Тварини

Білий ведмідь - опис, оточення, спосіб життя

Pin
Send
Share
Send
Send


Ведмеді пристосовані до арктичного клімату, де температура повітря взимку може опуститися до -45º C. Ці тварини мають два ізольованих шари хутра, які допомагають їм утримувати тепло тіла. Крім того, в хороші часи у них також є товстий шар жиру. Компактні вуха і маленький хвіст також запобігають втраті тепла. Насправді білі ведмеді мають більше проблем з перегрівом, ніж від холоду, особливо коли бігають. Полювати їм допомагає відмінний нюх, а їх кігті можуть утримати видобуток в 40-90 кг.

особливості проживання

Місце проживання білого ведмедя може змінюватися, так як тварини можуть здійснювати далекі міграції по суші і воді вздовж континентальних узбереж або островів. Деякі особини більшу частину року проводять на суші. Більшість вагітних самок проводять осінь і зиму на землі в своїх родових берлогах.

Температура повітря в Арктиці в середньому досягає -34 ° C взимку і 0 ° C влітку. Найхолоднішою зоною в зимовий період є північно-східна частина Сибіру, ​​де температура опускається до -69 ° С. Найтеплішими районами в літню пору вважаються внутрішньоконтинентальні області Сибіру, ​​Аляски і Канади, де температура може досягати + 32 ° С.

Білі ведмеді, оточення яких припадає на північні приполярні райони, часто зображуються на ілюстраціях в популярних художніх і дитячих книгах разом з пінгвінами. Однак вони живуть на різних полюсах. Білі ведмеді в Антарктиді не жила: там живуть пінгвіни на вкритому льодом континенті, оточеному океанами, а середовище проживання полярних ведмедів - це Арктика.

Такі вони, ці дивовижні тварини - білі ведмеді.

Основні відомості

Латинська назва цього звіра дослівно звучить як морської ведмідь, і таку назву цілком актуально, так як білі ведмеді чудово себе почувають у воді. Вони можуть затримувати дихання на хвилину цілком спокійно і плавають в холодних водах, відмінно управляють там власним тілом. Протягом свого існування білий ведмідь часто користується не тільки наземними сніговими, але і водними просторами для переміщення і пошуку їжі.

Білий ведмідь є найбільшого хижака на планеті, але розміри можуть відрізнятися в залежності від регіону проживання. Як правило (статистично), найбільш дрібні особини мешкають на Шпіцбергені, а найбільші (тіло яких досягає до трьох метрів в довжину) водяться в Беринговому морі. Маса великого самця може становити близько півтонни і більш.

Відмінною особливістю цього ведмедя є спеціальна товста шерсть, яка забезпечує стійкість до холодів. Потрібно сказати, ці звірі нерідко виявляються в ситуації температури близько -60 і на активному вітрі до 160км / год, тому тут потрібні особливі інструменти виживання.

Шерсть ведмедя складається з двох шарів і закриває тіло повністю, навіть внутрішню сторону вух і нижню частину лап. Волоски наповнені повітрям, так як мають порожнисту структуру. Завдяки цьому створюється особлива повітряний прошарок між тілом ведмедя і зовнішнім простором. Крім цього, істотну роль має підшкірний жир, який є чимось на зразок нижньої білизни. Загалом, зігріває саме тіло.

Величезні лапи увінчані кігтями довжиною до 20 сантиметрів. Також ведмеді мають ряд досить масивних зубів, які забезпечують необхідні переваги для отримання і обробки їжі.

Живуть ведмеді в досить теплих і затишних берлогах, які розташовуються в глибині снігового шару і дозволяють грітися і ростити в теплі потомство.

Поведінка білого ведмедя

Білі ведмеді - одинаки, вони не схильні утворювати зграї, прайду або щось подібне. Їм не властива конкуренція в рамках свого виду і тим більше відкрита агресія (якщо не враховувати шлюбний період).

Для людей вони досить небезпечні і людей не бояться, тому по можливості зустрічі з білими ведмедями слід уникати.

Якщо мова йде про арктичні ведмедів, то вони досить багато часу проводять на льодах, переміщаються з крижини на крижину. В цілому, білі ведмеді легко облаштовують собі барлогу в снігу і обожнюють подорожувати.

Відмінною особливістю цього виду є вміння чудово пірнати в холодній воді і долати істотні дистанції в суворих умовах півночі.

У зимовий період вони укладаються в власні барлогу, але в сплячку не впадають, просто скорочують активність. Насправді близько двох третин існування білого ведмедя - сон чи очікування видобутку, тобто фактично розмірене бездіяльність.

типове харчування

Ведмеді є м'ясоїдними, тобто їдять м'ясо інших тварин. По суті, тільки цей варіант є єдино можливим з двох причин:

  1. В Арктиці практично відсутні рослини і рослинна їжа не оптимальна для холодів, тільки в літній період, коли льоди спадають і з'являються рослини, ведмеді їдять трави, ягоди і подібне.
  2. Тільки м'ясо може дати потрібну кількість енергії і дозволити вести активну діяльність на холоді.

Ведмеді не мають іншого вибору, і їдять інших тварин, в основному тюленів, яких в Арктиці величезна кількість:

  • плямистих,
  • гренландських,
  • синіх - вважаються у ведмедів найсмачнішими.

Для того, щоб виконати щоденну норму калорій, звірові потрібно близько двох кілограмів тюленячого м'яса, але насправді отримати таку кількість не так легко. Тюлені тільки виглядають незграбними, а на ділі досить швидкі. Для того, щоб зловити тюленя, ведмедю потрібно багато часу проводити під водою і вистежувати здобич.

Така взаємодія схоже на захоплюючу стратегічне змагання, в якому потрібні не тільки фізичні якості, але і досвід, вміння. Умови змагання такі:

  1. Тюлень може довго залишатися в воді, але йому все-таки потрібно іноді вдихати, приблизно кожні 20 хвилин.
  2. Для того, щоб отримати порцію кисню, тюлені використовують невеликі лунки в льоду, які трохи видно на поверхні снігу.
  3. Ведмеді можуть чути запах тюленя за 30 кілометрів і здатні відчувати його через товщу води.
  4. Тюлень може чути, як ведмідь йде по льоду.
  5. Для того, щоб виловити видобуток, потрібно чекання.

Суть процесу полягає не тільки в тому, щоб зрозуміти, між якими лунками плаває тюлень, а й в тому, щоб опинитися там непомітно і вірно вгадати, через яку лунку тюлень буде в черговий раз вдихати.

Крім цього, є й інші способи отримати їжу, але основним джерелом як і раніше залишаються тюлені. Насправді, хоча ведмеді і мають безліч переваг перед здобиччю, тільки одна з 20 полювань завершуються отриманням їжі.

Набагато більш рідкісним варіантом є охота на морських мешканців більшого розміру, наприклад, на китів-білух. Ці білухи збираються досить великими зграями і порівняти за розміром з ведмедями, тому потрібно чимало зусиль, щоб отримати таку здобич. Нерідко полювання завершується тільки парою шрамів на тілі кита-білухи і не більше.

Подібним чином виглядає ситуація і з моржами. Великого моржа ведмедю з'їсти вдається не часто через практично ідентичних габаритів. Якщо вдається, то з'їдаються в основному сало і шкура, а решта частини дістаються іншим тваринам.

Більш продуктивною є охота на дитинчат моржа. Однак і таке підприємство робиться досить рідко і тільки на суші, де ведмеді мають перевагу.

У літній період білі ведмеді стають практично всеїдними і можуть їсти рослини, падло і багато іншого.

Досить ефективним є споживання їжі, яка залишається від експедицій або належить людям. Білі ведмеді цілком можуть відкривати своїми кігтями консерви, тому регулярно вивчають людські смітника, якщо такі є в наявності.

Відносно теми їжі, слід зазначити високу розумність цих звірів, які чудово вміють робити запаси і створювати сховища. Якщо їжі більше, ніж потрібно, то ведмідь не залишає здобич (хоча часто невелика частина останків все-таки дістається переписувачам), але складує і користується цим складом в більш суворі часи. Таким чином, вони легко здатні забезпечувати себе на досить тривалі періоди і не страждають від нестачі їжі.

Розмноження і розвиток


На даний період ці тварини занесені до Червоної книги і, хоча популяція поступово збільшується, вони охороняються урядом різних країн. Наприклад, в Канаді ведмедів, які можуть бути потенційно небезпечними та підходять досить близько до осель людей, які не відстрілюють, але садять в спеціальну ведмежу в'язницю.

Розмноження досить повільне і розвиток популяції також страждає від істотного кількості летальних випадків у молодняка, в тому числі іноді і через конкуренцію. Рідко бувають ситуації, коли в шлюбний період ведмеді з'їдають дитинчат суперників. Крім цього, просто суворі умови обмежують виживання.

Також слід зазначити зовнішні фактори:

  1. Відстріл браконьєрами - цінуються практично всі частини, опудало варто неймовірних грошей.
  2. Екологічні причини - наприклад, деякі називають такою причиною зменшення льодовиків, як відомо, планета трохи тепліше, льодовики тануть, а ведмедям доводиться долати великі дистанції між крижинами.

Проте, обмежена частина популяції, так чи інакше, підтримується на досить стабільному рівні завдяки зоопарків і заповідникам.

Народжуються дитинчата білого ведмедя зовсім маленькими і сліпими, і близько тижня залишаються в барлозі, значно теплішою, ніж зовнішній простір, і тільки потім виходять на поверхню. Ведмедиця годує новонародженого ведмежати своїм молоком, яке в 15 разів жирніше, ніж молоко корови. Завдяки цьому діти ведмедиці ростуть міцними, здоровими і досить активно.

Фертильний вік у ведмедиці настає в чотири роки, і вона може народити лише близько п'ятнадцяти дитинчат. В одну вагітність, як правило, з'являється тільки один ведмежа. Іноді два або три.

Протягом усього періоду, коли дитина дорослішає, мати продовжує його охороняти і навчати різним навичкам. Батьки білих ведмедів в свою чергу практично ніяк не піклуються про потомство і, більш того, можуть навіть з'їсти дитину.

В період тічки самка курсує по власній території і за нею йде кілька самців, одному з яких вдається отримати розташування.

Період існування цих звірів становить близько 30 років. Однак мова йде про диких умовах, а в неволі, але в оптимальних умовах, білі ведмеді легко проживають набагато більше цього терміну.

Білий ведмідь - опис, будова, характеристика.

Полярний ведмідь - це найбільший сухопутний хижак і один з найбільших хижаків планети, який поступається своїми габаритами тільки морському слону. Найбільший білий ведмідь важив трохи більше 1 тонни і мав довжину близько 3 метрів. Висота цього ведмедя, що стоїть на задніх лапах, становила 3,39 м. У середньому довжина тулуба самців становить близько 2-2,5 м, висота в холці буває від 1,3 до 1,5 м, а середня маса білого ведмедя варіюється в межах 400-800 кг. Ведмедиці в 1,5-2 рази менше, зазвичай їх вага не перевищує 200-300 кг, хоча вагітні самки можуть важити і 500 кг. Цікаво, що в епоху плейстоцену (близько 100 тис. Років тому), на землі жив гігантський білий ведмідь, його розмір становив близько 4 метрів в довжину, а маса тіла сягала 1,2 тонн.

Автор фото: Ansgar Walk, CC BY 2.5

У білого ведмедя важке, масивний тулуб і великі, потужні лапи. На відміну від інших представників роду, шия полярних ведмедів витягнута, а голова з маленькими вухами має уплощенную форму, але з характерним для всіх ведмедів витягнутим лицьовим відділом. Щелепи звіра надзвичайно потужні, з добре розвиненими, гострими іклами і різцями. Всього у білого ведмедя 42 зуба. Особові вібриси у тварин відсутні.

Автор фото: Marcin Klapczynski, CC BY-SA 3.0

Хвіст білого ведмедя зовсім короткий, має довжину від 7 до 13 см і практично непомітний з-під щільного хутра. Лапи білого ведмедя закінчуються п'ятьма пальцями, озброєними гострими невтяжнимі кігтями значної величини, що дозволяє хижакам утримувати найбільшу і сильну видобуток. Підошви лап покриті грубою шерстю, що запобігає ковзанню на крижинах і не дає лапам замерзнути. Крім того, білі ведмеді відмінно плавають і пірнають, а між їх пальцями розташовується плавальна перетинка, яка допомагає при тривалих запливах.

Автор фото: Schlaup, CC0 Public Domain

Хутро білого ведмедя досить грубий, щільний і надзвичайно густий, з добре розвиненим підшерстям. Така багата шуба і значний шар підшкірного жиру товщиною до 10 см роблять тварин практично невразливими навіть у найлютіші морози і при знаходженні в крижаній воді. Чи не захищені хутром тільки подушечки лап і кінчик морди. Колір шерсті білого ведмедя служить для хижака, який живе в льодах, чудовою маскуванням. Шкіра білого ведмедя має чорний колір, забарвлення вовняного покриву змінюється від білого до жовтуватого. У теплу пору року шерсть жовтіє від інтенсивного впливу сонячних променів. Насправді, волоски у цих тварин не мають пігменту, тобто є прозорими, і відрізняються порожнистої структурою, тому колір хутра білих ведмедів, яких утримують в зоопарках жарких країн, іноді стає зеленим, що викликано мікроскопічними водоростями, що паразитують в порожнинах волосся.

Автор фото: Arturo de Frias Marques, CC BY-SA 4.0

Білі ведмеді - могутні і витривалі хижаки, дуже спритні і швидкі для своєї ваги і значних габаритів. На суші швидкість білого ведмедя в середньому становить 5,6 км / год, а при бігу досягає 40 км / ч. За добу тварина може подолати відстань до 20 км. Переслідуваний в воді білий ведмідь здатний прискорюватися до 6,5-7 км / год, а при необхідності може плисти без зупинки кілька днів. Відомий факт, коли самка білого ведмедя без зупинки пливла до місця годівлі 9 днів, правда за цей час вона втратила до 22% маси свого тіла і своє дитинча.

У полярних хижаків добре розвинені слух, зір і нюх. Звір чує жертву на відстані більше 1 кілометра, а стоячи над укриттям потенційної здобичі, здатний вловити найменший рух. Через метровий шар снігу білий ведмідь може відчути місце продуху тюленя (лунки в льоду, за допомогою якої тюлень дихає).

Де живуть білі ведмеді?

Білі ведмеді живуть в приполярних областях північної півкулі, а їх ареал простягається до 88 градуса північної широти на півночі і до острова Ньюфаундленд на півдні. Область поширення на материку проходить через арктичні пустелі до тундрової зони на територіях Росії, Гренландії, США і Канади. Ареал тварин тісно пов'язаний з арктичним поясом, покритим дрейфують і багаторічними льодами, багатим великими ополонками з високою щільністю морських ссавців, головного джерела харчування білих ведмедів.

Сьогодні область проживання білих ведмедів налічує кілька великих популяцій:

  • лаптевская, поширена в море Лаптєвих, східних районах Карського моря, на заході Східно-Сибірського моря, на Новосибірських островах і архіпелазі Нова Земля,
  • Карського-Баренцевоморского, представники якої живуть в Баренцевому морі, західних районах Карського моря, в східній частині Гренладского моря біля узбережжя Гренландії, а також на островах Нова Земля, Земля Франца-Йосипа і Шпіцберген,
  • чукотско-аляскинского популяція поширена в Чукотському морі, в північній частині Берингової моря, на сході Східно-Сибірського моря, а також на островах Врангеля і Геральд.

Автор фото: Ansgar Walk, CC BY 2.5

На півночі область поширення популяцій захоплює частину Арктичного басейну, хоча тут полярні ведмеді зустрічаються набагато рідше, ніж в більш південних морях. Цікаво, що найбільші білі ведмеді живуть в Баренцевому морі, а найдрібніші живуть на острові Шпіцберген.

Існування хижаків прив'язане до сезонних змін меж полярних льодів. З настанням тепла білі ведмеді відступають до полюса разом з льодами, а взимку повертаються південніше, і, хоча їх звичним середовищем є прибережні зони, покриті льодом, в цей час хижаки нерідко відвідують материк.

Чим харчується білий ведмідь?

Основне джерело живлення полярного ведмедя складають різні морські ссавці і риба (тюлень, кільчаста нерпа, рідше лахтак (морської заєць), морж, білуха, нарвав).

Насамперед білий ведмідь їсть шкуру і сало вбитої жертви, і тільки будучи дуже голодним, поїдає м'ясо своєї здобичі. Завдяки такому раціону в організм тварини надходить величезна кількість вітаміну А, який накопичується в печінці. За один раз дорослий білий ведмідь з'їдає близько 6-8 кг їжі, а сильно зголоднівши - до 20 кг. Залишки трапези під'їдають песці, вічні провідники і нахлібники полярного ведмедя. У разі невдалого полювання тварини задовольняються снулой рибою, падлом, розоряють пташині гнізда, поїдаючи яйця і пташенят. Белые медведи довольно терпимо относятся к своим сородичам при поедании крупной добычи, например мертвого кита, около которого может собраться большая группа хищников. Забредая на материк, белые медведи охотно копаются в помойках в поисках пищевых отходов и грабят продуктовые склады полярных экспедиций. Растительный рацион хищников составляют травы и водоросли.

До речі, білі ведмеді не їдять пінгвінів, так як пінгвіни мешкають в Південній півкулі (в Антарктиді, Південній Африці, Австралії, Новій Зеландії, Південній Америці, на островах), а полярні ведмеді живуть в Північній півкулі (на півночі Росії, Канади, Аляски, в Гренландії і на деяких островах).

Автор фото: AWeith, CC-BY-SA 4.0

Влітку лід відступає від берегів і може зовсім розтанути, що позбавляє тварин їх місць годівлі. Тому влітку білі ведмеді живуть зарахунок своїх жирових запасів і голодують по 4 місяці і більше. З урахуванням відсутності конкуренції за їжу в цей період року, тварини можуть збиратися в групи і мирно лежати на березі.

Унікальна особливість поведінки білого ведмедя - його ставлення до людини, якого він іноді цілеспрямовано вистежує і розглядає як здобич. Але найчастіше білі ведмеді зовсім не виявляють агресії, вони досить довірливі і цікаві. Зазвичай небезпеку для людини становлять лише самки з ведмежатами або поранений звір.

Автор фото: Jeff W. Higdon / DFO, CC BY 2.5

Як полює білий ведмідь?

Потенційну здобич білий ведмідь підстерігає біля ополонки, і, як тільки голова жертви показується над водою, потужним ударом лапи приголомшує тварина, після чого витягує тушу на лід.

Інший не менш ефективний метод полювання полягає в перевертанні крижини, на якій відпочивають тюлені. Нерідко білі ведмеді полюють на моржів, особливо молодих і слабких, але впоратися з противником, озброєним смертоносними бивнями, здатні тільки на льоду. Ведмідь підкрадається до видобутку на відстань близько 9-12 метрів, а потім різким стрибком атакує жертву.

Коли білий ведмідь виявляє продухи тюленів (лунки в льоду, через які тюлені дихають), він намагається розширити їх, для чого розбиває лід передніми лапами. Потім він занурює передню частину тіла в воду, вистачає тюленя гострими зубами і витягує його на лід, після чого жертві вже не впоратися з нерівним противником.

Автор фото: Andreas Weith, CC BY-SA 4.0

Розмноження білого ведмедя.

Північні ведмеді ведуть одиночний спосіб життя і відносяться до родичів досить миролюбно, сутички між самцями відбуваються тільки в період розмноження, тоді ж агресивні самці можуть нападати на ведмежат.

Репродуктивного віку білі ведмеді досягають до 4-8 років, причому самки стають готовими до відтворення потомства раніше, ніж самці. Гон ведмедів розтягнутий у часі і триває з кінця березня до початку червня, а самку зазвичай супроводжують 3-4, іноді до 7 самців. Вагітність білих ведмедів триває від 230 до 250 днів (близько 8 місяців), причому починається вона латентною стадією, коли відбувається затримка імплантації ембріона.

У жовтні білі ведмеді самки починають копати барлогу в снігових наносах, причому вибирають для цього певні місця: наприклад, на островах Врангеля і Землі Франца-Йосипа, де в прибережній зоні облаштовуються до 150-200 барлогів одночасно. В середині листопада, коли починається ембріональний розвиток плода, ведмедиці залягають в сплячку, яка триває до квітня. Таким чином, потомство народжується в середині або по завершенні арктичної зими.

Взято з сайту: polarbearscience.files.wordpress.com

На світло зазвичай з'являється від 1 до 3 дитинчат (частіше 2 ведмежати), геть непристосованих і крихітних, вагою від 450 до 750 м В абсолютно виняткових випадках можуть народитися 4 дитинчати. Шерстка ведмежат настільки тонка, що найчастіше їх називають голими. Перший час потомство інтенсивно харчується материнським молоком. Через місяць у ведмежат відкриваються очі, ще через місяць маленькі білі ведмеді починають короткі вилазки з лігва, а в віці 3 місяців вже покидають барліг і разом з матір'ю відправляються мандрувати по крижаних просторах Арктики. До півтора років ведмежата продовжують молочне харчування і знаходяться під охороною матері, а після починають самостійне життя. Смертність серед дитинчат білого ведмедя становить від 10 до 30%.

Ведмедиця приносить потомство 1 раз в 3 роки і на протязі життєвого циклу приводить на світ не більше 15 дитинчат, що вказує на занадто низький потенціал збільшення популяції цих тварин.

Автор фото: Klaus Rudloff

Автор фото: AWeith, CC-BY-SA 4.0

Охоронний статус.

Білі ведмеді занесені в Червону Книгу Росії як вразливий вид, а з 1956 року полювання на хижаків на території країни повністю заборонена. На 2013 рік в російських полярних льодах жило приблизно 5-6 тисяч білих ведмедів. Інші країни встановили обмеження на промисел цих тварин, регламентовані щорічної квотою.

Вороги білого ведмедя в природі.

Завдяки своїм велетенським розмірам білі ведмеді мають не дуже багато ворогів в природному середовищі існування. У воді на тварина може напасти морж або косатка, на суші жертвами вовків, песців і собак іноді стають маленькі ведмежата, що залишилися без нагляду не надто пильною або зазевавшейся матері. Основну загрозу білому ведмедю представляє людина з рушницею: на жаль, навіть охоронний статус не завжди рятує цього гіганта Арктики від збройних браконьєрів.

Автор фото: gxlinda, CC0 Public Domain

Відмінності білого і бурого ведмедя.

На думку палеонтологів, ведмежий рід з'явився на землі близько 5-6 млн. Років тому, а білий ведмідь вважається наймолодшим видом, який відокремився від загального предка всіх ведмедів близько 600 тис. Років тому. Сучасні білі і бурі ведмеді генетично схожі, і, схрещуючи, утворюють життєздатне потомство, зване полярними грізлі, які також здатні до відтворення.

Взято з сайту: www.spiegel.de

Білий і бурий ведмеді займають абсолютно різні екологічні ніші, володіють відмінними фенотипическими ознаками, особливостями харчування та суспільної поведінки, завдяки чому класифікуються як окремі види. Нижче приведені відмінності білого і бурого ведмедів.

  • найбільший білий ведмідь досягав в довжину 3 метрів, при цьому довжина бурого ведмедя не перевищує 2,5 метрів,
  • вага білого ведмедя може досягати однієї тонни, бурий родич важить не більше 750 кг,
  • серед бурих ведмедів виділяється безліч підвидів, що мешкають на різних територіях. На відміну від бурого ведмедя, у білого підвидів немає.
  • шия білого ведмедя довга, а у бурого побратима вона товста і коротка,
  • голова білого ведмедя не надто велика і сплюснута, а у бурого масивніша і округла,
  • білі ведмеді - жителі суворих і засніжених просторів арктичного пояса, їх південним кордоном проживання є зона тундри. Бурі ведмеді, на відміну про білих, живуть в більш теплому кліматі в Росії, Канаді, США, на території Європи, від Передньої Азії до півночі Китаю і Кореї, а також в Японії (див. Карти проживання нижче). Північною межею їх ареалу є південна межа тундри,

Автор верхнього фото: The Emirr, CC BY-SA 3.0. Автор нижнього фото: Hannu & IUCN (International Union for Conservation of Nature), CC BY-SA 3.0

  • білий ведмідь відрізняється від бурого споживаної їжею. Якщо білі ведмеді - це м'ясоїдні хижаки, то меню бурого ведмедя складається не тільки з м'яса і риби: велика частина раціону включає в себе ягоди, горіхи, комах і їх личинок,
  • у білих ведмедів в сплячку в основному впадають тільки вагітні самки, і їх зимовий сон триває не більше 50-80 днів. Зимовий сон бурого ведмедя, як у самок, так і у самців, може тривати від 75 до 195 днів - все залежить від району проживання тваринного,
  • гон білого ведмедя триває з березня до початку червня, у бурого ведмедя він триває з травня по липень,
  • білі ведмедиці зазвичай народжують 2, рідше 3 дитинчат. У бурих можуть народитися як 2-3, так і зрідка 4-5 дитинчат.

Зліва білий ведмідь, праворуч бурий ведмідь. Автори фото: PeterW1950, CC0 Public Domain (зліва) і Rigelus, CC BY-SA 4.0 (праворуч)

Де живе білий ведмідь?

Білі ведмеді зустрічаються повсюдно по всій Арктиці. Вони мешкають в тих місцях, де їм найзручніше полювати, розмножуватися, і де є можливість для спорудження барлогів, в яких вони відчувають себе захищено, можуть відігрітися і ростять своїх дитинчат. Більша кількість особин спостерігається в тих місцевостях, де спостерігаються популяції кольчатой ​​нерпи.

Однаково комфортно почувають себе ці тварини і на суші, і під гладдю льоду. Вони можуть спливати більш ніж на сто п'ятдесят кілометрів від землі. На даний момент найбільша кількість ведмедів, близько сорока відсотків, знаходяться на території Північної Канади.

Виживання білих ведмедів досить висока: Їх запаси жиру і хутро зігрівають тварин навіть в дуже сильні морози, близько мінуса сорока градусів. Цікаво те, що хутро полярних ведмедів має двошарову структуру, що також добре допомагає їм переносити морози. Вуха і хвостик мають саме такі розміри, які сприяють збереженню тепла. Маловідомим фактів є те, що тварини мають більше труднощів, пов'язаних з перегрівом, особливо під час великих навантажень на зразок бігу. Ще одним їх перевагою вважаються неймовірно чіпкі, довгі і товсті кігті, які допомагають тваринам утримувати в своїх лапах видобуток, вага якої може перевищувати дев'яносто кілограмів.

Раціон цього хижака виглядає наступним чином:

  • тюлені
  • кільчаста нерпа
  • морський заєць, він же рідше лахтак
  • білухи
  • моржі
  • нарвали

Ведмідь поглинає м'ясо жертви, тільки в тому випадку, якщо він дуже голодний. Зазвичай вони поїдають тільки шкуру і жир видобутку. Завдяки такій системі харчування, в печінці тваринного накопичується величезна кількість вітаміну А. заразитися тварина може з'їсти близько восьми кілограм, а в тому випадку, якщо воно дуже голодно, то до двадцяти.

Залишки ведмежою видобутку не пропадають, адже вона йде на прокорм песців. Якщо ж велику здобич схопити не вдалося, то ведмеді задовольняються різного роду падаллю, рибою, можуть розоряти пташині гнізда і не гребують поїданням пташенят. Іноді на особливо велику трапезу, наприклад, якщо якийсь особини пощастило знайти вже мертвого кита, збираються кілька хижаків. деякі думають, Ніби в раціон полярного ведмедя входять і пінгвіни, але насправді пінгвіни мешкають не в тій місцевості, де живуть білі ведмеді.

У літню пору року лід, як правило, відступає або ж тане зовсім. Ця ситуація загрожує хижакам позбавлення місць, де вони можуть прогодовувати. Таким чином, білі ведмеді змушені піти на голодування, яке може затягнутися до чотирьох місяців. Це єдиний час, коли безліч особин проводять час разом, спокійно полёжівая на березі, адже конкурувати за їжу не доводиться.

Людину, як видобуток, ведмеді розглядають рідко, хоча трапляється і таке. Насправді ці звірі не особливо агресивні, а небезпека може виходити лише від самок з потомством або ж поранених тварин.

принцип полювання

У більшості випадків хижаки чекають появи голови їх потенційної жертви з ополонки. Після того як тварина вирине, що підстерігає його ведмідь одним ударом величезної лапи приголомшує свою жертву, не даючи їй можливості схаменутися, а потім витягує її на лід.

Існує й інший спосіб полювання. Його суть полягає в перевертанні крижини, на якій відпочиває жертва. Найчастіше це молоді і ще не зміцнілі моржі. З сильними ж особинами в воді ведмедю буде впоратися непросто. Іноді хижак знаходить отвори в льоду, через які дихають тюлені. Тоді він починає розширювати його ударами потужних лап, а після занурює половину тулуба під лід, вистачає гострими зубами видобуток і витягує на поверхню.

Характеристика і опис

Білий ведмідь відноситься до найбільшим наземним представникам ссавців із загону хижих тварин. Довжина тіла дорослої особини становить три метри при масі до тонни. Середня вага самця, як правило, варіюється в межах 400-800 кг при довжині тіла в 2,0-2,5 м, висота в холці не перевищує півтора метра. Самки значно дрібніше, і їх вага рідко перевищує 200-250 кг. До категорії найдрібніших білих ведмедів відносяться особи, які населяють Шпіцберген, а найбільш великі екземпляри зустрічаються поблизу Берингової моря.

Це цікаво! Характерною відмінністю білих ведмедів є наявність досить довгої шиї і плоскою голови. Шкірні покриви чорного кольору, а фарбування шуби може варіюватися від білого кольору до жовтуватих відтінків. У літній період хутро тварини жовтіє в результаті тривалого впливу сонячних променів.

Шерсть білих ведмедів повністю позбавлена ​​пігментного фарбування, і шерстинки мають порожнистої структурою. Особливістю напівпрозорих волосків є здатність пропускати тільки ультрафіолет, що надає шерсті високі теплоізоляційні характеристики. На підошві кінцівок також розташовується шерсть, що запобігає ковзанню. Між пальцями - плавальна перетинка. Великі кігті дозволяють хижакові утримувати навіть дуже сильну і велику здобич.

вимерлий підвид

Близькоспоріднених підвидом для відомого і досить поширеного в наші дні білого ведмедя є вимерлий гігантський білий ведмідь або U. maritimus tyrannus. Відмінною особливістю цього підвиду були значно більші розміри тулуба. Довжина тіла дорослої особини могла становити чотири метри, а середня вага перевищувала тонну.

На території Великобританії, в плейстоценових відкладеннях, вдалося виявити останки єдиною ліктьової кістки, що належить гігантського білого ведмедя, що дозволило визначити його проміжне становище. По всій видимості, великий хижак був чудово пристосований до полювання на досить великих ссавців. На думку вчених, найбільш імовірною причиною вимирання підвиду стало недостатня кількість їжі до кінця періоду зледеніння.

ареал проживання

Кругополярно область проживання білого ведмедя обмежена територією північного узбережжя материків і південною частиною поширення плавучих крижин, а також кордоном північних теплих течій моря. Ареал поширення включає в себе чотири області:

  • постійне місце проживання,
  • місце проживання високої чисельності тваринного,
  • місце регулярного залягання вагітних самок,
  • територія далеких заходів на південь.

Білі ведмеді населяють все узбережжя Гренландії, льоди Гренландського моря на південь до островів Ян-Маєн, острова Шпіцбергена, а також Землі Франца-Йосипа і Нової Землі в Баренцевому морі, острова Ведмежий, Вай-гач і Колгуєв, Карське море. Значна чисельність білих ведмедів спостерігається на узбережжі материків моря Лаптєвих, а також Східно-Сибірському, Чукотському морі і Бофорта. Основний ареал максимально високої чисельності хижака представлений материковим схилом Північного Льодовитого океану.

Вагітні самки білого ведмедя регулярно залягають в барлогу на наступних територіях:

  • північний захід і північний схід Гренландії,
  • південно-східна частина Шпіцбергена,
  • західна частина Землі Франца-Йосипа,
  • північна частина острова Нової Землі,
  • дрібні острови Карського моря,
  • Північна Земля,
  • північний і північно-східне узбережжя півострова Таймир,
  • дельта Лени і Ведмежі острови Східного Сибіру,
  • узбережжі і прилеглі острови Чукотського півострова,
  • острів Врангеля,
  • південна частина острова Банкса,
  • узбережжі півострова Сімпсона,
  • північно-східна частина узбережжя Баффінова Землі і острова Саутгемптом.

Барлогу з вагітними білими ведмедицями спостерігаються також на пакових льодах в морі Бофорта. Час від часу, як правило, в ранній весняний період, білі ведмеді здійснюють дальні заходи в сторону Ісландії і Скандинавії, а також півострова Канін, в Анадирьскій затоку і на Камчатку. З льодами і при перетині Камчатки, хижі звірі іноді потрапляють в Японське і Охотське море.

особливості харчування

У полярних ведмедів дуже добре розвинений нюх, а також органи слуху і зору, тому хижакові не складає особливих труднощів помітити свою здобич на відстані декількох кілометрів.

Раціон харчування білого ведмедя обумовлюється характеристиками ареалу розповсюдження і особливостями його організму. Хижак ідеально пристосований до суворої полярної зими і тривалим запливів у крижаній воді, тому його здобиччю найчастіше стають морські представники тваринного світу, включаючи морського їжака і моржів. Використовуються в їжу також яйця, пташенята, дитинчата тварин, а також падаль у вигляді трупів морських тварин і риб, які викинуті хвилею на узбережжі.

Якщо є можливість, то харчування білого ведмедя буває вельми виборчим. У спійманих тюленів або моржів, хижак в першу чергу з'їдає шкіру і жировий прошарок. Однак, дуже голодний звір здатний поїдати трупи своїх побратимів. Відносно рідко великі хижаки збагачують свій раціон харчування ягодами і мохом. Зміна кліматичних умов справило значний вплив на харчування, тому останнім часом білі ведмеді все частіше полюють на суші.

Спосіб життя

Білі ведмеді здійснюють сезонні кочівлі, які викликані річними змінами територій і кордонів полярних льодів. У літній період звірі відступають убік полюса, а взимку популяція тварин переміщається в південну частину і заходить на територію материка.

Це цікаво! Незважаючи на те, що полярні ведмеді переважно тримаються на узбережжі або льодах, в зимовий період звірі залягають в барлогу, розташовані на материковій або острівної частини, іноді на відстані п'ятдесяти метрів від лінії моря.

Тривалість зимової сплячки білого ведмедя, як правило, варіюється в межах 50-80 днів, але залягають на сплячку, найчастіше вагітні самки. Для самців і молодняка характерна нерегулярна і досить коротка зимова сплячка.

На суше этот хищник отличается скоростью, а также отлично плавает и очень хорошо ныряет

Несмотря на видимую медлительность, неповоротливость белого медведя обманчива. На суше этот хищник отличается ловкостью и быстротой, а кроме всего прочего, крупный зверь отлично плавает и очень хорошо ныряет. Для захисту тіла білого ведмедя служить дуже густа і щільна шерсть, що запобігає намокання в крижаній воді і володіє відмінними тепло-зберігають властивостями. Однією з найбільш важливих пристосувальних характеристик є наявність масивного шару підшкірного жиру, товщина якого може досягати 8-10 см. Біле забарвлення шерсті допомагає хижакові успішно маскуватися на тлі сніжної маси і льоду.

Вагітність білої ведмедиці

Триває приблизно вісім місяців, але в залежності від ряду умов, може варіюватися в межах 195-262 днів. Відрізнити вагітну самку від холостий білої ведмедиці візуально практично неможливо. Приблизно за пару місяців до пологів з'являються поведінкові відмінності і самки стають дратівливими, малорухомими, тривалий час лежать на животі і втрачають апетит. У посліді частіше буває пара ведмежат, а народження одного ведмедика є характерним для молодих, первісток самок. Вагітна ведмедиця восени виходить на сушу, а весь зимовий період проводить в сніговій барлозі, що розташовується, найчастіше, поблизу морського узбережжя.

Догляд за ведмежатами

У перші дні після пологів, біла ведмедиця практично весь час лежить згорнувшись кільцем на боці. Коротка і рідкісна шерсть не достатня для самостійного обігріву, тому новонароджені ведмежата розташовуються між лапами матері і її грудьми, а біла ведмедиця зігріває їх своїм диханням. Середня вага новонароджених дитинчат найчастіше не перевищує кілограма при довжині тіла в чверть метра.

Народжуються ведмежата сліпими, і тільки у віці п'яти тижнів відкривають очі. Місячних ведмежат ведмедиця годує сидячи. Масовий вихід самок ведмедя відбувається в березні. Через проритий назовні лаз ведмедиця починає поступово виводити своїх ведмежат на прогулянку, але з настанням ночі звірі знову повертаються в лігво. На прогулянках ведмежата грають і копаються в снігу.

Це цікаво! У популяції білого ведмедя вмирає приблизно 15-29% ведмежат і порядку 4-15% статевонезрілих особин.

Вороги в природі

У природних умовах полярні ведмеді, в силу своїх розмірів і хижацького інстинкту, практично не мають ворогів. Загибель білих ведмедів найчастіше буває викликана випадковими пораненнями в результаті внутрішньовидових сутичок або при полюванні на занадто великих моржів. Також певну небезпеку для дорослих і молодих особин представляють кит-косатка і полярна акула. Найбільш часто ведмеді гинуть від голоду.

Людина був найстрашнішим ворогом білого ведмедя, а такі народності Півночі, як чукчі, ненці та ескімоси, споконвіку полювали на цього полярного хижака. Згубними для популяції стали промислові роботи, які почали проводитися в другій половині минулого століття. Протягом одного сезону звіробою знищували більше сотні особин. Понад шістдесят років тому полювання на білого ведмедя була закрита, а з 1965 року він включений в Червону книгу.

Небезпека для людини

Добре відомі випадки нападу полярного ведмедя на людей, а найбільш яскраві свідчення агресії хижака зафіксовані в записках і звітах полярних мандрівників, тому пересуватися в місцях можливої ​​появи білого ведмедя, потрібно дуже обережно. На території населених пунктів, розташованих поблизу ареалу проживання полярного хижака, все контейнери з побутовими відходами обов'язково повинні бути недоступними для голодного звіра. У містах канадської провінції спеціально створені так звані «тюрми», в яких здійснюється тимчасове утримання ведмедів, що наближаються до міської межі.

Дивіться відео: SCP-507 Reluctant Dimension Hopper. safe class. Humanoid extradimensional SCP (Липень 2022).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org