Птахи

Орлан-білохвіст - опис, місце існування, цікаві факти

Pin
Send
Share
Send
Send


Зовнішність і поведінка. Дуже великий хижак масивного складання з потужним високим дзьобом, довгими широкими крилами і укороченим хвостом. Самець і самка невиразні за забарвленням, самка трохи крупніше. Довжина тіла 60-98 см, розмах крил 190-250 см, самець важить 3-5,5 кг, самка - 4-7 кг. Добре розвинені пір'яні «штани» на гомілках, нижня половина цівки НЕ оперена, лапи дуже потужні.

опис. Основний фон оперення дорослої птиці - від бурого до палевого, нерівний за рахунок більш темних підстав пір'я і вигорілих вершин. Забарвлення поступово світлішає від корпусу до голови, яка може бути майже білястої. Махові пера, черево, «штани» і подхвостье темніше основного фону. Хвіст білий, контрастує з крилами, надхвостьем і подхвостья. Очі виглядають невеликими, радужина від коричнево-бурого до жовтої. Дзьоб, восковица, орбітальне кільце світло-жовті, ноги яскраво-жовті. Молодий птах в цілому темно-бура з більш-менш вираженими охристими і білими плямами (на кожному пере виділяються світлий центр і темна облямівка).

Хвіст темний, менш загострений, ніж у дорослої птиці. Райдужна оболонка темно-бура, дзьоб чорний, восковица і ноги блідо-жовті, орбітальне кільце і кути рота білуваті або сірі. У проміжних нарядах птиці виглядають строкато-пегімі, забарвлення стає більш «нерівній» за рахунок появи великих світлих «підпалин», головним чином, на спині, плечах, надхвостье. Останніми світлішають дзьоб, голова, шия. Стернові пера поступово біліють від центру, темна верхова облямівка на них зберігається до 4-5 років (білий хвіст з темною вершиною характерний також для молодого беркута і дорослого орлана-долгохвоста). Забарвлення молодих птахів і проміжні наряди індивідуально дуже мінливі. Дорослий наряд птиці надягають на п'ятий-восьмий рік, вже після настання статевої зрілості. Дорослий орлан легко відрізняється від будь-яких хижаків східного розміру по цілком білому хвоста і світлим, без контрастів, голові, шиї і дзьоба.

Сидяча птах виглядає куцохвостої, масивної і безформною в порівнянні з орлами і великоголову в порівнянні з грифами. Ширяє рідше орлів, що махає політ більш важкий. При ширянні, на відміну від беркута і сипа, тримає крила горизонтально, що не піднімаючи їх над корпусом. Крила паряться птиці довгі і широкі - «прямокутні», як у грифів, на відміну від орлів - майже без кистьового вигину. У птаха, що летить голова виглядає невеликий (відносно більше, ніж у грифів, але менше, ніж у орлів). Від беркута і долгохвоста орлан-білохвіст в усіх нарядах відрізняється укороченим клиноподібним хвостом, більш масивним і високим дзьобом.

голос. Грубий клекіт «кьяк-кьяк-кьяк. », Каркають або гавкаючий«кра-кра». Іноді пара кричить дуетом, закинувши голови. При неспокої видає скрипуче металеве «Кікі-Кікі».

Поширення, статус. Мешкає по всій північній і помірній зоні Євразії від південних тундр до Туреччини, Ірану, Східного Китаю, а також на півдні Гренландії. На більшій частині Європи і в аридних безлісих районах є лише окремі осередки гніздування. З областей з людством на зиму відлітає, але може зимувати у окремих незамерзающих водойм. В основному концентрується в Європі, Південно-Західній Азії, на сході Китаю. У Росії поки звичайний в лесотундрах і тайговій зоні, на південь від рідкісний (за винятком Астраханській дельти), зустрічається спорадично, переважно, на прольоті і кочівлі. Чутливий до занепокоєння, дуже залежимо від коливань рівня кормової бази на водоймах. Включений до Червоної книги Росії, хоча чисельність останнім часом зростає.

Спосіб життя. У харчуванні переважає риба масою до 3 кг, харчується також ссавцями розміром до зайця, хворими і ослабленими птахами, падлом, покидьками. Видобуток ловить з бриючого польоту, рибу вихоплює кігтями з поверхневого шару води, глибоко не заглиблюючись, на відміну від скопи. Прилітає ще до розтину водойм, відлітає з їх замерзанням. На зимівниках і міграціях іноді збирається десятками особин, особливо на риборозплідних ставках, у рибопереробних підприємств, в портах, на приморських звалищах. Гніздиться тільки біля великих внутрішніх водойм і морських узбереж. До розмноження при- ступає в лютому-березні, гніздування передують шлюбні ігри пар зі складними повітряними піруетами. Територіальним, гніздових поселень не утворює.

Дуже масивні гнізда, часом більш 2 м у висоту і в діаметрі, які використовуються по кілька років, пари будують на великих деревах (на відміну від скопи, що не на вершині, а в розвилці збоку від стовбура), рідше на скелях, обривах річок в тундрової зоні. У кладці звичайно 2, рідше 3 яйця, брудно-білих, іноді з темними плямами. Насиджує в основному самка, інкубація триває 34-48 днів, вигодовування - до 70 днів. Сірувато-бурий перший пухової наряд пташенят у віці 3 тижнів змінюється більш густим, темно-сірим. Льотні пташенята спочатку тримаються на батьківському ділянці, статевонезрілі птиці широко кочують. Починають гніздитися в 5-6-річному віці.

Орлан-білохвіст (Haliaeetus albicilla)

де живе

Ареал орлана-білохвоста дуже великий. В Євразії цей вид поширений від Скандинавії і Балканського півострова до Чукотки, Камчатки, Тихоокеанського узбережжя Східної Азії. На північ цей вид проникає до зони тундри, на південь - до Греції, Малої Азії, Північного Іраку, Північного Ірану, низин Амудар'ї, Північної Монголії, Північно-Східного Китаю. Зустрічається він і в Гренландії.

Орлан-білохвіст в польоті

У першій половині XX в. орлан-білохвіст населяв всю територію Росії, за винятком арктичних тундр. До теперішнього часу південна межа ареалу в нашій країні помітно відсунулася на північ.

Як виглядає

Орлан-білохвіст - великий птах, розмах її крил досягає 2,5 м. Довжина тіла орлана-білохвоста може досягати 90 см, а вага - 7 кг. Забарвлення оперення буре, тільки голова і нижня сторона тіла трохи світліше. У дорослих птахів хвіст клиновидний білий (звідки і виникла назва цього виду). Потужний дзьоб світло-жовтого відтінку відмінно помітний на тлі темного оперення орланів.

У дорослих птахів орлана-білохвоста дзьоб жовтий

Молоді птахи темно-бурі, з поздовжніми плямами на нижній стороні тіла, при цьому хвіст і дзьоб у молодих птахів темні. Доросле оперення молоді орлани знаходять тільки в віці близько п'яти років.

Голос орлана-белохвоста- гавкаючі або каркають звуки.

Спосіб життя

Зимують ці птахи на узбережжях незамерзающих морів і озер від Західної Європи до півдня Азії, на Близькому і Середньому Сході, в Індії, Південно-Східної Азії, в місцях скупчення водоплавних птахів та інших водних тварин. У Росії цей птах зимує на Чорному і Каспійському морях, а також у Південному Примор'ї. Однак деякі птахи можуть триматися всю зиму на північних річках - у незамерзаючих ділянок, де вони добувають рибу.

Основні вимоги до місць гніздування цього виду- наявність високих і зручних для пристрою гнізд дерев, розташованих неподалік від річок і озер. Гніздиться білохвостий орлан будує на вершині великого дерева на висоті від 4 до 22 м від землі. Зрідка птиці цього виду гніздяться на скелях, скелях або в зоні тундри на високих крутих берегах річок, на топографічних вишках. Гніздо- величезна споруда з великих гілок і сучків - може досягати в діаметрі 2 м і стільки ж - у висоту. Вистилання гнізда складається з трави, вовни тварин.

Найчастіше здобиччю орлана-білохвоста стає риба. Також ці хижаки успішно ловлять птахів - качок, гусей, чайок, куріпок, лисок - і звірів - зайців, ховрахів, ондатр, лемінгів, полівок. Охоче ​​поїдають падаль (зокрема, на морських узбережжях трупи тюленів).

розмноження

Гніздо орлана-білохвоста являє собою величезну і важку конструкцію з гілок і сучків. Відомі випадки, коли в будівництві гнізда застосовувалися кістки тварин. Сімейна пара використовує його протягом багатьох років поспіль, залишаючись вірними як один одному, так і свого будинку. У кладці зазвичай буває 2-3 яйця брудно-білого кольору. У насиживании яєць, яке триває 37-40 днів, беруть участь обидва батьки.

Молоді орлани залишають гніздо у віці 10 недель.После вильоту пташенят з гнізда орлани ще деякий час продовжують піклуватися про них, навчаючи дитинчат тонкощам полювання.

Занесений до Червоної книги Росії

Орлан-білохвіст - рідкісний і зникаючий вид. Загальна чисельність цього виду в Росії становить близько 2500 пар.

Швидке освоєння людиною прибережних територій, вирубка старих лісів і зменшення кількості одного з основних харчових ресурсів цього виду - риби призводить до зменшення чисельності красивого хижака. Крім того, орлани гинуть в капкани, від отрутохімікатів, страждають від неспокою людиною, а фактор занепокоєння для цих птахів дуже істотний. Навіть короткочасного присутності людини біля гнізда досить, для того щоб птахи залишили його назавжди.

Цікавий факт

Як і багато інших представників сімейства, орлан-білохвіст є птахом-символом. Прапор Слов'янського муніципального району Краснодарського краю Російської Федерації прикрашений ширяє орланів-білохвіст, древнім мешканцем Приазовських пристроїв. Орлан - символ сили, впевненості та незалежності - як не можна краще відображає характер місцевих жителів, які цінують і поважають свободу і мужність. Відомо, що існують орли і орлани. Чим же вони відрізняються? Насправді це два роду: Aquila (орли) і Haliaeetus (орлани), які відносяться до одного підродини канюков (Buteoninae) сімейства яструбиних (Accipitridae). Орлани декілька більше орлів і є безпері цівку (нижня частина ніг).

Класифікація

царство: Тварини (Animalia).
Тип: Хордові (Chordata).
клас: Птахи (Aves).
загін: Сокілоподібні (Falconiformes).
сімейство: Яструбині (Accipitridae).
рід: Орлани (Haliaeetus).
вид: Орлан-білохвіст (Haliaeetus albicilla).

Зовнішній вигляд орлана

Орлан-білохвіст - хижий птах, що досягає великих розмірів, при цьому самки значно більші за самців. Важать самки близько 5-7 кілограм, найбільша самка була зафіксована в Шотландії, її вага становила 7,5 кілограм. Вага самців, не перевищує 5 кілограм. У довжину птах досягає 70-95 сантиметрів. Крила в розмаху складають 2,2 метра, при цьому довжина самого крила - 50-70 сантиметрів. Довжина хвоста - 30-35 сантиметрів.

Пара орланів виглядає здобич.

У орлана-білохвоста оперення бурого кольору, при цьому голова, шия і черево світліше решти тіла, вони віддають жовтуватим відтінком.

Дзьоб потужний із загнутим кінчиком, він має жовту розквіт. Хвіст у представників цього виду білий. Кінцівки жовті з великими кігтями чорного кольору. Ноги не покриті пір'ям, це полегшує Орлану полювання в воді. Пальці також пристосовані для водної полювання - їх внутрішня поверхня шорстка, завдяки цьому птиці утримують слизьку видобуток.

Оперення у молодняка темніше, ніж у дорослих особин. Хвіст і дзьоб теж темні. Дорослий забарвлення у молодого покоління з'являється в 5 років.

Поведінка і харчування орлана

Харчуються ці пернаті хижаки рибою, ссавцями і іншими птахами. Часом орлани віднімають їжу у інших хижих пернатих. Орлан-білохвіст полюють на будь-яку рибу, що плаває на поверхні води. Також хижаки нападають на водно-болотних птахів. Під час такого полювання орлан змушує жертву постійно пірнати під воду, поки вона не видихається, потім вона стає легкою здобиччю. Якщо спіймана жертва має великі розміри, то орлан-білохвіст тягне її до берега прямо по воді.

Орлан - птах північних широт.

Зафіксовані випадки нападу цієї потужної хижого птаха на людину. У Норвегії в 1932 році цей хижак напав на 4-річну дівчинку, яка грала на фермі своїх батьків. Орлан-білохвіст схопив дівчинку за плаття і підняв в повітря. Птах пролетів з дитиною 800 метрів до свого гнізда, яке знаходилося на схилі гори. Гніздо розташовувалася на стрімкому виступі. Коли хижак розтиснув пазурі, то дівчинка впала не в саме гніздо, а поряд. Дитині дуже пощастило, плаття зачепилося за скелю, і малятко повисла в повітрі. На допомогу дитині відправився миттєво сформований загін рятувальників. Дівчинку благополучно врятували, у неї були лише невеликі синці та садна. А плаття стало справжньою реліквією, його досі зберігають представники родини.

Вигляд у птиці суворий, як і її характер.

чисельність

У орлана-білохвоста немає гідних супротивників серед інших хижих птахів. Але до зменшення чисельності призводить погана екологія. Крім цього цих хижаків знищували місцеві жителі, помилково припускаючи, що орлан-білохвіст небезпечні для домашньої худоби.

У країнах Європи в XX столітті різко знизилася чисельність популяції представників виду. У 80-х роках були розроблені заходи щодо захисту цих птахів. Сьогодні ситуація нормалізувалася і зникнення орланів-білохвіст не загрожує.

Опис орлана-білохвоста

Haliaeetus albicilla (орлан-білохвіст) належить до роду орланів, включеному в сімейству яструбиних. Виглядом і поведінкою орлан-білохвіст (на Україні відомий як сероватень) дуже скидається на свого американського родича Haliaeetus leucocephalus, білоголового орлана. Для частини орнітологів схожість двох видів послужила підставою їх об'єднання в один надвидом.

Ареал, місця проживання

Якщо дивитися на євразійський ареал орлана-білохвоста, він простягається від Скандинавії і Данії до долини Ельби, захоплює Чехію, Словаччину та Угорщину, йде від Балканського півострова до басейну Анадиру і Камчатці, поширюючись на тихоокеанське узбережжя Східної Азії.

У своїй північній частині ареал проходить по узбережжю Норвегії (до 70-ї паралелі), по півночі Кольського півострова, південь Канина і Тіманський тундри, по південному сектору Ямалу, виходячи далі на Гиданський півострів до 70-ї паралелі, потім до усть Єнісею і Пясини (на Таймирі), вклинюючись між долинами Хатанги і Олени (до 73-й паралелі) і завершуючи біля південного схилу Чукотського хребта.

Крім того, орлан-білохвіст водиться в регіонах, розташованих на південь від:

  • Малої Азії та Греції,
  • північного Іраку і Ірану,
  • низин Амудар'ї,
  • нижньої течії Алаколь, Або і Зайсана,
  • північно-східного Китаю,
  • північній Монголії,
  • Корейського півострова.

Орлан-білохвіст мешкає також на західному узбережжі Гренландії аж до затоки Диско. Птах гніздиться на таких островах, як Курильські, Сахалін, Еланд, Ісландія і Хоккайдо. Орнітологи припускають, що популяції морських орлів живуть на островах Нова Земля і Вайгач. Раніше орлан активно гніздився на Фарерських та Британських островах, Сардинії і Корсиці. Для зимівлі орлан-білохвіст вибирає європейські країни, схід Китаю і Південно-Західну Азію.

Це цікаво! На півночі орлан поводиться як типова перелітний птах, в південній і середній смугах - як осіла або кочующая. Молоді орлани, що живуть в середній смузі, взимку зазвичай прямують на південь, тоді як старі не бояться зимувати на незамерзаючих водоймах.

У нашій країні орлан-білохвіст зустрічається повсюдно, але найбільша щільність популяції відзначається в Приазов'ї, Прикаспии і на Байкалі, де птицю бачать особливо часто. Орлан-білохвіст гніздяться переважно біля великих водойм всередині материка і морських узбереж, які забезпечують птахів рясною кормовою базою.

Раціон орлана-білохвоста

Улюблена страва орлана - риба (не важчі 3 кг), що займає в його раціоні головне місце. Але харчові інтереси хижака не обмежуються тільки рибою: він із задоволенням ласує лісової дичиною (наземної та пернатої), а взимку часто перемикається на падаль.

У раціон орлана-білохвоста входять:

Орлан змінює тактику полювання в залежності від виду і крупності переслідуваного об'єкта. Він наздоганяє жертву в польоті або пікірує на неї зверху, коли вони бачили з повітря, а також підстерігає, сидячи на Присад або просто відбирає у слабшого хижака.

У степовій місцевості орлани підстерігають байбаків, слепишей і ховрахів у їх нір, а швидкісних ссавців, таких, як зайці, хапають з льоту. До водоплавним пернатим (включаючи великих, розміром з гагу, качок) застосовує інший прийом, змушуючи їх злякано пірнати.

Важливо! Жертвами орланів стають зазвичай хворі, слабкі або старі тварини. Орлан-білохвіст звільняють водойми від заморної, снулой і зараженої глистами риби. Все це плюс поїдання падали дозволяє вважати птахів справжніми природними санітарами.

Орнітологи впевнені, що орлан-білохвіст підтримують біологічну рівновагу своїх біотопів.

природні вороги

Завдяки своїм значним габаритам і потужному дзьоба орлан-білохвіст практично позбавлений природних ворогів. Правда, це стосується лише дорослих особин, а яйця і пташенята орланів постійно відчувають тиск з боку хижих звірів, здатних піднятися на гніздові дерева. Орнітологи встановили, що безліч гнізд, споруджених орланів на північно-східному Сахаліні, розоряють ... бурі ведмеді, про що розповідають характерні подряпини на корі. Так, в 2005 році молоді ведмеді розорили майже половину гнізд з пташенятами орлана-білохвоста на різних стадіях їх росту.

Це цікаво! В середині минулого століття найлютішим ворогом орланів стала людина, яка вирішила, що вони з'їдають занадто багато риби і добувають недозволене кількість ондатр, що поставляють йому цінне хутро.

Підсумком бійні, коли відстрілювали не тільки дорослих птахів, але цілеспрямовано винищували кладки і пташенят, стала загибель великої частини поголів'я. В наше время орланы-белохвосты признаны друзьями человека и фауны, но сейчас у птиц появились новые поводы для стресса, например, наплыв охотников и туристов, приводящий к смене мест гнездования.

Немало орланов гибнет в капканах, расставленных на лесных животных: ежегодно по этой причине погибает примерно 35 птиц. Крім того, орлан після необережного візиту людини без жалю кидає насиджену кладку, але ніколи не нападає на людей, навіть якщо вони розоряють його гніздо.

Популяція і статус виду

На Норвегію і Росію (де гніздиться до 7 тис. Пар) припадає понад 55% європейського поголів'я орлана-білохвоста, хоча в Європі поширення виду досить спорадично. Haliaeetus albicilla внесений до Червоної книги РФ і МСОП, причому в другій він зазначений з позначкою «менша заклопотаність» завдяки великому діапазону проживання.

В Європі популяція орлана-білохвоста складає 9-12,3 тис. Розмножуються пар, що дорівнює 17,9-24,5 тис. Дорослих птахів. Європейська популяція, за оцінками МСОП, становить приблизно 50-74% від світового поголів'я, що дозволяє говорити про загальну чисельність орлана, наближеною до 24,2-49 тис. Зрілих птахів.

Незважаючи на повільне приростання глобальної популяції, орлан-білохвіст страждає від безлічі антропогенних факторів:

  • деградація і зникнення водно-болотних угідь,
  • спорудження вітрогенераторів,
  • забруднення навколишнього середовища,
  • недоступність місць для гніздування (через сучасних методів, що застосовуються в лісовому господарстві),
  • переслідування з боку людини,
  • розвиток нафтової промисловості,
  • використання важких металів і хлорорганічних пестицидів.

Важливо! Птахи полишають традиційні місця гніздування через масову вирубку старих дерев з добре розвиненими кронами, а також з-за зубожіння кормової бази, викликаного браконьєрським виловом риби і відстрілом дичини.

Незважаючи на свої широкі гастрономічні уподобання, орлани потребують багатих дичиною / рибою ділянках, щоб прогодувати своє потомство. У деяких регіонах кількість орланів, дійсно, потроху збільшується, але, як правило, це заповідні території, де людей майже не буває.

Дивіться відео: SWITCH--ИНТЕРВЬЮ: Уэхаси Нахоко Сайто Кейске перевод SWITCHインタビュー達人達上橋菜穂子齊藤慶輔3月26日 (Лютого 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org