Птахи

Удод: птах з незабутнім зовнішнім виглядом

Pin
Send
Share
Send
Send


Напевно, перші враження, які можна отримати від зустрічі з цим представником світу пернатих - суміш смішного і прекрасного! Удод - птах дуже ошатна. Своїми яскравими квітами і дуже добре зрозумілий чорно-білим малюнком крила вона вразить не тільки випадкового спостерігача, а й знавця-орнітолога.

Вид належить сімейству Удодової, широко поширений по всій Палеарктиці, часто його бачать жителі Іспанії, Північної Африки.

Було описано декілька так званих підвидів роду:

  • Upupaindica, житель Індії та Цейлону.
  • Upupalongirostris, який, мабуть, є формою індокитайських країн.
  • Upupamarginata, властивий Мадагаскару.
  • Upupaafricana або minor, який мешкає в Південній Африці: до Замбезі на сході і на західному узбережжі Бенгалії.

Зазвичай по зовнішності все вони дуже схожі, мають незначні відмінності.

Птах одуд: опис

Пташка має невеликі розміри. У довжину її тільце рідко досягає 30 см. Легко впізнається по чорному з білими смужками оперення крил і хвоста, а також чубчиком і довгому тонкому дзьоба, злегка загнутими вниз. Голова, шия і грудка пофарбовані в оранжевий з червоним відливом колір, черевце має світліший тон. Чим в більш яскраві тони забарвлена ​​птах, тим вона старше. Самці і самі між собою практично не відрізняються.

Візитною карткою виду є довгий рухливий чубчик на голові, що складається з розташованих в два ряди пір'я рудого кольору з чорною опушкою на кінці. При приземленні цього представника пернатих він розкривається віялом.

Тепер ви знаєте, як виглядає птах одуд.

поширення

Цей вид дуже широко поширений в Європі (представники його є її регулярними жителями), а також в Сибіру, ​​Азії і Північній Африці. Також зустрічається на Мадагаскарі і в Африці на південь від Сахари.

Удод - птах перелітний. Мешкаючи влітку в основному в Європі і Північній Азії, восени цей представник пернатих зазвичай летить зимувати на південь, в тропічні зони. Найчастіше удод мігрує в екваторіальну Африку та Індію, хоча іноді проживає весь рік в Китаї і Північно-Східній Африці.

Зазвичай птах розташовується там, де є відкритий майданчик, проводячи багато часу на самій землі. У удода досить слабкі крила, але він здатний на значний тривалий політ, про що свідчить його звичка мандрувати: птах часто з'являється в місцях дуже далеких від його звичайних місць проживання. Його здібності літати також демонструє той факт, що переслідуваний соколом, він швидко піднімається до крайньої висоти і часто тікає від погоні.

Удод - птах, яка з'являється в тій чи іншій частині Європи щороку, найчастіше навесні. До неволі пристосовується погано, тому реєструється дуже мало випадків розведення одудів в домашніх господарствах.

особливості міграції

Удод, фото якого є в статті, мігрує в північних районах ареалу. Міграція (велика частина якої припадає на ніч) відбувається на широкому фронті по всій Європі і всьому Середземномор'ю і, ймовірно, також і по Сахарі. Хоча орнітологи вказують на те, що популяція птахів на "чорному континенті" неактивна з точки зору міграції круглий рік. Ймовірно, більшість європейських мігрантів зимують в Африці на південь від Сахари або в Індії, Туркменії, Азербайджані.

Тривалість міграційних сезонів значно затягується. Осінній розгін охоплює період з середини липня і до кінця жовтня або навіть до кінця листопада. Удод починають перелітати на південь від Сахари в другій половині серпня, але основна кількість птахів прилітає туди у вересні-жовтні.

Зворотні перельоти починаються з початку лютого. Масові переміщення припадають на період з середини березня по квітень і закінчуються в травні.

Місця проживання

Удод - птах, яка вибирає такі місця проживання:

  • Пустки.
  • Луги і пасовища.
  • Лісові степу.
  • Савани.
  • Гірські землі.
  • Лісові райони.

На землі має бути трохи рослинності, щоб пташки могли без праці добувати корм. Також повинні бути присутніми "вертикалі", де вони можуть будувати свої гнізда, наприклад, дерева, скелі, стіни і стоги сіна.

Зміни, внесені людьми в природне місце існування одудів, привели до того, що ці птахи також зазвичай мешкають в:

  • Виноградниках.
  • Городах і фруктових садах.
  • Оливкових гаях.
  • Парках і на присадибних ділянках.

Цікаво, що птах одуд, місце проживання якої в основному - це рівнини, зустрічається і в гірських районах на висоті до двох тисяч метрів, вище вона піднімається рідко.

Чим харчується удод?

Удод (фото птиці демонструє її красу) харчується головним чином комахами - мухами, кониками, термітами, метеликами, мурахами, хоча павуки, черв'яки і личинки також складають значну частину його раціону. Жуки різних видів є його улюбленою їжею. Коли жуки досить великі, то пташка спочатку дзьобом розбиває їх об землю, а потім з'їдає по частинах. Маленьких жучків вона проковтує цілком без зайвих церемоній.

Удод найчастіше вибирає тих комах, які живуть в гної, землі, що розкладається деревині. Представник пернатих довгим зігнутим дзьобом легко дістає їх з м'якого дерева або купи землі. Удод - птах з хорошим апетитом. Восени ці пернаті можуть стати настільки жирними, що деякі гурмани відкривають на них полювання. До речі, в деяких країнах Південної Європи в XIX столітті печеня з одудів вважалося вишуканим делікатесом.

розмноження

Удод - птах моногамна, хоча парна зв'язок, мабуть, триває лише один сезон. Ці пернаті також є територіальними, при цьому самці часто претендують на власність на певній території. Битви і сутички між змагаються самцями (і іноді самками) звичайні і можуть бути жорстокими. Птахи будуть намагатися вколоти суперників своїми дзьобами.

Житло удод влаштовує собі зазвичай в ямі, на дереві або в дуплі. Гніздо має вузький вхід, може бути без підкладки або зібрано з різних відходів, від нього виходить неприємний запах, який відлякує ворогів.

Тільки самка несе відповідальність за інкубацію яєць. Розмір кладки варіюється в залежності від місця розташування: птиці північної півкулі кладуть більше яєць, ніж в південній півкулі, а птиці в більш високих широтах мають більші кладки, ніж птиці ближче до екватора. У центральній і північній Європі і Азії розмір кладки складає близько 12 яєць, тоді як між тропіками і субтропіками зазвичай в кладці від 4 до 7 яєць. Яйця круглі і молочно-блакитні при кладці, але швидко знебарвлюються через бруд в гнізді, кожне важить 4-5 м Заміна кладки можлива, якщо перша спроба розмноження не увінчалася успіхом.

Інкубаційний період починається тоді, коли самочка відкладає перше яйце, і триває від 15 до 18 днів. Тому пташенята вилуплюються асинхронно. Під час інкубації самці одудів годують самок.

Пташенята вилуплюються з покривалом пухових пір'я, протягом дня з'являються перші справжні пір'ячко, які пізніше виростають. Дітей годує спочатку батько, самка пізніше приєднується до самця в задачі пошуку їжі. Молоді удоди оперяються протягом 26-29 днів і залишаються з батьками ще тиждень після того, як покриються повноцінними пір'ям.

В цілому популяція одудів не рахується зникаючої. За деякими оцінками, кількість птахів в природі варіюється від 5 до 10 мільйонів особин. Деякі підвиди зменшуються в числі через порушення екосистеми їх місця існування і браконьєрства. В Європі, незважаючи на те що, за оцінками орнітологів, там налічується 700 000 розмножуються пар, останнім часом спостерігається зниження чисельності популяції. Удод знаходиться під загрозою в Німеччині і вразливий в деяких інших країнах.

Все рідше в північних районах зустрічається удод (птах). Червона книга багатьох російських регіонів (наприклад, Липецького, Московського, Тверського, Новосибірського) містить запис про цю пташку.

Цікаві факти

Вчені колись вважали, що поганий запах з гнізда одуда викликаний їжею, яку він знаходить в досить сумнівних місцях - гнойових купах, гниючих стовбурах дерев. Але недавно орнітологи з'ясували, що цей запах випускають самі пташки для самозахисту. Під час нападу хижака дорослі птахи і пташенята виробляють секрет з гострим запахом. Ці виділення, які пахнуть (якщо можна так сказати) гниючим м'ясом, покривають оперення, гніздо. Також вчені вважають, що секрет відлякує паразитів і діє як антибактеріальний засіб. Цікаво, що під час міграції птахи перестають його виділяти.

Удод - птах, яка через будови дзьоба не може скльовувати їжу з землі, тому вона харчується досить оригінальним способом: бере дзьобом їжу, підкидає її високо в повітря, ловить широко відкритим дзьобом і проковтує. Як в цирку!

Іноді, в спекотні місяці, пташку можна зустріти в Ісландії. Але там вона ніколи не гніздиться.

Якщо удод помітить хижого птаха, він щільно притискається до землі і розпластує крила, стаючи непомітним з повітря.

Зовнішній вигляд

Представники загону Птахи-носороги і сімейства Удодової виділяються наявністю смугастого чорно-білого оперення крил і хвостовій частині, довгим і досить тонким дзьобом, а також відносно довгим чубчиком, розташованим в області голови. Забарвлення шиї, голови, а також грудей в залежності від підвидових особливостей може варіюватися від рожевого відтінку до коричнево-каштанового кольору.

Представники даного виду відрізняються досить широкими і округлими крилами, дуже характерно пофарбованими контрастними білувато-жовтими і чорними смугами. Хвостова частина середня по довжині, чорна, з наявністю широкої білої перев'язі посередині. Область черева на тулуб рожево-рудого кольору, з присутністю чорнуватих поздовжніх смуг з боків.

Це цікаво! У чеченців і інгушів за часів язичництва удоди ( «тушол-котам») вважалися священними птахами, що символізували богиню родючості, весни і дітонародження Тушолі.

Чубчик в області голови має оранжево-руде забарвлення, з вершинами пір'я чорного кольору. Зазвичай чубчик у птиці складний і володіє довжиною в межах 5-10 см. Проте, в процесі приземлення представники загону Птахи-носороги і сімейства Удодової розпускають його вгору і віялом. Дзьоб дорослої птиці довжиною 4-5 см, злегка загнутий вниз.

Мова, на відміну від дуже багатьох інших видів пернатих, сильно скорочений. Область ніг свинцево-сірого кольору. Кінцівки птиці досить сильні, з наявністю коротких плюсен і тупих кігтів.

Спосіб життя, поведінку

По поверхні землі удоди пересуваються швидко і досить швидко, що нагадують звичайних шпаків. При перших ознаках раптової тривоги, а також коли у птахів повністю відсутня можливість врятуватися втечею, таке перната здатне зачаїтися, притискаючись до поверхні землі, розпластавши свій хвіст і крила, а також піднявши вгору область дзьоба.

На стадії насиджування свого потомства і годування пташенят дорослі птахи і малюки виробляють специфічну маслянисту рідину, що виділяється куприкової залозою і має різкий, дуже неприємний запах. Випуск такої рідини разом з послідом є своєрідним захистом удода від дрібних за розмірами наземних хижаків.

Саме така характерна особливість птиці дозволила їй в очах людини стати дуже «неохайним» істотою. У польоті удоди нешвидкі, пурхають, як метелики. Однак, такий представник загону Птахи-носороги і сімейства Удодової в польоті досить маневрений, завдяки чому пернатим хижакам дуже рідко вдається схопити його в повітрі.

статевий диморфізм

Самці удода і самки цього виду в зовнішньому вигляді не мають один від одного будь-яких істотних відмінностей. Молоді птахи, що ставляться до загону Птахи-носороги і сімейства Удодової, в цілому мають забарвлення в менш насичених тонах, помітно відрізняються більш коротким дзьобом, а також укороченим чубком.

види удода

Існує кілька підвидів представників загону Птахи-носороги і сімейства Удодової (Upupidae):

  • Upupa epops epops, або Звичайний удод, що є номінативним підвидом. Мешкає в Євразії від Атлантики і в західній частині до Скандинавського півострова, в південних і центральних районах Росії, на Близькому Сході, в Ірані і Афганістані, в північно-західній частині Індії і на території північно-західного Китаю, а також на Канарських островах і в північно-західній Африці,
  • підвид Upupa epops major мешкає в Єгипті, північному Судані і східному Чаді. Є на даний момент найбільшим підвидом, має довший дзьоб, сіруватий відтінок на верхній частині тулуба і вузьку перев'язну смугу в області хвоста,
  • Upupa epops senegalensis, або Сенегальский удод населяє територію Алжиру, посушливі пояса Африки від території Сенегалу до Сомалі і Ефіопії. Даний підвид є найбільш дрібної формою з відносно короткими крилами і наявністю значної кількості білого кольору на махових другорядних пір'ї,
  • підвид Upupa epops waibeli є типовим мешканцем Екваторіальної Африки від Камеруну і північній частині Заїру і на заході до території Уганди. Представники підвиду дуже часто зустрічаються в східній частині північної Кенії. Зовнішнім виглядом нагадує U. e. senegalensis, але відрізняється більш темними тонами в забарвленні,
  • Upupa epops africana, або Африканський удод селиться в Екваторіальній і Південній Африці від центральної частини Заїру і до центру Кенії. Представники цього підвиду мають темно-рудим оперенням, без наявності білих смужок на зовнішній стороні крила. У самців махові другорядні крила відрізняються білим підставою,
  • Upupa epops marginata, або Мадагаскарський удод є представником пернатих північного, західного і південного Мадагаскару. За своїми розмірами такий птах помітно більше попереднього підвиду, а також відрізняється наявністю більш блідого оперення і білими дуже вузькими смугами, розташованими на крилах,
  • підвид Upupa epops saturata населяє Євразію від південних і центральних районів Росії до східної частини Японських островів, південного і центрального Китаю. Розміри цього читача підвиду не надто великі. Представники підвиду відрізняються злегка сіруватим оперенням в області спини, а також наявністю менш вираженого рожевого відтінку в області черева,
  • підвид Upupa epops ceylonensis мешкає на території Центральної Азії в сторону півдня від Пакистану і північній частині Індії, в Шрі-Ланці. Представники цього підвиду менше розмірами, в цілому мають більш рудий окрас, а білий колір на вершинке чубчика відсутня повністю,
  • підвид Upupa epops longirostris населяє територію індійського штату Асом, Індокитай і Бангладеш, східну і південну частину Китаю, а також півострів Малакка. Птах за своїми розмірами крупніше, ніж номінативний підвид. У порівнянні з виглядом U. e. ceylonensis має більш блідий забарвлення і відносно вузькі білі смужки на крилах.

Це цікаво! Найдавнішою групою пернатих, схожих на сучасних одудів, прийнято вважати вимерла давно сімейство Messelirrisoridae.

Навіть спіймані дорослі одуди будь-якого підвиду здатні швидко звикнути до людини і не відлітають від нього, але найкраще в домашніх умовах приживаються вже повністю оперені пташенята.

Ареал, місця проживання

Удод є птахом Старого Світу. На території Євразії птах отримала поширення на всьому протязі, але в західній і північній частині практично не гніздиться в області Британських островів, Скандинавії, країнах Бенілюксу, а також високогір'ї Альп. У Прибалтиці і Німеччини удоди поширені спорадично. На Європейській частині представники роду гніздяться на південь від території Фінської затоки, Новгородської, Нижегородської і Ярославської областей, а також республік Башкортостан і Татарстан.

У західній частині Сибіру пернаті піднімаються до рівня 56 ° с. ш., досягаючи Ачинська і Томська, а в східній частині кордоном ареалу охоплена озеро Байкал, Південно-Муйський хребет Забайкалля і басейн річки Амур. На території континентальної Азії удоди мешкають майже повсюдно, але уникають пустельних місцевостей і суцільних лісових ділянок. Також представники сімейства Удодової зустрічаються на Тайвані, Японських островах і Шрі-Ланці. У південно-східній частині селяться на півострові Малакка. Відомі випадки нечастих злетів на Суматру і острівну частина Калімантан. На території Африки основний ареал розташовується на південь від області Сахари, а на Мадагаскарі удоди мешкають в більш посушливій західній частині.

Як правило, одуди селяться на рівнині або в горбистих місцевостях, де перевага віддається відкритим ландшафтам при відсутності високої трави в поєднанні з наявністю окремих дерев або невеликих гаїв. Найбільшою чисельності популяція досягає в посушливих і теплих районах. Представники сімейства активно обживають степові яри і луки, селяться поруч з крайкою або на лісовій галявині, живуть в річкових долинах і передгір'ях, в чагарникових прибережних дюнах.

Досить часто Удодової зустрічаються на використовуваних людьми ландшафтах, включаючи різні пасовища, виноградники або фруктові посадки. Іноді птиці селяться в населених пунктах, де годуються за рахунок відходів з сміттєвих звалищ. Пернатые предпочитают избегать сырых и низинных участков, а для создания гнездовий используют дуплистые старые деревья, расщелины среди камней, норы в речных обрывах, термитники, а также углубления в каменных строениях. Активен удод исключительно в светлое время суток, а на ночлег отправляется в любые пригодные для таких целей убежища.

Рацион удода

Основа питания удода представлена преимущественно самыми разными мелкими по размерам беспозвоночными животными:

  • личинками і лялечками комах,
  • хрущами,
  • жуками-гнойовик,
  • мертвоїди,
  • кониками,
  • метеликами,
  • степовими кобилками,
  • мухами,
  • мурахами,
  • термітами,
  • павуками,
  • мокрицями,
  • багатоніжками,
  • дрібними молюсками.

Іноді дорослі одуди здатні ловити дрібних жаб, а також ящірок і навіть змій. Птах годується тільки на поверхні землі, відшукуючи свою здобич серед невисокою трави або на оголеною від рослинності грунті. Володар досить довгого дзьоба часто колупається в гнойових і сміттєвих купах, вишукує корм в гнилій деревині або проробляє неглибокі отвори в землі.

Це цікаво! Занадто великі за розмірами жуки довбають удодом про землю, розбиваються на досить дрібні частини, після чого з'їдаються.

Досить часто представники загону Птахи-носороги і сімейства Удодової супроводжують пасеться худоба. Мова у одудів короткий, тому такі птахи іноді просто не в змозі ковтати здобич безпосередньо з землі. З цією метою пернаті підкидають корм в повітря, після чого ловить його і проковтує.

природні вороги

Удод лякає ворогів, швидко притискаючись з розкинутими крилами до поверхні землі і піднімаючи вгору дзьоб. У такій позі вони стають схожими на щось зовсім незрозуміле і неймовірне, а тому страшне і абсолютно неїстівне.

Також буде цікаво:

Ворогів у природі у удода не надто багато - рідкісна тварина наважиться з'їсти погано пахне і малопривабливим видобуток. Ще в кінці дев'ятнадцятого століття на території Німеччини м'ясо дорослого удода і пташенят вживали в їжу і знаходили його «досить смачним».

чим харчується

Зазвичай удод шукає корм на землі. На луках, пасовищах або газонах тонким і довгим дзьобом він дістає з землі комах або їх личинок. Цей птах любить великих медведок, ловить павуків, черв'яків, скорпіонів і навіть дрібних ящірок.

Іноді одуд ловить комах в повітрі. Спійману видобуток він вбиває, а потім підкидає вгору, ловить і проковтує. Взимку удоди поїдають мурах і термітів. Корм пташенят приблизно той же, що і у дорослих птахів.

СПОСІБ ЖИТТЯ

Характерною особливістю удода є чубчик на тім'ї. Коли цей птах чимось налякана або нервує, вона піднімає чубок. Удод також на мить піднімає чубок, коли сідає на землю або гілку. Під час польоту удода легко дізнатися не тільки по контрастному оперення, але також по особливому волнообразному, польоту з повільними, переривчастими помахами крил. З першого погляду удода можна сплутати з великою метеликом, він здається повільним і незграбним, але насправді літає цей птах дуже спритно і швидко. Від хижаків удод тікає, злітаючи вгору - в такому випадку хижак не може напасти на удода зверху і схопити його кігтями. Удод відлітають з місць гніздування в серпні або вересні і відправляються на зиму в Африку і на південь від Сахари, а іноді - на узбережжі Середземного моря. На місця гніздування птахи повертаються в квітні, коли в північних регіонах досить прогріється повітря.

РОЗМНОЖЕННЯ

Удод є моногамними птахами - вони створюють пари на все життя і повертаються на ті ж місця гніздування. Токуючий самець співає шлюбну пісню, сховавшись серед рідкісної рослинності. Він тримає дзьоб піднятим вгору, стовбурчить пір'я на шиї, войовничо здіймає чубчик і намагається привернути увагу партнерки. Після спарювання самка в гнізді без підстилки, розташованому в дуплі старого дерева, відкладає від 5 до 8 яєць.

Нерідко як гніздо удоди використовують отвори в стінах, щілини між камінням або купу гілок. Іноді птиці вистилають дупло травинками або мохом, однак найчастіше в гнізді немає ніякої підстилки. Яйця одудів матово-білого кольору з сіруватим, блакитнуватим і охристим нальотом. Самка насиджує їх 15-16 днів, самець протягом цього часу приносить їй їжу. Пташенята вилуплюються з перервою в кілька днів. Вони вже покриті пухом. Перший час їх зігріває самка, а самець приносить їм корм. Пізніше, коли у малюків з'являться перші пір'я, за кормом батьки літають разом.

У віці чотирьох тижнів пташенята вже залишають гніздо. Поруч з гніздами одудів відчувається неприємний запах. Це "хімічний захист". Удод мають спеціальну залозу, яка виробляє рідину з гострим запахом, який відлякує ворогів. Самка і пташенята можуть "вистрілювати" у ворога їдкою струменем випорожнень з сильним запахом.

ЦІКАВІ ФАКТИ, ВІДОМОСТІ.

  • У молодих одудів є дуже дієва зброя. Коли ворог забереться в дупло і пташенятам загрожує небезпека, вони виділяють з куприкової залози речовина з неприємним запахом, якої вистрілюють в нападника. Цей запах відганяє ворога і рятує життя пташенятам. За цю здатність одудів називають "смердючими півниками".
  • В одній стародавній легенді розповідається, що коли-то давно удод мав чубчик з золота. Люди постійно переслідували птахів заради дорогоцінного металу. Птахи попросили допомоги у царя Соломона, який замість золотої корони дав їм прикраса з пір'я.
  • Удода дуже цінували в Стародавньому Єгипті. Відомий навіть ієрогліф, що зображає голову удода з піднятим чубчиком на тімені.
  • У літні місяці удода бачили далеко на півночі, навіть в Ісландії. Однак гнездоваться в таких холодних районах цей птах не може.
  • Удод, якого хижий птах під час польоту застала на відкритій місцевості, рятується хитрим способом. Він притискається до землі, дуже широко розкриває крила і хвостові пір'їни, а дзьоб піднімає вгору. Тоді зверху видно лише контрастні візерунки на крилах, завдяки яким удод практично зливається з оточенням, і хижак його не помічає.

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ УДОДА. ОПИС ПТАХИ

голова: маленька, світло-оранжева з довгим, тонким, злегка загнутим вниз дзьобом. Характерною особливістю птиці є віялоподібні чубчик на тім'ї з довгого пір'я з чорними кінчиками. Чубчик непомітний, він піднімається тільки при посадці або коли удода що-небудь розсердить.

крила: широкі і закруглені, з чіткими чорно-білими смугами, які дуже добре видно в польоті.

хвіст: ступінчастий, з такими ж чорно-білими смугами, як на крилах.

живіт: оранжево-коричневий.

ноги: досить короткі, підходять для бігу по землі (при цьому удод постійно крутить головою).

яйця: світло-оливкові з жовтуватим, сіруватим або зеленуватим відтінком. Самка відкладає 5-8, іноді навіть 12 яєць.


- Ареал проживання удода

де мешкають

Подекуди удод є перелітної птахом. Він гніздиться майже по всій Європі, крім Скандинавії. Іноді одуд з'являється в Південній Англії. Весь рік птах живе в більшій частині Африки, Індії та Південної Азії.

ЗАХИСТ І ЗБЕРЕЖЕННЯ

Незважаючи на скорочення чисельності одудів в Центральній Європі, в наші дні не вживається жодних охоронних заходів для порятунку цього виду.

Удод. Потатуйка. Птахи Братеевограда. Відео (00:00:33)

У Москві гніздування одуда встановлено не в лісових біотопах, а на полях фільтрації в Мар'їно, недалеко від пескобази в Мар'їно у берега Москви-ріки. Було це в 1996 г. Через 10 років удод став з'являтися в заростях в кінці Мар'їнської набережній.
Удод влаштовують гнізда під дахом тимчасових будівель і в інших укриттях, а за кормом літають на сусідні городи в Мар'їно і через Москва-ріку в Братеевской зрозумію, де теж багато городів.
Також їх спостерігають під час весняних перельотів над Братеевской і Мар'їнської заплавою.

Дивіться відео: Удод и интересные факты о нём (Грудень 2022).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org