
Матеріалом, для будівництва гнізда, служать сухі гілки, трава, глина і дерен. А, крім того, вата, синтетика, пакля, в ряді випадків алюмінієвий дріт. Сірі ворони влаштовують гнізда в гілках великих дерев в лісах, гаях. А також в лісопарках і скверах. Ще воронячі гнізда знаходили на опорах ЛЕП, за ринвами і на будівельних кранах.
Самка відкладає яйця в кількості від 4 до 6 штук. Період насиджування триває приблизно 18-19 днів, насиджує яйця тільки самка, а самець приносить їй їжу. Коли пташенята вилуплюються, їх годують обоє батьків.
Вилітають з гнізда пташенята десь в середині червня.
Кмітливість сірих ворон
Ці птахи наділені високим інтелектом і дуже кмітливі. Добре відомі випадки, коли ворони використовували прості знаряддя праці, у вигляді паличок, для того щоб витягти їжу. Є думка, що вони здатні відрізнити людину гуляє по парку від мисливця.
Багато сірі ворони, які живуть поруч з людьми, навчилися розмочувати у воді шматочки засохлого їжі. Для того, щоб розколоти горіх, деякі птахи кладуть його на трамвайні рейки, або під колеса машин.
Багатьом з них подобається скочуватися по крутих дахах житлових будинків. Також як діти скочуються з крижаних гірок. Подібні ігри викликають невдоволення комунальних служб.
При утриманні в якості домашнього вихованця сірі ворони здатні легко навчатися людської мови.

Сіра ворона в місті

З одного боку сірі ворони завдають безсумнівної шкоди. Вони крадуть, хуліганять, бруднять пам'ятники і архітектурні споруди. Наносять своїми діями шкоду комунальному господарству. Але, з іншого боку вони знищують падаль і харчові відходи. Крім того, скорочують чисельність дрібних гризунів, таких як миші і щури. Можливо, чисельність цих птахів, це живий показник санітарного стану міста.
У зв'язку з цим, в деяких великих містах проводилися спроби скоротити чисельність сірих ворон шляхом їх відстрілу і вилову. А також застосовуючи отрутохімікати. Крім того, що ці способи у вищій ступені не гуманні, вони ще й не дуже ефективні.
Знизити чисельність ворон в місті, можна було б, ліквідувавши несанкціоновані звалища, використовуючи щільно закриваються контейнери, тобто, обмеживши кормову базу.

опис ворона

Латинська назва птиці - Corvus corax. Вперше вид був описаний натуралістом Карлом Лінеєм в 1758 році. На сьогоднішній день орнітологи виділяють до 11 підвидів ворона, але відмінності між ними за фенотипом мінімальні і в обумовлені областю проживання, ніж генетичною особливістю.

ворон відноситься

  • царство - тварини,
  • тип - хордові,
  • клас - птиці,
  • загін - воробьінобразние,
  • сімейство - Вранова,
  • рід - ворони,
  • вид - звичайний ворон.

Найближчими родичами птиці є американська белошейная ворона, рябий і пустельний буроголовая ворон, в той час як зовні найбільше подібності він має з граком.

Зовнішній вигляд

Ворон - найбільший представник воробьінообразних. Довжина його тіла досягає 70 см, а розмах крил до 150 см. Маса птиці може бути 800-1600 г, однак, не рідкісні випадки опису орнітологами воронів з вагою тіла до 2 кг. Різниця в довжині і масі залежить від середовища проживання - чим холодніше клімат, тим крупніше живуть в ньому особи. Тобто найбільших представників воронів можна зустріти в північних широтах або в горах.

Це цікаво! Відмітна особливість ворона - це масивний гострий дзьоб і виступаючі віялом пір'я на горлі птиці. У польоті відрізнити ворона від інших можна по клиноподібної формі хвоста.

Самці воронів більші за самок. Відрізнити їх за кольором практично неможливо - і самка і самець мають чорне забарвлення з металевим відливом. Зверху тулуб має синій чи фіолетовий відтінок, а знизу зелений. Молодняку ​​характерно чорне матове оперення. Ноги у птаха потужні, з великими загнутими кігтями чорного кольору. При необхідності і вони, і широкий загнутий дзьоб стане знаряддям нападу на ворога.

Спосіб життя і інтелект

На відміну від міських сірих ворон, ворон звичайний - житель лісових просторів і надає перевагу старим хвойні ліси. Живе він відокремленими парами, лише до осені утворюючи невеликі зграї по 10-40 особин для того, щоб в пошуку їжі зробити переліт на нове місце. Вночі птах спить у своєму гнізді, а весь день займається полюванням. При необхідності одна зграя може організувати напад на іншу і відбити територію, в межах якої буде добувати їжу.

Це цікаво! Гніздитися птахи віддають перевагу в лісі, однак, на зиму люблять перебиратися ближче до людини, наприклад, на міські звалища або кладовища. Там у них більше шансів знайти що-небудь їстівне і пережити холоди.

Ворон - розумна птах. Він має той же процентне співвідношення мозку до тіла, що і шимпанзе. Вчені навіть стверджують, що вони мають інтелект. Для підтвердження цього факту провели безліч експериментів, даючи птахові можливість розкрити розумові здібності. Один з найбільш наочних тестів був заснований на байці Езопа «Ворона і глек». Птахів помістили в приміщення, де була купа гальки і вузький посудину з хробаками, які плавали в невеликій кількості води.

Вільно дістатися до ласощі птахи не могли і тут на допомогу їм прийшов інтелект. Ворони почали кидати каміння в посудину, тим самим піднімаючи рівень води, щоб дістати до черв'яків. Експеримент повторили чотири рази з різними птахами і всі вони впоралися з поставленим завданням - дістатися до їжі. При цьому птахи не просто робили необдумані дії, вони кидали гальку до тих пір, поки їм не вдавалося дотягнутися до черв'яків, вибираючи камені побільше, зрозумівши, що вони здатні витіснити більше води.

Піддався вивчення з боку вчених і вороний мову. Було висловлено припущення, що каркання - це не просто хаотичний шум, а справжнісінька бесіда, до того ж далеко не примітивна. Занадто голосно буде назвати її мовою, але вчені прийшли до висновку, що у воронів є щось на зразок діалектів, що міняються залежно від ореолу проживання. Ще один факт, який доводить наявність інтелекту у цих птахів - пам'ять, яка передається з покоління в покоління.

Всього-лише одна вбита фермерами птах може стати причиною міграції зграї. Ворони надовго запам'ятають будинок або район, де виникла небезпека і будуть усіма силами намагатися уникати з'являтися біля нього. Ще одним об'єктом уваги став інгібіторний контроль птиці, а точніше здатність контролювати інстинктивні пориви заради раціональної поведінки. Воронам пропонували непрозорі труби з отворами, в яких знаходилася їжа.

Коли вони навчилися безпомилково її знаходити, труби замінили на прозорі. Використовуючи самоконтроль, птиці повинні були отримати їжу, не намагаючись дістати її безпосередньо, пробивши прозору стінку. Чи треба говорити, що вони успішно впоралися з цим випробуванням. Така витримка допомагає ворону годинами вичікувати їжу, не піддаючи себе зайвої небезпеки.

Скільки живуть ворони

На тривалість життя ворона впливає його місце існування, тому дати однозначну відповідь на питання про те, скільки живе цей птах складно. У міських птахів і мешкають в дикій природі кількість прожитих років буде сильно відрізнятися.

Це цікаво! Чим більше проживе ворон, тим більше знань, навичок і досвіду він отримає за своє життя. Цей птах нічого не забуває і з роками стає розумнішими і мудрішими.

Ворони, що гніздяться в межах міста і регулярно вдихають шкідливі пари від промислових зон, а також харчуються недоїдками на звалищах рідко можуть похвалитися тривалістю життя більше 10 років. Однак, в межах міста у птахів практично немає ворогів, тому, при сприятливих умовах ворон може дожити і до 30 років. У природі ворон живе близько 10-15 років. Рідкісні особини доживають до 40, адже птиці щодня доводиться самостійно добувати собі їжу полюванням і піддаватися безлічі небезпек, в тому числі нападу інших хижаків. Неврожайна осінь і холодна зима може стати причиною загибелі цілої зграї.

Араби вважають, що ворон - птах безсмертна. Стародавні записи стверджують про особинах, які прожили 300 років і більше, а народні билини говорять, що ворон проживає дев'ять людських життів. Орнітологи відносяться до таких чуток з великим сумнівом, проте, вони впевнені, якщо створити птиці сприятливі умови в неволі, вона цілком може прожити 70 років.

Чим відрізняється ворон від ворони

У народі поширена помилкова думка, що ворон - це самець, а ворона - самка одного і того ж виду. Насправді ворон і ворона це два різних види належать до одного сімейства воронових. Така плутанина в російській мові з'явилася через схожого вимови і написання назв птахів. В інших мовах плутанини немає. Наприклад, англійською ворона називають «raven», а ворона звучить як «crow». Якщо іноземці та плутають цих двох птахів, то тільки через схожого зовнішнього вигляду.

Це цікаво! На відміну від воронів, ворони воліють селитися ближче до людини. Так їм простіше здобувати собі прожиток. У країнах СНД зустрічається тільки сіра ворона, яку не складно відрізнити за кольором тулуба.

Чорна ворона, яку насправді можна прийняти за ворона мешкає переважно в Західній Європі і в східній частині Євразії. Довжина і маса тіла птиці значно поступається вороні. Дорослі самці важать не більше 700 грам, а довжина тіла не досягає 50 см. Є відмінності і в дрібницях. У ворони відсутня оперення на зобі, а під час польоту можна помітити, що хвіст птаха плавно закруглений, в той час як у ворона він має чітке клиновидное закінчення.

Ворона любить збиратися в групи, в той час як ворон тримається парами або поодинці. Відрізнити птахів можна і на слух. Каркання ворона глибоке і гортанний, звучить як «кау!» Або «арра!», А ворона видає носової звук, схожий на коротке «ка!». Між собою два види не уживаються - нерідко зграя ворон нападає на самотнього ворона.

Ареал, поширення

Ворон мешкає майже по всій Північній півкулі. У Північній Америці його можна зустріти від Аляски до Мексики, в Європі в будь-якій країні, за винятком Франції, а також в Азії та Північній Африці. Селиться птах віддає перевагу на морських узбережжях, в пустелях або навіть горах. Але найчастіше ворона можна зустріти в дрімучих вікових лісах, переважно ялинових. У рідкісних винятки птах селиться в міських парках і скверах.

У Північній частині Євразії птах проживає практично скрізь, за винятком Таймиру, Ямал і Гадині, а також на островах в Північному Льодовитому океані. На юге граница гнездования проходит через Сирию, Ирак и Иран, Пакистан и северную Индию, Китай и Приморье России. В Европе ареал обитания птицы значительно изменился за последнее столетие. Ворон ушел из Западной и Центральной части, встречаясь там скорее в виде исключения. В Северной Америке птица также все реже появляется в центре континента, предпочитая селится на границе с Канодой, в Миннесоте, Висконсине, Мичигане и Мэне.

Колись ворон був широко поширений в Новій Англії, в горах Адірондак, Аллеганами і на узбережжі Вірджинії і Нью-Джерсі, а також в області Великих рівнин. Через масове винищення вовків і бізонів, занепалими особинами яких харчувалася птах, ворон покинув ці краї. Якщо порівнювати з іншими Вранова, ворон звичайний майже не пов'язаний з антропогенним ландшафтом. Його рідко можна зустріти у великих містах, хоча зграї воронів були помічені в парковій зоні Сан-Дієго, Лос-Анжелеса, Сан-Франциско і Ріверсайда, а також в столиці Монголії Улан-Батор.

У другій половині 20 століття ворона стали помічати і на північному заході Росії, наприклад, в передмісті Санкт-Петербурга, в Москві, Львові, Чикаго, Лондоні і Берні. Причина, по якій ворон не любить селиться поруч з людиною пов'язана не тільки із зайвою занепокоєнням, яке доставляється птиці, а швидше за все з відсутністю відповідних місць проживання та наявністю конкурентів.

раціон воронів

Раціон воронів різноманітний. За природою вони хижаки, але ключову роль в харчуванні займає падло, в основному таких великих тварин як олені і вовки. Довгий час птах здатний годуватися дохлою рибою, гризунами і жабами. Ворон відмінно адаптований до мізерним на корми регіонах і вживає в їжу все, що може зловити або виявити. У пошуках здобичі він підлягає ширяє в повітрі, що не властиво Вранова птахам. Полює в основному на дичину, розміром не більше зайця, наприклад, на різних гризунів, ящірок, змій, птахів.

Поїдає комах, молюсків, черв'яків, морських їжаків і скорпіонів. Принагідно може розорити чуже гніздо, полальним кормом - насінням, зерном, плодами рослин. Нерідко ворон стає причиною псування фермерських посівів. Ще один спосіб їжі - вживати в Пком кладкою яєць або молодими пташенятами. У разі необхідності харчується растітеіщу те, що залишає після себе людина. Зграя воронів зустрічається майже на кожній великій міському звалищі.

Важливо! При надлишку їжі ворон ховає те, що залишилася від трапези в затишному місці або ділиться зі зграєю.

Під час полювання птах дуже терпляча і здатна годинами спостерігати за полюванням іншого звіра, щоб поласувати залишками його видобутку або відстежити і вкрасти зроблені запаси. При харчовому достатку різні особини, що живуть поруч, можуть спеціалізуватися на різних типах кормів.

Американські біологи спостерігали таку картину в Орегоні. Гніздяться по сусідству птиці розділилися на тих, хто вживав рослинну їжу, тих, хто займався полюванням на ховрахів і тих, хто збирав падаль. Таким чином конкуренція зводилася до мінімуму, що дозволяло птахам благополучно існувати поруч.

Розмноження і потомство

Ворон вважається моногамним. Створені пари зберігаються на багато років, а іноді і довічно. Пов'язано це з прихильністю птиці до території та місця гніздування. Біологам відомі випадки, коли пара воронів поверталася щороку на один і той же місце щоб виростити потомство. Птах стає статевозрілої на другий рік життя. Пари вважають за краще селитися на відстані одного-п'яти кілометрів один від одного. До розмноження приступають взимку, в другій половині лютого, проте, на півдні це період зсувається на більш ранній термін, а на півночі, навпаки, на більш пізній.

Наприклад, в Пакистані ворони розмножуються в грудні, а в Сибіру або в горах Тибету лише в середині квітня. Спаровування передує шлюбні ігри. Самець виробляє в повітрі складні маневри або ходить перед самкою з поважним виглядом з високо піднятою головою, роздутою шиєю і скуйовдженим пір'ям. Якщо пара воронів склалася, «весілля» закінчується обопільною чищенням пір'я.

І самка, і самець однаково беруть участь в створенні майбутнього гнізда. Влаштовується воно в недоступному для ворогів місці - в кроні високого дерева, на уступі скелі або створеному людиною спорудженні. Товсті гілки дерев сплітаються в велике гніздо, потім укладаються гілки поменше, а зсередини утеплюється шерстю, сухою травою або тканиною. Живучи поруч з людиною птиці пристосувалися використовувати для будови гнізд сучасні матеріали на зразок дроту, скловати і пластика.

Споруда майбутнього будинку займає 1-3 тижні. Готове гніздо має діаметр до 50-150 см, глибину до 15 см і висоту 20-60 см. У більшості випадків пара будує два або навіть три гнізда і користується ними по черзі.

Це цікаво! Ворони вміють адаптувати підстилку гнізда під температуру навколишнього повітря, використовуючи для цього охолоджуючі або навпаки зігріваючі матеріали.

В середньому кладка складається з 4-6 яєць блакитно-зелених яєць з сірими або бурими плямами, в рідкісних випадках самка може відкласти одне або сім-вісім яєць. Їх розміри приблизно 50 на 34 мм. Період інкубації тривати від 20 до 25 днів. Весь цей час самка висиджує яйця, без крайньої необхідності не залишаючи гнізда, а самець піклується про її прожиток.

Відданості воронів своєму потомству є маса прикладів. Відомі випадки, коли самка продовжувала висиджувати яйця з дробом у тілі або після того, як дерево, на якому знаходилося гніздо було спиляно лісорубами. Перші один-два тижні після вилуплення пташенят самка не відходить від виводка, зігріваючи і оберігаючи незміцнілий молодняк. По досягненню 4-7 тижнів пташенята починають вчитися літати, але остаточно покидають рідне гніздо лише в кінці наступної зими.

природні вороги

У місті у воронів практично немає ворогів, за винятком кішок або собак, які влаштовують на них полювання. У природному середовищі цей список відчутно збільшується. Ворогами вважаються всі хижі птахи, начебто орлів або яструбів.

У пошуках падали ворон змушений селитися поруч з іншим хижаком - вовком, лисицею або навіть ведмедем. Ще один найлютіший ворог ворона - пугач. У темний час доби, коли ворон спить, він може нападати на гнізда і красти пташенят або навіть вбити дорослу особину. Для захисту від ворогів ворони змушені збиратися в зграї.

Популяція і статус виду

У 19 столітті ворон вважався символом нещастя і нерідко ставав причиною знищення посівів фермерів. На птицю почали полювання за допомогою отруйних принад, через що його популяція різко знизилася. В даний час багато країн взяли ворона під охорону. Завдяки цьому чисельність цих птахів останнім часом значно збільшилася, але, ворон звичайний як і раніше залишається рідкісним птахом.

Природним бар'єром для розмноження досі залишається відсутність корму під час зимівлі. Тому, велике значення на збільшення популяції вплинуло розвиток туризму. Наприклад, в Альпах, завдяки залишком харчових відходів після туристів, кількість воронів помітно зросла ще в середині минулого століття.

Дивіться відео: Ворона Сіра (Липень 2022).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org