Птахи

Птахи, які живуть поруч з людиною

Pin
Send
Share
Send
Send


У більшості випадків живуть в лісах і степах Росії і світу птиці мають зверхньо забарвлення. Буре або зеленувате оперення дозволяє цим представникам світу фауни ставати непомітними серед гілок дерев або трави. Але іноді в природі можна бачити і яркоокрашенних пернатих. Дуже ефектно виглядають, наприклад, птиці з червоною головою. Такі яскраві плями також зазвичай служать п ернатим захистом. З'являючись раптово перед очима хижака, вони збивають його з пантелику. В результаті потенційна жертва може виграти час і сховатися.

Список птахів з червоним пір'ям на голові

У нашій країні володар їй подібних яскравих прикрас зустрічається, на жаль, не так вже й багато. В основному червоні плями на голові можна бачити тільки у таких птахів, як:

Також в Росії мешкає і птах з повністю червоною головою. Відноситься вона до групи водоплавних. Називається ця качечка червоноголові нирки.

Найчастіше яскраво забарвлені птахи зустрічаються в природі в тропіках. Наприклад, дуже ефектно виглядає Красношапочний Піпрі, що мешкає в країнах Південної Америки. Деякі представники подібних яскравих прикрас в тропіках широко поширені. Інші налічують лише обмежена кількість особин. До останньої групи птахів відноситься, наприклад, відкритий недавно зоологами Манакін Бокерманна, проживає виключно на Араріпском нагір'я в Бразилії. Цей птах має сніжно-біле забарвлення тіла і хизується червоним шоломом.

Зелений дятел: опис і ареал поширення

У Росії цей представник пернатих мешкає тільки в європейській частині. На сході ареал його поширення обмежений долиною Волги, на півночі - Фінською затокою. Найбільш же великі популяції зелених дятлів відзначені в Німеччині, Франції та Іспанії. Найчастіше цей птах зустрічається в широколистяних лісах, парках і садах.

Основними відмітними ознаками цих пернатих є оливково-зелене оперення тулуба і крил, а також вузька яскраво-червона шапочка на голові. Під дзьобом у дятлів цього різновиду є темна смужка, що нагадує вуса. Передня частина голови у цих птахів чорна і на тлі зелених щік і червоної шапочки виглядає як ефектна маска.

Кричать ці пернаті круглий рік. Голос як у самок, так і у самців зеленого дятла різкий і досить пронизливий. Багато людей, які чули спів цих птахів, порівнюють його з реготом або клекотом. Дерева цей дятел довбає рідко. Трелей ж, як звичайні представники виду, при пошуку їжі в деревині він практично ніколи не виводить.

Опис чорного дятла

Цей птах з червоною головою поширена на всій території Росії. Зустрічається чорний дятел і в багатьох інших країнах Європи і Азії. Від інших представників сімейства його відрізняє вугільна забарвлення пір'я тіла і крил, а також яскрава червона шапка на голові. Розміри цей пернатий мешканець лісів має досить великі.

У порівнянні з іншими дятлами це одна з найбільш великих різновидів. Важить ця велика птах з червоною головою близько 500 г. Розмах ж крил чорного дятла становить 70-80 см.

Дзьоб у цього представника пернатих дуже міцний. При бажанні птах може легко пробити навіть тверду деревину сосни, ялини або кедра. Тому мешкає чорний дятел, на відміну від зеленого, не тільки в широколистяних, але і в хвойних лісах.

Однією з особливостей цієї цікавої і красивої птиці є те, що вона практично не боїться людини. До при йшов до лісу людям деякі особини часто, навпаки, проявляють велику цікавість. Такі дятли можуть годинами спостерігати за грибниками і мисливцями, слідуючи за ними і перелітаючи з гілки на гілку.

Незважаючи на наявність яскравої шапки, помітити чорного дятла серед листя буває досить-таки складно. Виявити цю птицю можна в основному тільки по виведеним їй гучним трелям при добуванні черв'ячків з деревини.

чечітка звичайна

Ця лісова строкатий птах також відрізняється наявністю червоної плями на голові. Правда розміри останнє має не надто великі. Мешкає чечітка звичайна в тундрової і лісової смузі Росії, Америки та Європи. Зустрічається цей представник пернатих іноді і в Азії.

Важить ця маленька пташка всього близько 15 грам. Харчується вона насінням рослин - переважно вільховими, сосновими і березовими. Верх тіла чечітки звичайної має сірувато-буру з плямами забарвлення. Низ у цих птахів білий. Як і спину, його покривають великі пестрини. У самок червоний колір має тільки власне шапочка. Самці хизуються ще і малиновою грудкою. На хвості у чечітки звичайної є у ​​тому числі і кілька чорних пір'їн.

Голосок у цій маленькій птиці з червоною головою, що нагадує за розмірами горобця, дуже дзвінкий. Причому її «пі-п'ю» і «чет-чет» можна чути практично безперервно. Птахи ці не тільки галасливі, але і дуже спритні. В цьому плані вони легко змагаються зі своїми звичайними сусідами - синицями і чіжамі - перескакуючи з гілки на гілку, і іноді зависаючи вниз головою для того, щоб дотягнутися до корму.

Червоноголовий нирок - що за птиця?

Цей представник сімейства пернатих мешкає в основному в помірних широтах Центральної частини Росії і Сибіру. За розмірами ця водоплавна птиця з червоною головою трохи поступається крижнів. Доросла особина важить приблизно 700-1000 грам. Відноситься червоноголовий нирок до групи водоплавних перелітних. Крила і тіло у цій качки світло-сірі, хвіст і грудка - чорні, голова - червоно-коричнева.

Харчується цей представник пернатих в основному рослинною їжею. Гнізда червоноголова качка будує як в помірно зволожених, так і в сухих місцях. У Росії цей нирок вважається цінної промислової птицею.

Красношапочний Піпрі

Цих ефектних маленьких пернатих в Південній Америці можна зустріти в основному в тропічних лісах Коста-Ріки, Мексики, Панами і Колумбії. Харчується Красношапочний Піпрі по більшій мірі фруктами. Іноді ця пташка поїдає і насіння рослин. Цікавою особливістю Піпрі є те, що будь-яка їжа перетравлюється у неї в шлунку буквально за 15-20 хвилин.

Забарвлення у цього представника тропічних пернатих чорний. На тлі тіла, хвоста і крил червона голова у них тому виглядає дуже яскраво і ефектно. За способом життя ці птахи досить-таки сильно нагадують вітчизняних синиць. Живуть вони невеликими сімейками і обожнюють пурхати між гілками дерев і чагарників.

Голос у це й лісового птаха з червоною головою досить-таки дзвінкий. «Співає» Піпрі часто. Самець цього птаха, наприклад, періодично видає короткі звуки, що нагадують «псіт», відзначаючи таким чином обраний як власної території дерево. Самки Піпрі також досить "криклива".

пташка омелюхи

Цей представник пернатих, поширений по всій території Росії, має дуже привабливий вигляд. Червоний колір на голові омелюхи локалізується в основному в області щік, трохи поширюючись на лоб, а іноді навіть і на чубчик. Тіло цього птаха має сіро-рожевий відтінок. Навколо очей у омелюхи добре помітні чорні окуляри. Ростуть темні пір'я у нього також під дзьобом, на крилах і на хвості.

Розміри ця добре знайома багатьом пташка має невеликі - близько 20 см. Частина довжини при цьому доводиться на хвіст. Співають омелюхи не часто. І роблять це, на думку могіх любителів природи, не дуже добре. Живуть ці невеликі пернаті в основному в змішаних, березових або хвойних лісах. Взимку ці птахи іноді прилітають і в міста. Харчуються омелюхи ягодами і плодами.

Рідкісний Манакін Бокерманна

Про цю ефектною незвичайної пташці з червоним пір'ям на голові орнітологи дізналися тільки в 1996 році. Виявлена ​​вона була абсолютно випадково на Араріпском нагір'я в бразильському штаті Сеара. Арель проживання Манакін Бокерманна дорівнює всього близько 1 км 2. Виглядає ця птиця дуже ефектно. Оперення у неї сніжно-біле. Лише на хвості і по краю крил є чорні пір'їнки. На голові у цього рідкісного Манакін помітна не шапочка, як у багатьох інших представників сімейства пернатих, а яскраво-червоний чубчик незвичайної форми, що нагадує каску військового. Мешкає Манакін Бокермана в основному поруч з океаном, в прибережних лісах.

червоноголові папуги

Точні назви птахів з червоною головою, описаних вище, з Вестн в основному тільки орнітологам і великим любителям сімейства пернатих. Про папуг ж напевно чули всі люди. Саме ці птахи, за винятком хіба що павичів, відрізняються в природі самої яскравим забарвленням. Звичайно ж, зустрічаються в цій групі пернатих і ефектні червоноголові різновиди. Таке доповнення до окрасу мають, наприклад, ожерелові папуги. По-іншому їх називають ще слівоголовимі.

Ожерелового й папуга відрізняється не занадто великими розмірами. Загальна довжина такої птиці становить 33-35 см разом з хвостом. Червону голову мають тільки самці цього різновиду. Тіло у цього папуги забарвлене в жовтий колір, а крила в нього зелені. У хвості є по кілька чорних цяток. Самця можна також відрізнити по темному тонкому намиста на шиї. У природі ці птахи поширені в Індії, Пакистані, Шрі-Ланці. У Європі та Росії їх часто містять в домашніх умовах - в клітинах.

І розуміється червона пляма на голові і у одного з найпопулярніших у вітчизняних любителів птахів папуги - Кореллі. У цих пернатих червоні пір'я ростуть в районі щік. Розміри папуга Кореллі має невеликі - близько 30 см з хвостом. Забарвлення тіла у цього птаха зазвичай сніжно-білий. Лише поруч з червоними щоками навколо дзьоба ростуть жовтуваті пір'я. Має цей колір і довгий чубчик Кореллі. Самці цього різновиду іноді бувають світло-сірими або оливковими. Зустрічаються в природі і інші забарвлення Кореллі. Але щоки у цього папуги практично завжди червоні.

У дикій природі Колелла мешкають в основному в прибережних тропічних вологих лісах. Також часто їх можна бачити в евкаліптових гаях або ж навіть просто в саванах.

пташки амадини

Ці пернаті також виглядають дуже ефектно. Деякі любителі вважають їх представниками сімейства папуг. Однак думка це помилкове. Амадини відносяться до роду в'юркових Ткачик. Червоні плями у цих спритних маленьких пташок розташовуються на голові не на маківці, а в районі щік. Важать амадини порядку 80-110 грам. Спинка у них строката сіро-біло-чорна. Низ тіла пофарбований у білий. Крім щік, червоний колір у амадин мають лапки, дзьоб і боки під крилами. Самки і самці зовні практично нічим не відрізняються.

У дикій природі амадини поширені в Африці, Азії і Австралії. Живуть вони в основному в густих заростях на околицях лісів. Живуть амадини великими зграями. У Європі та Росії їх містять в клітинах.

американський кардинал

Голова цієї птиці будова має майже таке ж, як і у Манакін Бокерманна. Її густий невисокий чубчик також відрізняється шлемообразной формою і відрізняється яскраво-червоним кольором. Однак Виг лядіт він при цьому більш гострим і високим, що надає голові птиці трохи комічну форму. Колір тіла у цих пернатих може бути різним. У дикій природі можна бачити сірих, жовтих, оливкових кардиналів. Але часто в лісах зустрічаються і представники сімейства з повністю червоним забарвленням.

Живуть ці пташки в багатьох частинах світу. Але найпоширенішою різновидом є американський червоний кардинал. Ареал проживання цього птаха знаходиться в східній частині США. У цій країні червоного кардинала дуже люблять і вважають символом Нового року. Нерідко жителі США містять цих пернатих в клітинах. У природі ж пов а птах з червоним чубчиком на голові перед шанує жити в густих лісах різного типу. Також часто можна зустріти її в садах і парках.

Спів кардинала трохи нагадує трелі солов'я. Причому самки володіють голосом майже так само добре, як і самці. Харчуються червоні кардинали в основному плодами і насінням рослин. Іноді їдять вони і коників або цикад.

Наші пернаті сусіди

Причин того, чому птахи вибирають сусідство з нами, безліч і вони очевидні. Основна з них нерозривно пов'язана з пошуком їжі та притулку. Згадайте ластівок. Вони вибудовують свої гнізда під дахами будинків. Якщо говорити про ворон, голубів і горобчика, ці птахи являють собою невід'ємну частину атмосфери будь-якого міста.

Знаходження поблизу людини значно підвищує шанси пернатих вижити в голодні й холодні дні. Але, існують і лісові птахи, яким комфортно далеко від благ людської цивілізації. І про тих, і про інших ми зараз розповімо. Ви дізнаєтеся, які характерні особливості відрізняють птахів один від одного і перестанете плутати пернатих, схожих між собою зовні.

Синиці і пернаті, схожі на них

Синичку ми дізнаємося по характерному жовтому забарвленню її грудки, темно-зеленому оперення крилець і хвоста. Її відносять до загону горобиних. Розмір особини близько 14 см, а маса 20 г. Має близько 30 підвидів. Залежно від місця проживання, веде, як осілий, так і перелітний спосіб життя.

Синиця на планеті зустрічається практично повсюдно. Вона мешкає в регіонах Євразії, Північної Африки, а також Індонезії. Жителі холодних країн схильні до скоєння перельотів до вирію в період сильних заморозків на батьківщині.

Пташки з жовтою грудкою - це не тільки синиці. Серед пернатих, схожих на них виділяють чижа, вівсянку, трясогузку гірську, лазоревка, жовтого в'юрків.

Дзьоб і хвіст як предмет гордості

Людину оточують групи птахів, яких неможливо не помітити. І всьому виною дивовижні дзьоби і хвости, якими володіють такі пернаті. Дзьоб необхідний їм для видобутку дрібних комах під корою дерев і в землі. Хвіст орієнтує в просторі і служить в якості рульового управління.

«Хвостатих» перевагами володіють синиця довгохвоста, Плиска жовта. Будучи одними з найбільш дрібних птахів, вони носять непропорційно довгий щодо свого тільця хвіст, що нагадує ложку.

Витончений тонкий і довгий дзьоб - відмінна риса таких пташок, як піщуха, пересмішки і стенолаз червонокрилий. Більш звичні нашому погляду особини, яких природа нагородила довгим дзьобом - граки, шпаки, повзики, а також клушица.

Знайомі і близькі

У Росії живуть пташки, до яких ми давно звикли. Вони в'ють свої гнізда і обзаводяться потомством, як в місті, так і в сільській місцевості. Деяких представників пташиного царства люди дізнаються завдяки їх яскравим оперенням голови і забарвленні дзьоба.

На території нашої країни живуть особини з яскраво-жовтим дзьобом. Це чорні дрозди і альпійські галки. Дрозд поступово кочує з лісу в заміські сади, де масово знищує праці дачників. Галка відноситься до Вороновим, хоча поступається за розмірами більшості своїх родичів. Це товариська пташка, яка живе поблизу с людиною. Її джерела живлення - плодові дерева, отже, парки, сади і сільськогосподарські угіддя.

Яскраві і ефектні

Є птахи, яких ми дізнаємося, тільки-но побачивши. Їх візитна картка - самобутній чубчик. Коноплянку, чечітку, омелюхи, щигля (у деяких тропічних видів) видає їх своєрідне оперення, схоже на шапочку. Як правило, воно забарвлене в контрастні яскраві кольори. Найчастіше переважають червоний, жовтий, чорний і білий відтінки оперення. У природному середовищу, такі особини селяться в лісах, на великих територіях, де людське присутність зведено до мінімуму.

У наших краях ефектних чубатих птахів безліч і живуть вони повсюдно. В силу кліматичних особливостей регіону деякі з них є перелітними.

Примітна птах шишкар шишкар. Цей птах, крім яскравого оперення, відрізняється незвичайною формою дзьоба. Його кінці загнуті настільки, що, перехрещуючись, утворюють букву «x».

груди вперед

Деякі птахи, які живуть в наших неосяжних широтах, з яскраво забарвленою грудкою, викликають підвищений інтерес людини.

Найзнаменитіший представник таких пернатих - це снігур. Інші його назви малиновка, Репола або зарянка.

На Русі до нього завжди відносилися з повагою. Він асоціюється у нас зі сніжною зимою. Про цю птаху з червоною грудкою співають пісні, складають вірші і дитячі казки.

Співочого птаха відносять до сімейства в'юркових. Живуть снігурі в Європі, Азії, Сибіру, ​​Камчатці і в Японії на території лісових зон. Його забарвлення на хвостику, голові і крилах темно-синього і сірого кольору з металевим відливом. Контрастний рожево-червоний колір грудки робить Снігура дуже ефектним представником пернатого стану. Харчується пташка комахами і дрібними молюсками. Розмножується двічі на рік. Одна кладка налічує п'ять-сім яєць, з яких вже через пару тижнів з'являється виводок пташенят.

Інші птахи, які мають яскраве оперення грудки:

  • деякі види дроздів: Бєлогорлов, белопояснічний шама,
  • шпаки різних видів: смарагдовий, блискучий шпак Гільдебрант,
  • варакуша,
  • горихвостка,
  • чекан чорноголовий,
  • чекан луговий і чорноголовий,
  • славка рижегрудая.

Деякі птахи можуть похвалитися плямистої грудкою: кедровка, просянка.

Интересно, что отличие горихвостки от воробья, главным образом, заключается в ярко-оранжевом окрасе грудки и большем размере.

Птицы цвета солнца

Некоторых птиц природа одарила особенно щедро. Их оперение переливается всеми солнечными цветами и оттенками.

Среди таких счастливчиков иволга, но она не полностью желтая. Монохромное черное оперение крыльев контрастирует на фоне насыщенного желтого. Пение иволги – излюбленная тема поэтов и музыкантов.

Канарейка или канареечный вьюрок тоже отличается солнечным окрасом. За это птичку очень любят и часто заводят в качестве певчего домашнего питомца. Родиной канареечного вьюрка считаются Канарские, Азорские острова и Мадейра. У Старого світу пташка прибула разом з іспанськими конкістадорами, після чого стала домашньою улюбленицею знатних вельмож і королів.

У нас пернатих прозвали канарейками за співзвуччя їх первісного місця проживання (Канари).

Непоказні, але все одно особливі

Людину оточують не тільки вишукані ефектні птиці. У повсякденному житті найчастіше нам зустрічаються особини, оперення яких зливається з деревами, землею і сірим асфальтом. Ця особливість їх зовнішнього вигляду не випадкова. Вона обумовлена ​​кліматичними умовами, середовищем проживання, вибором місць для гнізда, методами пошуку їжі і необхідністю в камуфляжі.

Сіра забарвлення пір'я характерна для голубів, польового горобця, горлиці. Контрастом на їхньому тілі проявляються нашийні білі смужки.

Коричневі пернаті, часто зустрічаються у нас: горобець, дрізд, жайворонок і соловейко.

Птахи чорного кольору: ворони, граки, галки, клушица з червоним дзьобом. З воронами іноді плутають їх найближчих родичів сороку австралійську і гайвороння.

яскраві акценти

Існують птиці, зовнішній вигляд яких характеризується особливими мітками, за якими їх і дізнаються. Зокрема, мова йде про лазоревка. Її шия і біла голова обрамлена синім оперенням на тлі жовто-сизих відтінків інших ділянок тільця.

Щигля відрізняє червоний колір пір'я в області голови. Його крила з жовтими пір'ям окреслені чорною окантовкою. Все тіло пташки при цьому коричнево-бежеву.

Клушица, чайка і крячок-інка - особини з лапами, шкіра яких червона. Цим кольором мати-природа нагородила качку, пофарбувавши їм потужний дзьоб птаха.

Червоний пігмент зустрічається не тільки в забарвленні шкіри, придатків і пір'я. Придивіться до голуба або сові. Ви помітите присутність кривавого відтінку в їхніх очах.

Чорно-білий світ

Нерідке явище в пернатої сімействі - це чорно-біла «класика». Вона не вважається екзотикою і зустрічається повсюдно. Іноді чорне пір'я змішуються з сіруватими. Таке забарвлення обумовлений способом життя пташок, їх середовищем проживання та іншими факторами. Серед яскравих представників даної колірної групи мухоловка-форель, сорока звичайна, люріки, а також біла Плиска.

Темно-сірі і чорні птиці з білими смугами в області крил: сорокопуд сірий, сорока, мухоловка-форель.

Біла куріпка, всупереч своїй назві, не завжди виглядає повністю одноколірної. Її голова часто забарвлене в чорний, іноді в коричневий.

Наш величезний світ рясніє розмаїттям птахів. Деякі з них кардинально різні, інші схожі. Але, так чи інакше, спостерігати за ними - це дуже цікаве і пізнавальне заняття.

Якщо стаття сподобалася вам, залишайте коментарі про прочитане, а також діліться інформацією зі своїми друзями в соціальних мережах.

сімейства загону

Найбільший представник загону - ворон має вагу 1 100-1 600 г, найдрібніші горобині (корольок) важать 5-7 г, а деякі нектарніци - 3-4 м Зовні Горобцеподібні птиці дуже різноманітні. Дзьоб у них різної форми, частіше більш-менш прямій.

Цівка і пальці помірної довжини, пальців 4, причому перший палець звернений назад. Кігті загнуті, тільки задній (перший) палець може мати іноді довгий і більш пли менш прямий кіготь. Крила можуть бути довгими і досить гострими (як у ластівок) або короткими і тупими. Число першорядних махових 9-11, другорядних - 9. Іноді самі внутрішні другорядні махові помітно подовжені, вони утворюють так звану косичку, як, наприклад, у трясогузок. Рульового пір'я звичайно 12, але може бути від 6 до 16. Найперше махове буває недорозвинена і може бути виявлено лише при ретельному огляді крила.

Статевий диморфізм виражається в розмірах, голосі, часто в забарвленні оперення, іноді в розвитку у самців хохлів і прикрашають пір'я. Головний мозок у горобиних птахів досягає високого розвитку.

На підставі будови голосових зв'язок, пальців ніг і інших особливостей будови і способу життя Горобцеподібні птиці підрозділяються на чотири підряди: шірококлюви, або рогоклюви (Eurylaimi), з одним сімейством і 14 видами, що мешкають в Африці і Південно-Східної Азії, кричущі, або тирани (Clamatores), з 12 родинами і майже 1 100 видами, що населяють, головним чином, Південну Америку і тропіки Східної півкулі, полупевчіе - з двома родинами і чотирма видами, які населяють Австралію, півчі (Oscines), широко поширені по всьому світу, нараховуючи ющие найбільшу кількість видів (близько 4 000) і що об'єднуються зазвичай в 44-56 сімейств.

Всього в загоні, за сучасними уявленнями, налічується від 60 до 72 сімейств. Найбільші неясності в систематики сімейств загону горобцеподібних є в підряді співочих.

Горобині широко поширені по всьому світі. Найбільше їх в лісах теплих і жарких широт, на північ від кількість воробьінообразних птахів зменшується. Більшість видів горобиних пов'язано з деревами та чагарниками.

Деякі з них, наприклад піщухи, повзики, корольки, проводять майже все життя на деревах. Ластівки більшу частину життя проводять у повітрі. Наземних видів відносно небагато (жайворонки, крім дзиґи, плиски, кам'янки, карбівки). Дуже багато горобині ведуть осілий спосіб життя, але більшість видів, що населяють місця з різкою зміною сезонних умов існування, перелітні.

Лебеді та гуси

Лебеді - великі (довжина в польоті 45-160 см), світлі довгошиї птиці, колір - білий у дорослих і сіро-коричневий у молодих.

Гуси - великі (довжина в польоті 66-88 см), темні зі спини птиці, черево світле або з чорними плямами. На воді завжди видно контрастний білий хвіст і надхвостье. Крилами махають розмірено, частота помахів вдвічі менше, ніж у качок.

Молоді лебеді відрізняються сіро-блакитним забарвленням

У дорослих білолобих гусей на відміну від гуменников на череві є чорні плями. У білих белолобіков черево сіре.

річкові качки

Річкові качки, які сидять на воді, відрізняються від ниркових формою силуету. У річкових качок завжди добре видно хвіст, що знаходиться високо над водою, тоді як у ниркових качок хвіст не виступає над водою.

Самок шилохвіст і свіязі найпростіше відрізнити за формою голови.

Широконіска відрізняється від всіх інших качок широким масивним дзьобом.

Птахи-дуплогнездники

З усіх птахів саме птахів-дуплогнездников найлегше привернути на присадибну ділянку. Ця група пернатих гніздиться в дуплах, видовбаних дятлами або утворилися в результаті гниття деревини, також будують свої гнізда за відшарувалася корою сухих дерев, в вивернутих коренях, стосах.

звичайний шпак

Аудіозапис: Adobe Flash Player (версія 9 або вище) потрібно для відтворення цього аудіозапису. Завантажити останню версію тут. До того ж, у Вашому браузері повинен бути включений JavaScript.

Звичайний шпак має оперення чорного кольору з блискучим металевим відливом, хвіст і крила бурого кольору. Восени оперення шпака змінюється, на ньому з'являються білі цяточки, у молодих птахів оперення на шийці більш світле. Шпаки цієї групи селяться поблизу сіл і сіл. Звичайний шпак знаходить собі корм частіше на землі, іноді на деревах.

Гнізда організовують в дуплах дерев, шпаківні або дуплянках. Яйця відкладає в середині весни (травень-квітень). Кладка - 5-7 яєць блакитного кольору. Птахи харчуються різними комахами, велика частина яких є шкідниками наших садів і городів (городні совки, хрущі, ковалики, капустяні долгоножки). Підраховано, що шпак, викармлівая своїх пташенят, знищує до 8 тис. Хрущів і їх личинок.

рожевий шпак

Аудіозапис: Adobe Flash Player (версія 9 або вище) потрібно для відтворення цього аудіозапису. Завантажити останню версію тут. До того ж, у Вашому браузері повинен бути включений JavaScript.

Голова, шия, хвіст і крила у рожевого шпака чорного кольору з металевим відливом, решта оперення рожевого кольору. У молодих особин оперення більш світле. У дорослої птиці на голові чубчик. Це перелітний птах, що населяє Південь Росії. Гнізда організовують в пустотах скель, щілинах обривів, стосах дров. Кладка яєць відбувається в травні-червні, складається з 4-6 яєць блакитного кольору.

Рожевий шпак активно знищує сарану та інших комах-шкідників. Тільки на сніданок рожевого шпаки потрібно до 50-60 особин сарани, за добу він з'їдає до 200 великих комах.

сірий шпак

Оперення у цього виду шпака сірого кольору, верх тулуба, боки голови і черевце білі, шия і потилицю чорні, підстава дзьоба яскраво жовте. Оперення самців яскравіше, у молодих особин оперення рудувате.

Сірий шпак - перелітний птах, селиться в змішаних лісах і гаях, тримається зграями. Кладка яєць в травні-червні, складається з 4-8 яєць блакитного кольору. Звична з дитинства картина: працюючий в поле трактор і переслідують його по свіжій оранці шпаки. Меню сірого шпака складається здебільшого з личинок комах і дощових черв'яків.

Воробей домовик

Аудіозапис: Adobe Flash Player (версія 9 або вище) потрібно для відтворення цього аудіозапису. Завантажити останню версію тут. До того ж, у Вашому браузері повинен бути включений JavaScript.

У самки і самця будинкового горобця різний оперення. Самець має голову сірого кольору, горло і верхню частину грудей - чорного, черевце і смужки на плечах білуваті, від дзьоба через око проходить коричнева смужка. У самки і молодих птахів оперення буро-сіре, на нижній частині тулуба воно більш світле. На спині світлі і темні строкаті вкраплення.

Мешкає домовик горобець практично по всій лісовій зоні Росії. Селиться в містах та селах. Гніздиться в щілинах будівель, під дахами будинків, шпаківні, в нірках на схилах ярів.

Кладка відбувається в квітні-липні, складається з 5-6 яєць білого або сірувато-блакитного з бурими плямами кольору.

Будинкові горобці годують своїх пташенят комахами, кліщами, членистоногими, раціон дорослих птахів доповнюють насіння різних бур'янів.

польовий горобець

Аудіозапис: Adobe Flash Player (версія 9 або вище) потрібно для відтворення цього аудіозапису. Завантажити останню версію тут. До того ж, у Вашому браузері повинен бути включений JavaScript.

Польовий горобець дрібніший будинкового горобця. Оперення спини, крил і хвоста буро-коричневого кольору, на спині бурі пестрінкамі, на голові «шапочка» каштаново-коричневого кольору. Бока білі, груди і черевце білуваті, горло чорне, на щічках пляма чорного кольору. Самки і молоді птахи схожого забарвлення, але трохи світліше.

Польовий горобець мешкає по всій території Росії. У гніздовий період дотримується деревних насаджень, в решту часу віддає перевагу господарські будівлі та обори.

Гнізда облаштовує в дуплах, під дахами будинків, в шпаківні. Кладка яєць відбувається в квітні - липні, складається з 4-8 білуватих або сіруватих з темними цяточками яєць.

Пташенят вигодовує дрібними жуками, павуками, перетинчастокрилих і іншими комахами. Раціон пташенят першого виводка складається з личинок ткача-пильщика, соснового пильщика, гусениць ільмових ногохвоста. До складу харчування пташенят другого виводка додаються різні жуки, досягаючи в загальній масі кормів до 80%.

Спостереження показують: горобці протягом години годують своїх пташенят близько 26 разів, тобто в середньому 300 разів за добу. За 15 днів батьки прилітають до гнізда 4500 раз.

Аудіозапис: Adobe Flash Player (версія 9 або вище) потрібно для відтворення цього аудіозапису. Завантажити останню версію тут. До того ж, у Вашому браузері повинен бути включений JavaScript.

У галки верх голови і шиї має сіре забарвлення, решта оперення чорного кольору з металевим блиском на спині і плечах. Мешкає галка переважно в європейській частині Росії і південних областях Сибіру. Галки тримаються зграями. Це звична для сіл і сіл птах. Галки люблять гніздитися під дахами житлових будівель, в дуплах, пічних трубах, в норах.

Кладку з 4-6 блакитно-зелених в буру цяточку яєць галка робить в квітні-червні. Це всеїдний птах, своїх пташенят вигодовує різними безхребетними, личинками великих жуків. Її їжею можуть стати навіть дрібні гризуни. Галки люблять листоїдів, турунів, слоників, чернотелок, щелкунів, хрущів. Іншу частину корму становить рослинна їжа: горох, овес, сочевиця.

Аудіозапис: Adobe Flash Player (версія 9 або вище) потрібно для відтворення цього аудіозапису. Завантажити останню версію тут. До того ж, у Вашому браузері повинен бути включений JavaScript.

Лоб і щоки у лазоревки білі, горло, смужка на грудях і навколо щік чорні, груди і черевце жовті. На голові блакитна «шапочка», блакитне оперення також у крил і хвоста, спинка зелена.

Мешкає в центральних і південних областях Росії. Селиться лазоревка в листяних садах. Це осілий і птах, що кочує. Гнізда влаштовує в дуплах дерев. Яйця у лазоревки білі з червоно-коричневими плямами, лазоревка відкладає їх в квітні-травні. Кладка складається з 5-10 яєць.

Корм лазоревки в основному складається з комах, рідше - з рослинності. Лазоревка годує своїх пташенят довгоносики і їх личинками, клопами, гусеницями метеликів, дрібними двокрилими і перетинчастими, павуками. У величезній кількості лазоревка знищує основних шкідників саду і лісу: непарних шовкопрядів і багатоніжок.

Період співу середина березня-середина липня, рідко співають восени.

буроголовая гаичка

Аудіозапис: Adobe Flash Player (версія 9 або вище) потрібно для відтворення цього аудіозапису. Завантажити останню версію тут. До того ж, у Вашому браузері повинен бути включений JavaScript.

Спина, крила і хвіст у гаички буро-сірого кольору, верх голови і пляма під дзьобом має бурий колір. Селиться в хвойних і змішаних лісах. Гніздо в дуплах.

Білі яйця з червоно-коричневими плямами відкладає в квітні-червні. Кладка складається з 7-8 яєць. З настанням холодів в пошуках їжі прилітають на присадибні ділянки.

Це комахоїдний птах, нищівна велику кількість шкідників. Харчуються гаички в основному жуками, гусеницями, лялечками метеликів-п'ядунів, совками, листовійки. Викармлівая пташенят, гаичка підлітає до гнізда до 20 разів протягом години.

Спів починається з кінця січня-початку лютого і закінчується в кінці весни.

Чубата синиця (гренадер)

Аудіозапис: Adobe Flash Player (версія 9 або вище) потрібно для відтворення цього аудіозапису. Завантажити останню версію тут. До того ж, у Вашому браузері повинен бути включений JavaScript.

Таку назву ця синиця отримала через велику білуватого гострого з чорними поперечними смужками чубчика на голові. Оперення спини, крил і хвоста сірувато-буре, горло і смужки над оком чорні. Тулуб біле з бурим нальотом.

Мешкає чубата синиця в соснових лісах європейської частини Росії. Взимку відвідує сади присадибних ділянок, відшукуючи корм на нижніх гілках дерев. Харчується чубата синиця комахами і павуками. Любить довгоносиків, листоїдів, щелкунів, іноді використовує в їжу насіння рослин.

Гнізда чубаті синиці влаштовують в дуплах з дуже вузькими отворами (не більше 30 мм в діаметрі). Знаходяться такі дупла зазвичай дуже низько, майже біля самої землі.

Спів починається в лютому-березні, частіше в кінці зими і літа.

Велика синиця

Аудіозапис: Adobe Flash Player (версія 9 або вище) потрібно для відтворення цього аудіозапису. Завантажити останню версію тут. До того ж, у Вашому браузері повинен бути включений JavaScript.

Це найбільша з усіх видів синиць. Оперення голови, горла, смужки на жовтій грудей, подхвостье чорного кольору. Крила і хвіст блакитні, спина зелена або жовтувато-сіра, щоки і пляма на потилиці білі.

Мешкає на більшій частині Росії. Любить селитися в заростях по берегах річок. Гніздо влаштовує в дуплі. Яйця білі з червоно-коричневими плямами відкладає в березні-червні. Кладка складається з 9-13 яєць.

Їжу, як і всі синиці, знаходить на деревах і кущах. Віддає перевагу продукти рослинного походження, взимку поїдає також і рослинний корм. Велика синиця з'їдає за добу стільки корму, скільки важить сама.

Регулярне спів починається в кінці лютого.

Звичайна горихвостка (лисушка)

Аудіозапис: Adobe Flash Player (версія 9 або вище) потрібно для відтворення цього аудіозапису. Завантажити останню версію тут. До того ж, у Вашому браузері повинен бути включений JavaScript.

Оперення самця і самі лисушкі дещо різне. У самця верх голови, шия і спина мають попелясто-сірий колір, лоб білий, боки голови, горло - чорний, низ тулуба і хвіст яскраво-руді. У самки також хвіст рудого кольору, черевце вохристо-біле, а решта оперення буро-сіре. У молодих птахів оперення буре зі світлими плямами і рудим хвостом.

Мешкає звичайна горихвостка в європейській частині Росії і півдні Західного Сибіру. Гнізда горихвістки можна побачити в тріщинах скель, також горихвостка любить селитися під дахами житлових будівель і синичника. Яйця у горихвістки білі або блідо-блакитні. Кладка складається з 4-6 яєць.

Птах вигодовує своїх пташенят і годується сама комахами. У лисушкі існують різні способи полювання, в пошуках їжі вона може бігати по землі, як Плиска, ловити комах в повітрі, як мухоловка, збирати корм на гілках дерев і в чагарнику, як славка або синиця.

Мухоловка-форель

Аудіозапис: Adobe Flash Player (версія 9 або вище) потрібно для відтворення цього аудіозапису. Завантажити останню версію тут. До того ж, у Вашому браузері повинен бути включений JavaScript.

У самця мухоловки верх голови і шиї, спина, крила, хвіст чорні, вузька смужка на лобі, смужки на крилах, лоб і низ тулуба білі. Оперення у молодих птахів і самок сірувато-буре.

Обитает мухоловка-пеструшка в европейской части России и юге западной Сибири. Гнезда строит в дуплах. Яйца откладывает в мае-июне, яйца имеют светло-голубой цвет, кладка состоит из 5–7 яиц.

Питается мухоловка-пеструшка мухами, бабочками, долгоносиками, щелкунами, личинками щелкунов, хрущами, листоедами, древесными клопами и другими насекомыми.

Мухоловка серая

Аудиозапись: Adobe Flash Player (версия 9 или выше) требуется для воспроизведения этой аудиозаписи. Скачать последнюю версию здесь. К тому же, в Вашем браузере должен быть включен JavaScript.

У сірій мухоловки верх тулуба, хвіст, крила буро-сірі, на голові і спині є поздовжні бурі пестрини. Нижня сторона тулуба біла з бурим нальотом і плямами на зобі і грудях.

Населяє мухоловка сіра всю європейську частину Росії і південь Східного Сибіру. Гнізда влаштовує в підставі товстих гілок за відсталою корою або в дуплах, селитися також під дахами будинків. Кладку з 4-6 зеленуватих з іржавими плямами яєць відкладає в травні-червні.

Сіра мухоловка ловить комах в польоті. За день вона може з'їсти до 450 мух. Це вкрай невибаглива пташка, часом дві пари можуть одночасно жити по різних кутах одного гнізда. Сіру мухоловку дуже легко залучити на ділянку.

Аудіозапис: Adobe Flash Player (версія 9 або вище) потрібно для відтворення цього аудіозапису. Завантажити останню версію тут. До того ж, у Вашому браузері повинен бути включений JavaScript.

Голова і верх грудей у ​​московки чорні, щоки, пляма на потилиці і груди мають біле оперення. Спина сіра з оливково-блакитним відтінком, крила і хвіст буро-сірі, черевце і боки білі з охристим відтінком. Це невелика пташка.

Селиться московка в хвойних і змішаних лісах по всій території Росії. Птахи тримаються зграйками часто разом з синицями. Коли НЕ гнізда, прилітає в села і села, знищуючи комах-шкідників в садах і городах. Гнізда московка облаштовує в дуплах.

Московка харчується в основному комахами, але в зимовий час її раціон поповнюється насінням дерев, головним чином - хвойних. Любить жуків, гусениць, лялечок лускокрилих, павуків, дрібних черв'яків, довгоносиків, соснових боржників.

Співати починає в лютому.

Біла трясогузка

Аудіозапис: Adobe Flash Player (версія 9 або вище) потрібно для відтворення цього аудіозапису. Завантажити останню версію тут. До того ж, у Вашому браузері повинен бути включений JavaScript.

У трясогузки верх голови, потилиця, зоб, верх грудки і хвіст мають чорне оперення, спинка сіра або чорна, лоб, смужка від дзьоба через око до вуха, смужки з боків хвоста і на крилах і весь низ тулуба білі. У молодих трясогузок оперення сіре і без чорних плям.

Селяться трясогузки в заплавах річок та інших водоймах. Це звична для присадибних ділянок птах. Знаходиться весь час на землі, бігаючи в поодинці, рідше - парами. Гнізда будують в дуплах, під дахами будинків, в нішах обривів і в тріщинах скель.

Яйця у трясогузки білі з сірими плямами, відкладає їх трясогузка в квітні-липні. Кладка складається з 5-6 яєць.

Площа ділянки, на якому трясогузка шукає корм, досить великий, в пошуках їжі птах відлітає від гнізда на 200-300 метрів.

Біла трясогузка харчується тільки тваринною їжею: літаючими комахами, павуками, довгоносики, жуками. Велика користь від трясогузки в городі, де ця пташка швидко бігає по грядках в пошуках здобичі. Трясогузки не люблять високу траву, їх більше приваблюють стежки, доріжки, зарослі бур'янами межі.

Співають рідко - тільки на початку гніздового періоду.

Аудіозапис: Adobe Flash Player (версія 9 або вище) потрібно для відтворення цього аудіозапису. Завантажити останню версію тут. До того ж, у Вашому браузері повинен бути включений JavaScript.

Верхня сторона тулуба у цього птаха сірувато-блакитна, крила і хвіст буро-чорні. Від дзьоба через око до вуха йде чорна смужка, на хвості білі плями, горло біле, груди і черевце біле з рудуватим відтінком.

Поползень селиться в лісах майже по всій Росії. Поползень лазить по стовбурах дерев, іноді приєднується до зграй птахів. Зазвичай веде кочове життя. Гнізда будують в дуплах, вхід в дупло обмазує глиною, щоб зменшити його розмір розмір.

Яйця поползень відкладає в квітні-червні. Кладка складається з 6-8 білих яєць з червоно-бурими цяточками.

Їжа повзика складається з комах (листоїдів, клопів, гусениць п'ядунів, метеликів і ін.) І насіння дерев (лісових горіхів, жолудів, насіння клена, насіння вільхи, хвойних дерев).

На присадибних ділянках поползень може оселитися в шпаківні, синичник, розвішаних на висоті 4-8 метрів, вважає за краще дуплянки. На своєму гніздовий ділянці поползень не терпить побратимів, при цьому на інших дуплогнездников не звертає ніякої уваги, наприклад, може жити в колонії шпаків.

Регулярно співати поползень починає ближче до кінця зими, до початку насиджування спів припиняється.

Аудіозапис: Adobe Flash Player (версія 9 або вище) потрібно для відтворення цього аудіозапису. Завантажити останню версію тут. До того ж, у Вашому браузері повинен бути включений JavaScript.

Птах з красивим великим віялоподібним чубчиком. Оперення у удода цегляно-рудувата, черевце світле, крила чорні з широкими білими смужками, хвіст і смужка на чубку чорні, підстава хвоста біле.

Удод любить відкриті простори, мешкає в південних районах Росії, його також можна зустріти в Московській області. Гнізда влаштовує в дуплах, купах каменів, щілинах скель, в урвищах. Кладку з 3-9 робить в травні-червні, яйця сіруватого кольору. Їжу собі знаходить на землі, годується різними безхребетними.

Аудіозапис: Adobe Flash Player (версія 9 або вище) потрібно для відтворення цього аудіозапису. Завантажити останню версію тут. До того ж, у Вашому браузері повинен бути включений JavaScript.

Боривітер - це невеликий сокіл. Має широкі крила і довгий хвіст. Верх тулуба у боривітри червонувато-коричневий з круглими плямами, низ тулуба охристого кольору з поздовжніми плямами, голова сіра, на кінці хвоста темна смужка. У молодих птахів оперення більш світле з розмитими плямами.

Селиться по всій території Росії крім тундри. Звичайна птах в селах і селах. Гніздиться в дуплах, на горищах, старих гніздах ворон і граків. Кладку робить в квітні-травні, вона складається з 4-6 яєць охристого кольору, що мають червоно-бурі плями.

Їжа боривітри - дрібні гризуни і великі комахи (сарана, коники ін.).

У центральних районах Росії боривітер, що влаштовує свої гнізда на горищах - звичне явище.

домовик сич

Аудіозапис: Adobe Flash Player (версія 9 або вище) потрібно для відтворення цього аудіозапису. Завантажити останню версію тут. До того ж, у Вашому браузері повинен бути включений JavaScript.

Оперення у будинкового сича однотонне зі світлими цятками від світло-бурого до рудувато-пісочного кольору. Мешкає домовик сич в південних районах Росії, гнізда влаштовує в норах, які нерідко риє сам, роблячи їх досить глибокими. Також любить селитися в покинутих будівлях на горищах.

Яйця відкладає в квітні-травні. Кладка складається з 4-8 білих яєць. Їжа будинкового сича - дрібні гризуни, може також принагідно зловити невеликих птахів, любить ящірок, великих комах.

Домовик сич активно винищує мишоподібних гризунів, тому його треба всіляко залучати на присадибні ділянки.

У наступній - третьої частини, ви зможете познайомитися з матеріалом, які розповідають про відкрито гніздових птахів.

Дивіться відео: Мухоловка (Найясніший 2022).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org