Риби та інші водні мешканці

Де зустрічається річковий дельфін, як живе прісноводний

Pin
Send
Share
Send
Send


У 1918 році в одному з прісноводних озер китайської провінції Хунань був виявлений цікавий об'єкт. В озері Дунтін помітили водний ссавець, яке відноситься до підряду зубастих китів. Назвали це тварина "китайський річковий дельфін".

Хто такі річкові дельфіни

Люди звикли до того, що дельфіни - мешканці солоних морських і океанських вод. Але є невелика сімейство під назвою Річкові дельфіни. Сьогодні існує 4 види цих китоподібних ссавців. Три з них живуть в прісній воді, а четвертий може жити як в річках і озерах, так і в океані. На жаль, це зникаючі види тварин. Вони сильно страждають через сусідство з людьми. Вимирають через забруднення річок і безконтрольної полювання.

З чим пов'язують назву

Місцеве населення називає річкове ссавець "байцзи". Китайський річковий дельфін має дуже характерний спинний плавник, схожий на прапорець. Саме це і дало розмовна назва всьому виду. Наукова назва виду - Lipotes vexillifer. Воно включає в себе два поняття. Leipo позначає «забутий», а vexillifer - «несе прапор». Як бачите, вчені теж використовували зовнішні асоціації, коли підбирали назву для нечисленного виду ссавців.

опис виду

Прісноводний представник зубастих китів, китайський річковий дельфін, - досить велика тварина. Максимальна зафіксована довжина тіла ссавця становила 2,5 м. А мінімальна довжина дорослої особини - 1,5 м. Маса дорослої тварини може коливатися від 100 до 160 кг. Опис дельфіна не дуже докладно. Відомо, що самки у цього виду великі і перевищують за розмірами чоловічі особини. Тіло у дельфінів щільне і кремезне. Шия досить рухома. Грудні плавники мають широку основу, але до краю ніби обрубані сокирою. Спинний прапорець-плавець середній за розміром, з плавно закруглятися передніми і задніми краями. Розташований він не посередині спини, а ближче до хвостової частини.

На тімені ссавця розташоване дихало овальної форми. Воно кілька зміщене вліво від центру. Китайський річковий дельфін погано бачить. Його очі погано розвинені і досить невдало розташовані. Вони знаходяться високо на голові, що зменшує кут огляду.

Передня частина мозкового черепа - так званий рострум, він вузький і подовжений. Він злегка загинається догори і нагадує дзьоб журавля. Верхня щелепа має менше зубів, ніж нижня. Максимальна кількість зверху - 68 зубів, а знизу - 72 зуба.

Неможливо скласти опис дельфіна, не вказавши забарвлення тварини. Байцзі світло-блакитного або блакитно-сірого відтінку. Животик у тварин білий. Хоча деякі очевидці стверджують, що забарвлення значно світліше, ніж в офіційному описі. Вони кажуть, що китайський річковий дельфін майже білий.

поширення виду

Найчастіше цей вид річкових дельфінів зустрічався в річці Янцзи. Якщо ви бачили, як виглядає річка Янцзи на карті, то уявляєте, наскільки це повноводна і протяжна артерія. Її довжина перевищує 6300 км, але й це не врятувало китайських річкових дельфінів від загрози вимирання. Зрідка ці ссавці зустрічалися в Цяньтане (річка) і озерах Дунтинху і Поянху. Одна особина була помічена в районі Шанхаю.

Як живе і чим харчується вид

Вивчати спосіб життя цього виду дуже складно. У зв'язку з нечисленністю, відомостей майже немає. Відомо тільки те, що річкові дельфіни тримаються парами і вважають за краще гирла річок і прибережне мілководдя. Швидше за все, саме це і є причина поганого розвитку органів зору у виду. Вода тут завжди каламутна, тому очі фактично не приносять користі, доводиться покладатися на ехолокацію.

Китайський річковий дельфін веде денний спосіб життя. На ніч він відходить на ділянки з повільною течією, щоб спокійно відпочити.

У раціоні ссавця дрібна риба, вугри, соми і молюски. Для полювання тварина використовує довгий дзьоб. З його допомогою дельфін викопує з мулу видобуток. Для дроблення міцних раковин використовує зуби, які спеціально пристосовані для цих цілей.

Зрідка річкові дельфіни збираються в групи. Така група може складатися з 3 особин, а може налічувати 15 тварин. Але ці освіти не довготривалі.

розмноження

Про розмноження китайських річкових дельфінів відомостей занадто мало. Вчені висувають припущення, виходячи з крупинок даних, наявних у них на руках. Самки не дуже плідні. Вони приносять по одному дитинчаті і не частіше, ніж раз в 2 роки. Швидше за все, термін виношування становить 11 місяців. Дитинчата народжуються занадто слабкими. Перший час мати змушена підтримувати їх на плаву своїми плавниками.

Точний термін статевого дозрівання ніхто не знає. За припущеннями, це може відбуватися між трьома і вісьмома роками.

Спроби збереження виду

Звичайно, вчені намагаються зберегти зникаючі види тварин, але у випадку з китайським річковим дельфіном успіхів досягти не вдалося. Незважаючи на те що вид перебуває під охороною і занесений до Червоної книги, тварин в природі практично не залишилося. Останні свідчення зустрічей рибалок з цим видом дельфінів були отримані в 2004 р У 2007 році була відправлена ​​експедиція, щоб зібрати певну кількість різностатевих особин (близько 25 голів). Це могло дозволити розмножити вид в неволі і частково відновити популяцію. Але експедиція повернулася ні з чим. Сучасна апаратура не зафіксувала байцзи. Це призводить до сумного висновку: популяція річкових дельфінів вимерла і відновити її не вийде. Як не сумно це усвідомлювати, але з 2007 року китайський річковий дельфін офіційно визнаний зниклим видом.

Люди і дельфіни.

Про надзвичайному розумі і кмітливості дельфінів люди знають давно. Ці чарівні тварини рятують людей з терплять лихо судів, не даючи їм потонути. Можна навіть сказати, що дельфіни - найрозумніші тварини на планеті. Багато дресирувальники вважають, що інтелект дельфінів можна прирівняти до людського, настільки розумно і незвично поводяться ці тварини.

Існує жарт про дельфінів, що розповідає про те, що якби людина не обігнав дельфінів і раніше не зліз з дерева, то вони вийшли б з води і зараз були б царями природи, підмінивши нас. Дельфін розумний, добрий, красивий, він чудово вчиться, аналізує, запам'ятовує.

Дельфіни складаються в прямому родинному зв'язку з грізними мешканцями океанів, касатки і китами. Існує близько 50 видів дельфінів. До них відносяться морська свиня, чорний дельфін, сірий дельфін, беломордий дельфін, атлантичний білобокий дельфін. Найбільш популярний дельфін афаліна (великий дельфін), якого люди в основному і мають на увазі, розповідаючи про зустрічі з представниками цього виду. Вони добре вивчені і приручені. Афалін знімають в кінофільмах, вони беруть участь в програмах по реабілітації дітей, які страждають різними неврологічними недугами.

Дельфін - опис і фотографії. Як виглядає дельфін?

Дельфін - це не риба, а ссавець тварина. Загальним для всіх видів є витягнуте обтічне тулуб, яке вінчає невелика голова дельфіна з клювообразную пащею. На кожній щелепі розташовується 80-100 маленьких зубів конічної форми. Зуби дельфіна злегка нахилені всередину. Перехід між мордочкою і лобової частиною добре виражений. Майже у всіх представників класу дельфінів є виступаючий спинний плавник. Шкіра еластична і гладка на дотик. Довжина дельфіна може досягати 4,5 метрів в залежності від виду.

Дельфіни в воді рухаються дуже легко, вони практично не відчувають її опору завдяки спеціальним жировим виділенням на шкірі, що полегшує ковзання. Цікаво, що від тертя води шкіра дельфіна швидко стирається. Тому в глибоких шкірних шарах у них є значний запас регенеруючих клітин. Дельфін постійно линяє, змінюючи за добу до 25 шарів шкіри!

Очі дельфінів маленькі, зір слабкий. Це обумовлено тим, що тварини практично не користуються ними для полювання. Ніздрі трансформовані в дихло, розташоване на тімені.

Чи є вуха у дельфіна?

Вуха у дельфінів відсутні. Але це не означає, що у них немає слуху. Є! Правда, він функціонує не так, як у інших ссавців. Звуки сприймає внутрішнє вухо, а повітряні подушки, розташовані в лобовій частині, служать резонаторами. Зате ці тварини досконало володіють ехолокацією. Вони безпомилково визначають місце розташування і габарити об'єкта по відбитому звуку, а по довжині хвилі - відстань до нього.

Як сплять дельфіни?

Є у дельфінів і ще одна цікава фізіологічна особливість: вони ніколи не сплять. Тварини зависають у товщі води, періодично піднімаючись на поверхню для дихання. Під час відпочинку вони здатні відключати поперемінно то ліве, то праве півкуля мозку, тобто спить тільки одна половинка мозку дельфіна, а друга не спить.

Де мешкають дельфіни?

Навколишнє середовище дельфіна - виключно водойми. Дельфін мешкає майже у всіх місцях нашої планети, за винятком арктичних і антарктичних областей. Живуть дельфіни в морі, в океані, а також у великих прісноводних річках (амазонський річковий дельфін). Ці ссавці люблять простір і вільно переміщаються на великі відстані.

Мова дельфінів.

Дельфіни - тварини соціальні, живуть зграями, в яких може налічуватися від 10 до 100 (іноді більше) особин, спільними зусиллями відбиваючись від ворогів. Всередині зграї між ними практично не буває конкуренції або бійок, одноплемінники мирно співіснують один з одним. Розмовляють дельфіни за допомогою звуків і сигналів. Мова дельфінів надзвичайно різноманітний. «Розмова» цих ссавців включає в себе клацання, свист, гавкіт, щебет. Спектр голоси дельфінів простягається від найнижчих частот до ультразвуку. Більш того, вони можуть складати прості звуки в слова і пропозиції, передаючи один одному інформацію.

Чим харчуються дельфіни?

У раціон харчування дельфінів входить виключно риба, перевага віддається сардина і анчоусам. Цікавий і спосіб полювання, яким користуються тварини. Зграя дельфінів знаходить косяк риби і особливими звуками змушує його збитися в щільну групу. В результаті такого полювання велика частина косяка стає здобиччю дельфінів. Цією особливістю часто користуються чайки, атакуючи перелякану рибу з повітря. Відомі факти, коли дельфіни допомагали рибалкам, заганяючи косяк до них в мережі.

Види дельфінів.

У сімействі дельфінові виділяються 17 пологів. Найбільш цікаві різновиди дельфінів:

  • Белобрюхий дельфін (чорний дельфін, чилійський дельфін) (лат. Cephalorhynchus eutropia) мешкає виключно на узбережжі Чилі. Тварина з досить скромними розмірами - довжина кремезного та досить товстого тіла цього китоподібного не перевищує 170 см. Спинка і боки белобрюхого дельфіна мають сірий колір, тоді як горло, область черева і прилеглі до тіла частини ласт абсолютно білі. Ласти і спинний плавник белобрюхого дельфіна менше, ніж у інших видів дельфінів. Даний вид близький до зникнення, охороняється чилійськими владою.

  • Дельфін-белобочка (звичайний дельфін) (лат. Delphinus delphis). Довжина морської тварини нерідко досягає 2,4 метра, вага дельфіна варіюється в межах 60-80 кілограмів. В області спини звичайний дельфін забарвлений в темно-синій або практично чорний колір, черево біле, а вздовж світлих боків проходить ефектна смужка жовтувато-сірого відтінку. Цей вид дельфінів живе в акваторії Середземного і Чорного морів, привільно відчуває себе в Атлантичному і Тихому океанах. Зустрічається дельфін-білобочка на східному узбережжі Південної Америки, уздовж берегів Нової Зеландії та Південної Африки, в морях Японії і Кореї.

  • Беломордий дельфін (лат. Lagenorhynchus albirostris) - великий представник китоподібних з довжиною тіла, що досягає 3 метрів і масою до 275 кг. Відмінною особливістю беломордого дельфіна є дуже світла, часом білосніжна морда. Ареал проживання цього ссавця включає в себе води Північної Атлантики, узбережжя Португалії і Туреччини. Харчується дельфін такими рибами, як мойва, навага, камбала, оселедець, тріска, мерланг, а також молюсками й ракоподібними.

  • Крупнозубий дельфін (лат. Steno bredanensis). Довжина тіла цього морського ссавця 2-2,6 метра, вага різниться від 90 до 155 кг. Висота спинного плавця становить 18-28 см. У забарвленні дельфіна переважає сірий колір, за яким «розкидані» плями молочного кольору. Цей вид дельфінів поширений біля узбережжя Бразилії, в Мексиканській і Каліфорнійському затоках, мешкає в теплих водах Карибського і Червоного морів.

  • Афаліна (великий дельфін або пляшконосий дельфін) (лат. Tursiops truncatus). Довжина тварини може варіюватися від 2,3 до 3,6 метрів, а вага від 150 до 300 кг. Забарвлення тіла афаліни залежить від місця проживання, але в основному вид має темно-буру верхню частину тіла і сірувато-біле черево. Іноді з боків спостерігається слабко виражений візерунок у вигляді нечітких смуг або плям. Мешкає афаліна в Середземному, Червоному, Балтійському і Чорному морях, часто зустрічається в Тихому океані уздовж узбережжя Японії, Аргентини та Нової Зеландії.

  • Широкомордий дельфін (бесклювий дельфін) (лат. Peponocephala electra) поширений у водах країн з тропічним кліматом, особливо масові популяції мешкають уздовж узбережжя Гавайських островів. Торпедообразное, світло-сіре тіло тварини вінчає конусоподібна голова темно-сірого кольору. Довжина ссавця нерідко досягає 3 метрів, а важить доросла особина більше 200 кг.

  • Китайський дельфін (лат. Sousa chinensis). Цей представник роду горбатих дельфінів мешкає в водах уздовж узбережжя Південно-Східної Азії, але в період розмноження мігрує, тому зустрічається в затоках, тихих морських лагунах і навіть річках, що омивають Австралію і країни Південної Африки. Довжина тварини може становити 2-3,5 метра при вазі в 150-230 кг. Дивно, але хоча народжуються дельфінята абсолютно чорними, у міру їх зростання забарвлення тіла змінюється спочатку на світло-сіру, з трохи рожевими цятками, а дорослі особини стають практично білими. Китайський дельфін харчується рибами і молюсками.

  • Іравадійский дельфін (лат. Orcaella brevirostris). Відмінною особливістю даного виду дельфінів є повна відсутність дзьоба на морді і гнучка шия, яка отримала рухливість за рахунок декількох шкірних і м'язових складок за головою. Забарвлення тіла іравадійский дельфіна може бути як світло-сірим з блакитним відливом, так і темно-сірим, при цьому черево тварини завжди на тон світліше. У довжину це водний ссавець сягає 1,5-2,8 метрів при вазі в 115-145 кг. Ареал проживання дельфіна охоплює води теплого Індійського океану, починаючи від Бенгальської затоки і аж до північного узбережжя Австралії.

  • Хрестоподібний дельфін (лат. Lagenorhynchus cruciger) мешкає виключно в водах Антарктики і Субантарктики. Забарвлення дельфіна чорно-біла, рідше - темно-сірого тону. Ефектна мітка білого кольору, охоплюючи боки ссавця, тягнеться до його морди, обрамляючи область очей. Друга мітка проходить поздовжньо задньої частини тіла, перетинаючись з першої і утворюючи малюнок у вигляді пісочного годинника. Дорослий хрестоподібний дельфін має довжину тіла близько 2 метрів в довжину, вага дельфіна варіюється в межах 90-120 кілограм.

  • Ластівка (косатка) (лат. Orcinus orca) - ссавець, яке відноситься до сімейства дельфінові, роду косатки. Ластівка самець має довжину близько 10 метрів і вага в межах 8 тонн. Самки менше: їх довжина сягає 8,7 метрів. Грудні ласти косаток мають широку овальну форму. Зуби косаток досить довгі - до 13 см в довжину. Бока і спина ссавця чорні, горло біле, а на череві знаходиться біла смуга. Над очима розташовані білі плями. Іноді зустрічаються повністю чорні або білі особини в водах Тихого океану. Мешкає косатка у всіх водах світового океану, крім Азовського моря, Чорного моря, моря Лаптєвих і Східно-Сибірського моря.

Гангський дельфіни або сусука (Platanistidae)

Представники даного виду здатні видавати характерні для виду звуки при диханні, які і послужили приводом для назви виду. В наші дні збереглася лише невелика популяція цих дельфінів. даний вид річкових дельфінів сильно відрізняється від своїх побратимів зовнішнім виглядом і досягає близько 2,5 м. в довжину. Гангський дельфіни мають незвичайну веерообразной формою грудних плавників, з п'ятьма гребенями і виразною протівотеневой забарвленням (темно - сіра спина і боки, світлий низ).

Живуть ці тварини в прісноводних річках Індії і Пакистану, що відрізняються повільним перебігом: Ганг, Інд, Брахмапутра та Хугли, а також в притоках цих річок (як правило, в верхів'ях). Іноді, в сезон дощів вони можуть спускатися в гирла річок, але в море ніколи не заходять. Безперервно під водою сусука можуть перебувати близько двох хвилин. Цікаво, що очі Гангський дельфінів, а точніше рогові оболонки очей, виконують не зорову, а дотикальну функцію, оскільки в зв'язку з донним способом життя ці ссавці втратили очні кришталики, а їх зорові нерви повністю атрофувалися,

Амазонські дельфіни (Iniidae)

Цих ссавців ще називають инии, або інакше боут мешкають у великих південноамериканських річках: Токантінс, Амазонці, Оріноко, а також в їх численних протяжних притоках Венесуели, Колумбії, Бразилії, Перу, Болівії і Гвіани. В периоды разливов этих рек амазонские дельфины могут свободно плавать среди затопленных деревьев и переплывать, благодаря таким разливам из одного бассейна реки в другой. Длина тела этих животных может достигать до 2,5 м., а вес до 130 кг. Половой диморфизм хорошо выражен: самцы намного крупнее и массивнее самок. Окрас у иний варьирует в зависимости от возраста и места их обитания.

Молоді особини забарвлені в палево-сірий колір, більш дорослі - набувають протівотеневой, дуже гарний окрас - зверху світло-блакитний, а знизу білий або блідо-рожевий. Дельфіни, що живуть в річках, як правило, світліше озерних. І ті й інші живуть або поодинці, або триматися невеликими групами. Дзьоб у них досить довгий, прикрашений жорсткими щетинками і має кілька загнуту донизу циліндричну форму. Їх довгі щелепи забезпечені двома рядами міцних зубів, число яких може складати від 104 до 132 одиниць. Незважаючи на те, що очі цих ссавців дуже малі, на відміну від очей інших видів річкових дельфінів, Вони непогано бачать. Инии ведуть однаково активний спосіб життя, як вдень, так і вночі, а харчуються крабами і різними видами прісноводних риб. Ці дельфіни відрізняються великою товариськістю і довірливістю по відношенню до людей. Незвичайне і загадкове поведінку іній останнім часом ретельно вивчається і аналізується вченими в різних океанаріумі по всьому світу.

Ла-Платская дельфіни (Pontoporiidae)

Це єдине сімейство і вид, з чотирьох розглянутих, який може жити не тільки в річках, а й в море. Поширені ці тварини в гирлі річки Ла-Плата (від чого і отримали свою назву), а також в прибережних водах Аргентини, Бразилії та Уругваю. На відміну від інших розглянутих видів, ці ссавці ведуть кочовий спосіб життя, мігруючи невеликими зграями на зимівлю, від гирла Ла-Плати уздовж узбережжя материка на північ.

Харчуються ла-Платская дельфіни різними видами риб, як річкових, так і морських, в тому числі і оселедцем, а також головоногими молюсками і раками. За розміром ці тварини відносно невеликі - до 170 см. Довгою і масою до 35 кг., А їх новонароджені дитинчата - зовсім крихти, чия довжина складає всього 45 см. Цікавим є той факт, що самки цих річкових дельфінів помітно більші за самців. Пофарбовані ла-Платская дельфіни в світло-коричневий колір, а їх вузьке і дуже довге рило може вміщати до 240 зубів! Дельфіни, що належать до цього виду також товариські з людьми, як і амазонські дельфіни, проте в даний час вивчені ще дуже мало.

Хочеться відзначити, що річкові дельфіни знаходяться практично на межі вимирання. Це відбувається з кількох причин: по - перше від того, що ці водні ссавці втрачають місця свого проживання, по-друге від того, що на них і в даний час продовжують полювати люди, а по-третє - через вкрай слабке зору вони стикаються з людьми і різними штучними об'єктами, незважаючи на наявність особливого органу звукового виявлення - сонара.

Історія походження

надродина річкові дельфіни вважається найдавнішим з усіх сучасних ссавців, що відносяться до зубатим китам. З'явилося воно на нашій планеті ще в період міоцену в океані, а в більш пізні періоди було витіснено великими хижаками і конкуруючими видами. предками сучасних річкових дельфінів біологи вважають древніх зубастих китів - сквалодонтов (лат. Squalodontidae), які, в свою чергу походять від наземних ссавців - мезоніхиди.

Відповідно до знайдених найдавнішим останкам, мезонхіди жили близько 60 млн. Років тому і мілини дуже дивний, за сучасними уявленнями, зовнішній вигляд, що нагадує вовка з копитами. Мешкали ці дивного вигляду істоти на тій території, на якій зараз знаходяться Середземне море і частина Азіатського субконтиненту. Від стародавніх зубастих китів - сквалодонтов сучасні річкові дельфіни успадкували примітивні зовнішні ознаки, які їх відрізняють від інших водних ссавців: дуже вузьке витягнуте рило, одновершинні зморшкуваті зуби різного розміру, менша кількість звивин головного мозку, дуже широкі і короткі грудні плавці, а замість спинного плавця - невисокий витягнутий гребінь. Голова у річкових дельфінів дуже рухлива і здатна повертатися під кутом 90 ° по відношенню до тіла, чому сприяє особлива будова шийного відділу хребта.

Інші частини скелета також значно відрізняються від будови інших сучасних водних ссавців і мають вигляд, характерний для найдавніших вимерлих дельфінів. Зір у цих дельфінів розвинене слабо, а основними органами почуттів, що служать для отримання інформації про навколишній світ є добре розвинені органи дотику і ехолокаційному апарат, що сприймає широкий діапазон звукових частот. Додатковими органами дотику річковим дельфінам служать не тільки численні шкірні рецептори, але і жорсткі, дуже чутливі дотикові волоски, розташовані на Рилєєв, які сприяють полюванні в воді і видобутку їжі, шляхом викопування її з донних мулистих відкладень.

На цьому хочеться закінчити розповідь про річкових дельфінів , Однак поставити не крапку, а кому, оскільки в подальшому ми ще не раз повернемося до цих дивних, товариським і «людинолюбним» істотам, але вже інших видів.

Загальна характеристика

Річковий дельфін, якщо порівнювати його з морським родичем, більш примітивний. Головний мозок має менше звивин. Короткі і широкі грудні плавці, відсутність спинного плавця (замість нього є витягнутий гребінь), дуже вузьке рило, довгий симфіз нижньої щелепи - все це є рисами його давніх предків, сквалодонтов.

Вільне розташування шийних хребців дозволяє річковим дельфінам повертати голову на 90 ° по відношенню до тулуба. Харчуються вони рибою, молюсками і черв'яками, яких добувають не тільки у воді. Вони здатні за допомогою рила, покритого шаром жорстких відчутних волосків, відчувати видобуток в глибині мулисте дно і відкопувати її. На відміну від дотику, зір у них, навпаки, досить слабке. А ось слуховий і ехолокаційному апарати дуже розвинені. Саме з їх допомогою річкові дельфіни отримують інформацію про навколишній світ.

Якщо говорити про ареал, то його можна назвати реліктовим і розірваним. Сімейство представлено двома монотіпіческій пологами, що мешкають в тропічних річках Південної Америки, і двома родами, які населяють річки Індії та Китаю. Далі розглянемо відкриті на сьогоднішній день зоологами види річкових дельфінів.

Амазонська інія, або боут

Перший докладний опис амазонської инии дав французький вчений Д'Орбіньі, який, подорожуючи по Перу, зміг зловити цю тварину і вивчити його зовнішній вигляд.

Довжина тіла инии може досягати 3 метрів, а вага - 70 кг. Мешкає вона в басейнах Амазонки, Ріо-Негро, Оріноко. Цього дельфіна можна назвати справжнім прісноводним китом. Він повільний (швидкість руху не перевищує 10 км / год), у каламутній воді йому допомагає орієнтуватися ехолокаційному апарат і чутливе рило. Основний вид їжі - дрібна риба. Цей річковий дельфін дуже часто виринає на поверхню, щоб вдихнути кисню. Живуть инии тільки невеликими співтовариствами, не більше 5-6 особин.

Морда дуже витягнута, на кінці тупий і покрита щетинками, зовні дуже нагадує дзьоб. На верхній і нижній щелепах знаходиться по 66-68 зубів. Вони дуже гострі, а коронки великі і загнуті назад. Півмісяцева форма ласт, поділ хвостового плавника на лопаті, низьке розташування жирового плавника - це типові риси амазонської инии. Верхня частина її тіла блідо-блакитного кольору, а нижня пофарбована в червонувато-рожевий колір. Особи похилого віку дельфіни можуть бути майже білими. Тому інію часто називають «білий річковий дельфін».

відкриття Плінія

Древній натураліст Пліній вперше дав опис іншого виду річкових дельфінів - Гангський дельфіна (сусука). І хоча в його описах було багато неточних відомостей, так як він бачив сусука тільки в воді, саме цей вчений першим звернув увагу на характерні ознаки тваринного. Головним помилкою Плінія була інформація про довжину тіла Гангська дельфіна. За його словами, вона досягала 7 метрів. Насправді ж вона становить не більше 2 метрів.

Зовнішня будова і спосіб життя сусука

Ця тварина сімейства річкових дельфінів має дуже струнке тулуб, напівмісячний і розділений на дві лопаті спинний плавник, злегка підняту догори довгу, тонку, клювовидную морду, яка має однакову ширину по всій довжині. Типовою рисою є наявність на верхній щелепі гребеня, навколишнього довгі, вузькі, розташовані поруч ніздрі. Замість спинного плавця є лише невелика складка шкіри. У верхній частині тіла шкіра пофарбована в сірувато-чорний колір, а в нижній - в сірувато-білий.

Сусук мешкає в басейнах річок Південно-Східної Азії, зокрема в Гангу, Брахмапутра та Інді. В ході експерименту, проведеного біологом на прізвище Андерсон, який тримав Гангська дельфіна в неволі 10 днів, з'ясувалося, що представники цього виду піднімаються на поверхню води дуже часто (кожні 30 секунд), але тільки на мить, адже для того, щоб зробити вдих, їм досить частки секунди.

Харчуються вони в основному рибою і раками. Імовірно, вагітність триває 8-9 місяців, народжується одне дитинча, який довгий час залишається під турботою матері, чіпляючись мордою за її спинний плавник.

Видобувається дельфін вкрай рідко, в основному заради м'яса. Індійські жінки, які відчувають труднощі з дітонародженням, вживають його в їжу особливо охоче. Згідно з переказами, це допомагає завагітніти і благополучно виносити дитину. Паломники і ченці, навпаки, вважають це тварина священним і годують його з своїх рук.

Лаплатських річковий дельфін

З усіх представників свого сімейства це найменш спеціалізований за будовою і способу життя вид. Може жити як в річках, так і в морях. Тіло особин чоловічої статі в довжину досягає приблизно 155 см, а тіло самок трохи довший і може досягати 170 см. Маса тіла невелика: від 28 до 35 кілограмів. Дитинчата народжуються дуже маленькими: приблизно 45 см в довжину. Таким чином, це наймініатюрніші річкові дельфіни. Де живуть лаплатських дельфіни? Вони населяють гирлі річки Ла-Плата і прибережні води Бразилії, Уругваю та Аргентини (між 30 і 45 ° ю. Ш.).

Колір їхньої шкіри - блідо-коричневий. Рило дуже довге, кількість зубів варіює від 210 до 240. Їжею служать різні види риб (оселедець, срібляста кефаль, горбилевие риби), раки і головоногі молюски. Лаплатських річковий дельфін дуже товариський. Відомо, що особини дуже охоче наближаються до човнів рибалок і йдуть на контакт з людиною.

Як виглядають дельфіни

Мають голе обтічне тіло, витягнуту мордочку, спинний загострений плавець. Очки маленькі, позбавлені гострого зору. Забарвлення шкіри може бути двох видів: однотонного - сірого, рожевого кольору, або контрастна - коли великі ділянки пофарбовані чорно-білим кольором.

Залежно від видів, бувають різної ваги: ​​від 40 кг до 500 кг. Довжина тіла досягає 1,2 м, косатка ж може бути і до 9 м і вагою - 7,5 т.

Можуть не спати до 5 днів, на їх здоров'я це не відображаються. Якщо сплять, то дуже мало. При тривалому сні вони здатні задихнутися і померти. Коли відпочивають, одна половина мозку спить, інша - не спить, тоді вони можуть дихати.

Дельфіни - теплокровні тварини. У них температура тіла, як у людини, 36,6 ° C.

Мають ехолокацією - визначають місце розташування об'єкта шляхом уловлювання відбитої звукової хвилі. Спілкуються між родичами звуками різної тривалості, про насувається небезпеки попереджають звуковими сигналами.

Дивіться відео: Дельфін. Олександр Толбатов (Найясніший 2022).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org