Комахи

Фаланга (сольпуга, верблюжий павук)

Pin
Send
Share
Send
Send


З латинської мови павук фаланга перекладається як «тікає від сонця». У різних країнах це наземна тварина називають по-різному - верблюжий, біхорка, сольпуга, скорпіон вітру. Даний вид найбільш поширений в жарких і теплих країнах Північної і Південної півкулі.

Павук фаланга - досить велике членистоногі, його довжина може досягати 70 міліметрів. Тварина має піщано-жовту, буру, білястий забарвлення. Його тіло поділено на три відділи - черевце, груди і голова. Це є відмінною рисою павуків даного виду. Голова опукла і дуже велика. Груди розділена на три сегменти. Черевце складається з дев'яти-десяти члеників. До головного відділу прикріплюються три пари кінцівок. Вони відповідають двом парам щелеп і жвалам. Решта членики кріпляться до трьох грудним сегментами. Перша пара кінцівок, звернена вперед, розташована біля переднього краю голови. За своїми функціями вона відповідає жвалам і називається хеліцерами. Ці ротові придатки досить великі, з потужними клешнями і роздутими основними члениками. За формою передні кінцівки нагадують товсті великі клешні. Їх роль полягає в захопленні і подрібненні їжі. Друга і третя пара члеників (педипальп) нагадує щупальця, які при ходьбі працюють як ноги. Задні кінцівки значно довшим за інші. Знизу, на їх тазиках, розташовані п'ять пар своєрідних органів (доважок). Їх функції не вдалося достовірно визначити. Вважається, що це органи чуття. Педипальпи, ноги і хеліцери покриті потужним головним щитом. Очний горбок з двома опуклими зіницями знаходиться на передньому краю головного щита.

Представників даного різновиду павуків можна зустріти в посушливих районах (Монголія, пустеля Гобі, Греція, Північний Кавказ, Іспанія, Середня Азія, Крим, Нижнє Поволжя). Ці тварини за своєю природою є хижаками, тому на полювання вони виходять переважно вночі. Харчуються вони різноманітними комахами і дрібними членистоногими: жуками, термітами, мокрицями, а також ящірки. Нападаючи на свою жертву, павуки видають різкий писк для залякування супротивника. Деякі особини настільки маневрені, що можуть побороти скорпіона. Членистоногі здатне розвивати швидкість понад 16 км / год. Днем фаланга павук ховається в укриття - це можуть бути нори гризунів і інших тварин. Причому своє місце розташування членистоногое змінює щоночі. Проте, побачити фалангу не так вже й складно. Необхідно розвести велике багаття, і сопульга сам прибіжить на яскраве світло.

Павук фаланга відрізняється ненажерливістю і нерозбірливістю в їжі, особливо це стосується запліднених самок. Шлюбні ігри відбуваються в нічний час. У період спарювання самка настільки інертна, що самцеві доводиться тягати її за собою. Запліднення здійснюється сперматофорним способом. Фаланга-самець випускає клейкообразним рідина, що містить спермії, потім, за допомогою хелицер, підхоплює її і направляє в статевий отвір паучихи. Після парування самка стає дуже активною. Через певний час після поглинання їжі, вона відкладає яйця в неглибоку яму. Доросла особина здатна відтворити від 40 до 200 личинок. Через два-три тижні на світ з'являються молоді павучки. Спершу вони малорухливі, позбавлені волосків і членистости і покриті прозорою тонкою оболонкою. Через три тижні починається линька, покриви расчленяются і тверднуть. З появою волосків павук фаланга може пересуватися. Самка знаходиться поруч з дитинчатами і приносить їм їжу до того часу, поки малюки не зміцніють.

У павука відсутні отруйні залози. Проте, його укус може викликати важкі для людини наслідки. Великі особини здатні легко прокусити шкіру людини. Так як на хелицерах залишаються гниють залишки їжі, з укусом вони можуть потрапити у рану і викликати запалення. Тому під час нападу фаланги необхідно обробити ушкоджене місце розчином антисептика. У 1992 році тварина була внесена до Червоної Книги.

Звідки з'явилася назва фаланга (сольпуга)?

На російську мову слово «Solifugae», що є латинським назвою павука фаланга, перекладається як «тікає від світла сонця». У населення Південної Африки для цього членистоногого класу павукоподібних існують інші визначення: «цирульник» або «перукар». Ці поняття засновані на місцевих повір'ях, які стверджують, що підземні сховища фаланг вистелені шерстю тварин, зрізаного верблюжими павуками за допомогою своїх потужних хелицер (ротових придатків). Назва «сольпуга» засноване на вільному прочитанні латинської назви загону, до якого відносяться фаланги.

Види фаланг (сольпуг).

13 родин, які утворюють численний загін фаланг, підрозділяються на 140 пологів, в які входять майже 1000 видів. Серед представників верблюжих павуків найвідомішими є:

  • Сольпуга звичайна (южнорусская сольпуга, галеод звичайний) (Лат. Galeodes araneoides) представлена ​​великими особинами: довжина їх тіла може досягати 6 см у самок і 4,5 см у самців. Нижня частина черевця і головогрудь пофарбовані в пісочно-жовтий колір. Верх спинки має сірі і бурі відтінки. Потужні хеліцери здатні витримати вагу власного тіла верблюжого павука. Звичайна сольпуга є активним нічним хижаком, який викопує нори, ховається під камінням, в покинутих гризунами норах або ущелинах землі. Ці особи є всеїдними, в тому числі можуть нападати на скорпіонів та інших павуків. Звичайна сольпуга занесена в Червону Книгу Астраханській області.

  • сольпуга Закаспійському (Лат. Galeodes caspius) має буро руде забарвлення головогруди і черевце сірого кольору, на якому чітко виділяються темні смуги. Розмір цих павукоподібних досягає 6,5-7 см. Живуть ці верблюжі павуки в Киргизії і Казахстані.

  • сольпуга димчата (Лат. Galeodes fumigatus) є найбільшим представником загону фаланг. Розміри тіла окремих особин можуть перевищувати 7 см. Верхня частина черевця сольпуги, посередині якого видно сірувато-коричнева смужка, пофарбована в оливково-димчастий колір. Головогрудь має яскравий жовтувато-охристий відтінок. Мешкає фаланга в Туркменістані.

Види верблюжих павуків на фотографії:

1 - самка верблюжого павука Galeodes caspius fuscus (мешкає в Казахстані)

2 - самець верблюжого павука Galeodes caspius fuscus (мешкає в Казахстані)

3 - сольпуга Rhagodes (мешкає в Кенії)

4 - сольпуга Rhagodes (мешкає в Індії)

5 - сольпуга Hexisopus (мешкає в Намібії)

6 - сольпуга Chelypus (мешкає в Південній Африці)

7 - сольпуга Metasolpuga picta (мешкає в Намібії)

8 - сольпуга Zeria sericea (мешкає в Намібії)

Де живе павук фаланга (сольпуга)?

Фаланги є типовими мешканцями пустельних, напівпустельних і степових районів з тропічним, субтропічним і слабо помірним кліматом. Поодинокі види сольпуг пристосувалися до умов лісистих місцевостей. В ареал поширення цього сімейства входять Індія і Пакистан, Шрі-Ланка і Бутан, Африканський континент, країни Балканського і Піренейського півостровів. На території пострадянських країн сольпуги зустрічаються по всій Середній Азії (Казахстан, Узбекистан, Туркменістан, Киргизстан і Таджикистан), Північному Кавказу, Закавказзя та Кримському півострову. Відсутні фаланги лише на Австралійському континенті і крижаних просторах Антарктиди і Арктики.

Більшість видів верблюжих павуків ведуть активний нічний спосіб життя. Денну спеку вони перечікують в укриттях, в якості яких можуть бути обрані занедбані оселі дрібних гризунів, кам'яні розсипи або самостійно вириті норки. Багато особини використовують одне укриття на протязі тривалого часу, хоча деяка частина сольпуг воліє знаходити щоразу нове місце.

Чим харчується сольпуга (фаланга)?

Павуки сольпуги є типовими хижаками і відрізняються патологічної ненажерливістю. Незважаючи на те, що у фаланг відсутні отруйні залози, в їх раціон входять великі комахи і навіть дрібні тварини. Основною їжею для цих павукоподібних служать різні багатоніжки, стоноги, терміти, скорпіони та павуки. Великі види здатні впоратися навіть з ящірками, невеликими птахами і дрібними гризунами.

Сольпуга їсть коника

Верблюжа павук (фаланга): розмноження.

Під час шлюбного періоду фаланга самець по запаху, видаваному самкою, відшукує її, після чого відбувається спарювання. Потім самцеві доводиться терміново ховатися. Це пов'язано з тим, що «дама» починає проявляти ознаки агресії і здатна з'їсти свого колишнього «кавалера».

Після запліднення сольпуга самка починає посилено харчуватися і відкладає в попередньо викопаній нірці від 30 до 200 яєць. Процес розвитку нових особин починається ще в яйцеводах матері. Тому незабаром на світ з'являються маленькі фаланги, вкриті прозорою, але міцної і гнучкою плівкою (кутикулою).

Перші дні сольпуги нерухомі. Здатність самостійно пересуватися вони набувають після першої линьки, що настає через 14-20 днів. Тоді ж молодняк починає обростати характерними для цього виду волосками. Мати перебуває з дитинчатами до тих пір, поки вони не зміцніють, і на перших порах постачає їх їжею.

Життя верблюжих павуків схильна до суворої сезонності. З настанням холодів фаланги впадають в глибоку сплячку і в такому вигляді переживають несприятливі умови.

Зміст фаланги в домашніх умовах.

Сьогодні стало модним містити павука сольпугу в домашніх умовах. Щоб такі «вихованці» комфортно себе почували, потрібен просторий тераріум з обігрівачем, що забезпечує необхідну температуру, і невеликий поїлки. Дно має бути вистелено шаром грунту і гальки товщиною до 15 см, щоб сольпуги могли рити собі норки. Бажано також накидати гілочок і шматочків кори, створюючи умови, наближені до природних. Під час чищення тераріуму необхідно дотримуватися обережності, хоча ці павукоподібні і не мають отруйних залоз, їх укуси досить болючі. Велика фаланга здатна прокусити шкіру людини. Отруйних залоз у павука сольпуги немає, але на її зубах можуть застрягти гниють шматочки їжі, які при укусі можуть потрапити в ранку і викликати зараження.

Опис, особливості і звички фаланги

Фаланга зовні сильно схожа на павука, у неї такі ж за формою лапи як у павука, що знаходяться вздовж тулуба. До того ж, як у павука на морді є ротові придатки-хеліцери, схожі на клешні. Однак фаланга не зовсім павук, хоча складається з ним в одному класі павукоподібних. Ці павуки бувають досить великих розмірів, порядку 5-7 сантиметрів.

Фаланга - це хиже комаха яке знаходить собі прожиток вночі, в темний час доби. Харчуванням їм служать різні жучки, павучки, терміти, мурашки та інші плазують комахи. Ті що побільше не відмовляться напасти і на невелику ящера, агаму або дитинчати полівки.

Цікавим є той факт, що фаланга перш ніж напасти на противника шкребе своїми хелицер одна об одну видаючи гучні скрипучі звуки. Ці вона лякає свою майбутню жертву. Тіло фаланги влаштовано так, що у неї є можливість бути дуже рухомий. Деякі види здатні пересуватися зі швидкістю до 16 км / год. Такий вид по англійськи називається "wind scorpion", що в перекладі означає "скорпіон вітру".

Місця проживання фаланг - пустелі і напівпустелі мають сухий клімат. Найчастіше вони зустрічаються у великих піщаних пустелях таких як Каракуми, Кизилкуми, Сахара, Гобі. Вони прекрасно адаптувалися в Закавказзі і на Північному Кавказі, в Середній Азії і Казахстані, в Калмикії і в районах Нижньої Волги. Багато їх і на півдні Криму. В Європі вони влаштувалися в Іспанії, Греції та в деяких районах Італії. А ось в Австралії, цих павукоподібних не зустріти, їх там немає.

Для людини сольпуга не те що б небезпечна, але зустріч з нею цілком може привести до небажаних наслідків. Сила стиснення її хелицер настільки велика, що вона легко може прокусити не тільки шкіру людини, а й одяг і легке взуття. І хоча у фаланги немає отрути, укус її дуже хворобливий, а через те що на її щелепах зберігаються гниють залишки їжі, цілком можливо запалення в місці укусу і навіть загальне зараження крові. Тому буваючи в місцях, де живуть ці шкідливі комахи, потрібно одягатися в щільний одяг і носити взуття здатну захистити від укусу.

Загін фаланг з класу павукоподібних дуже численний, в ньому налічується 13 родин, 140 родів і понад 1000 видів, що носить безліч назв таких як: Solpugida, Galeodea, Mycetophorae, Solifugae Sundevall і інші. Серед англійських назв найбільш відомі: camel spider, sun spider, sun scorpion і wind scorpion. У Росії вони більше відомі під назвами біхоркі. У будь-якому випадку, як би вони не називалися, фаланга це павучок, від якого потрібно триматися подалі.

Зовнішній вигляд

В основному сольпуги мають досить значні форми. Їх розміри складають 5-7 см. Дуже незначна частина видів має довжину тіла не більше 1-1,5 см. Переважає забарвлення в буро-жовтих, піщано-жовтих і білуватих тонах. Значно рідше можна зустріти строкатий або темний вигляд. Сольпуга має розчленовану головогрудь. На передньому відділі, захищеному великим головним щитом, розташовані педіпальпи, хеліцери і передні ноги. Великі хеліцери мають роздуті основні членики і потужні, спрямовані вперед клешні. Вони здатні розкриватися вертикально, а на внутрішніх краях пальців розташовані міцні зубці. Будова педипальп схоже з ногами, але позбавлене кігтиків. Їх замінює дотиковий придаток. Педипальпи не тільки виконують рухову і дотикальну функції, але і за допомогою міцних щетинок хапають і утримують здобич. Також педіпальпи використовуються самцями в момент копуляції.

Розчленовані сегменти другої, третьої і четвертої пар ніг мають індивідуальні тергіти. Ноги різні за будовою. Передні - короткі і тонкі, виконують функцію дотику. Решта ноги забезпечені кігтиками і є органами пересування. Найдовші ноги - задні. Вони мають від двох до п'яти пар своєрідних трикутних, пластинчастих органів - малеол. Їх відрізняють численні сенсілли і чутливі клітини, які за допомогою відростків об'єднуються в нерв. Характерною особливістю головного щита є добре помітний очної горбок з двома опуклими очима. Відмінна риса - недорозвинення бічних очей. На нижній поверхні головогрудей добре видно трикутні тазики педипальп і ходильні ноги.

Черевце, що складається з десяти розчленованих сегментів, має великі розміри і веретеноподібну форму. За допомогою предполового сегмента черевце має зчленування з головогрудью. Характерна особливість - дуже потужна і добре розвинена трахейна система. Сольпуги мають покрите волосками і щетинками тулуб і придатки. Одна частина волосків і щетинок дуже м'яка, частина - потовщена або шипоподібному. Є волоски і щетинки, що стирчать поодинці або дуже довгі.

розмноження

Статеве отвір у сольпуг - поздовжня щілину на першому сегменті черевця. Вона прикрита бічними стулками. Найчастіше період спарювання припадає на темний час доби. Самець визначає і знаходить самку за запахом. У момент спарювання самка стає абсолютно нерухома, а самець активний. Запліднення сперматофорное. Весь процес спарювання займає кілька хвилин: самцем випускається клейкий сперматофор, що містить спермін. Потім з поверхні грунту він за допомогою хелицер переноситься в статевий отвір самки.

Запліднена самка знаходить рухливість, агресію і ненажерливість. Відразу після харчування самка вириває невелику, розширюється у дна поглиблення.

Весь процес ембріонального розвитку відбувається безпосередньо в яйцеводах.

З відкладених в нірку яєць через дуже короткий проміжок часу вилуплюються малята. Вони не можуть рухатися і мають спеціальне покриття з прозорої кутикули. Через два тижні відбувається перша линька і молода сольпуга покривається волосками і знаходить рухову активність. Самка оберігає молодь і годує її досить тривалий час. До сих пір залишається загадкою тривалість життя і загальне число линьок у сольпуг.

Їжею для надзвичайно ненажерливих сальпуг служать найрізноманітніші тварини. Головною умовою стає можливість впоратися зі своєю жертвою. В основному для харчування використовуються комахи, багатоніжки, павуки, мокриці і терміти. Великі особини можуть нападати на дрібних ящірок, а також пташенят невеликих птахів і дитинчат гризунів.

Спіймана видобуток схоплюється блискавично і міцно утримується. Потім сальпуга розриває її, розминає за допомогою хелицер, рясно змочує травним соком і всмоктує. Наївшись, сольпуга значно збільшується в області черевця і повністю втрачає можливість ловити здобич.

Середовище проживання

Сольпуги заселяли південний берег півострова Крим, Нижнє Поволжя, включаючи Волгоградську і Астраханську область, а також Калмикії. Місцем проживання є Північний Кавказ і Закавказзя, республіки Середньої Азії: Казахстан, Киргизія, Таджикистан. Они распространены в Испании и Греции. Сольпуги отсутствуют только в Австралии и Антарктике.

Активность этих животных возрастает в тёмное время суток. При дневном свете сольпуги укрываются под камнями, в норках грызунов или других животных. Иногда они самостоятельно роют хелицерами норы, а лишнюю землю отбрасывают ногами. Одна и та же нора может использоваться довольно длительное время.

Сольпуг ночных видов привлекают разнообразные источники света. Местами их скопления становятся освещённые помещения, жилые дома и места вокруг фонарей. Найбільше сольпуги люблять випромінювання від ультрафіолетових ламп. Однак існують види, яким приємний сонячне світло. До них відносяться іспанські сонячні павуки і середньоазіатська Рагаgaleodes heliophilus.

різновиди

Загін представлений 13 родинами. Це близько тисячі видів і майже 140 пологів. Більшість з них облюбували пустельні регіони Землі, крім Австралії:

  1. 80 видів - мешканці Північної і Південної Америки.
  2. 200 видів - мешканці Африки, Європи та Азії.
  3. 40 видів - мешканці Північної Африки, Греції та Азії.
  4. 16 видів - мешканці Південної Африки, В'єтнаму і Індонезії.
  5. 200 видів - мешканці Африки та Іраку.

Звичайна сольпуга, або Galeodes araneoides, - мешканка європейської частини. Широко поширена в Криму, південно-східних степах і на Кавказі. Досить великий, до п'яти сантиметрів в довжину, і швидко бігає вид. Має блідо-жовте забарвлення.

Закаспийская сольпуга, або Galeodes caspius, - найпоширеніший вид в Середній Азії. Розміри досягають 6,5 сантиметрів. Характерна буро-руда забарвлення і сіре черевце, а також несуть темні смуги. Чорно-бура димчата сольпуга, або Galeodes fumigatus, - мешканка пісків Туркменії. Довжина тіла - сім сантиметрів.

Користь і шкода

Сольпуги не тільки переміщаються з великою швидкістю, але і вміють легко підійматися по вертикально розташованим поверхонь і прекрасно стрибають на досить значну відстань. Великі види здатні подолати в стрибку відстань, що перевищує метр. При зіткненні з ворогом вона приймає дуже страхітливу позу: піднімається передній відділ тіла, а хеліцери і розкриті клішні направляються вперед. Деякі види в цей момент здатні видавати пронизливі звуки.

Незважаючи на те що отрути в організмі сольпуги немає, все зустрічаються в природі різновиди досить відчутно і болісно кусаються.

Дрібні види сольпуги і молоді особини не в змозі прокусити шкірні покриви людини. Однак дорослі особини досить часто прокушують шкіру не тільки людини, але і тварин.

З виділень лісових мурах вчені навчилися видобувати мурашиний спирт, який входить до складу різних ліків проти ревматизмів, артритів, туберкульозу і т.д. Повний опис цієї комахи читайте в статті.

У разі відсутності їжі аргасові кліщі можуть паразитувати і на людину. Чим небезпечні ці комахи, читайте по http://stopvreditel.ru/parazity/zhivotnyx/argasovyj-klesh.html посиланням.

Наслідки укусу і лікувальні заходи

Незважаючи на високу хворобливість місця укусу, ці павукоподібні не мають отруйних залоз. Найчастіше зіткнення з ними проходять без жодних наслідків. У рідкісних випадках виникають важкі запалення. Це обумовлено наявністю на хелицерах гниючих залишків попередньої жертви. При укусі ці залишки потрапляють в ранку і викликають різні арахнози.

Зняти біль можна самостійно, використавши анальгетики, а можна звернутися в медичний заклад.

У будь-якому випадку рана потребує обробки знезаражувальним речовиною.

Далі необхідно накласти пов'язку з гелем або маззю, в складі яких присутній антибіотик. Перев'язку слід проводити щодня до повного загоєння.

Дивіться відео: Удивительные пауки - сольпуга (Грудень 2022).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org