Тварини

Звичайна гадюка

Pin
Send
Share
Send
Send


Будучи символом мудрості в легендах і переказах різних культур, змія традиційно уособлює собою як витончений розум і чудову проникливість, так і швидкість реакції з великої вражаючою силою. Спосіб життя і звички найпоширенішою з отруйних змій в середній смузі Росії - гадюки звичайної - підтверджують сформований імідж цього плазуна.

Гадюка звичайна: яка вона?

Знайомство з цією зовсім незвичайною змією почнемо з її опису. Як виглядає гадюка? Це плазун, що досягає в довжину 0,7-1 м. Самці, як правило, дрібніше, ніж самки. Голова гадюки досить витончена, округло-трикутна з чітко вираженими щитками - двома тім'яними і одним лобовим. Носовий отвір знаходиться в центрі переднього щитка. Зіниця - вертикальний. Зуби - рухливі трубчасті, розташовані спереду на верхній щелепі. Чітке розмежування голови і шиї додає витонченості цього граціозному і небезпечного суті.

забарвлення змії

Природа не поскупилася на кольори, розфарбовуючи гадюку. Безліч відтінків забарвлення змії вражають: сіра або пісочно-коричнева спинка практично у кожної особини поцяткована химерними візерунками різних тонів - від світло-блакитного, зеленого, рожевого і бузкового до теракотового, попелястого і темно-бурого. Визначити домінуючий колір неможливо, так як варіантів забарвлення гадюки так само багато, як і особин. Зате відмінною рисою цього виду є звивиста або рівна смуга, що тягнеться уздовж всієї спинки. Зазвичай вона темніша, але бувають і виключення. Іноді зустрічаються змії зі світлою смужкою
на темному тлі. Так чи інакше, але цей елемент є своєрідною візитною карткою тваринного, попереджаючи про його приналежність до дуже небезпечного виду - гадюка звичайна.

Існує цікава закономірність: самці бувають фіолетовою, сірої або синювато-блакитний холодної забарвлення. Самки ж, навпаки, значно яскравіше оздоблені, в їх арсеналі червоні, жовті, зеленувато-бурі і ніжні пісочні тони. Правда, чорний колір можуть носити представники обох статей. Більш того, вони можуть бути абсолютно однаковою забарвлення, без будь-яких розпізнавальних смуг. Втім, відрізнити їх все ж можна, уважно придивившись: у самців є маленькі білі цятки на верхній губі, і низ хвоста також освітлити. У самок - червоні, рожеві та білі крапками на губах і горлі, а нижня частина хвоста яскраво-жовтого відтінку.

Різноманітність колірної гами забарвлення змій вражає, і тим дивніше той факт, що дитинчата у гадюк народжуються суцільно коричнево-бурого кольору з теракотовим зигзагом по спинці, а зміна шкірного покриву починається не раніше, ніж через 5-7 линьок, т. Е. Майже через рік після появи на світло.

Вужі та гадюки: схожість

Наукові дослідження минулих років показують, що основною відмінністю цих двох видів є середовище проживання. Вужі завжди жили поруч з людиною, не боячись такого сусідства. Гадюки ж ніколи не прагнули до спілкування з людьми. Більш того, якщо поблизу від місць проживання змій селилися люди, результат для цих тварин був закономірний. В даний час в силу зміни природних умов і техногенних катастроф сталося багато змін. Наприклад, масові пожежі виганяють гадюк зі звичних місць. Випадки появи змій у садових товариствах, що перебувають поблизу від вигорілих лісів, істотно збільшилися. Звичайно, не можна пояснювати появу плазунів в людних місцях зміною зміїного світогляду. Найчастіше їм просто нікуди діватися, і відмінності між вужами і гадюками стають нав'язаним обставинами схожістю.

Вужі та гадюки: відмінності

Існують зовнішні відмінності між цими видами. Найголовнішим є наявність у вужа оранжево-жовтих плям з боків голови. Різниться і забарвлення - у вужів немає зиґзаґоподібного візерунка на спинці. Тіло його більш витягнуто від голови до хвоста, до слова, досить довгому. У гадюки же хвіст короткий, різко звужується.

Відрізняються вони і формою голови і очними зіницями. Голова гадюки вкрита дрібними щитками, у вужа вони великі. Зіниці гадюки - вертикальні, характерні для провідної нічний спосіб життя рептилії. Уж - любитель денних чувань, і зіниці у нього круглі. Людині, яка знає, як виглядає гадюка, не важко відрізнити цих тварин.

Спосіб життя змій

Ведучи переважно нічний спосіб життя, змії можуть бути активними і вдень. Вони можуть спокійно ніжитися на сонечку, уподобавши камені, великі купини, рівні галявини. Ніч - час полювання. Гадюка сіра (звичайна) - чудовий мисливець. Швидка реакція, точність і раптовість нападу не залишають шансів мишам і жабам, що потрапили в її поле зору.

Спаровуються ці плазуни в період з середини травня до початку червня. Є Яйцеживородящие, гадюки виношують потомство до середини-кінця серпня. Дитинчата народжуються вже отруйними маленькими змійками довжиною до 15-18 см.

Поведінка і звички

Відразу ж після народження малюки звільняються від яєчної оболонки і розповзаються. Зростання молодих гадюк супроводжується постійними линьками. Здійснивши перехід до самостійного життя, вони харчуються різними комахами, а в міру дорослішання починають полювати на дрібних птахів, польових мишей, ящірок, жаб і жаб. У свою чергу, молодняк стає жертвою великих хижих птахів і звірів. Але через 2-3 роки дитинчата виглядають так само, як виглядає гадюка, т. Е. Цілком доросла особина.

Зиму змії проводять в грунті, зариваючись на глибину нижче промерзає шару. Вони забираються в нори кротів і полівок, пази від коренів дерев, глибокі ущелини скель і інші відповідні укриття. Часто спостерігаються скупчення невеликих груп в одному місці. Так вони перечікують холоду. Досить суворі зими викликають у змій заціпеніння, яке триває до півроку. Тривалість життя гадюк становить близько 10-15 років.

гадюка степова

Що мешкає в Південній Європі степова гадюка - мешканка рівнинних і гірських степів - зустрічається в Греції, Італії, Франції та багатьох інших європейських країнах, а також на Алтаї, в Казахстані та на Кавказі. Ця дивовижна змія може підніматися в гори на висоту до 2,5 тис. М над рівнем моря. Як виглядає гадюка степова?

Вона являє собою велику змію завдовжки до 0,7 м. Її відрізняє злегка витягнута голова і кілька підняті краю морди. Спинка гадюки забарвлена ​​в буро-сірі тони, зі світлим переходом до середини, прикрашеної чорним або коричневим зигзагом-смугою по хребту, іноді розділеним на плями. Боку тулуба прикрашені поруч розпливчастих темних цяток, а верхня частина голови - чорним малюнком. Черевце сіре, зі світлими вкрапленнями. Максимальна щільність поширення гадюки спостерігається на степових рівнинах (до 6-7 особин на гектар).

розмноження

Найбільш активні рівнинні гадюки з кінця березня - початку квітня і до жовтня. Час спаровування - квітень-травень. Термін виношування потомства 3-4 місяці. Самка відкладає від 4 до 24 яєць, з яких в липні-серпні з'являються малюки по 10-12 см завдовжки і вагою 3,5 г кожен. Досягнувши довжини тіла в 28-30 см (як правило, через три роки після народження), дитинчата стають статевозрілими. Повільна на суші, змія є прекрасним плавцем, може з вражаючою швидкістю підніматися на невисокі кущі та дерева. Будучи прекрасним мисливцем, гадюка степова вистежує птахів, мишей, не гребує ящірками, кониками і сараною.

В недалекому минулому степова гадюка використовувалася для отримання зміїної отрути, але варварське винищування спричинило різке скорочення її чисельності, яка припинила цей промисел. Сьогодні у всіх європейських країнах цей вид як зникаючий знаходиться під охороною Бернської конвенції.

гадюка болотна

Гадюка Рассела, ланцюговий, або болотна гадюка вважається найбільш небезпечною з усього сімейства. Цей вид зустрічаються на великих площах районів Центральної і Південно-Східної Азії. Середня довжина цієї змії становить 1,2 м, але зрідка зустрічаються особини, розміри яких перевищують позначку в півтора метра.

Голова має кілька уплощенную трикутну форму. Великі очі поцятковані золотавими прожилками. Великі ікла, що досягають 1,6 см, - серйозна загроза і чудовий захист рептилії. Спина шорстка, покрита лускою, черево гладке.

У забарвленні тіла болотного гадюки переважають сіро-коричневі або брудно-жовті тони. Спина і боки прикрашені соковитими темно-коричневими плямами, оточеними чорним кільцем з яскравим жовтим або білим зовнішнім обідком. На спині може розташовуватися до 25-30 таких елементів, збільшуються у міру зростання змії. Кількість плям з боків може змінюватися, іноді вони зливаються в суцільну лінію. На голові з боків також є темні розводи в формі букви V.

Поведінка, харчування і розмноження болотних гадюк

Спаровуються яйцеживородні гадюки Рассела на початку року. тривалість
виношування потомства становить 6,5 місяців. Поява дитинчат, як правило, відбувається в червні-липні. В одному посліді буває до 40 і більше рептилій-малюків з довжиною тіла від 2 до 2,6 см. Відразу ж після народження здійснюється перша линька. Статевої зрілості дитинчата досягають в двох-трирічному віці.

Будучи найбільш отруйною змією, що мешкає в Азіатському регіоні, ланцюговий гадюка - небезпечний нічний хижак. Вона виповзає на полювання, як тільки сонце сховається за горизонтом. Раціон харчування болотної гадюки не відрізняється від меню інших представників класу і складається з гризунів, жаб, птахів, скорпіонів і ящірок. Для людей ця змія представляє смертельну небезпеку.

Зустрічі зі зміями

Як уже згадувалося, гадюка - отруйна змія. Необхідно пам'ятати про це, збираючись до лісу. Правда, зустріч з людиною ніколи не входить в плани цієї істоти, як правило, воно намагається сховатися, як тільки почує загрозливий шум. На жаль, не завжди вдається уникнути непередбачених контактів під час прогулянок по лісі, збирання грибів та ягід, на болотах, при садово-городніх роботах.

Відчувши загрозу, гадюка активно обороняється: шипить, загрозливо кидається вперед і здійснює небезпечні кидки-укуси. Запам'ятайте: при зустрічі зі змією категорично заборонено робити різкі рухи, щоб не провокувати напад плазуна!

Щоб уникнути такої неприємної зустрічі необхідно дотримуватися граничної обережності при прогулянках по лісових зонах, де може жити гадюка. Фото цього представника тваринного світу потрібно уважно вивчити кожній людині.

Відвідуючи місця можливих зустрічей з цими рептиліями, необхідно мати відповідну екіпіровку. Надійно захищають від укусів змій високі гумові чоботи, надіті на вовняні шкарпетки, щільні штани, заправлені в взуття. Добре мати при собі довгу палицю, яка допоможе і гриби шукати, і налякати змію. Швидше за все, вона поповзе. Не зайвими будуть і постукування палицею при русі по стежці. Гадюки позбавлені слуху, але здатні сприймати кожен поштовх грунту. Чи не дозволяють змії вчасно розпізнати наближення людини тільки м'яке торф'яне покриття або свіжа рілля. Як правило, укуси змій не є вираженням агресії, а, скоріше, реакцією на несподівану або страшне занепокоєння.

Ймовірно, народні казки і легенди, що оповідають про такий дивовижний створенні, як гадюка (опис деяких видів представлено в статті), абсолютно праві: природна мудрість і витримка допомагають цим гадів виживати.

зовнішність гадюки

На тлі своїх родичів гадюка виглядає невеликий змією: дійсно, в середньому цей вид змій зростає не більше ніж на сімдесят сантиметрів. Крупніше всього гадюки на Скандинавському півострові - там їх довжина сягає метра. До речі, самки гадюк найчастіше більше самців.

Голова у гадюки досить велика і плоска. Особлива частина тіла під назвою шийний перехоплення відокремлює голову від довгого тулуба гадюки. Зіниці у цій змії вертикальні, на тілі у неї безліч щитків і лусок, які надають гадюці по-справжньому страхітливий вигляд.

Гадюка може бути насичене-чорного кольору, або мати невеликий світлий орнамент по спині

У світі можна зустріти чорних, бурих, коричневих або сірих змій з зигзагоподібним малюнком. Але не всі гадюки мають смужки на спині. У деяких областях можна побачити гадюк-меланісти - змій з тілом, повністю пофарбованим в чорний колір.

Місце проживання гадюки

Головна небезпека гадюки полягає в тому, що її цілком реально зустріти в змішаному лісі або біля річки. У Росії гадюка живе і в європейській частині, і в Сибіру, ​​і на Далекому Сході. Ця змія живе навіть в горах, на висоті близько трьох кілометрів над рівнем моря.

Гадюки прекрасно лазять по деревах, плюндруючи гнізда птахів

Гадюки розселені по місцях проживання досить нерівномірно: в деяких областях їх число доходить до ста особин на гектар! Правда, буває це вкрай рідко. У травні гадюки прокидаються від сплячки і виповзають з місць зимового укриття. Ось тоді-то і можна постраждати від їх укусів.

Цікаво, чим же харчується гадюка?

Очевидно, що отрута гадюка використовує для вбивства видобутку. Кого вона здатна вбити? Невеликих гризунів, а точніше, полівок і веретениц. Гадюки, будучи плазунами, поїдають, по суті справи, своїх родичів - маленьких ящірок і жаб. Маленькі пташенята пеночек і вівсянок, що випали з гнізда, - це часта видобуток цього виду змій.
Молоді гадюки харчуються інакше. Їх видобуток і видобутком-то назвати складно - це маленькі жучки, гусениці, мурахи. Втім, ще не виросли змії цілком здатні наїстися навіть невеликими комахами.

Шлюбні ігри гадюк

особливості гадюки

Характерна особливість гадюк - зигзагоподібний візерунок на спині більш світлого (або контрастного) кольору. Проте, іноді у гадюк немає цього розпізнавального візерунка. Це може бути тоді, коли у змії спостерігається меланизм - забарвленість всього тіла в чорний колір. В такому випадку гадюку можна сплутати з будь-якої іншої змією.

А ось з вужем гадюку переплутати складно: останню «видадуть» відсутність жовтих смужок на голові і невелика довжина тіла (вужі можуть виростати до двох метрів, на відміну від гадюки).

Гадюку увічнили навіть зобразивши на поштовій марці колишнього СРСР

Вороги гадюки в природі

Незважаючи на те, що гадюка отруйна і досить швидко повзає, і у неї є природні вороги, з якими вона не може впоратися. До них відносяться їжаки, лисиці, борсуки, тхори і т.д. Як не дивно, отрута гадюки, який діє на людину, практично не впливає на цих тварин.

У гадюки є й інші небезпечні вороги. Це птахи. Вони здатні «атакувати» гадюку з повітря. Найнебезпечніші птиці для цього виду змій - орли-змієїди, а також сови і лелеки.

Гадюка - користь чи шкода для людини?

Всі знають, що гадюка - дуже небезпечна змія, тому що вона отруйна. Але не всім відомо, що гадюка ніколи не вкусить просто так: вона завжди захищається, а не нападає, діючи за принципом «Найкращий захист - це напад». Насправді, укус гадюки рідко призводить до летального результату, а наслідки укусу - невелика пухлина і хворобливі відчуття - пропадають самі через кілька днів. Тим не менш, не варто нехтувати правилами техніки безпеки.

Не варто думати, що гадюка - це обов'язково шкоду для людини. Її отрута здатна приносити величезну користь, якщо використовувати його в невеликій кількості. З цієї причини отрута гадюки - незамінна сировина для медицини. Крім того, гадюка є винищувачем мишей і мишоподібних гризунів. Так що гадюк слід берегти і не заходити на їх територію, і тоді змія не тільки не зачепить людини, але і в майбутньому зможе допомогти медицині.

Гадюка в страхітливому кидку

Середовище проживання

В якості кращою середовища проживання гадюка цінує ті місця існування, які відрізняються інтенсивними коливаннями температури між днем ​​і вночі. Вони також цінують високий рівень вологості. Змія воліє кущі або невеликі поглиблення під камінням, які хоч і нагріваються, але в той же час забезпечують якісний захист від надмірних температур. Гумус, торф або суха трава також є ідеальними місцями проживання, в яких рептилія почувається як вдома.

природні вороги

Як природних ворогів виступають деякі хижі птахи та ссавці. Більші змії також входять до числа хижаків для гадюки звичайної. Канібалізм для змій не дивина, з огляду на той факт, що сама гадюка звичайна їсть дитинчат інших видів змій. Ось основні хижаки, які представляють серйозну небезпеку для цього виду.

У разі нападу на рептилію, вона ховається під камінням або ховається в густій ​​рослинності. Якщо її загнати в кут, вона буде відповідати шипінням і кидатися на супротивника, кусаючи його і впорскуючи свою отруту (не завжди).

Отрута гадюки звичайної

Вона відноситься до отруйних змій і створює ендогенний отрута, який вбиває здобич, а також піддає її попередній обробці. Під час небезпечної ситуації, отрута також використовується для захисту, але зазвичай змія кусає нападників без впорскування отрути. Наприклад, для великих противників, таких як лисиця або кабан, отрута практично нешкідливий.

Когда она кусает человека, то можно наблюдать аналогичные симптомы как при укусе осы. На месте укуса образуется отек, покраснение. Дальше появляются тошнота и рвота. В дальнейшем это может привести к одышке, легким кровотечениям и судорогам. Тем не менее, существует масса случаев, когда человек не чувствовал ничего после ее укуса.

Чтобы защитить себя, рекомендуется носить прочные ботинки и длинные, плотно сплетенные брюки в тех местах, где возможно наличие этих пресмыкающихся. Ни при каких обстоятельствах не пытайтесь прикоснуться к ней, чтобы не спровоцировать защитную реакцию.

Если все же она укусила, нужно сохранять спокойствие. Оскільки багато змій, які не мають отрути, також схильні кусати, визначення змії має першорядне значення. Якщо це не вдасться, рекомендується відразу звернутися до лікаря. Ні в якому разі не можна вдаватися до відомим домашнім методам, таким як випалювання, смоктання чи колупаніе місця укусу.

Крім того, не рекомендується знезараження алкоголем, тому що кров рідка і отрута в лічені секунди поширюється по всьому тілу. При надзвичайно важких укусах і алергічних реакцій лікарі дадуть протиотруту. Однак, щоб завдати серйозної шкоди дорослій людині, необхідно, щоб його 7 разів вкусила доросла особина (відповідає 75 мг отрути).

В принципі можна сказати, що боязнь укусів змії цього виду необгрунтована: навіть з невеликими потрясіннями тварини схильні відступати самі по собі. Необхідно виявляти обережність при зборі грибів і / або ягід, так як в цей час людина носить з собою зброю, яке змія може оцінити, як загрозу.

Ікла змій нагадують відомі нам ін'єкційні голки, які використовуються в медичних цілях. Для укусу зуби випрямляються. Коли зуби їй не потрібні, вони зникають в складках слизової оболонки ротової порожнини.

Чому змія знаходиться на межі зникнення в Європі?

У Росії для цього виду умови для виживання є більш сприятливими. А ось в Європі не все так гладко. У багатьох країнах Європи вона знаходиться в червоному списку. У деяких державах гадюка вважається під загрозою зникнення, в інших - зникаючим видом.

Основною причиною їх зникнення є «обрізання» місця існування. У той час як люди розширюють середу свого оббирання, відповідна зміям середовище проживання постійно скорочується. Відкриті простори і ліси зникають на користь промисловості, доріг і міст. Навіть в існуючих лісових районах кращі місця розмноження рептилій неухильно скорочуються, наприклад, шляхом вирубки лісових масивів. Таким чином відбувається постійне скорочення життєвого середовища гадюк. З цієї причини людина є головним ворогом гадюки.

Інші проблеми зникнення

Але не тільки руйнування природного місця існування, а й чиста злість людини частково відповідальні за поступове зникнення цього виду. Багато людей як і раніше вважають, що абсолютно нормально вбивати як гадюк, так і інших змій заради забави.

Дикі кабани також часто шукають їжу під гілками, де вони стикаються з зміями і вбивають їх.

Крім цього, вони служать більш великим тваринам, таким як хижі птахи та ссавці, в якості природного джерела їжі. Іноді, навіть домашні кішки стають реальною небезпекою для змій.

Ще одна проблема полягає в фрагментації лісів через будівництво і автомагістралей, які оточують залишилися місця проживання і, таким чином, забезпечують генетичне зубожіння.

Що робиться для їх захисту?

Цей вид знаходиться під сильною захистом на всій території Європейського Союзу. Заборонено ловити або вбивати їх. Будь-які розплідники, в яких є змії і потомство, повинні довести, що потомство було вирощено в неволі, а не забрано з природного місця існування.

Існують також спеціальні заходи розвитку для біотопів в численних лісах, які розроблені спеціально для цього виду. У лісах створюються сонячні райони, які використовуються як місце спарювання і для загоряння рептилій, що в свою чергу значно збільшує їх народжуваність. Проте, навіть таких серйозних заходів недостатньо для того, щоб забезпечити виживання виду на постійній основі.

Якщо лінь читати, то просто подивіться відео.

Звичайна гадюка належить до сімейства гадюкових змій. Це плазун є найпоширенішою отруйною змією в Центральній Європі. На щастя, вона досить миролюбна

сімейство - гадюковие змії

Рід / Вид - Vipera berus. гадюка звичайна

довжина: самки - до 80 см, самці - до 60 см, новонароджені дитинчата -16 см.

Статеве дозрівання: з 3-4 років.

Шлюбний період: квітень травень.

Кількість дитинчат: 5-20.

звички: гадюки звичайні (дивись фото) за винятком зимового і шлюбного періоду тримаються поодинці.

Чим харчується: дрібні гризуни, ящірки, жаби і пташенята.

У Європі проживають такі види гадюкових змій: гадюка степова V. ursini, гадюка аспісова V. aspis, гадюка кирпата V. latasti, гадюка вірменська V. xanthina, гюрза V. lebentina і гадюка носата V. аmmodytes.

Звичайна гадюка належить до сімейства гадюкових змій і населяє велику частину Європи. Вона з легкістю пристосовується до різних умов. Проживає гадюка в піщаних дюнах і гірських районах, на підвищеннях і в лісах. Здатна виживати також у вологому і холодному кліматі.

чим харчується

Звичайна гадюка все своє життя проводить на досить невеликій території. Власний ділянку вона знає дуже добре і з легкістю може знайти на ній видобуток. Біля водойм гадюка ловить жаб, ящірок і водяних щурів. Однак основний її здобиччю є миші, землерийки і інші дрібні гризуни. За допомогою чутливого нюху і реагуючи на коливання повітря, змія шукає здобич на землі. Також, вона полює на птахів, гнізда яких розташовані на землі. Жертву, наблизився на зручне для нападу відстань, гадюка блискавично атакує і впорскує в неї отруту. Нерідко жертви вдається втекти, але змія наздоганяє її, оскільки через кілька хвилин починає діяти отруту.

Видобуток гадюка заковтує цілком, починаючи з голови. Полюють гадюки і на ящірок, серед яких частіше на живородну і веретениц. Молоді особини годуються комахами.

СПОСІБ ЖИТТЯ

Спосіб життя гадюки залежить від пори року. Навесні і восени плазун задоволенням гріється на сонці, а влітку з ранку до вечора залишається в тіні. Віддає перевагу лісистих просторах, в основному змішаних лісах. В горах гадюка також населяє чагарники хвойних дерев.

Гадюка - це нічна тварина. Вдень вона відпочиває в різних укриттях. Високо в горах часто полює і вдень. Звичайна гадюка не надто небезпечна, вона нападає тільки в тому випадку, якщо людина наступить на неї або необережно схопить рукою На початку зими змії впадають в сплячку. Зиму вони проводять під камінням, виступами скель або в норах дрібних ссавців. Коли температура повітря падає, змія закопується ще глибше, щоб сховатися від холоду. Часто кілька змій разом ділять одне укриття.

РОЗМНОЖЕННЯ

Під час шлюбного періоду самці добиваються прихильності самок і влаштовують бійки за право спаровуватися. Двоє самців стають один навпроти одного, піднявши передню частину тіла, потім кружляють навколо і штовхають, поки одному з них не вдасться притиснути суперника до землі. Переможець намагається зацікавити самку і залучити її увагу. Запліднені яйцеклітини, оточені шкірястою оболонкою, в тілі самки розвиваються близько 3 місяців. Незадовго до появи на світло дитинчата прогризають мембрану яйця ще в тілі матері. Новонароджені гадюки в кількості 5-20 особин схожі на мініатюрні копії батьків, їх довжина становить 9-16 см. Масове народження гадюк відбувається в серпні.

З першої хвилини появи на світло вони абсолютно самостійні, і все ж кілька місяців залишаються з матір'ю. Дитинчата харчуються хробаками і комахами. У північних і центральних частинах ареалу самки приносять потомство через рік. До зими молоді гадюки разом з дорослими особинами ховаються в трухлявих пнях або під корінням дерев.

СПОСТЕРЕЖЕННЯ ЗА гадюки

Гадюки зустрічаються з березня по жовтень. Навесні і восени можна спостерігати, як вони приймають сонячні ванни. У районах, де водяться гадюки, раніше для попередження вивішували таблички з написом про те, що ні в якому разі не можна брати змій в руки. Укус гадюки викликає смерть тільки у виняткових випадках, але завжди стає причиною блювоти і проносу. Маленькі діти і люди, організм яких ослаблений, наражаються на найбільшу небезпеку, якщо вони будуть укушені. Особливо небезпечним є укус в голову і кровоносні судини, розташовані близько до поверхні шкіри. Звичайна гадюка миролюбна і неагресивна. Побачивши, що за нею спостерігають, вона завжди поспішає сховатися або, зачаївшись, спокійно лежить.

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ. ОПИС

Гадюка - це змія середніх розмірів, довжина - 60-80 см. Живе в лісах серед густих заростей. Полює вночі, удень спить в схованці або гріється в тихому місці. На зиму ховається в норах гризунів, під пнями, корчами. Харчується дрібними гризунами, жабами. Молоді гадюки народжуються в кінці літа - по 5-14 (іноді 18) довжиною 10-15 см. Малюки і дорослі змії мають отруйні зуби, їх укус небезпечний (іноді бувають навіть смертельні випадки). Але гадюка ніколи не нападає на людину без причини, навпаки, вона як може уникає зустрічі з ним. Випадки укусів трапляються виключно через необережність людини. Тому в лісі не можна ходити босоніж, при пошуках грибів слід ворушити лісову підстилку палицею - тоді не буде неприємностей від цих плазунів. Змії корисні тим, що винищують багато гризунів, їх отрута використовується в медицині. Висушена отрута гадюки зберігає свої якості не менше 25 років.

ЦІКАВІ ФАКТИ

  • Гадюка може роздувати грудну клітку. Так, гріючись на сонці, вона збільшує поверхню свого тіла.
  • Місце для зимівлі гадюки знаходять серед коренів дерев. З року в рік вони користуються одними і тими ж укриттями.
  • На півночі зимовий укриття гадюки знаходиться під землею на глибині до 2 м.

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ гадюки

дитинчата: народжується 5-20 дитинчат, покритих тонкою шкірою, яку вони незабаром втрачають.

самка: трохи більше самця, смуга на її буром тілі трохи світліше.

очі: вертикальний зіницю зауважує будь горизонтальне рух.

самець: на його сірому, буром або червоно-бурому тілі видніється темна зигзагоподібна смуга.

вуха: відсутня внутрішнє вухо і барабанна перетинка. Змії глухі і вловлюють тільки коливання повітря.


- Ареал проживання звичайної гадюки

Цих змій немає в Ісландії, Ірландії і більшої частини Південної Європи. Поширена на території Центральної та Північної Європи аж до Заполяр'я і Далекого Сходу.

ЗАХИСТ І ЗБЕРЕЖЕННЯ

У зв'язку зі скороченням природних місць мешкання звичайної гадюки загрожує вимирання. Їжак є її природним ворогом, він малочувствителен до отрути гадюки.

Змія отруйна. Гадюка звичайна, реакція змії на рух. Full HD 1080p. Відео (00:01:16)

Під час нападу змія згортається і втягує шию в середину утворюється плоского гуртка, щоб при кожному укусі швидко висунути її на 15, щонайбільше - на 30 см. Втягування шиї завжди є знак, що гадюка хоче вкусити, відразу ж після укусу вона знову швидко втягує шию , готуючись до наступного нападу. Коли гадюка злиться, то вона так сильно надувається, що навіть сама худа здається товстою. Акцент при атаці гадюка робить, перш за все, на блискавичну швидкість, а не на точність. Під час нападу вона часто промахується, але тут же робить наступну спробу, поки не доб'ється свого. Треба бути уважним, так як гадюка ніколи не нападає безшумно.

Як не переплутати вужа з гадюкою? Що робити якщо вас укусила гадюка. Відео (00:03:41)

Чим відрізняється вже від гадюки, відмінності гадюки від вужа. Як відрізнити вужа від гадюки, відміну гадюки від вужа. Як не переплутати вужа з гадюкою, укус гадюки допомогу. Уже й гадюка відмінності і подібності. Гадюка і УЖ Подібність і відмінності. ЩО РОБИТИ при укусах отруйних ЗМІЇ. ЩО БУДЕ, ЯКЩО вкусила змія
Краща профілактика від укусу це відсутність контакту з гадюкою, тому не варто з'ясовувати отруйна змія чи ні, в першу чергу вам потрібно дистанціюватися.
Очі гадюки погано, мутно бачать не далі двох метрів. Незважаючи на те, що змія глуха, вона прекрасно відчуває всім тілом коливання грунту, тим самим відчуває наближення людини.
Змії люблять затишні місця мох, пні і т.д. Уже й гадюка не агресивні, і атакують тільки коли відчувають небезпеку, в більшості випадків готові піти від конфлікту. Змії холоднокровні, сонячні промені є важливою частиною їх травлення, звертайте увагу на це що б уникнути небажаної зустрічі, коли вони будуть грітися на відкритій території.

Гадюка звичайна. Відео (00:01:09)

Звичайна гадюка (Vipera berus) - змія сімейства гадюкових (Viperidae). Довжина тіла може досягати 70 см. Крім Росії поширена майже по всій Європі і в Північно-Східному Китаї. Тримається на болотах, лісових галявинах, по берегах річок. Зимує в підземних норах. Харчується головним чином гризунами та жабами, а молоді змії - комахами. Отруйна, але випадки смертельного результату вкрай рідкісні.

Гадюка - фото і опис. Характеристика і будова змії.

Більшість гадюк відрізняє короткий потовщене тіло. Максимальна довжина тіла гадюки може досягати 3-4 метрів (у бушмейстер - лат. Lachesis muta). Довжина самих маленьких змій не перевищує 30 см. Вага великий гадюки становить близько 15-17 кг.

Для всіх видів гадюк характерна трохи сплющена округло-трикутна форма черепа з помітно видатними скроневими виступами і тупим рилом. У окремих видів на кінчику морди, між ніздрями, ростуть одинарні або парні освіти - видозмінені лусочки. Деякі види сімейства гадюковие мають аналогічні виступи над очима, завдяки чому гадюки виглядають рогатими.

Очі гадюки маленькі, з вертикальними зіницями, які можуть звужуватися або розширюватися, заповнюючи собою весь очей. Завдяки такій особливості гадюки прекрасно бачать і вдень, і вночі. Над очима розташовується лускатий валик, у окремих видів особливо розвинений, що надає змії серйозний і злісний вид.

Колір шкіри гадюки може бути різноманітним і складатися з хитромудрих малюнків і візерунків. Але забарвлення гадюки в будь-якому випадку залежить від місця проживання і є хорошою маскуванням на тлі навколишнього ландшафту.

Забарвлення звичайної гадюки складається з світло-коричневих і темно-коричневих тонів

Шорстка деревна гадюка має шкіру зеленого кольору і майже не виділяється на тлі зеленого листя дерев

Шкіра рогатої гадюки пісочного відтінку є відмінною маскуванням для змії, що живе в пісках

Всі представники сімейства віперових володіють парою відмінно розвинених іклів, порожнистих всередині, пристосованих для виділення отрути, який утворюється в отруйних залозах, розташованих за верхньою щелепою змії. Зуби гадюки можуть досягати 4 см в довжину (як у бушмейстер, наприклад). Кожен ікло зростає на рухомий верхньощелепної кістки, здатної обертатися взад і вперед, як на шарнірах. У закритій пащі ікла гадюки знаходяться в складеному положенні і покриваються особливої ​​плівковою тканиною.

Під час атаки або оборони пащу змії розкривається під кутом 180 градусів, щелепу обертається і ікла випинаються вперед, причому лівий і правий ікло можуть повертатися відокремлено одна від одної. Коли щелепи гадюки змикаються на тілі жертви, відбувається різке скорочення потужних м'язів, що оточують отруйні залози. Викид отрути гадюки проводиться за частку секунд і більше схожий на удар, ніж на укус.

Середня тривалість життя гадюки в природі становить 15 років, хоча деякі гадюки живуть і до 30 років.

Гадюка атакує жабу, втикаючи в неї свої ікла

Чим харчуються гадюки в природі?

Змія гадюка - типовий хижак, провідний нічний спосіб життя. З усіх способів видобутку їжі краще атакувати жертву із засідки. Укушене тварина гине від отрути за лічені хвилини, і гадюка заковтує здобич цілком.

Основу харчування гадюки становлять дрібні гризуни, комахи, земноводні і птиці. Гадюки з задоволенням їдять лісових ящірок, трав'яних і болотних жаб, полівок, веретениц і землерийок, а також яйця і пташенят виробів, ковзанів, вівсянок, пеночек. Молоді гадюки харчуються жуками, сараною, ловлять гусениць, метеликів, хробаків, слимаків і мурах. Змії з роду африканських гадюк, завдяки значним розмірам тіла (до 1,8 м), крім звичного для всіх змій раціону нападають на зайців, дикобразів, деревних мавп, а також на карликову антилопу.

Де живуть гадюки?

Отруйні змії із сімейства віперовие прекрасно пристосувалися до існування в будь-яких кліматичних умовах і ландшафтах. Гадюки мешкають в Європі, Росії, Азії, Африці, Північній і Південній Америці. Не живуть гадюки тільки в Австралії, Новій Зеландії і на інших островах Океанії.

Де і як зимують змії гадюки?

Зимівля гадюк починається в жовтні-листопаді. Для зимових "квартир" вибираються різні нори, що йдуть в землю на глибину до 2 м, де зберігається плюсова температура повітря. При високій щільності популяції в одній норі часто накопичується кілька сотень особин. Тривалість зимівлі залежить від ареалу: північні види гадюк зимують до 9 місяців в році, мешканці помірних широт вилазять на поверхню в березні-квітні і відразу приступають до розмноження.

Отрута гадюки - наслідки укусу змії і симптоми.

Отрута гадюки вважається потенційно небезпечним для людини, а укус деяких представників сімейства гадюкових може бути смертельним і привести до летального результату.

Проте, отрута гадюки знайшов своє застосування, адже це цінна сировина для виготовлення медичних препаратів і навіть косметичних засобів. Отрута є коктейль із білків, ліпідів, пептидів, амінокислот, цукру і солі неорганічного походження. Препараты, полученные из яда гадюки, используют как болеутоляющее при невралгиях и ревматизме, при гипертонии и кожных заболеваниях, для снятия приступов астмы, при воспалительных процессах и кровотечениях.

В организм человека или животного яд гадюки поступает через лимфоузлы и мгновенно попадает в кровь. Последствия укуса гадюки проявляются жгучей болью, вокруг ранки образуется покраснение и отек, которые через 2-3 дня проходят без каких-либо серьезных последствий. При тяжелой интоксикации организма через 15-20 минут после укуса гадюки проявляются следующие симптомы: укушенный ощущает головокружение, тошноту, озноб, учащенное сердцебиение. При повышенной концентрации ядовитых веществ происходит обморок, судороги и кома.

Укус гадюки - перша допомога.

Що робити, якщо вкусила гадюка:

  • Насамперед відразу ж після укусу гадюки обов'язково забезпечте вкушеній органу (зазвичай це кінцівки) спокій, зафіксувавши його подобою лангетки або, наприклад, просто підв'язавши руку в зігнутому положенні хусткою. Обмежте будь-які активні рухи, щоб уникнути швидкого поширення отрути гадюки по організму.
  • Укус гадюки небезпечний і може бути смертельний для людини, тому в будь-якому випадку, незалежно від тяжкості стану потерпілого слід викликати швидку допомогу!
  • Натискаючи пальцями в місці укусу, постарайтеся злегка розкрити ранку і відсмоктати отруту. Робити це можна ротом, періодично спльовуючи слину, але метод допустимо лише в тому випадку, якщо на слизовій рота немає яких-небудь пошкоджень у вигляді тріщин, подряпин або ранок. Можна спробувати зменшити концентрацію отрути в ранці за допомогою звичайного скляного стакана, використовуючи його за принципом постановки медичних банок. Відсмоктування отрути проводять безперервно, протягом 15-20 хвилин.
  • Потім місце укусу гадюки слід продезінфікувати будь-яким підручним засобом: одеколоном, горілкою, спиртом, йодом, і накласти чисту, злегка що давить.
  • При можливості бажано прийняти таблетку антигістамінного препарату, щоб зменшити алергічну реакцію на отруту гадюки.
  • Приймайте якомога більше рідини - неміцний чай, воду, а от від кави відмовтеся: даний напій підвищує артеріальний тиск і збільшує збудливість.
  • При серйозну поразку в якості першої допомоги після укусу гадюки людині проводиться штучне дихання і тривалий масаж серця.

Іноді гадюк плутають з представниками сімейства ужеобразних - вужами, полозами і мідянка, що нерідко призводить до вбивства ні в чому не винних тварин. Відрізнити отруйну змію від нешкідливою можна по ряду ознак.

Чим відрізняється вже від гадюки? Подібність і відмінності змій.

Уж - це неотруйна змія, гадюка отруйна і смертельно небезпечна для людини. Подібність вужа і гадюки очевидно: обидві змії можуть мати схожий забарвлення і зустрітися людині в лісі, на лузі або поруч з водоймою. І все ж ці плазуни мають певні ознаки, за якими їх можна розрізнити:

  • Зовнішній вигляд вужа і чорної гадюки різниться, незважаючи на однаковий колір шкіри. У звичайного вужа є 2 жовтих або оранжевих плями на голові, схожих на мініатюрні вушка, а у гадюки такі відмітини відсутні.

  • Орієнтуватися виключно на забарвлення змій не варто, так як і вужі, і гадюки можуть бути схожі за забарвленням. Наприклад, колір водяного вужа може бути оливковою, коричневим або чорним, з різними плямами. Крім того, у чорного водного вужа немає жовтих відмітин на голові, через що його можна легко сплутати з гадюкою. Забарвлення гадюки також може бути оливковою, чорної або коричневої, з наявністю різноманітних плям, розкиданих по тілу.

  • І все ж, якщо придивитися до плям, то можна побачити наступне відміну змій: у вужів плями на тілі розташовані в шаховому порядку, у багатьох видів гадюк є звивиста смуга на спині, що йде уздовж всього тіла, а з боків тулуба також знаходяться цятки.

  • Чергове відміну вужа від гадюки полягає в тому, що зіницю гадюки вертикальний, у вужів він круглий.

  • У пащі гадюки знаходяться гострі зуби, які чітко видно, коли змія відкриває рот. У вужів зуби відсутні.

  • Вже довший гадюки. Довжина тіла вужа зазвичай становить 1-1,3 метра. Довжина гадюки зазвичай варіюється між 60-75 см, хоча є види, що досягають 3-4 метрів (бушмейстер). До того ж гадюки виглядають набагато більш вгодований.
  • Хвіст гадюки укорочений і товстий, у вужів - більш тонкий і довгий. Крім того, у гадюк перехід від тіла до хвоста чітко виражений.
  • Гадюки відрізняються від вужів трикутної формою черепа з чітко означеними надбрівними дугами, у вужів череп овально-яйцевидної форми.

  • Анальний щиток гадюки цілісний, а у вужа складається з 2 лусочок.
  • При зустрічі з людьми вужі намагаються ретируватися і сховатися, гадюка, швидше за все, проявить повна байдужість або агресію, якщо наступити на цю отруйну змію або просто зачепити її.
  • Вужі люблять сирі місця проживання, тому їх часто можна зустріти поруч з водоймами, де вони плавають і ловлять жаб. Гадюки харчуються переважно мишами, тому вибирають інші місця проживання: лісу, степу, густу траву.
повернутися до змісту ↑

Чим відрізняється гадюка від мідянки?

  • Гадюка - це отруйна змія, мідянка не отруйна.
  • У багатьох гадюк темноокрашенная звивиста смуга проходить уздовж спини, а у мідянки на спині «розкиданий» візерунок з цяточок або темних плям. Але існують і чорні гадюки, які не мають смуг.

  • Голова гадюки має трикутну форму з яскраво вираженими дугами над очима. У мідянок голова вузька, витягнута.
  • У пащі гадюки знаходяться зуби, якими змія кусає видобуток. У мідянок зубів немає.
  • Зіниця мідянки круглий, тоді як у гадюки він вертикально-щельовідні.

  • Задній щиток мідянки складається з пари лусочок, а ось у гадюки він цілісний.
  • Помітивши людину, мідянка поспішить сховатися в притулок, гадюка або не зверне на людину уваги, або почне наступ.
повернутися до змісту ↑

Чим відрізняється полоз від гадюки?

  • У роті гадюки і полоза знаходяться зуби, але при цьому укус отруйної гадюки небезпечний і може призвести до летального результату, а укус полоза хоч і викликає біль, але не несе смертельну небезпеку, так як у полоза немає отруйних залоз.
  • У гадюки голова і тіло поділяються укороченою перемичкою, що імітує шию, у полоза шийний перехоплення відсутня.
  • Спина більшості гадюк або однотонна, чорного кольору, або має темну смужку, що проходить зигзагом уздовж всієї спинки. Забарвлення полоза може бути однотонною, з поперечними темними плямами на спині або в сіточку.

  • У полоза є відмітний малюнок на верхній частині черепа - смуга темного кольору між очима, у гадюки такого прикраси немає.
  • Гадюка набагато коротше і виглядає вгодований полоза. Полози можуть виростати до 1,5 метрів в довжину, а стандартний розмір гадюк - 60-70 см. Лише найбільші гадюки мають довжину тіла, що досягає 2 метрів.
повернутися до змісту ↑

Види гадюк - фото і опис.

Сучасна класифікація виділяє 4 підродини гадюк:

  • ямкоголовие гадюки, вони ж гримучі змії або гремучник (лат. Crotalinae): відрізняються наявністю 2 інфрачервоних ямок, які знаходяться в поглибленні між очима і ніздрями,
  • жаб'ячі гадюки (Лат. Causinae): відносяться до яйцекладущи типу змій, що є рідкістю серед всіх представників сімейства,
  • гадюковие (Лат. Viperinae) - найчисленніше підродина, представники якого мешкають навіть в умовах Заполяр'я (гадюка звичайна),
  • azemiopinae - підродина, представлене єдиним родом і видом - бірманська гадюка-фея.

На сьогоднішній день науці відомо 292 види гадюк. Нижче представлено кілька різновидів цих змій:

  • Звичайна гадюка (лат. Vipera berus) - порівняно невелика представниця сімейства: довжина тіла зазвичай знаходиться в межах 60-70 см, правда, в північній частині ареалу зустрічаються особини більше 90 см завдовжки. Вага гадюки варіюється від 50 до 180 грамів, причому самки трохи крупніше, ніж самці. Голова велика, трохи сплющена, морда закруглена. Забарвлення гадюки звичайної досить мінливий і багатогранний: колір основного фону спинки буває чорним, світло-сірим, жовто-коричневим, червонувато-бурим, яскраво-мідним. У більшості примірників уздовж спинки проходить яскраво виражений малюнок у вигляді зигзагоподібної смуги. Черевце гадюки сіре, коричнево-сіре або чорне, іноді доповнено білими плямами. Кінчик хвоста часто пофарбований в яскраво-жовтий, червоний або помаранчевий тон. Цей вид гадюк має досить широкий ареал проживання. Звичайна гадюка живе в лісосмузі Євразії - зустрічається від територій Великобританії і Франції до західних областей Італії і сходу Кореї. Комфортно почувається в жаркій Греції, Туреччини та Албанії, проникаючи при цьому і за Полярне коло - водиться в Лапландії і в країнах на узбережжі Баренцевого моря. На території Росії звичайна гадюка живе в Сибіру, ​​Забайкаллі і на Далекому Сході.

  • носата гадюка(Лат. Vipera ammodytes) відрізняється від інших видів м'яким, гострим, лускатим вирощуванням на кінчику морди, що нагадує кирпу. Довжина гадюки становить 60-70 см (іноді 90 см). Забарвлення тіла - сіра, пісочна або червоно-бура (в залежності від виду), уздовж спини проходить зигзагоподібна темна смуга або низка смужок в формі ромбів. Мешкає гадюка носата на кам'янистих ландшафтах від Італії, Сербії та Хорватії до Туреччини, Сирії та Грузії.

  • Степова гадюка (західна степова гадюка) (лат. Vipera ursinii) - отруйна змія, яка живе в рівнинних і гірських степах, на альпійських луках, в ярах і напівпустелях. Степові гадюки водяться в країнах південної і південно-східної Європи (у Франції, Німеччині, Італії, Болгарії, Угорщини, Румунії, Албанії), в Україні, Казахстані, Росії (на Кавказі, в південній частині Сибіру, ​​Ростовської області, Алтаї). Довжина гадюки з хвостом досягає 64 см, самки більші за самців. Забарвлення змії буро-сіра, по хребту проходить темно-коричнева або чорна зигзагоподібна смуга. З боків тіла розкидані темні цятки.

  • рогата куфия(Лат. Trimeresurus cornutus, Protobothrops cornutus) вирізняється з-поміж родичів маленькими ріжками, розташованими над очима. Тіло гадюки довжиною до 60-80 см забарвлене в кремово-салатовий колір і всіяне темно-коричневими плямами. Майже все життя змія проводить на деревах і чагарниках, спускаючись на землю лише для спарювання. Рогата куфия - типовий мешканець півдня і південного сходу Азії, живе в Китаї, Індії та Індонезії.

  • Бірманська гадюка-фея, або китайська гадюка(Лат. Azemiops feae) - яйцекладущи вид, велика рідкість серед гадюк. Отримала своє ім'я не завдяки казковому персонажу, а в честь зоолога Леонардо ФЕА. Довжина гадюки становить близько 80 см. На голові змії ростуть великі, як у вужів, щитки. Верх тіла зеленувато-коричневого кольору, низ кремовий, голова найчастіше жовтого кольору, по боках проходять жовті смуги. Зустрічається в Центральній Азії на південному сході Тибету, в Бірмі, Китаї і В'єтнамі.

  • гадюка шумлива(Лат. Bitis arietans) - один з найкрасивіших і найбільш небезпечних видів африканських гадюк. Укус гадюки шумливою в 4 з 5 випадків призводить до летального результату. Свою назву змія отримала за обурене шипіння, яке видається в разі небезпеки. Тіло гадюки непропорційно товсте з обхватом до 40 см при довжині близько 2 м. Забарвлення гадюки може бути золотисто-жовтої, темно-бежевій або червоно-бурого. Уздовж тіла є малюнок, що складається з 2 десятків бурих відмітин у формі латинської букви U. шумлячи гадюка живе на всій території Африки (за винятком екватора), а також в південній частині Аравійського півострова.

  • Гадюка-носоріг(Лат. Bitis nasicornis) відрізняється особливою прикрасою на морді, що складається з 2-3 вертикально стирчать лусочок. Тулуб товсте, може досягати в довжину 1,2 м, і покрито красивим візерунком. По спині проходять блакитні візерунки-трапеції з жовтою облямівкою, з'єднані чорними ромбами. Бока покриті чорними трикутниками, що чергуються з оливкового кольору ромбами з червоною облямівкою. Голова гадюки з яскраво-блакитними "щоками" покрита чорними стрілками з жовтою окантовкою. Віддає перевагу селитися у вологих, болотистих лісах Екваторіальної Африки.

  • кайсака, або лабарами(Лат. Bothrops atrox) - найбільша гадюка з роду списоголові, яка виростає до 2,5 м в довжину. Відмінною особливістю кайсакі є лимонно-жовтий окрас підборіддя, завдяки чому змію прозвали "жовта борода". Струнке тіло вкрите сірою або бурою шкірою з ромбоподібним малюнком на спині. Кайсака мешкає на всій території Центральної Америки, в Аргентині і прибережних островах Південної Америки.

  • ромбічний гремучник(Лат. Crotalus adamanteus) - рекордсмен серед гримучих змій за кількістю "надоїв" отрути (660 мг від одного змії). Велика гадюка може виростати понад 2 м в довжину і важити більше 15 кг. Уздовж спини, пофарбованої в коричневих тонах, проходить низка з 24-35 чорних, з діамантовим блиском ромбів з ясно-жовтою облямівкою. Ця гадюка живе тільки в США: від Флориди до Нового Орлеана.

  • Гюрза, або Левантской гадюка(Лат. Macrovipera lebetina) - найнебезпечніша і отруйна гадюка, отрута якої поступається токсичністю лише отрути кобри. Відноситься до яйцекладущи типу змій. Довжина тулуба дорослої гюрзи може досягати 2 метрів, вага гадюки становить 3 кг. Забарвлення тіла сіро-коричнева, з темною плямистістю, підвладна мінливості всередині ареалу. Деякі особини відрізняються чорним тілом з фіолетовим відливом. Поширена гадюка в сухих передгірних районах, а також на околицях великих міст Північно-Західної Африки, Азії, Закавказзя, Дагестану і Казахстану.

  • Карликова африканська гадюка (лат. Bitis peringueyi) - найменша гадюка в світі, довжина тіла дорослої особини не перевищує 20-25 см. З огляду на скромні розміри тіла - відносно безпечний вид гадюк, що мешкає в пустелях Намібії та Анголи.

  • бушмейстер або сурукуку (лат. Lachesis muta) - найбільша гадюка в світі, рідкісний вид, що досягає в довжину 3-4 метра при масі тіла від 3 до 5 кг. Населяє вологі тропічні ліси Південної і Центральної Америки.

Як розмножуються гадюки?

Статевої зрілості більшість змій досягають у віці 2 років. Розмноження живонароджених видів гадюк відбувається в травні. Яйця гадюки формуються в утробі самки, там же вилуплюються дитинчата. Виводок з'являється на світло в кінці літа або на самому початку осені. Кількість дитинчат гадюки залежить від довжини самки - у гадюки середніх розмірів (до 1 м в довжину), як правило, народжується 8-12 дитинчат.

Народжує гадюка наступним чином: змія обвивається навколо стовбура дерева, а хвіст тримає на вазі, "розкидаючи" по землі дитинчат, повністю сформованих і готових до самостійного існування. Довжина новонароджених гадюк становить 10-12 см. Маленькі гадюки тут же линяють, в подальшому кількість линьок становить 1-2 раз в місяць.

Яйцеродні види гадюк спаровуються з квітня до початку літа. Кладка середньої за величиною гадюки містить від 8 до 23 яєць, великі види відкладають до 38-43 яєць. Залежно від виду інкубаційний період триває від 25 днів до 4 місяців. Кладка змії облаштовується в безпечних місцях: норах, під корчами або в піску.

Самка зігріває кладку скороченнями своїх м'язів і всіляко оберігає аж до моменту, коли дитинчата починають вилуплюються. Після цього змії розповзаються в різні боки.

Дивіться відео: Змея ядовитая. Гадюка обыкновенная, реакция змеи на движение. (Найясніший 2022).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org