Тварини

Степовий кіт (степова кішка)

Pin
Send
Share
Send
Send


У статті я детально опишу зовнішність степового кота і його розміри. Назву звичний їй ареал проживання, в тому числі на території Росії. Розповім про харчування і спосіб життя тварини. Його звички і характер. Опишу розмноження і турботу про потомство цієї породи котячих. Детально зупинюся на життя диких особин в неволі і їх взаємовідносини з людьми.

Опис зовнішності степової кішки

Довжина тулуба може досягати 0,73 м, причому третину займає довгий і потужний хвіст. Особина середнього розміру важить в межах 6 кг. Тіло мускулисте і худорляве з міцними лапами середньої довжини.

Голова у степовій кішки невелика з витягнутою мордою. Вуха великі, нагадують слухові органи дикої рисі. На особливу увагу заслуговують очі. Вони великі і розкосі, здається, то тварина насторожено примружившись. Колір очей варіюється від жовтого і до оливкової. Іноді зустрічаються зелені і сірі відтінки.

Забарвлення степового кота відрізняється непомітністю. Може бути піщаним або сірим. Все для того, щоб тварині було легко маскуватися на пустельній місцевості. Верхня частина тулуба, лапи і хвіст усипані темними плямами або смугами. Тоді як шия біла.

Забарвлення степового кота може бути піщаним або сірим

Спосіб життя і харчування

Це досвідчений мисливець, що вважає за краще селитися в прибережній зоні річок та водойм. Тут відкривається можливість ловити здобич, ховаючись в заростях чагарників.

Степова кішка рідко оголошується на відкритій місцевості, де вона може сама стати легкою здобиччю для диких собак та інших великих хижаків. Вона раціональна і не стане так підставлятися.

Дикий кіт веде нічний спосіб життя, вдень ховаючись в земляних норах або між скель. Причому тварина самостійно нору не риє, а шукає кинуті «дому» великих бурундуків, лисиць і дикобразів.

Як тільки стемніло, тварина виходить на полювання. Його здобиччю найчастіше стають дрібні гризуни у вигляді піщанки, ховраха або тушканчика. Тварина добре підіймається на дерева, може дістатися до пташиних гнізд на великій висоті. Жаркими літніми днями кішка не погребує з'їсти комах і ящірок.

Степова дика кішка виходить на полювання коли починає темніти

Може переплисти невелику річку або озеро. Тому в раціоні її харчування можуть з'явитися водні мешканці, наприклад, невелика ондатра.

Взимку дикій тварині доводиться важко. Через короткі лап кішка складно пересувається по снігу і не може пройти, якщо опадів випало більше 20 см. Сильні морози теж велике випробування для короткошерстного представника котячих. В цей час степова кішка намагається не залишати свою обитель.

Характер і звички

При зустрічі з великими хижаками кішка буде рятуватися втечею. Якщо цього не вдалося досягти, впаде на спину і буде відбиватися своїм сильними лапами.

Степовий кіт мовчазний. Навіть в місцях, де їх багато, ви навряд чи почуєте голос тварини. На відміну від своїх родичів, плямиста кішка, навіть тікаючи, що не видасть жодного звуку.

Розмноження і турбота про потомство

Починається шлюбний період з кінця січня і триватиме до початку лютого місяця. Свої відносини тварини з'ясовують за допомогою міміки і різних поз. Самці борються між собою, мяукая і шипінням.

Через два місяці після спаровування з'являються кошенята. Їх може бути до 6 штук. Вони глухі і сліпі. Починають бачити і чути тільки через пару тижнів. Самки виявляють сильний материнський інстинкт. Годують і піклуються над своїм потомством.

Шлюбний період степових кішок триває з кінця січня до початку лютого

Через півроку кошенята стають самостійними, а через рік - готовим до розмноження. Тоді як самці готові до відтворення тільки через два роки.

Життя в неволі

Тоді як її знаходження в зоопарку для порятунку чисельності породи отримало хороший результат. Тварина стала доживати до похилого віку.

Спілкування з людьми дика кішка уникає. Вона швидко ховається з очей людини. Оскільки не довіряє йому. Хоча були випадки, коли кішки приручалися людьми і навіть жили з ними в якості домашніх вихованців.

Степова кішка - дика тварина, яке надається перевага пустельні території з невеликою рослинністю. Особи звичні полювати, не боятися води і добре плавають.

Вони уникають людей, і при зустрічі з великими хижаками воліють ховатися. Ведуть потайний спосіб життя, хоча до старості доживають тільки в зоопарках в штучно створених степових умовах.

ареал проживання

Ареал проживання степових кішок досить великий, вони населяють посушливі пустельні землі Африки, степи Середньої і Передньої Азії і північні райони Індії. Зустрічаються також ці тварини на Кавказі і в Казахстані.

Деякі види степових кішок мешкають на Середземному островах, таких як - Корсика, Майорка і Сардинія.
У Росії степових кішок можна зустріти тільки в Астраханській області, переважно в напівпустельних місцевостях, покритих рідкими чагарниками.

Ці кішки вважають за краще селитися біля берегів річок і водойм, де вони можуть, ховаючись в заростях чагарників, полювати за здобиччю. Степовий кіт уникає відкритих, вільних від заростей трави місцевостей, де він може стати легкою здобиччю для диких собак або інших великих хижаків.

Опис зовнішнього вигляду

Степовий кіт - це підвид дикої лісової кішки, але між ними є деякі зовнішні відмінності. На відміну від лісових родичів, степові кішки є значно меншими розмірами і мають більш коротку шерсть. Як видно на фото, це невеликі тварини, які дуже схожі на звичайних домашніх кішок.

  • У степових кішок високе, сильне тіло, з довжиною від сорока до сімдесяти сантиметрів.
  • Статура худорлява і мускулисте.
  • Вага кішок коливається від трьох до шести кілограм.
  • Лапи середньої довжини, потужні і міцні. Кінчики лап широкі, округлої форми.
  • Кігті у кішок можуть повністю втягуватися в подушечки лап, що робить поступ тварин практично нечутною і дозволяє непомітно підкрадатися до видобутку.
  • Хвіст тонкий і довгий, що має в довжину від двадцяти до двадцяти п'яти сантиметрів.
  • У цих кішок невелика голова, з вузькою, трохи витягнутої мордочкою. Щелепи сильні і потужні, з довгими гострими різцями.
  • Вуха у цих тварин великі, з округлими кінчиками і мають на кінцях пензлика, як у рисі.
  • Особливо виділяються у степових кішок очі. Великі, розкосі, мають мигдалеподібну форму, очі цих тварин майже завжди примружені і насторожені. Колір очей буває янтарно - жовтим або оливково - зеленим, рідше зустрічаються особини з очима сірого відтінку.
  • Степові кішки - короткошерсті тварини, що володіють густим недовгим хутром. На відміну від лісових кішок, шубка яких стає довшим в зимовий період, у степових кішок такого властивості немає. Навіть взимку хутро цих кішок не стає густішим і пухнастим.
  • Забарвлення у цих кішок непримітний, піщаного або сіруватого відтінку, що дозволяє їм залишатися непоміченими на пустельних місцевостях. Верхня сторона тіла, лапи і хвіст покриті темними плямами або смугами. На шиї і животі шерсть повністю біла.

Спосіб життя

Хоча ці кішки отримали назву степових, вони вважають за краще селитися на глинистих рівнинах і піщаних передгір'ях, поблизу боліт і водойм. Ці маленькі хижаки зовсім не бояться води, і цілком можуть переплисти невелику річку або озеро, в разі необхідності. А ось засніжених вершин гір ці кішки уникають, так як не пристосовані полювати і добувати їжу на вкритій глибоким снігом землі.

Ці тварини ведуть нічний спосіб життя, намагаючись днем ​​ховатися в ущелинах скель і глибоких норах. Що примітно, ці кішки самі нір не риють, а знаходячи покинуті житла лисиць, борсуків і дикобразів, облаштовують їх, устеляючи дно сухою травою, пір'ям і шкурками тварин.

З настанням сутінків степовій кіт виходить на полювання. Основною здобиччю цих кішок є різні гризуни, наприклад, піщанки, ховрахи або тушканчики. Ці хижаки відмінно лазять по деревах, і здатні забиратися на високі гілки в пошуках гнізд птахів. Чи не упустять степові кішки і можливістю поласувати пташиними яйцями. У літню спекотну пору, тварини можуть харчуватися комахами і ящірками.


Полюють кішки в основному, підкрадаючись до наміченої видобутку, і долаючи відстань, що залишилася до миші або ховраху, одним - двома стрибками. Але чи здатні ці тварини і годинами терпляче чатувати гризунів у їх нір, чекаючи, поки їх жертва не з'явиться на поверхні.

Так як степові кішки добре плавають, в їх раціоні час від часу бувають і земноводні, і ондатри. У рідкісних випадках степовим кішкам вдається зловити більше велику здобич, наприклад, зайця або дрофу.

Щоб не злякати видобуток, степовий кіт виходить на полювання тільки після того, як ретельно вимиє свою шубку і позбудеться від всіх сторонніх запахів.

А ось зимові морози степові кішки переносять погано, і можуть кілька днів (в сильні холоди) не залишати свою нору. Пересуватися по сніжному покриву цим тваринам важко, через порівняно коротких лап. Ці кішки не здатні подолати сніг, глибиною понад двадцять сантиметрів.

При зустрічі з великими хижаками, дикий степовий кіт воліє рятуватися втечею або ховатися в густих кронах дерев. Якщо їм не вдалося втекти або сховатися в норі, захищаючись від противника, кішка лягає на спину і відбивається лапами, пускаючи в хід довгі гострі пазурі. Людей степовій кіт уникає, і при наближенні людини, постарається відразу сховатися.

Розмноження та догляд за потомством

Степові коти воліють вести одиночний спосіб життя. У кожного самця є своя територія, яку він ревно охороняє від вторгнення інших котів. Допомагають охороняти територію і самки, які селяться неподалік від самців, і при необхідності, об'єднують свої зусилля, щоб прогнати чужинців.

Шлюбний період у цих тварин триває з січня по березень. Що цікаво, на відміну від домашніх котів, степові кішки досить тихі створення, і намагаються не привертати до себе уваги криками і нявканням. Тільки в шлюбний період ці кішки можуть видавати різні звуки, від гучного нявкання, до фиркання і гарчання.

За самкою, готової до спаровування, може доглядати кілька самців, і в якості батька для майбутнього потомства, вона вибирає найбільш великого і здорового самця. Після залицянь і справно, самець залишає самку і ніякої участі у вихованні майбутніх нащадків не приймає.

Вагітність степової кішки триває від двох до двох з половиною місяців. Як гнізда, самка облаштовує нору або дупло дерева. У молодих самок народжуються один - два малюки, у більш зрілих особин буває в приплоді до шести кошенят. Але найчастіше, степові кішки народжують не більше трьох малюків. Кошенята народжуються сліпими і безпорадними, і перші півроку повністю залежать від турботи матері.

У степових кішок сильно розвинений материнський інстинкт, і вони ніколи не відмовляються від свого потомства. Через два тижні після народження у кошенят відкриваються очі, а через місяць, малюки вже покриваються шерстю і стають схожі на зменшену копію своїх батьків.

Самка годує дитинчат молоком більше двох місяців, і тільки після закінчення цього терміну, починає привчати кошенят до дорослої їжі. Спочатку степова кішка приносить малюкам здобутих на полюванні дрібних гризунів. У міру дорослішання кошенят, самка приносить в свою «гніздо» живу здобич, привчаючи дитинчат самостійно полювати.

Два - три місяці кошенята степової кішки не залишають батьківську нору, після закінчення цього терміну, дитинчата починають виходити на полювання разом з матір'ю. Степова кішка піклуватися про своїх малюків протягом шести - семи місяців, потім подорослішали кошенята починають самостійне життя. Статева зрілість степових кішок настає через рік після народження, але зазвичай, самці готові до розмноження тільки в дворічному віці.

характерні особливості

  • У зимовий період, коли степовим кішкам не вистачає їжі, вони часто з'являються поблизу людських поселень і здійснюють набіги на курники. Через це, степові кішки користуються серед фермерів поганою славою.
  • У дикій природі тривалість життя степових кішок невисока, зазвичай не більше п'яти - шести років. У зоопарках ці тварини живуть значно довше і здатні дожити до похилого віку.
  • Степовий кіт до людей відноситься недовірливо, і зустрічі з людиною намагається уникнути. Але, відомі випадки, коли ці кішки приручалися людьми, і навіть містилися в якості домашніх вихованців.
  • Через втрату звичних місць проживання, чисельність степових кішок катастрофічно скорочується. Щоб врятувати цих тварин від вимирання і зберегти їх популяцію в дикій природі, деякі підвиди степових кішок були занесені в Червону книгу.

систематика

Латинська назва: Felis lybica
Англійська назва African Wild cat
Хижак родини котячих, роду кішки.

Степовий кіт, він же степова кішка, плямистий кіт, буланий кіт - це підвид дикої лісової кішки. Зустрічається, головним чином, в напівпустельних і пустельних регіонах, хоча живе і в степах.

Вид і людина

Близько 10 000 років тому з початком розвитку землеробства і появи перших неолітичних поселень людини степові коти були одомашнені і стали родоначальниками домашніх кішок.

Степовий кіт часто зустрічається поряд з людським житлом, особливо в зимовий період, коли поблизу від житла легше знайти здобич - мишей і щурів. Як хутровий звір, цінності не представляє, хоча в ряді місць його і промишляли.

В Індії ареал сильно скоротився через освоєння людиною місць проживання цього звіра.

Поширення і місця проживання

Степовий кіт живе в напівпустельних, степових і місцями гірських районах Африки, не піднімаючись вище 3000 м. Над рівнем моря, в Передній, Середній і Центральній Азії, Північній Індії, а також в Закавказзі і Казахстані. Чисельність в більшості місць існування невелика. На території Росії в даний час степового кота або його сліди можна зустріти лише в напівпустельних областях або заплавних чагарниках Астраханській області, де зазвичай він тримається поблизу від води. Відкритих місць степовій кіт, незважаючи на свою назву уникає. Тримається в заростях, а вільні від рослинності місця намагається пробігти швидше. Глибокий сніговий покрив степовому коту не підходить, тому він уникає місць, де буває багато снігу.

Зовнішній вигляд

Степовий кіт зовні схожий на домашню кішку «дикої» забарвлення: однотонно-палевого з дрібними темними плямами. На боках, шиї і голові плями іноді зливаються в смуги. Колір шерсті може бути від світло-жовтого до піщано-коричневого. Горло і черево білувате або сіро-біле. Шерсть досить щільна, з добре розвиненим підшерстям. Хвіст «прикрашений» чорними кільцями. Довжина тіла 49-74 см., Вага до 6 кг. Хвіст довгий і тонкій- 24-36 см. Вуха невеликі, очі зеленувато-жовті, зіниці щілиновидні, вертикальні.

Подушечки лап голі, без хутра. Сліди степового кота дуже схожі зі слідами домашньої кішки. При ходьбі по снігу степовій кіт ставить лапи строго вертикально і слід у слід, так само як це роблять лисиці і домашні кішки.

Харчування і кормове поведінка

Степовий кіт - яскраво виражений хижак. Основу його харчування складають дрібні тварини: гризуни, птахи і їх яйця, ящірки. Часто «закушує» комахами (жуки, сарана), може ловити і поїдати навіть степових черепах або викопувати їх яйця. Оскільки степовій кіт - тварина невеликого розміру, то велика здобич йому не потрібна, він цілком задовольняється дрібними тваринами.

Кішки прекрасні мисливці, так як природа наділила їх необхідними інструментами для полювання: гострими кігтями, великими іклами і особливими роговими горбиками на мові. Втяжні кігті завжди залишаються гострими, оскільки прибираються в подушечки лап. Завдяки цим кігтям, кішки прекрасно лазять по деревах, де можуть добути пташині яйця або пташенят. Великі гострі ікла - прекрасне зброю. Мова кішок покритий жорсткими роговими виростами, що допомагають «до чиста» відполірувати кістки видобутку. Особливе пристрій очей дозволяє добре бачити в сутінках.

Перед тим, як відправитися на полювання, кішки ретельно вмиваються, щоб не залишилося ніякого запаху, здатного видати сидить в засідці звіра.

Розмноження і вирощування потомства

Гон у степових котів в Росії набирає чинності по закінченні січня-лютого. У цю пору року дикі степові коти поводяться так само як і домашні «березневі» коти. Самці голосно з'ясовують стосунки, ганяються за самками. Через 2 місяці у самки народжується від 2 до 5, частіше всього 3 кошеня. Кошенята народжуються сліпими, із закритими слуховими проходами. Важать новонароджені кошенята близько 40 грамів. Забарвлення шерсті у малюків схожий на дорослий, тільки плями більш чіткі. Через 9 - 12 днів у них відкриваються очі і вуха. Молочне годування триває близько двох з половиною місяців. Поступово мати привчає кошенят до м'ясної їжі. Спочатку кішка приносить малюкам вбиту здобич, потім напівживу і нарешті, зовсім живу. Таким чином кішка вчить своїх дітей полювати і вбивати здобич. З 12 тижнів малюки починають ходити на полювання разом з матір'ю. Самця до малюків зазвичай не підпускають.

Молочні зуби у кошенят в 5-8 місяців замінюються постійними і вони можуть почати вести самостійне життя. Через рік вони вже здатні до розмноження, але самці починають брати участь в розмноженні тільки через два роки.

Тривалість життя: в неволі 7-10 років, в природі набагато менше.

Животные в Московском зоопарке

У нас на экспозиции Фауна России дружно живут две самки. Переехали в Москву они из Краснодарского зоопарка. Вони вже досить літні, але все ще показують котячу спритність, яку відвідувачі можуть оцінити на показових годівлях. На ніч цих активних саме в темний час доби звірів випускають погуляти, але не по території зоопарку, а у внутрішні приміщення, що примикають до їх вольєрі.

Є вони люблять мишей, перепілок, яловичину і курятину. Дуже спритні і симпатичні тварини - одним словом, кішки ...

І трохи про секрети.

Історія однієї з наших читачок Ірини Володиної:

Особливо пригнічували мене очі, оточені великими зморшками плюс темні кола і набряки. Як в прибрати зморшки і мішки під очима повністю? Як впоратися з набряками і почервонінням? Але ж ніщо так не старить або молодить людину, як його очі.

Але як їх омолодити? Пластична операція? Дізнавалася - не менш 5 тисяч доларів. Апаратні процедури - фотоомолодження, газорідинний пілінг, радіоліфтінг, лазерний фейсліфтінг? Трохи доступніше - курс коштує 1,5-2 тисяч доларів. І коли на все це час знайти? Та й все одно дорого. Особливо зараз. Тому для себе я вибрала інший спосіб.

Особливості сибірської кішки

Сибірська кішка може вважатися великим тваринам, тіло якого потужне і добре розвинене. Доросла тварина жіночої статі може мати масу до 6 кг, самці більші - їх вага може бути до 12 кг. Так як тіло кішки масивно, то і лапи повинні бути великими. У сибірських кішок вони широкі, сильні і м'язисті. Їх відмінна риса - пуски вовни між пальцями, які вони отримали від предків - лісових і степових кішок.

Сибірські кошенята і кішки мають кілька спільних рис з перськими. Наприклад, це комір з вовни в області шиї, що є присутнім у обох порід. Задні лапи оснащені так званими «штанцями».

Однак все це не говорить про те, що сибірська кішка є родичкою перської. Навіть навпаки, якщо сибірський кіт має деякі риси перського, це вважається недоліків. Багато селекціонери застосовують перських кішок для отримання нових забарвлень у перських, і тим самим проявляють несумлінність.

Шерсть сибіряків має одну позитивну особливість. Проявляється вона в тому, що ризик виникнення алергічної реакції неможливий навіть у гіперчутливих алергіків. Сам по собі покрив становить жорстка густа шерсть і підшерсток, що дозволяє кішці відчувати комфорт за будь-яких температурах.

Догляд за шерстю ж практично не потрібно, оскільки її захисні властивості втратити вона не може. Селекціонерам вдалося отримати безліч різних забарвлень для кішок цієї породи, проте, деякі з них неможливо зустріти в умовах природної природи.

Натуральним для сибірської кішки вважається той забарвлення, який дає їй можливість маскуватися в процесі полювання. Однак це забарвлення зараз не є популярним на батьківщині тварин. І це дивно, оскільки саме він є характерною ознакою кішки.

Голова у цих тварин велика і має круглу форму. Вона відмінно поєднується в параметрами тіла. Ну а низькі вилиці, красивий лоб і повненькі щоки роблять зовнішність цієї кішки яскравою і виразною. Ще одна особливість породи, яка відрізняє її від перської - це пензлика на вушках, які сибіряки отримали від пращурів. Сибірська кішка без сумніву є одним з найважливіших надбань Росії, таким як багатства природи або золотий фонд літератури.

характер кішки

Предки кішки - це степові дикі, а також лісові коти, які є прекрасними мисливцями. Тому й не дивно, що тварини зберегли мисливський інстинкт, і намагаються користуватися ним при кожній нагоді. Якщо сибірський кіт проживає в приватному будинку, то господарі можуть бути впевненими в тому, що пацюки та миші будуть відсутні. Також кішки можуть приносити здобич і побільше. Наприклад, відомі випадки, коли вони приносили в будинку тхорів і кроликів.

Сибірська кішка відрізняється своїм унікальним характером. Навряд чи вони стануть сильно прив'язаними до господаря, і буду цілодобово крутитися біля нього. Кішка може поїсти один раз з ранку, і більше не потрапляти на очі власникові до ночі, а то і зовсім до наступного дня.

Характер сибірських котів повністю відповідає їх зовнішності.

Сибірські коти визнають лише одного господаря, а з іншими людьми вони миряться. Але і до єдиному власникові вони навряд чи будуть приходити часто, радуючи його своїм муркотінням.

Суворий зовнішній вигляд тварини відмінно відповідає особливостям його характеру, тим самим формуючи його індивідуальність. Сибірська кішка завжди буде мати характер, і не буде ні під кого підлаштовуватися. Однак знайти з нею спільну мову можливо. Просто дбайте про тваринний і поважайте його, і тоді ваш кіт, кішка або кошенята відплатять вам тим же.

Догляд за сибірським котом

Незважаючи на те, що кішок цієї породи ми можемо віднести до напівдовгошерсті, доглядати за ними не так складно, як може здатися, оскільки шерсть їх практично не плутається. Однак раз в кілька днів потрібно розчісувати шерсть тварини за допомогою гребеня і масажної щітки. Дана процедура допомагає усунути омертвілі волоски. Однак робити це потрібно з максимальною обережністю, так як не всі коти цієї породи безболісно переносять розчісування.

Щоб правильно доглядати за шерстю кішки, вам потрібні будуть наступні приналежності:

  • плоска широка щітка,
  • двостороння щітка, зроблена з металу або щетини,
  • металевий гребінець, що має рідкісні зубчики,
  • гребінець з обертовими зубчиками з металу.

Щоб правильно проводити процедуру вичісування, потрібно вміти тримати вашу кішку. Для цього краще класти їй руку на холку, і ніжно, але міцно, тримати улюбленицю на місці. Якщо є необхідність, то можна утримувати тварину за складки шиї так, щоб йому не було боляче.

Дивіться відео: Манул. Кот, победивший время (Вересень 2022).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org