Тварини

Леопард (лат

Pin
Send
Share
Send
Send


Колір шерсті леопарда звичайно оранжево-жовтий різних відтінків, знизу білуватий, на голові з чорними точками, шиї, передніх і задніх кінцівках і суцільними плямами, уздовж спини з 2 рядами простих, з боків з 6-10 рядами розірваних кільцеподібних плям. На хвості чорні плями. Вся довжина тіла в середньому становить 180-240 сантиметрів, з яких на хвіст припадають 60-96 сантиметрів.

Плями на шерсті леопарда нагадують очі, і тому цього спритного мисливця, що підстерігає свою здобич, перш нерідко називали невсипущим Стражем.

Спосіб життя леопарда

Леопард добре лазить по деревах і скелях, добре плаває, живе переважно в лісах, але також в степах і чагарниках, в Абессініі сходить до 2000-3000 метрів над рівнем моря. У багатьох місцях є набагато більш шкідливим і небезпечним, ніж навіть тигри. Звичайно леопард полює на антилоп, козуль, дрібну худобу і птахів, шакалів, мавп тощо, але іноді нападає і на великих тварин.

Леопард відмінно відчуває себе на дереві. Він там і відпочиває, і сидить в засідці, а часом і полює - на мавп. Але найчастіше леопард влаштовує засідку і ловить здобич на землі. Спочатку підкрадається до неї, потім стрибає. Але якщо жертві вдається вислизнути, мисливець її не переслідує.

Взагалі сфера поширення леопарда включає Африку і західну і південну Азію. На Кавказі леопард досягає південного Дагестану, а по західному схилу доходить ще далі на північ. У Середній Азії північна межа поширення леопарда проходить по Копет-Дагу і прилеглим річкових долинах, в російській Туркестані, на нижній течії Аму-Дар'ї. В Індії пантери немає в Пенджабі, деяких частинах Синда і на східно-гімалайської височини. На сході зустрічається в північному Китаї і Японії.

Хто швидше леопард або гепард?

Самим швидконогим наземним тваринам є гепард. Він здатний бігти зі швидкістю до 112 км / ч. Правда, гепард швидко втомлюється. Пробігши близько 400-500 м, він повинен відпочити, щоб підготуватися до наступного кидка.

За здатністю до прискорення і різкого гальмування гепардам немає рівних. Лапи звіра перевершують по «ходових якостей» будь-яку автомобільну шину. Хороше зчеплення забезпечують кігті, які відіграють роль шипів. А на стометрівці ні скаковая кінь, ні хорт собака не наздожене цю спритну кішку ні на поворотах, ні на прямій дорозі. Однак на довгій дистанції гепарда може обігнати і людина, тому що звір просто видихається і зупиниться раніше!

Швидкість же леопарда максимальна близько 60 км / ч. Тому порівнювати цих тварин не доцільно, гепард значно швидше.

Чи небезпечний леопард для людини?

Людина з давніх часів знав про жорстокість і кровожерливості леопардів. Наприклад, у римлян леопарди часто вживалися для боїв в цирку. Подібні видовища влаштовувалися в південній Азії тубільними володарями. Звичайно при зустрічі з людиною в природному для леопарда середовищі він звертається до втечі, але в деяких місцевостях нерідко умертвляє і людей, особливо дітей. Трапляються серед них, як і серед тигрів, і людожери, здатні вбити безліч людей. В десятиліття до 1886 року в Індії, за офіційними даними, загинуло від пантер 2368 осіб (в останнє десятиліття двадцятого століття це число зменшилося до 20 осіб). Як правило, нападають на людей тільки поранені і старі самці леопарда, але якщо молода особина хоча б раз спробує м'ясо людини, то неодмінно стане полювати тільки на людей, так як наздогнати і вбити людину набагато простіше, ніж тварина.

Зовнішній вигляд, розміри

Леопарди мають витягнутим, м'язистим, трохи стислим з боків, легким і струнким, дуже гнучким тілом. Довжина хвоста більше, ніж половина від загальної довжини тіла. Лапи леопарда закороткі, але добре розвинені і сильні, дуже потужні. Кігті світлого, воскового кольору, зі здавленням з боків і з сильною вигнутими. Голова тварини відносно невеликих розмірів, округлої форми. Лобова область опукла, а лицьова частина голови має помірну витягнутість. Вуха невеликих розмірів, закругленого типу, з широким поставом. Очі невеликих розмірів, з округлим зіницею. Вібриси мають вигляд пружних волосків чорного, білого і чорно-білого кольору, довжиною не більше 11 см.

Розмір тваринного і його маса помітно варіюють і безпосередньо залежать від географічних особливостей в області проживання. Особи, які населяють лісові зони, як правило, менше за розмірами і легше по вазі, в порівнянні з леопардами, що мешкають на відкритій місцевості. Середня довжина тіла дорослої особини без хвоста складає 0,9-1,9 м, а довжина хвоста - в межах 0,6-1,1 м. Маса дорослої самки - 32-65 кг, а самця - 60-75 кг. Висота самця в загривку складає 50-78 см, а самки - 45-48 см. Ознаки статевого диморфізму як такі відсутні, тому статеві відмінності можуть бути виражені лише розмірами особини і легкістю в будові черепа.

Щільно прилягає і відносно короткий хутро тварини по довжині рівномірний на всьому тілі, і не набуває пишність навіть в зимові морози. Шерсть грубувата, густа і коротка. Зовнішній вигляд літнього та зимового хутра у різних підвидів незначно. Проте, колір фону зимового хутра блідіший і тьмяний, в порівнянні з літнім забарвленням. Загальний тон забарвлення хутра у різних підвидів може варіювати від блідо-солом'яного і сіруватого кольору до іржаво-бурих тонів. Середньоазіатські підвиди переважно піщано-сірого забарвлення, а далекосхідні сорти - рудувато-жовті. Наймолодші леопарди мають більш світле забарвлення.

Мінливий за географічними та індивідуальним особливостям забарвлення хутра, змінюється також залежно від сезону. Слід зазначити, що передня частина на морді леопарда не має плям, а навколо вибрисс присутні невеликі відмітини. На щоках, в області чола, між очима і вухами, по верхній частині і боків шиї розташовуються суцільні, відносно дрібні плями чорного кольору.

На тильній стороні вух присутній чорне забарвлення. Кільцеві плями розташовані в області спини і на боках тварини, а також вище лопаток і на стегнах. Кінцівки і область живота леопарда покривають суцільні плями, а верхню і нижню частини хвоста прикрашають великі кільцеві або суцільні цятки. Характер і ступінь плямистості дуже мінливі і унікальні для кожного окремого ссавця хижака.

Зустрічаються на території Південно-Східної Азії леопарди-меланісти часто носять назву «чорні пантери». Шкура такого тварини не повністю чорного кольору, але такий темний хутро служить відмінною маскуванням тваринного в лісових хащах. Рецесивний ген, який відповідає за меланизм, найчастіше зустрічається у леопардів, що мешкають в гірських місцевостях і лісових районах.

Це цікаво! Особи з чорним забарвленням можуть народжуватися в одному виводку з дитинчатами, що мають нормальне забарвлення, але саме пантери, як правило, відрізняються більшою агресивністю і поведінковими особливостями.

На території півострова Малакка наявність чорного забарвлення характерно для практично половини всіх леопардів. Неповний або псевдо-меланизм також не є рідкістю у леопардів, а присутні в цьому випадку темні плями стають дуже широкими, практично зливаються один з одним.

Характер і спосіб життя

Леопарди відносяться до ссавців, що ведуть потайний і одиночний спосіб життя. Такі тварини здатні селитися не тільки в досить глухих місцях, а й неподалік від житла людини. Самці леопарда значну частину життя одні, а самки половину свого життя супроводжуються дитинчатами. Розмір індивідуальної території можуть бути дуже різними. Самка найчастіше займає ділянку 10-290 км 2, а територія самця може становити 18-1140 км 2. Досить часто є сусідами ділянки різностатевих особин перекриваються.

Для позначення своєї присутності на території, хижий ссавець використовує різні мітки у вигляді обдирання кори на деревах і «Наскрібши» на поверхні землі або на сніжному насті. Сечею або екскрементами леопарди позначають місця, відведені для відпочинку або спеціальні постійні притулку. Багато хижаків ведуть переважно осілий спосіб життя, а деякі, особливо наймолодші самці, часто кочують. Переходи леопарди здійснюють за постійними маршрутами. У гірській місцевості хижаки переміщаються по гребенях і вздовж русла струмка, а водні перешкоди долаються по впала рослинності.

Важливо! Уміння леопарда лазити по деревах не тільки допомагає тварині добувати їжу, але і дозволяє в спекотні дні відпочивати, розташовуючись на гілках, а також переховуватися від більших наземних хижаків.

Лігво леопарда зазвичай розміщується на схилах, що забезпечує хижому тварині дуже хороший огляд околиць. Для притулку ссавцями використовуються печери, а також прикореневі дупла в деревах, розсипи каменів і буреломи, досить великі скельні навіси. Спокійний крок з легкої і граціозною ходою може змінюватися галопом хижака, а максимальна швидкість при бігу становить 60 км / год. Леопарди здатні виконувати просто величезні стрибки завдовжки до шести-семи метрів і висотою до трьох метрів. Крім усього іншого, такі хижаки добре вміють плавати, і при необхідності легко долають складні водні перешкоди.

Ареал, місця проживання

Досить відокремленими в даний час прийнято вважати близько дев'яти підвидів леопардів, які відрізняються ареалом і місцями проживання. Африканські леопарди (Раnthеrа раrdus раrdus) населяють Африку, де мешкають не тільки на території вологих джунглів центральних регіонів, але також в горах, напівпустелях і саванах від мису Доброї Надії до Марокко. Хижаки уникають посушливих територій і великих пустель, тому не зустрічаються в Сахарі.

Підвид Індійський леопард (Раnthеrа раrdus fusса) населяє Непал і Бутан, Бангладеш і Пакистан, південний Китай і північну Індію. Зустрічається на території тропічних і листяних лісів, в хвойних північних лісових зонах. Цейлонські леопарди (Раnthеrа раrdus kоtiyа) мешкають тільки на острівної території Шрі-Ланки, а Північно-китайський підвид (Раnthеrа раrdus jароnеnsis) населяє північний Китай.

Ареал поширення Далекосхідного або амурський леопарда (Pantherа pardus оrientalis) представлений територією Росії, Китаю і Корейського півострова, а популяція вимираючого Переднеазіатський леопарда (Pantherа pardus сiscaucasica) зустрічається в Ірані і Афганістані, Туркменістані і Азербайджані, в Абхазії і Вірменії, Грузії і Туреччини, Пакистані , а також на території Північного Кавказу. Арабський леопард (Pantherа pardus nimr) селиться на території Аравійського півострова.

раціон леопарда

Всі представники роду Пантери і виду Леопард є типовими хижаками, а раціон їх харчування включає в себе в основному копитних тварин у вигляді антилоп, оленів і косуль. У періоди без харчів хижі ссавці цілком здатні перейти на гризунів, птахів, мавп і плазунів тварин. В деякі роки відзначається напад леопарда на свійську худобу та собак.

Важливо! Не будучи потривожені людиною, леопарди вкрай рідко нападають на людей. Подібні випадки найчастіше реєструються при протистоянні пораненого хижака необережно наблизився мисливцеві.

Здобиччю великого хижака часто стають вовки та лисиці, а при необхідності леопарди не гребують падлом і можуть красти здобич у деяких інших хижих тварин. Аналогічно іншим видами великих кішок, леопарди воліють полювати поодинці, чекаючи свою здобич в засідці або непомітно підкрадаючись до неї.

Розмноження і потомство

На території південних районів проживання, будь-які підвиди леопарда здатні розмножуватися в цілорічному режимі. На Далекому Сході наступ тічки у самок доводиться на останню декаду осені і початок зими.

Поряд з іншими кішками, період розмноження леопардів супроводжується досить гучним ревом самців і численними бійками статевозрілих особин.

Це цікаво! Молоді леопарди розвиваються і зростають помітно швидше, ніж тигренята, тому приблизно у віці трьох років досягають повноцінних розмірів і статевої зрілості, але самки стають статевозрілими трохи раніше, ніж леопарди-самці.

Процес тримісячної вагітності самки закінчується появою на світ найчастіше одного або двох дитинчат. У виняткових випадках народжується три дитини. Новонароджені сліпі і повністю беззахисні. Як лігва леопардами використовуються ущелини і печери, а також достатні за розмірами ями, облаштовані під вивернутим кореневою системою дерев.

Популяція і статус виду

Загальна чисельність більшості підвидів леопарда неухильно скорочується, а головною загрозою винищення хижака є зміна природних місць мешкання і відчутне зменшення кормової бази. Підвиду Яванский леопард (Раntherа раrdus mеlаs), що населяє острів Ява (Індонезія), в даний час загрожує повне вимирання.

До вимираючих видів на сьогоднішній день також відносяться Цейлонський леопард (Раnthеrа раrdus kоtiyа), підвид восточносибирского або маньчжурський леопард (Раnthеrа раrdus оriеntаlis), Переднеазіатський леопард (Раnthеrа раrdus сisсаuсаsiса) і южноаравійского підвид (Раntherа раrdus nimr).

ареал проживання

Африканський леопард, фото якого вражають своєю красою і величчю, найбільш поширений підвид диких кішок. Цей звір зустрічається по всьому континенту, за винятком Сахари і посушливої ​​Намібії. Невелика чисельність леопардів проживає в Марокко, Єгипті, Сомалі. Зустрічається хижак в Нігері, Судані, Кенії. Невелика популяція мешкає в південно-східному Алжирі, східній Нігерії і Капській провінції.

Середовище проживання

Африканський леопард воліє вологі і важкопрохідні тропіки, савани і напівпустелі. Також живе і в гірській місцевості, де є зарослі чагарником ущелини і зручні ущелини. Де б не жили леопарди, є обов'язкова умова - поруч повинен перебувати хоч невелика водойма. Плавати хижаки не люблять, але часто полюють саме біля водопою, куди жертви приходять самі.

Африканський леопард: опис зовнішнього вигляду

Ареал проживання сильно впливає на розміри, забарвлення і масу леопардів. Лісові хижаки набагато менше і легше своїх «гірських» побратимів. Їх забарвлення відрізняється яскравими і соковитими тонами. Найменшим вважається сомалійський хижак. Все леопарди мають і спільні риси зовнішнього вигляду.

У хижаків сильно розвинена мускулатура, тіло подовжене, трохи сплюснуте з боків. Довжина його разом з хвостом досягає 2,5 метра. Висота хижака в холці - від 50 до 70 см у самців і не більше 45 см у протилежної статі. Вага дорослої чоловічої особини не більше 60 кілограм, у самки - до 40 кг.

Голова у леопардів масивна, з потужною щелепою, наповнена гострими і міцними іклами. На морді красуються 10-сантиметрові вуса, білого і чорного кольору. Очі невеликі, з круглими зіницями. Вуха маленькі, загнуті на кінцях. Лапи досить потужні, стопи широкі зі втяжні кігтями.

Шерсть коротка і груба, щільно прилягає до тіла. Забарвлення варіюється від піщано-жовтого до червонувато-рудого. Є і зовсім чорні леопарди. У кольорових варіаціях тони більш насичені на верхній частині тулуба (голові, спині, шиї). Черево і внутрішня частина кінцівок - білі.

На вовни є чіткий малюнок у вигляді кільцевих і суцільних чорних плям. Кожна особина має індивідуальний візерунок. Шию і мордочку прикрашають чорні плями поменше. У такій же колір пофарбовані ззаду вуха. Хвіст також покритий плямами.

шерстяний покрив

  • Що стосується вовняного покриву, він укорочений і порівняно густою. Рівномірний по довжині на всьому корпусі. Може бути злегка пишним в окремих ділянках, коли мова йде про холодному пори року. Шерсть коротка і груба. За зовнішніми даними немає особливих відмінностей в літню і зимову пору. Однак зимовий вбрання трохи темніше по пігментації, тьмяніше і рівномірніше. Літній наряд строкатий і яскравий.
  • Розглядаючи забарвлення, варто сказати, що існує маса його варіацій. Відтінок може коливатися, починаючи від блідого солом'яного, закінчуючи яскравим рудим і навіть бурим. Особи середньоазіатського типу пігментуються сіро-бежевим, в той час як леопарди, що живуть на Далекому Сході, фарбуються жовто-рудим. Молодняк світліше, ніж дорослі особини.
  • Пігментація видозмінюється пропорційно відповідно до географічної проживання, харчування та багатьом іншим аспектам. Також роль грає сезон року. Виділимо, що пігментація в передній секції мордочки без цяток, в той час як в області вусів присутні легкі вкраплення. Область чола, вух і очей має чорні цятки однакового розміру. Це ж можна сказати про бічних частинах шиї, щік і зони за вухами.
  • Вуха з тильної секції пігментуються чорним. На бічних частинах корпусу і спині присутні кільцеві вкраплення. Вони ж є в області вище лопаток і на стегнах. Ноги і нижня секція черевної області мають суцільними і темними вкрапленнями з чіткими контурами. Хвіст прикрашають кільця-лінії, які буквально його обвивають. Замість ліній можуть спостерігатися плями. Знову ж, освіта цяток і їх характеристики безпосередньо залежать від конкретної особи, цей раскрас строго індивідуальний.
  • Те леопарды, которые предпочитают обитать в юго-восточной части Азии, иначе называются чёрными пантерами. Они не полностью пигментируются чёрным, но большая секция пигментации имеет именно такой цвет. Мех густой, затемнённый, что позволяет особям маскироваться в своей среде. Интересно то, что такие леопарды могут появиться одновременно с потомством с крапинками. Они более агрессивные, недоверчивые, отстранённые.
  • Если рассматривать популяцию млекопитающих, распространённую на острове Малакка, то более половины поголовья пигментировано чёрным. Вторую часть занимают животные, у которых выявлен неполный меланизм. Он проявляется в том, что пятна имеют гораздо более крупный размер и располагаются ближе.
  • Черные и белые леопарды

    Иногда в одном выводке с пятнистыми малышами появляются черные или черно-бурые детеныши. Таких леопардов-меланистов называют черными пантерами. Правда, шкура черных леопардов все же имеет пятна, которые проступают в большей или меньшей степени.

    Автор фото: Davidvraju, CC BY-SA 4.0

    Автор фото: gary Whyte, CC BY-SA 3.0

    Ще одна незвичайна забарвлення леопарда - це абундізм, або неповний меланизм (псевдо-меланизм).

    У леопарда-абундіста плями розширюються і зливаються воєдино. Тобто чорний колір проявляється не на всій вовни, а на її окремих ділянках.

    Самець переднеазиатского леопарда з нетиповою забарвленням, близькою до абундізму. Автор фото: Altaipanther, Public domain

    Крім чорних пантер існують леопарди альбіноси, що мають блакитні очі, біле забарвлення і майже непомітні плями, ледь помітні на світлі. Такі особини зустрічаються вкрай рідко: в дикій природі їх знаходили на півдні Китаю, в Індії в окрузі Хазарібагх, в Зімбабве, Мозамбіку. Кілька особин з білою шерсткою народилися в зоопарках різних країн світу. Також в природі іноді народжуються леопарди кремового кольору зі світлими плямами і блакитними очима.

    У заповіднику, розташованому в окрузі Лос-Анджелес в США, одного разу народилися лейцісти: барси з білою шерстю, але звичайним кольором очей. З віком у них з'явилися цятки.

    Автор фото: Messybeast, CC BY 2.5

    Де живе леопард?

    Леопарди поширені ширше, ніж інші представники сімейства котячих, хоча в деяких регіонах їх кількість обчислюється буквально десятками і навіть одиницями. Але в інших місцях на них можна полювати, правда, в обумовлені терміни і в певних місцевостях.

    В Африці плямисті хижаки заселяють великі території на південь від Сахари і локальні ділянки на півночі. В Азії ареал проживання леопардів дуже широкий і простягається від Кавказу і Закавказзя, Середньої Азії, Далекого Сходу до деяких областей Аравійського півострова, південних і південно-східних областей Китаю і Південно-Східної Азії. Чорна пантера особливо часто зустрічається на острові Ява і півострові Малакка.

    Леопарди живуть в тропічних, субтропічних, широколистяних лісах, в заростях по берегах річок і на гірських схилах (куди вони піднімаються не вище 5200 метрів над рівнем моря), в степах, саванах, досягають безплідних пустель і, практично, меж населених пунктів. Найголовнішим для барсів є наявність укриттів, достатня кількість тварин, які забезпечать їх потреби в їжі, і відсутність загрози з боку людини.

    Автор фото: Whit Welles, CC BY 3.0

    Чим харчується леопард?

    Леопарди їдять різних копитних тварин. У саванах, пустелях, степах і напівпустелях це можуть бути антилопи, імпали, зебри, дитинчата жирафів і верблюдів, в лісах і гірських місцевостях - олені, козулі, газелі, гірські козли, джейрани, муфлони, тари, лосі, изюбри, кабарги, рідко кабани. У раціон барса може входити і дрібна видобуток: миші, дикобрази, трубкозуби, зайці, лисиці, куниці, борсуки. При нестачі звичайного корму леопарди живляться мавпами, гризунами, птахами (фазани, тетерева, кеклики, улари і ін.), Навіть ловлять плазунів (ящірок, змій) і комах. Іноді їх здобиччю стають інші хижаки, наприклад, гиенових собаки, шакали та інші гепарди. Є повідомлення про те, що далекосхідні леопарди навіть нападали на маленьких ведмежат. Також хижі кішки іноді ловлять рибу і крабів (правда, роблять це нечасто), а деякі особини (найчастіше старі) не гребують падлом або крадуть видобуток у собі подібних. Барси, що мешкають поблизу житла людини, полюють за собаками і домашньою худобою (вівцями, ослами, кіньми, козами, свинями, рідше коровами).

    Леопард здатний напасти і на людину. Але леопарди-людожери зустрічаються набагато рідше, ніж нападники на людей тигри і леви. На це може піти тільки старий або хворий звір. Здорове і молоде тварина нападає на людину, тільки якщо воно поранено.

    За добу барс з'їдає до 20 кг м'яса. Убивши велику здобич, він харчується нею ще 4-5 днів. Тільки після цього леопард відправляється на наступну полювання.

    Леопарди багато п'ють, особливо після їжі. У зв'язку з цим вони селяться завжди в тих місцях, де вода буває постійно. На водопій котячі ходять, як правило, вночі.

    Крім м'яса тварин, леопарди їдять траву, щоб очистити шлунково-кишковий тракт від шерсті, яку ковтають під час чищення свого хутра.

    Автор фото: NJR ZA, CC BY-SA 3.0

    Як полюють леопарди?

    Леопарди - нічні мисливці. Але іноді вони можуть полювати і вдень, особливо в похмуру погоду. За видобутком барси відправляються в передзахідні години і полюють в першій половині ночі. Якщо полювання була невдалою, вони продовжують її в передранкові час.

    Ці хижаки здатні нападати на самих різних тварин, діючи хитро і стрімко. Жертв вони підстерігають, в основному, на землі, але, в той же час, прекрасно лазять по деревах, наздоганяючи видобуток і там. Хода у цих представників котячих безшумна. Вони намагаються підстерегти свою жертву на звірячих стежках або біля водопою, на солонці або навіть на гілці дерева. Леопарди тихо і вправно підкрадаються до об'єкту полювання, наближаючись до нього на 2 метри, і роблять вирішальний кидок. Переслідувати жертву барс не любить: за атакується із засідки звіром він найчастіше біжить не більше 40-50 метрів. Невеликих тварин леопарди вбивають укусом в шию. Стрибаючи на спину великої тварини, вони збивають його з ніг, навалюються всією вагою тіла, охоплюють лапами шию жертви і прокушують їй горло або потилицю.

    Полюють леопарди зазвичай поодинці. Самка може вийти на полювання разом з дорослими дітьми, поки родина ще не розпалася. Як правило, барси вбивають одну тварину, не чіпаючи і не лякаючи інших. Якщо леопард не точить вбиту жертву відразу, то залишки трапези він може затягнути на дерево, щоб уберегти від гієн, шакалів і інших трупоедов. Але зазвичай вони забирають залишки за кілька сотень метрів і ховають їх в заростях рослин. Ці хижаки не конкурують з іншими великими кішками через їжу, так як харчуються не тільки великими копитними.

    Леопард затягнув видобуток на гілку дерева. Автор фото: Raphael Melnick, CC BY-SA 2.0

    розмноження леопардів

    У південних районах свого проживання леопарди розмножуються круглий рік. На Далекому Сході вони спаровуються в січні. Під час шлюбного сезону барси самці агресивні, часто б'ються, голосно ревуть. Лігво для потомства леопарди влаштовують в найбільш глухих і усамітнених місцях. Це можуть бути різні поглиблення: під деревами, під камінням, в скелях. Перед появою малюків, самка вистилає дно лігва сухими листям і травою.

    Вагітність леопарда триває 3 місяці. Пологи відбуваються вночі і тривають 6-10 годин. Зазвичай в посліді буває 1-4 малюка масою 500-700 г і довжиною тіла до 15 см, але можлива поява до 6 новонароджених кошенят. Дитинчата леопарда з'являються на світ сліпими і безпорадними, покритими довгим, густим хутром бурого кольору з темними плямами. Прозрівають вони через 1,5 тижні, а на ноги встають тільки через 2 тижні, повзаючи по лігва. Кошенята леопарда нявкають на зразок своїх родичів, домашніх кішок. Якщо самка леопарда відчуває небезпеку, вона ховає кошенят в інше місце, переносячи їх в зубах по одному. До 6-8 тижнів самка тримає малюків в укритті, а потім вони починають виходити з лігва, щоб пограти. Самка підгодовує їх м'ясною їжею: спочатку відригуючи напівпереварену їжу, а потім приносячи їм убитих дрібних тварин і птахів. У 5-6 місяців, після того як мати перестає годувати дитинчат молоком, вона починає приводити їх до вбитої видобутку.

    Виводок ходить за матір'ю більше року, навчаючись прийомам полювання і виживання, до того як у неї почнеться тічка. Молоді леопарди з одного виводка ще деякий час тримаються разом. Статевозрілими вони стають після закінчення 2 років, причому самки трохи раніше самців. В цей період молоді звірі розходяться і селяться в інших місцях.

    Автор фото: Mirek Heran

    Кошеня меланісти в посліді леопарда. Автор фото: Tomáš Adamec, Prague Zoo

    Підвиди леопардів, фото і назви

    Леопард - це вид тварини з роду пантер. В даному виді виділяється кілька підвидів:

    1. Panthera pardus delacouri (Pocock, 1930) - індокитайський леопард,
    2. Panthera pardus fusca (Meyer, 1794) - індійський леопард,
    3. Panthera pardus japonensis (J. E. Gray, 1862) - севернокітайскій леопард,
    4. Panthera pardus kotiya (Deraniyagala, 1956) - цейлонський леопард,
    5. Panthera pardus melas (G. Cuvier, 1809) - яванський леопард,
    6. Panthera pardus nimr (Hemprich and Ehrenberg, 1833) - арабський леопард,
    7. Panthera pardus orientalis (Schlegel, 1857) - далекосхідний леопард, амурський леопард, восточносибирский леопард,
    8. Panthera pardus pardus (Linnaeus, 1758) - африканський леопард,
    9. Panthera pardus saxicolor (Pocock, 1927) - перський леопард. В даний час з перським об'єднують також переднеазиатского леопарда (кавказького барса) (лат. Panthera pardus tulliana, Panthera pardus ciscaucasica).

    Нижче наведено короткий опис кожного підвиду.

    • Індокитайський леопард (лат.Pantherapardusdelacouri) - підвид, який часто має чорний колір. Хижак живе в Південно-Східній Азії (Малайзії, М'янмі, Таїланді). Згідно з даними від 2016 роки (Rostro-García et al., 2016), він уже не водиться в Сінгапурі, можливо, знищений в Лаосі і В'єтнамі, а також майже зник з території Камбоджі і південного Китаю.

    Популяція, що не перевищує 2503 особин, постійно піддається загрозі знищення. Через вирубку лісів скорочується територія, яка є звичним середовищем проживання цього виду. Браконьєрство і незаконна торгівля дикими тваринами також негативно позначаються на чисельності індокитайського леопарда.

    Автор фото: Tomáš Najer, CC BY-SA 4.0

    • Індійський леопард(Лат.Pantherapardusfusca).

    Довжина тіла самців досягає 128-142 см, довжина хвоста - 71-92 см, максимальна вага леопарда не перевищує 77 кг. Довжина самок становить 104-117 см, довжина хвоста - 76-88 см, важать самки 29-34 кг.

    Індійський леопард живе в Північній Індії і прилеглих країнах: в Непалі, Бангладеш, Бутані, Пакистані, півдні Китаю. Індійські леопарди здавна прославилися як людожери. Можливо, в колишні часи, це відбувалося через те, що вони харчувалися непохованих трупами людей, що гинули в періоди епідемій, а потім, спробувавши людського м'яса, продовжили нападу.

    Автор фото: Zdeněk Hašek

    • Севернокітайскій леопард (лат.Pantherapardusjaponensis) має такі ж розміри, як амурський леопард: довжина тіла до 136 см, хвоста - до 90, маса до 75 кг. Середня вага самців становить 50 кг, самок - 32 кг.

    Севернокітайскіе леопарди водяться в лісах і горах центрального і північно-східного Китаю. Згідно з даними від 2015 роки (Laguardia et al., 2015), чисельність хижаків становить 174-348 особин. Для порівняння: в 1998 році їх чисельність сягала близько 1000 особин.

    Автор фото: Rufus46, CC BY-SA 3.0

    • Цейлонський леопард (лат. Panthera pardus kotiya).

    Самці досягають в довжину 142 см, самки 114 см. Довжина хвоста самця - до 96,5см, самки - до 84 см. Максимальна вага самця до 77 кг, самки - до 44 кг.

    Назву цей вид отримав від свого єдиного місця проживання - острова Цейлон, який зараз називається Шрі-Ланка. У дикій природі живуть від 700 до 950 особин (дані за 2015 рік).

    Автор фото: Gihan Jayaweera, CC BY-SA 3.0

    • Яванський леопард (лат.Pantherapardusmelas) - один із зникаючих підвидів, мешкає тільки на острові Ява в Індонезії. Вимирає через скорочення території проживання, яка становить трохи більше 3000 кв. км і продовжує зменшуватися. За даними від 2008 року (Ario et al., 2008), в природі налічується від 350 до 525 особин.

    Раніше вважалося, що яванський леопард буває виключно чорного кольору, але потім було встановлено, що плямиста забарвлення серед них теж зустрічається.

    Автор фото: Vachovec1, CC BY-SA 4.0

    • Арабський леопард (лат.Pantherapardusnimr) - це найменший леопард, який досягає в довжину не більше 140 см при вазі до 20 кг (у самок) і до 30 кг (у самців). Фон забарвлення може бути як блідо-жовтим, так і яскраво-золотим. Розетки візерункові.

    Колись хижак був широко поширений на Близькому Сході. В даний час арабський леопард мешкають лише на невеликих ділянках в західній частині Аравійського півострова. Вимираючий підвид, який гостро потребує захисту. Згідно з даними від 2008 року, в дикій природі живуть не більше 45-200 южноаравийских барсів.

    Автор фото: עמוס חכמון, CC BY-SA 3.0

    • Далекосхідний леопард (амурський, восточносибирский) (лат.Pantherapardusorientalis) також має назви маньчжурський леопард або корейський барс. Дрібний підвид. Довжина тіла 107 - 136 см, довжина хвоста 82-90 см, висота в плечах до 78 см. Вага леопарда в середньому становить 32-48 кг, але може досягати 75 кг. Від інших підвидів відрізняється більш м'яким і довгим хутром: 30-50 мм на спині і до 70 мм на череві. Узимку фарбування тваринного світліше, ніж влітку. Фон варіюється від кремового до золотистого. Бока світліші, а живіт і внутрішня сторона кінцівок - білі. Влітку колір шерсті більш насичений. Череп хижака сильно стиснутий в межглазничного області.

    В даний час далекосхідні леопарди живуть на невеликій ділянці на кордоні трьох держав - Росії, Китаю та Північної Кореї. Ще століття тому ареал проживання займав весь Корейський півострів, Примор'я і райони на півночі Китаю. За даними на 2014 рік, в дикій природі залишилося не більше 50-60 особин. Це найрідкісніший з нині живих леопардів. В даний час робляться активні зусилля по збереженню і відновленню популяції як в неволі, так і в природі. На півдні Приморського краю створені заповідники для збереження цього рідкісного тварини.

    Автор фото: Derek Ramsey (Ram-Man), GFDL 1.2

    Автор фото: Fabio Usvardi, CC BY-SA 3.0

    • Африканський леопард (лат.Pantheraparduspardus) - найбільш поширений підвид. Довжина тіла - до 180 см, хвоста - до 110 см. Максимальна вага самців досягає 91 кг, при цьому середня вага становить 60 кг. Самки в середньому важать від 35 до 40 кг.

    Хижак займає великі території в Африці, зустрічаючись в горах, саванах, напівпустелях, вологих тропічних лісах. Уникає пустельних районів, в яких не мають постійних джерел води. Чи не водиться в Сахарі і в пустельних районах півночі Африки і Намібії.

    Автор фото: Derek Keats, CC BY 2.0

    • Перська леопард (він же Переднеазіатський леопард, кавказький барс) (лат.Pantherapardussaxicolor) - велика тварина з довжиною тіла до 183 см (за даними з сайту www.inaturalist.org до 259 см) і довжиною хвоста до 116 см. Маса леопарда досягає 60 кг. Зимове хутро тварини блідий, тьмяний, фон сірувато-охристий, плями відносно рідкісні, бурого відтінку. Літнє хутро може бути двох видів - більш світлим і більш темним.

    За даними 2008 року, в світі налічується від 870 до 1290 дорослих особин. Перські леопарди живуть в Ірані, Афганістані, Пакистані, на сході Туреччини, в Туркменістані (в горах Копетдага), в Азербайджані: в Нахічевані, в Талишських горах, в Карабасі, у Вірменії і в горах Великого Кавказу на території Грузії. Навколишнє середовище леопардів - основи скель і розсипи каменів, іноді рівнини, порослі чагарником.

    Особи, широко поширені раніше на Північному Кавказі, в середині XX століття були повністю винищені. Але можна сподіватися, що хижаки знову повернуться в ці місця, так як з 2007 року в Росії запущена програма відновлення популяції переднеазиатского (кавказького) леопарда. На території Сочинського національного парку діє Центр відновлення леопарда на Кавказі, і його перші вихованці вже випущені в дику природу. Переднеазіатський леопард включений до Червоної книги Росії як зникаючий вид.

    Автор фото: Johannes D., CC BY-SA 3.0

    Вимерлі підвиди леопарда

    Європейський леопард(Лат. Panthera pardus sickenbergi) мешкав на території Європи. Вимер близько 10 000 років тому, до кінця плейстоцену.

    Занзібарський леопард(Лат. Panthera pardus adersi), Імовірно, є вимерлим підвидом. Він жив на острові Унгуджа (Занзібар). В останній раз Занзібарського барса спостерігали на цій території в 1980 році.

    Автор фото: Peter Maas, CC BY-SA 3.0

    Гібриди леопардів, фото і назви

    Леопарди, як і інші тварини, схрещуються з іншими видами, перебуваючи в неволі. Народжуються при цьому особини безплідні. Відомі такі гібриди леопардів:

    • леопон - помісь леопарда з левицею. Він менше лева, але крупніше леопарда.

    Тварина покрито бурими або чорними цятками, мають пензлик на кінці хвоста. У самців виростає грива.

    • Ягопард - помісь ягуара з самкою леопарда.

    Взято з сайту: rdn-team.com, CC BY-SA 4.0

    • Пумапард - результат схрещування самки леопарда з пумою.

    Розміри у тварини дрібні - в 2 рази менше обох батьків. Лапи короткі, хвіст довгий. Тіло вкрите темними плямами.

    Автор фото: Dr Karl Shuker

    Чим відрізняється ягуар від леопарда?

    Будова тулуба у обох тварин схоже. Але тіло ягуара більш масивне, кремезне і міцно-складене: тварина виглядає більш монолітним і крепкокостним в порівнянні з леопардом.

    У ягуара більш короткий хвіст - 70-91 см. У леопарда він досягає 110 см.

    На відміну від леопарда, голова ягуара більше за розміром і виглядає масивніше.

    Щелепи у леопарда менше і вже, ніж у ягуара.

    Різниця між леопардом і ягуаром простежується в плямах тварин. Плями на шкірі ягуара схожі на леопардові, але мають більші розміри. До того ж забарвлення ягуара здається більш яскравою. Об'єднує тварин то, що вони обидва можуть бути меланісти, тобто чорними (правда зі злегка проступають на тлі чорного кольору плямами), а назва «чорна пантера» може застосовуватися як до ягуару, так і до леопардові, адже обидва цих тварин відносяться до роду пантер.

    Зліва леопард, праворуч ягуар. Автор фото праворуч: Charlesjsharp, CC BY-SA 4.0.

    Максимальна швидкість леопарда становить 60 км / год. Ягуар швидше: він може розвивати швидкість до 90 км / ч.

    Ягуар відрізняється від леопарда по ареалу проживання: він живе на півдні Північній Америці, в Центральній і Південній Америці, а леопард - в Африці і Азії.

    Харчування обох тварин приблизно однаково, але ягуар відмінно плаває і поповнює свій раціон рибою, жабами, черепахами і навіть дрібними алігаторами. Леопард плаває добре, але неохоче, і рибу вживає рідко. Зате, крім наземних жителів, він поїдає мавп та інших тварин, що мешкають на деревах.

    Очередная разница между ягуаром и леопардом заключается в том, что недоеденную добычу леопард прячет на дереве или в траве, а ягуар закапывает в землю.

    Беременность у самки леопарда длится до 90 дней, у ягуара 100-110 дней.

    Сверху северо-китайский леопард, снизу бразильский ягуар. Автор фото сверху: Rufus46, CC BY-SA 3.0. Автор фото снизу: Charlesjsharp, CC BY-SA 4.0.

    Охота на леопарда

    Леопарды, как и другие хищники, полезны тем, что уничтожают больных животных, сдерживают рост популяции вредителей, например обезьян.

    Люди охотятся на красивых пятнистых кошек с целью добычи ценного меха, а также уничтожают их из-за того, что хищники нападают на домашний скот. Но, в основном, популяции леопардов уменьшаются из-за хозяйственной деятельности людей и, соответственно, изменения привычных мест обитания барсов. В некоторых районах леопард находится на грани выживания, а в некоторых уничтожен совсем. Але, тим не менш, в більшій частині свого ареалу звір успішно виживає завдяки своєму вмінню успішно полювати і пристосовуватися до будь-яких умов життя. У деяких країнах леопардів вбивають і заради забави.

    Це ссавець входить в так звану «велику п'ятірку» тварин - улюблених об'єктів спортивного полювання, серед яких знаходяться лев, слон, буйвол, носоріг і леопард. Для цього міжнародна організація, яка контролює питання про торгівлю зникаючими дикими видами тварин і рослин, виділяє квоти на відстріл леопардів. Популяція цих хижаків від цього не скорочується. Держави, які отримують ці квоти, дбають про збереження виду.

    Дивіться відео: Leopard glitter metallic gold handmade sheet lat HD (Вересень 2022).

    Загрузка...

    Pin
    Send
    Share
    Send
    Send

    zoo-club-org