Птахи

Білий журавель (стерх)

Pin
Send
Share
Send
Send


Сьогодні досить багато різних видів не тільки тварин, а й птахів, які знаходяться під загрозою зникнення. У заповідних зонах та зоопарках фахівці, що займаються охороною природи, приймають багато різних заходів, щоб зникаючі види зберегли свою популяцію. Стерх - один з таких птахів. У народі його називають білим журавлем.

опис стерха

Птах велична і красива, є довгожителем, так як може прожити до 70 років. Не можна назвати стерха маленькою пташкою, так як розміри її тіла можуть доходити до 150 см, а довжина крил під час розмаху - до 2,5 метрів. Важить дорослий журавель 8-8,5 кг.

Така птиця має білосніжне красиве оперення, але це не стосується голови і крил. Області очей і дзьоба у журавля мають вогненно-червоний колір. Якщо птах зустрічається вперше, то може здатися, що у неї агресивний погляд. Довгий дзьоб, колір очей червоний або світло-жовтий. Лапи прямі, довгі, колір блідо-рожевий.

Якщо журавель молодий, то забарвлення його оперення буде світло-коричневого кольору. Самці від самок відрізняються розміром і зростом, вони крупніше і вище.

Навколишнє середовище стерха

Стерхи охороняються законом і регулярно вживаються заходи для боротьби з його зникненням. Навесні птахи повертаються на батьківщину. Гніздяться вони в місцях, які людина не зможе дістати. Вибирають для цього болота, непрохідні ліси і тундру. Птах мешкає в своєму місці, поки не починаються заморозки і холоду.

Популяція білого журавля розділяється на дві групи - це західна і східна. Їх відмінність лише в місці гніздування. По всьому світу сьогодні налічується близько 3000 стерхов. Досить складно виживати їм в умовах природного середовища. Популяція не справляється з погодними та природними умовами.

Птах з сімейства журавлів НЕ вибаглива до їжі, і можна сказати, що все береться. В її раціоні присутня їжа рослинного походження і тваринного. Коли немає холодів і ще тепло, білий журавель харчується ягодами, насінням, ловить жаб і комах, може ловити рибу, їсть пташенят невеликих птахів і їх яйця.

Коли приходять холоду і птиці мігрують в більш тепле місце для зимівлі, основою їх раціону є підводні кореневища, осока і дрібні гризуни, які живуть у воді.

розмноження стерха


Білий журавель - птах моногамна. Самець вибирає собі самку під час шлюбного періоду і залишається з нею до його кінця. В кінці весни вони починають гнездоваться. Спостерігати за Стерх під час шлюбних ігор дуже цікаво, особина виконує рухи, схожі на танець, і співає пісні. Вибравши самку, журавель піднімає голову до неба і починає видавати протяжні звуки, після цього поплескує крилами і підстрибує, може підкидати гілки. Так би мовити, це залицяння з боку самця, в цей час самка варто і спостерігає за тим, що відбувається, притискаючи крила до свого тулуба.

Гнезденіе журавлів відбувається в місцях добре проглядаються. Перед цим птиці запасаються їжею і водою. Спорудження гнізда відбувається вдвох, найчастіше місце це в неглибокому водоймищі. Таким чином, вони захищають своїх пташенят від мисливців та інших звірів.

За один раз самка стерха може відкласти одне або два яйця. Вони сірі, мають темні точки по шкаралупі. Висиджування триває в середньому 29 днів, а після з'являються пташенята. Перші півроку у пташенят блакитні очі, але з часом їх колір змінюється. Пташенята з самого першого дня життя повинні вміти захищатися. Зазвичай з виводка залишається один тільки пташеня, а той, який слабкіше, гине. По закінченню 70 днів пташка набуває світлий коричневий відтінок, і тільки після трьох років молодий стріх перетворюється на білого журавля.

Для того, щоб зменшити зникнення цих представників, люди максимально намагаються одомашнити птахів з метою їх збереження. У зоопарках стерхов тримають парами - вважається, що удвох вони швидше звикнуть і зможуть краще адаптуватися.

Умови утримання птахів повинні бути максимально наближені до природних. Часто поселення пари журавлів відбувається на берегах штучних водоймах, де висаджують густі чагарники і багато рослинності.

Білий журавель - це такий птах, яка не буде відразу дружити з людиною і зайвий раз вона до нього не підійде. Годуватися з людської руки вони не будуть.

Що робиться для охорони стерхов?

Крім цього, згідно з проектом Політ Надії, який контролює сам президент, так само вирощують маленьких стерхов в неволі. Фахівці займаються підготовкою пташенят до самостійного дорослого життя. Щоб пташеняті було простіше сприймати навколишнє середовище, працівники цього розплідника надягають костюм у вигляді лелеки, у нього спеціально один рукав зроблений як голова журавля. Так потрібно, щоб можна було гладити пташеня (батьки журавлі гладять своїх пташенят головою).

Людина повністю навчає пташеня, починаючи від пошуків корму і закінчуючи польотом, щоб в природному середовищі йому було простіше вижити. Використовуючи спеціальне літальний пристрій, молодих стерхов піднімають в повітря, їм внизу керують люди. До місця скупчення перших білих журавлів, люди проводжають молодих пташенят, а далі вони самостійно обживаються зі своїми родичами.

Цікаві факти з життя стерхов

  1. У країнах Індії білих журавлів називають птах-лілія. Ще Ганді був виданий наказ, в якому говорилося про те, щоб створити парк для зимівлі стерхов з особливим режимом і спеціальними умовами проживання цих птахів.
  2. З усіх видів журавлів, стерх може подолати найбільшу відстань - це приблизно 5,5 тис. Км. Два рази на рік стерхи пролітають над 9 країнами.
  3. У Дагестані про білих журавлів придумали легенду: під час міграції вони перетинають цю країну і люди кажуть, що це душі воїнів. У поета Расула Гамзатова є вірші, основою яких є ця легенда.
  4. Коли у стерхов починається шлюбний період, вони за добу сплять дві години.
  5. Білий журавель для ханти і мансі - це священний птах, яка присутня в кожному обряді і родовому тотем.
  6. Народ ханти не стане турбувати птицю - є певний заборону для відвідування місць гніздування стерхов навесні і влітку.

Як виглядає стерх (білий журавель)? Опис і фотографії.

Птах стерх в висоту досягає близько 140-160 сантиметрів, розмах крил становить 210-230 сантиметрів, а вага журавля від 5 до 8,5 кілограм. Передня частина голови білого журавля позбавлена ​​оперення. У дорослих журавлів це місце забарвлене в червоний колір. Дзьоб стерха дуже довгий, він довший, ніж у інших видів, червоного кольору і зазубрений пилообразно. Оперення майже повністю біле, крім махових пір'їн чорного кольору на крилах. Молоді стерхи мають оперення коричнево-рудого кольору. Рогівка очей журавлів червона або блідо-жовта. Лапи довгі рожево-червоні. Тривалість життя птаха складає близько 70 років.

Де живе стерх (білий журавель)?

Такі птахи, як білий журавель, дуже вимогливі до середовища проживання. Були виявлені дві окремі популяції лелек. Одна популяція мешкає в Архангельській області Росії, а друга живе в Ямало-Ненецькому автономному окрузі. Білий журавель стерх, що гніздиться тільки в Росії, зимує в Індії, Азербайджані, Монголії, Афганістані, Пакистані, Китаї та Казахстані. Птах стерх крупніше всіх інших видів журавлів і веде водний спосіб життя. Це робить порятунок даного виду від вимирання важко здійснюваною місією. Їх дзьоб і ноги призначені для заболочених територій. Довгі ноги дозволяють легко перебиратися по купинах і в'язкою грунті. Білий журавель остерігається людини: якщо він помітить людину на горизонті, то залишає гніздо. У такій ситуації стерх навіть може кинути яйця або вже вилупилися пташенят.

Чим харчується білий журавель стерх?

Птах стерх харчується тваринною і рослинною їжею. Білий журавлі всеїдні і можуть їсти майже все. Влітку вони їдять насіння і ягоди, журавлину, рибу, яйця і пташенят інших птахів, комах, підводні частини пухівки і осоки, невеликих хребетних і гризунів, а також жаб і дрібних птахів. Взимку, під час міграції, стерх вживає рослинну їжу, таку як бульби і кореневища водних рослин.

Розмноження білих журавлів.

Стерхи - це моногамні птахи. В кінці травня пара стерхов прибуває до місця майбутнього гніздування. Як і у інших видів журавлів, своє з'єднання пара відзначає співом дуетом. Крик білих журавлів високий, протяжний і чистий, цим він виділяється на тлі інших видів. Особи закидають голову і видають низку мелодійних звуків, складних і протяжних. Під час пісні самець розправляє крила, ну а самка весь час тримає їх складеними. При цьому стерхи виконують танець, в який входять поклони, підстрибування, підкидання гілочок і поплескування крилами.

Гніздо білі журавлі влаштовують в добре проглядається місцевості, з запасом прісної води, в тундрі або тайзі, в воді з глибиною в 30-40 сантиметрів. При цьому саме гніздо стерхов на 15-20 см підноситься над рівнем води. Гніздо будують обидва батьки. Зазвичай відкладається два сірих яйця з темними цятками. В поганий рік можуть обійтися і одним. Самка білого журавля висиджує потомство близько 29 днів, а самець охороняє їх. Пташенята, що вилупилися беруть участь в нелегкій боротьбі за виживання, в живих залишається тільки найсильніший пташеня. Через 70-75 днів він обзаводиться пір'ям коричнево-рудого кольору. Біле оперення у стерхов з'являється тільки до 3 років.

Білий журавель стерх занесений в червону книгу.

У дикій природі білих журавлів максимум 3000. У неволі містять кілька тисяч цих птахів. Білі журавлі стерхи знаходяться на межі вимирання, тому безліч орнітологів стурбовані цією проблемою і допомагають всіма силами. Питанням охорони стерхов щільно почали займатися з 1970 року. З того часу були створені резервні фонди, безліч розплідників, де вчені вирощують журавлів з яєць. Орнітологи навіть навчають пташенят польотів на великі відстані.

Полювання на білих журавлів заборонена, так як стерх занесений до Червоної книги Росії, до Червоної книги і в Конвенцію про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою знищення.

«Політ надії».

З середини 90-х років XX століття в природне місце існування було відпущено більше 100 білих журавлів. На жаль, виживаність пташенят стерхов, вирощених в штучному середовищі, не перевищує 20%. Причиною такої високої смертності є відсутність польотної підготовки і навігаційної орієнтації. Цю проблему вирішили американські вчені, вони придумали вести пташенят по маршруту за допомогою мотодельтаплану. Згодом в Росії була розроблена аналогічна програма під назвою «Політ надії». У 2006 році було побудовано 5 мотодельтапланов, за допомогою яких молодих стерхов повели по тривалому маршруту. Птахів довели до місця проживання сірих журавлів, і разом з ними стерхи вирушили на зимівлю. У 2012 році президент Росії Володимир Володимирович Путін особисто брав участь в цій програмі. Але, на жаль, в цей раз сірі журавлі не прийняли стершат, і тому 7 Журавльов привели назад до Білозерського федерального заказника в Тюмені.

Зовнішній вигляд стерха

Стерх - великий журавель. Висота цих пернатих досягає 135-140 сантиметрів. Крила в розмаху складаю 2,1-2,3 метра.

Важать пернаті в межах 5-8,5 кілограм. Максимально зафіксована вага самця складав 15 кілограм.

Стерх - птах чималих розмірів.

Стерх має чисто біле оперення. Лише первинні махові крила чорного кольору. На передній частині голови оперення відсутній, там гола шкіра цегляно-червоного кольору. Стерхи мають найдовший дзьоб червоного кольору серед родичів. На кінці дзьоба є дрібні щербини. Кінцівки довгі, рожевого кольору.

Молодняк має темно-коричневе оперення. Безпері частина голови має блідо жовтий колір.

У шлюбний період самки і самці бруднять дзьоб в грязі і змащують ним пір'я. Відмінності в зовнішньому вигляді між статями у цих пернатих відсутні, але самці трохи більші за самок.

Поведінка і харчування стерха

Пари будують гнізда на значній відстані один від одного. При цьому пернаті захищають свою територію від інших представників виду. Взимку стерхи об'єднуються у великі зграї.

Харчуються птахи протягом усього дня. Якщо рослинність знаходиться під водою, то журавель повністю занурює в неї голову. Споживають стерхи рослинну і тваринну їжу. Перевага віддається підводним рослини, кореневищам, бульб і ягодам. З тваринної їжі вони поїдають гризунів, різних комах, пташині яйця і невеликих пернатих. Рибу їдять у вкрай рідкісних випадках.

Ці журавлі уникають контакту з людьми, тому вони не залітають на сільськогосподарські поля. Як і інші представники сімейства, стерхи видають протяжні високі звуки.

Стерхи з потомством відпочивають на галявині.

збереження виду

Орнітологи зайнялися розведенням цих унікальних птахів штучним шляхом. У вольєрах на території Росії і Китаю міститься кілька тисяч стерхов. Але ці пернаті погано адаптуються на волі, коли їх випускають, виживає лише 20%. Це пов'язано з тим, що виведені в штучних умовах стерхи не вміють мігрувати.

Американські орнітологи придумали вказувати дорогу птахам за допомогою мотодельтаплану, молоді особини сприймають його як лідера і летять за ним. Крім того стерхов об'єднують з сірими журавлями і вони разом відправляються в місця зимівлі, а в весняні час знову повертаються до місць гніздування. Але негативним моментом є той факт, що сірі журавлі не завжди приймають в свою зграю новачків.

У будь-якому випадку люди ведуть серйозну роботу по збереженню цього унікального виду пернатих. Залишається сподіватися, що вони все ж принесуть позитивні плоди, і стерхи не зникнуть з лиця нашої планети, а навпаки, чисельність популяції стабілізується.

Стерх: зовнішні особливості

Стерх відноситься до роду Журавлі, сімейству Журавлині. Птах велика - її зростання коливається від ста сорока до ста шістдесяти сантиметрів, вага близько восьми кілограм. Розмах крил журавля коливається від двохсот десяти до двохсот тридцяти сантиметрів, в залежності від популяції.

Тільки під час зимових міграцій далекі перельоти робить білий журавель. Стерх в Росії гніздиться і розмножується. За цими птахами ведуть пильне спостереження вчені-орнітологи.

Білий журавель (стерх) має характерну особливість, завдяки якій його важко сплутати з іншим птахом - червоний довгий дзьоб, що має на кінцях гострі щербини. Навколо очей і у дзьоба пір'я немає, а шкіра пофарбована в насичений червоний колір і видно здалеку.

На корпусі пір'я, розташовані в два ряди - білі, на внутрішній стороні крил на кінцях два ряди - чорні. Ноги довгі, рожевого відтінку. Вони є чудовими помічниками стерха на заболочених територіях: дозволяють перебиратися в в'язкої трясовині по купинах.

Спочатку очі пташенят блакитні, потім вони набувають жовтого відтінку. Білий журавель (стерх) живе близько сімдесяти років, не утворюючи підвидів.

ареал проживання

На сьогоднішній день існують дві популяції лелек цього виду. Одна живе в Архангельській області, а друга - в Ямало-Ненецькому окрузі. Це дуже обережний птах - стерх. Білий журавель, короткий опис якого наведено в статті, всіляко намагається уникати зустрічей з людьми, і це не дарма: адже браконьєри в багатьох районах відчувають себе безкарно.

Якщо птах помітить людини - вона покине гніздо. Стерх може кинути не тільки кладку, але і вже вилупилися пташенят. Тому не рекомендується турбувати птахів в цей період. Білий журавель (стерх), який гніздиться тільки в Росії, замовити може в Азербайджані і Індії, Афганістані та Монголії, Китаї та Пакистані. На початку березня журавлі повертаються на батьківщину.

В Якутії стерх відправляється в віддалені райони тундри і вибирає для розміщення тонкі болота і непрохідні ліси. Тут він живе до зимової міграції.

Багатьох натуралістів цікавить питання: «Чим харчується білий журавель (стерх)?» У раціон цієї красивої птиці входить і рослинна, і тваринна їжа. Поряд з водоростями: бульбами, пушицей, журавлиною і осокою, яку дуже люблять стерхи, - вони не відмовляться поласувати великими комахами, яйцями інших птахів, гризунами, чужими пташенятами, безхребетними тваринами і рибою. Взимку, під час міграції, стерхи обмежуються тільки рослинною їжею. Необхідно відзначити, що ці птахи ніколи не завдають шкоди сільськогосподарським угіддям.

Червона книга Росії: білий журавель (стерх)

Стерх - найбільша птах зі свого сімейства. Вона веде переважно водний спосіб життя, що ускладнює роботу з порятунку цього виду від вимирання. Зараз чисельність якутської популяції не перевищує трьох тисяч особин. Для західносибірських стерхов - ситуація критична: їх залишилося не більше двадцяти особин.

Серйозно питанням охорони білих журавлів зайнялися в 1970 році. Були створені численні розплідники, резервні фонди, де орнітологи вирощують цих птахів з яєць. Вони ж навчають пташенят перельотів на великі відстані. І тим не менше зберігається загроза, що повністю зникне білий журавель (стерх). Червона книга (міжнародна) теж повно свої списки цим зникаючим видом. Охота на этих птиц полностью запрещена.

Надежда на возрождение

С середины девяностых годов прошлого столетия в естественную среду было выпущено более ста белых журавлей, выращенных в питомниках. К сожалению, такие птенцы плохо приживаются (не более 20 %). Причина столь высокой смертности заключается в отсутствии навигационной ориентации, а также полетной подготовки, которая дается родителями в естественных условиях.

Цю проблему спробували виправити американські вчені. Вони поставили експеримент, суть якого полягала в проведенні пташенят по маршруту, використовуючи мотодельтаплани. У Росії розробили аналогічну програму, яку назвали «Політ надії».

Було побудовано п'ять мотодельтапланов в 2006 році, і з їх допомогою юних стерхов повели з тривалого маршруту від Ямалу до Узбекистану, де мешкали сірі журавлі, і стерхи разом з ними відправилися зимувати. У 2012 році президент В. Путін брав участь у такій програмі. Але з якоїсь причини в цей раз сірі журавлі не прийняли стерхов, і орнітологи змушені були привести сім пташенят до Білозерського заказника в Тюмені.

Дивіться відео: Белый журавль снова смотрит в небо. Когда ямальские стерхи отправятся в путь? (Липень 2022).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org