Птахи

Орли: опис і спосіб життя

Pin
Send
Share
Send
Send


Орел - птах велика, відноситься до загону яструбиних. Розмах крил у навіть самого маленького представника сімейства досягає 130 см. Це робить великих пернатих справжніми мисливцями. Ширяючи в повітрі, хижак виглядає потенційну жертву, а помітивши, каменем падає вниз, випускаючи гострі кігті.

Орел здатний зловити будь-яку здобич - від зайця і до антилопи. Все залежить від того, де мешкає птах. Необхідно розглянути докладніше, які види орлів відомі і де вони вважають за краще жити.

Хто такі орли

На сьогоднішній день існує кілька класифікацій орлів. Деякі різновиди настільки схожі один на одного, що вченим-орнітологам доводиться проводити генетичні експертизи для того, щоб визначити, до якого виду належить птах.

Грозний хижак невибагливий до місць проживання. Його можна зустріти в багатьох відокремлених точках земної кулі, де людина не здатна потривожити спокій великих пернатих. Зустрічаються орли в Африці, Європі, Азії і Північній Америці. Межі їх проживання проходять по лісотундрі на півночі і по пустелях на півдні.

Пернаті вважають за краще селитися в горах, будуючи гнізда в ущелинах скель, і на високих деревах. Так як орел досить масивний, має велике тіло і широкі довгі крила, то і гніздо має бути просторим. Для його зведення деякі види пернатих використовують не тільки великі гілки, а й каміння.

Зрозуміти, наскільки особливим є хижак, можна, ознайомившись з цікавими фактами з життя птахів. Так, в середньому, розмах крил орлів сягає майже 2 м при довжині тіла 90 см. В повітрі вони здатні переміщатися зі швидкістю спортивного автомобіля (до 240 км / ч). Якщо хижак зауважив жертву і кинувся за нею в погоню, то під час пікірування здатний розігнатися до 300 км / ч.

Всі представники сімейства орлиних відрізняються пильним зором. Птах здатна розглянути видобуток з відстані більше 3 км. При цьому вона охоплює поглядом площу понад 11,5 км². Якщо врахувати, що завдяки особливому будовою крил хижак здатний підніматися в повітря навіть під час урагану, то можна сказати, що орел - це справжній господар повітряної стихії, що має тільки одного ворога - людини.

Шлюбні відносини і термін життя

Грізні хижаки - моногамні істоти. Вони знаходять пару після досягнення статевої зрілості і ніколи не розлучаються один з одним. Скільки живе орел в родині? Орнітологам відома пара пернатих, яка проіснувала більше 35 років. Знаючи, скільки живуть орли, цей термін здається величезним. Адже в природному середовищі існування середня тривалість життя хижаків не перевищує 25 років.

Скільки років живуть птахи? Найбільшим довгожительством відрізняються кондори. За результатами численних спостережень вдалося з'ясувати, що термін їх існування досягає 65 років. Кондори - це найбільші літаючі птахи Західної півкулі. Місце, де живуть орли даного виду, - американські Анди. Птахи харчуються свіжими тушами загиблих тварин, не гребують і падаллю. У пошуках здобичі пернаті пролітають над полонинами більше 200 км щодня. При відсутності великого корму вони можуть розоряти пташині гнізда, нападаючи на пташенят.

У природі молоді орлята починають полювати вже в 3 місяці, але створювати пару можуть лише у віці 4-5 років. З моменту народження пташенята орла активно борються за існування. Більш сильна особина протягом двох місяців намагається виштовхнути слабкого побратима з гнізда. Якщо останній вціліє, то стосунки налагоджуються і пташенята доживають свій термін в гнізді мирно.

Цікавий і той факт, що навіть найбільші за вагою птахи здатні паруватися в польоті. Маса особини залежить від того, скільки живе орел. Але, незалежно від цього, самки хижаків завжди більші за самців. Даний факт не заважає відданим кавалерам не тільки допомагати подрузі харчуватися і полювати під час висиджування яєць, а й самим займатися цим.

Велика птах полює і в повітрі: вона здатна наздогнати більш дрібного побратима і відібрати у нього здобич.

Список найбільш поширених видів

На даний момент в світі налічується 16 видів пернатих, що входять в сімейство яструбиних рід орлів. Зовсім недавно їх було більше, але, як стверджують цікаві факти, один з видів вимер. Відмінності в зовнішньому вигляді птахів незначні. Часто їх можна відрізнити один від одного лише за масою і габаритами. Розмір в світі пернатих визначає і те, хто сильніший, хто є господарем в небі.

південний житель

Великий інтерес для вчених представляє яструбиний орел. Розмір пернатих - 65-70 см, вага - близько 2,5 кг. Як стверджують орнітологи, в минулі часи цей птах зустрічалася в тропічній та субтропічній зонах Східної півкулі повсюдно, але сьогодні хижаки мешкають невеликими ареалами, розташованими вздовж екватора. Яструбине орел населяє Південну Європу, північну частину Африки, деякі райони Туркменії і Таджикистану. Зрідка зустрічається в південній частині Китаю. Найбільш за все яструбиний орел поширений в Індії, де часто селиться в місцевості, зарослій засухостійкими чагарниками.

Тривалість життя представників виду рідко перевищує 30 років. Яструбине орел воліє харчуватися дрібними ссавцями і птахами. Так, його звичайна видобуток - зайці, дикі голуби або куріпки. При цьому орел переслідує тварини не тільки на землі, але і в повітрі. Він здатний зловити здобич у польоті. Саме так полює інший представник хижих птахів - сокіл. Самець і самка зберігають вірність один одному стільки, скільки живуть разом.

Маленький, та молодецький

У сімейство яструбиних рід орлів входить пернатий, своїми габаритами не перевищує канюка. Це орел-карлик, названий так за невеликий розмір. Довжина крил хижака становить близько 130 см. Карлик - перелітний птах, літо він проводить в теплих регіонах Євразії, а восени вирушає на зимівлю в Африку. Але на півдні континенту є місця, де орел-карлик проживає цілий рік. В опис виду входить той факт, що, на відміну від більшості орлиних, карлик самець і самка зимують окремо. Навесні сім'я возз'єднується і в гнізді з'являються 1-2 пташеняти.

Карлик самець ніжно доглядає за подругою, ловить для неї дичину і годує в той період, поки вона не залишає гнізда, висиджуючи яйця. Чим відрізняється карлик самець від самки? Він трохи дрібніше подруги. Але це не заважає йому мати сильні лапи і дзьоб, завдяки яким він здатний впоратися навіть з великим тваринам начебто кролика або змії.

Найбільша хижий птах Росії

У Ставропольському краї можна зустріти найбільшого орла Росії. Його вага досягає 4,8 кг, а розмах крил - 2,3 м. Це степовий орел, що летить на зимівлю в Індію та Африку. Але відомі й такі цікаві факти, які свідчать, що в РФ на території Західної та Східної Сибіру, ​​в степах України проживають осілі птахи, які не покидають будинок навіть в холодну пору року.

Чим відрізняється такий пернатий від орла перелітного? На думку вчених, нічим. На фото можна бачити, що звичайна довжина тіла хижака варіюється в межах 60-80 см, вага становить не більше 3,2 кг. Дзьоб орла чорно-сірого кольору, лапи чорні, сильні і м'язисті. Під час польоту птах розправляє свої крила так, щоб махові пера на них виглядали як пальці. Це дозволяє орлу тривалий час парити в повітрі. Розмір хвоста досить великий, оперення має закруглену форму, нагадуючи за формою клин.

Самка і самець відрізняються один від одного тільки розмірами. Як і всі орлині, вони не розлучаються протягом усього життя.

Чим харчується орел в степу? Здобиччю пернатого стають дрібні ссавці (полівки, ховрахи, хом'яки), зайці, змії, ящірки і птиці. Характеристика пернатого дуже незвичайна: буває, що йому доводиться бігати по землі в гонитві за особливо юркой здобиччю. При необхідності орли в Росії можуть тривалий час лежачи перебувати біля нори ховрашка або хом'яка, чекаючи, поки той вигляне з притулку.

Грозний беркут і інші види

Розглядаючи види і назви представників роду орлів, не можна не згадати про Беркута. Вага цього гіганта може досягати 7 кг, розмах крил у орла - 2,4 м. Розмір самців майже на 1/3 менше, ніж у самок.

Беркут вважає за краще селитися в гірських регіонах, далеко від людних місць. Він широко поширений по всій Північній півкулі. Беркут володіє дуже хорошим зором, але в темний час доби майже нічого не бачить. Тому полювати хижак воліє днем. Зазвичай він ловить бабаків, зайців, скунсів і навіть черепах. Відомо, що не гребують великі розбійники нападом на яструбів і не гребують трупами полеглих тварин.

Крім перерахованих, слід розглянути і інші види хижаків, які входять в сімейство. Серед них:

  1. Індійський яструбиний - зустрічається в тропіках Індії та Малайзії.
  2. Могильник - мешкає в лісостепах Євразії (аж до Байкалу). На зимівлю відлітає в Індію, на південь Китай.
  3. Іспанська могильник - ареал поширюється тільки на Піренейський півострів.
  4. Кам'яний - для проживання вибирає степи і савани, поширений в Африці, Індії та сусідніх країнах.
  5. Великий підорлик - подібно яструбам, мешкає на території від Китаю і до Фінляндії. На зиму відлітає в південні регіони.

Чисельність всіх представників роду орлів поступово зменшується, багато з них перебувають на межі вимирання.

Короткий опис орла

Розміри тіла орлів складають 45-95 см, а розмах крил 1-2 метра. Найбільшим представником даного роду птахів є Беркут, для порівняння, розмах його крил досягає 240 см.

Забарвлення оперення орлів варіює від сірого або світло-коричневого до темного, темно-коричневого або чорно-бурого. Але присутні в забарвленні і світлі відмітини, зазвичай на крилах і хвості. Загалом, окрас птахів однотонним назвати ніяк не можна.

Відмінними рисами орлів є потужні ноги, оперені до самих пальців, а також дуже сильні кігті. Дзьоб у них досить великий, стислий з боків, крючкообразно загнутий донизу.

Зір у орлів дуже гостре - вони можуть розглядати зайця на відстані в 2 км. Більш того, вони можуть відразу визначити розміри об'єкта і відстань до нього. Правда, своїм відмінним зором в повній мірі птиці можуть скористатися лише в світлий час доби. Відповідно, активні вони саме днем.

Спосіб життя орлів

Раціон орлів відрізняється дивовижною різноманітністю. Входять в раціон і дрібні ссавці (особливо гризуни, або ті ж зайці), і земноводні (жаби, наприклад), і рептилії (черепахи, змії, ящірки), а також інші птахи. Полюють хижаки і на великих тварин: овець, косуль або оленів. Не гидують птиці і падлом.

Цікаво, що полювати орли можуть і парами. Зазвичай вони парять у височині і виглядають дичину, яку потім і атакують. Але можуть нападати і з засідки, яку найчастіше влаштовують на дереві. Для кожної видобутку у них передбачений окремий спосіб умертвіння.

Поширені орли в Євразії, Африці і Північній Америці. Їх чисельність є досить низькою, так що зустрічаються птахи рідко. Найбільш висока ймовірність зустріти їх в гірській місцевості.

соколи
Соколи - це рід швидких хижих птахів. Одним з його представників є Сапсан - якнайшвидше тварина світу.

яструби
Яструби - хижі птахи, яких налічується кілька десятків видів. Відрізняються великою швидкістю польоту.

Орел (птах): опис і фото, розміри, зовнішній вигляд і характеристика

Більшість видів орлів відрізняють значні розміри, довжина тіла деяких особин досягає 80-95 см, причому самка орла набагато більша за самця. Вага орла може становити 3-7 кг. Виняток становлять дрібні види: орел-карлик і степовий орел.

Представників роду відрізняє масивне тіло з розвиненою мускулатурою і досить довгі, сильні ноги, оперення до пальців. Голова орла компактна, шия міцна і мускулиста. Рухливість великих очних яблук невелика, але добре розвинена шия з лишком компенсує цей недолік.

Значні пазурі і міцний дзьоб орла мають загнуті закінчення, що робить птицю неперевершеним хижаком.

Протягом життя дзьоб і кігті орла мають властивість рости, але птах сточує їх в процесі своєї життєдіяльності.

Довгі широкі крила орла в розмаху досягають 2,5 метра, що дозволяє хижакові довго парити на відстані понад 700 метрів над землею.

Хвіст орла укорочений і вузький, у деяких видів клиновидний і розпушений віялом.

Африканський чубатий і гребінчастий орли мають «прикрасою» у вигляді пучка довгого пір'я, що вінчають голову.

Африканський чубатий орел Spizaetus Coronatus

Філіппінський орел Pithecophaga jefferyi

Природа наділила орла надзвичайно гострим зором, завдяки чому хижак виглядає дрібну здобич (ящірок, змій, мишей) з величезної висоти. Наприклад, орел беркут зауважує зайця на відстані до 2 км. За допомогою периферичного зору птах орел може оглядати площа до 12 квадратних кілометрів.

Слух використовується в основному для спілкування, а ось нюх у орла розвинене слабо.

Забарвлення оперення орла, в залежності від виду, може бути однотонним з плямами або контрастний. Наприклад, забарвлення беркута чорно-бурий з золотистими пір'ям на потилиці, чому англійська назва птиці значиться, як "золотий орел" (Golden Eagle).

Політ орла відрізняється особливою маневреністю з потужними і глибокими помахами крил. Орел - птах, яка навіть при сильних поривах вітру легко справляється з повітряними потоками і, помітивши потенційну здобич, здатна пікірувати зі швидкістю до 320 км / ч.

Тривалість життя орла становить близько 30 років, особливо великі види живуть до 40-50 років.

Чим харчується орел в природі?

Залежно від виду і ареалу, видобутком орла стають дрібні і середні тварини: миші, зайці, бабаки, куниці, їжаки, лисиці, горностаї, ховрахи, кролики, білки. Великі хижаки нападають на дитинчат оленів, антилоп, козуль, на молодих лисиць і вовків, а також домашню худобу (корів і овець). Часто орли полюють на птахів - голубів, глухарів, куріпок, гусей, сов. Орли, що живуть в Австралії і в Північній і Південній Америці, харчуються білками, папугами, кажанами, совами та навіть іноді мавпами.

Деякі види орлів додають в раціон рибу, занурюючись при лові в воду. Чи не нехтують рептиліями (ящірками, черепахами), комахами і падаллю.

Основну частину їжі орел добуває на землі, але птахів ловить в польоті. Хижий птах довго ширяє над землею і виглядає здобич. Потім орел зависає в повітрі, каменем падає вниз, хапає здобич потужними кігтями і забирає її.

Де живуть орли?

Ареал поширення орлів досить широкий, а місце проживання залежить від різновиду птиці. Проте, всі представники сімейства вважають за краще селитися подалі від цивілізації і людини, вибираючи гірські або напіввідкриті ландшафти.

Так, наприклад, беркут, що мешкає на території Росії (на півночі Кавказу і півдні Примор'я), гніздиться в важкодоступній зоні лісів, а його австралійський родич, клинохвостий беркут, комфортно почуває себе в лісах Нової Гвінеї. Степові орли живуть в степах і зоні напівпустель, населяючи їх від Забайкалля до Чорноморського узбережжя. Орел-могильник облюбував лісостепу України, казахські степові райони, ліси Чехії, Іспанії і Румунії. Зустрічаються орли в Ірані і Китаї, в Угорщині та Словаччині, в Греції і Німеччини.

Чим відрізняються орел і орлан?

Незважаючи на приналежність до одного сімейства яструбиних, орел і орлан розрізняються, в основному за способом життя. Орел населяє гірські, пустельні і лісисті місцевості, орлан вибирає для облаштування гнізда берега водойм, адже харчується він зазвичай рибою, тваринами і птахами, що мешкають біля води. Що стосується зовнішніх відмінностей орла від орлана, то вони теж є:

  • лапи орлів дуже густо оперені, а ось у орлана лапи в їх нижній частині позбавлені такого «шикарного» оперення,
  • дзьоб орлана могутніше і дещо більше, ніж у орла,
  • хвіст орлана має клиноподібну форму, а хвіст орла досить вузький і короткий.

Чим відрізняються орел і яструб?

  • Найважливіша відмінність орла і яструба - це розміри: яструб значно менше орла.
  • Крила яструба короткі, трохи закруглені і злегка зігнуті, тоді як крила орла довгі, широкі, мають розмах до двох з половиною метрів.
  • Хвіст орла укорочений, а ось у яструба хвіст довгий.
  • Ще одна відмінність даних птахів - вид польоту: орел підлягає ширяє, зависаючи в повітряних потоках, для яструба ширяє політ не характерний.

Чим відрізняється орел від сокола?

  • На відміну від орла, сокіл більш граціозний і не настільки великий за розміром. Вага сокола рідко перевищує 1 кг, в той час як вага орла досягає 3-7 кг.
  • Розмах крил сокола становить 1 метр, розмах крил орла досягає 2,4 метрів.
  • Крила сокола Не такі широкі, як у орлів, тому сокіл не є таким майстром ширяння в висхідних потоках.
  • Що стосується способу життя, то між орлом і соколом є відмінності. Соколи обов'язково гніздяться на висоті, адже для початку польоту їм потрібен поштовх, орлам ж досить «розгону», що дозволяє їм влаштовувати гнізда навіть на землі.
  • Орлов цікавить «наземна» їжа, вони харчуються не тільки птахами, але і ссавцями, гризунами, рибами і земноводними. Сокіл - природжений повітряний мисливець, і основний його здобиччю стають птиці.

Чим відрізняються орел і шуліка?

  • Коршун – обладатель короткого, загнутого крючком, но достаточно слабого клюва, а у орла клюв очень мощный и прочный.
  • Как и орел, коршун легко и по долгу может парить в поднебесье, но по полету этих птиц сразу отличишь. Коршун имеет кажущиеся чрезмерно длинными крылья и такой же длинный хвост в форме вилки. Орел гораздо крупнее по размеру, его крылья широкие, с растопыренными по краю и на концах перьями, хвост короче, чем у коршуна.
  • Орлы – отменные охотники с отличным зрением, маневренные и стремительные при атаке. Шуліки - кілька флегматичні і ліниві: вони не відрізняються жвавістю і швидкістю, часто харчуються тим, що відберуть з уже спійманої здобичі у інших птахів, не гребуючи і падлом.
  • Для гніздування шуліка вибирає високі, часто стоять поодиноко дерева. Нерідкі випадки, коли шуліка займає чужі гнізда. Орел будує гнізда в лісових масивах і на прямовисних скелях, а також на поверхні землі.

розмноження орлів

Статеве дозрівання самок і самців настає у віці 4-6 років, ще до придбання дорослого пір'яного «наряду». Орли вибирають свою супутницю і зберігають подружню вірність протягом довгих років. Шлюбний період залежить від ступеня осілості, у мігруючих видів триває з середини зими по квітень.

Шлюбні ігри орлів характеризуються видовищними повітряними фігурами за участю обох членів пари: погоні один за одним, хвилеподібний політ, різке пікірування, обертання по спіралі.

Територія гніздування пильно охороняється від інших хижаків, а саме гніздо орла облаштовується високо в розгалуженнях дерев, на скелястих карнизах і в нішах. Іноді орли можуть зробити вибір для гніздування геодезичні вишки і опори високовольтних магістралей.

Одне і те ж гніздо пара орлів може використовувати кілька сезонів поспіль, добудовуючи і оновлюючи свій будинок.

Кладка містить від 1 до 3 яєць сіро-білого кольору з темними вкрапленнями. Відкладання відбувається з різницею в 3-4 дня.

Насиджування кладки триває 40-45 днів, причому самець іноді підміняє самку орла.

Покриті сіро-білим пушком пташенята орла вилуплюються в тому ж порядку, як відкладалися яйця. Перший дитинча має більше шансів на виживання, виявляючи агресію по відношенню до братів або сестер. Батьки при цьому абсолютно байдужі до такої поведінки першого сина.

Безпорадних пташенят годує самка орла, розриваючи на маленькі шматочки принесену самцем видобуток. На 65-80 день зміцнілі пташенята стають на крило і вилітають з гнізда, хоча в перший рік життя рідко покидають територію гніздування.

Види орлів, назви і фото

У сімейство яструбині входять 70 пологів, які містять 14 підродин, але серед них є і яструби, і орли, і шуліки, і грифи, і канюки. Сучасна класифікація налічує 17 основних видів орлів, що мають свої відмінні риси. Ось деякі з них:

  • Беркут (лат. Aquila chrysaetos)

Найбільший орел в світі, вага окремих особин може досягати майже 7 кг. Довжина тіла 76-93 см, розмах крил 1,8 - 2,34 метра. Відмінною особливістю виду є задній край крил, вигнутий при ширянні у формі латинської букви "S". Молоді орли беркути виділяються практично чорним забарвленням пір'я з білими, "сигнальними" плямами на крилах, що є типовою захистом від агресії старшого покоління.

Беркути поширені в західній частині Північної Америки, в Центральній Мексиці, Африці, Азії, в гірських областях європейської території, на островах Середземномор'я. У Росії зустрічаються повсюдно від Приамур'я до Камчатки.

  • Яструбине орел (лат. Aquila fasciata, раніше Hieraaetus fasciatus)

Відрізняється чорно-бурим оперенням спини і білої очеревиною з поперечними смугами темного кольору. Вага орла становить близько 2,5 кг. Довжина крил становить 46-55 см, довжина тіла орла від 65 до 75 см.

Ареал проживання цього виду орлів охоплює Південну Європу, Африканський континент (за винятком Сахари) і середньоазіатські чагарникові пустища. В Європі вид практикується в якості ловчих птахів.

  • Кам'яний орел (лат. Aquila rapax)

Степовий і Сави мешканець Південно - Заходу Африки, Ірану, північно - заходу Індії. Довжина тіла становить 60-72 см. Розмах крил орла 159-183 см. Вага самця сягає 2 кг, вага самок від 1,6 до 2,5 кг.

Цей зникаючий вид орлів занесений до Червоної книги Росії. Хитрий і підступний хижак, при можливості краде і відбирає видобуток у зазевавшихся пернатих. Зовні дуже схожий зі степовим орлом.

  • Степовий орел (лат. Aquila nipalensis)

Пір'я дорослих особин мають темно - бурий колір з яскравим, рудим плямою на голові. Довжина тіла орла становить 60-85 см, розмах крил орла сягає 220-230 см. Вага орла від 2,7 кг до 4,8 кг.

Малочисельний вид, що мешкає в степах Середньої і Центральної Азії. Степовий орел занесений до Червоної книги Росії та зустрічається від Ставропілля до півдня Уралу. Зимує в Африці, Індії, на Аравійському півострові.

  • Могильник (лат. Aquila heliaca)

Рідкісний вид, схожий з беркутом, але з характерними, білими мітками - еполетами на плечах. Один з найбільш голосистих видів орла, крик якого можна почути на відстані до 1 км. Довжина тіла 72-84 см, розмах крил орла сягає 180-215 см. Вага хижого птаха становить 2,4-4,5 кг.

Гніздиться в пустельних лісостепових зонах Середньої Азії, Індії, Монголії. На європейській частині Росії зустрічається в Липецькій області, міста Тамбова, Красноярську, Бурятії і Забайкаллі. Мігрує в Ізраїль, Ірак, Пакистан і на Африканський континент.

  • Орел-карлик (лат. Aquila pennata)

Дрібний вид вагою до 1,3 кг і довжиною не більше 53 см, розмірами і статурою нагадує канюков. Розмах крил орла-карлика становить всього 100-132 см. Від типових представників роду відрізняється звуженими крилами і довгим хвостом.

Гніздиться в Лівії, Єгипті, Судані, у Франції, Греції, Туреччини. У Росії орел мешкає в передмістях Тули і Тамбова, Алтайському краї і в Забайкаллі. Основна популяція мігрує на північ Африки і Близький Схід.

  • Сріблястий орел (лат. Aquila wahlbergi)

Хижий птах, що має розмах крил від 130 до 160 см. Довжина птаха сягає 55-60 см.

Мешкає в країнах Африки на південь від пустелі Сахара. Харчується птахами, ссавцями і рептиліями. Єт гнізда на деревах.

  • Кафрский орел (лат. Aquila verreauxii)

Птах має вагу 3,5-4,5 кг. Довжина тіла досягає 70-95 см, розмах крил орла становить 2 метри. Харчується невеликими ссавцями, гризунами.

Кафрский орел мешкає в Ефіопії і східній частині Африки: в Судані, Уганді, Кенії, Сомалі, в Демократичній республіці Конго і Танзанії, Замбії, Зімбабве, Мозамбіку, Лесото і ПАР. Живе як на пагорбах, так і високо в горах, серед скель, ярів і вапнякових останців.

  • Малий підорлик (лат. Aquila pomarina)

Птах має вагу 1,5-1,8 кг і довжину тіла від 62 до 65 см.

Гніздиться цей вид орлів в 2х місцях на території Росії (Санкт-Петербурзька, Новгородська, Московська і Тульська області), в країнах центральної та Східної Європи, в Туреччині. Мешкає в південно-азійських країнах, а зимує при цьому в країнах східної і південно-східної Африки. Харчується дрібними ссавцями і рептиліями.

  • Великий підорлик (лат. Aquila clanga)

Птах, що має масу тіла 1,6-3,2 кг, довжина тіла при цьому досягає від 65 см до 73 см. Даний вид більший і темніше, ніж малий підорлик.

Гніздиться він у країнах східної Європи, в Росії, Казахстані, Китаї, Монголії. Зимує в Індії, Ірані, Китаї, країнах східної Африки. Живе подорлик найчастіше в змішаних лісах, на рівнинах, біля річок, озер і боліт. Харчується дрібними птахами, гризунами, рептиліями і плазунами.

  • Австралійський орел-карлик (лат. Aquila morphnoides)

Це маленький орел, який мешкає в Австралії. Довжина тіла досягає 45-55 см, вага 815 грам, розмах крил орла становить 120 см.

Мешкає в тропічних і помірних лісах, густому лісі віддає перевагу відкритим горбисті території. Харчується гризунами (щурами, мишами, кроликами), птахами, зміями і ящірками, комахами та рибами.

Яструбине орел

Вид орлів вагою до 2,5 кг і довжиною 65-75 см, при цьому довжина крила до 55 см.

По всій видимості, раніше цей орел мешкав по всій тропічній та субтропічній зоні східної півкулі, а зараз уздовж екватора залишилися відокремлені ареали. Яструбиного орла можна зустріти в Південній Європі, на Півночі Африки, іноді зустрічається на просторах від Туркменії до Таджикистану, займає великі простори в Індії, також часто зустрічається на півдні Китаю. Яструбині орли для гніздування вибирають місцевість порослу ксерофітними (засухостійкими) чагарниками.

Яструбине орел.

Видобуток яструбиного орла за розмірами не перевищує зайця. Це можуть бути як ссавці, так і птиці. Наприклад, куріпки або дикі голуби присутні в раціоні яструбиного орла. Зазвичай яструбиний орел нападає на видобуток на землі, проте може зловити жертву і в польоті, подібно соколу.

Яструбине орел добув голуба. Пара яструбиних орлів.

Пари яструбиних орлів дуже міцні. Пара може прожити разом все життя. Яйця висиджують з січня по квітень. У більшості випадків самка відкладає два яйця, одне або три яйця в гнізді - це велика рідкість. Яйця висиджує самка. До віку 10 тижнів орлята стають самостійними.

В Європі яструбиний орел знаходиться під загрозою вимирання, так як бурхливе освоєння людиною земель для своїх потреб і знищення природи призводить до знищення кормової бази.

Орел-карлик

Невеликий вид орлів, за розмірами більше можна порівняти з Канюка. Перелітний птах, гніздовий ареал орла-карлика - це зона теплого помірного клімату в Євразії. На зимівлю орли-карлики перелітають в Африку. На півдні Африки є популяція орлів-карликів, які мешкають там цілий рік.

Розмах крил орлів цього виду максимум 130 сантиметрів. Самки і самці забарвлені однаково, хоча самки більші.

Орел-карлик.

Пари у цього виду зимують порізно, але для розмноження вони знову возз'єднуються і будують гніздо на тому ж самому місці. В цей час самці поводяться демонстративно, влаштовуючи в небі незвичайне шоу, виконуючи різні фігури вищого пілотажу.

Гніздо будують самець і самка, воно виходить широке, приблизно метр в діаметрі. Зазвичай його облаштовують на масивному дереві на висоті мінімум п'ять метрів від землі, зазвичай вище.

Самка відкладає одне або два яйця в кінці весни. Насиджування яєць триває місяць, весь цей час самець годує самку. Після появи орлят на світло самка ще кілька днів обігріває їх, поки вони не звикнуть до нових умов. Самець продовжує піклуватися про неї, годуючи її. Через два місяці пташенята оперяться і покинуть гніздо.

Два молодих орла-карлика в гнізді.

Незважаючи на малі розміри, у орлів-карликів дуже сильні лапи, що дозволяє їм полює на порівняно велику дичину, наприклад, на кроликів. Може на льоту ловити дрібних птахів, таких як дрозди, шпаки, горобці, жайворонки та інші. Якщо клімат посушливий, то орел-карлик полює на рептилій, тоді змії і ящірки становлять основу раціону. Отруйних змій намагається вбити ударом дзьоба в голову, проте відомі випадки, коли отруйні змії успішно захищалися і орли-карлики гинули від укусів. На зимівниках ці орли із задоволенням харчуються термітами.

Індійський яструбиний орел

Індійський яструбиний орел - невеликий вид орлів, з розмахом крил до 140 сантиметрів.

Індійський яструбиний орел зустрічається в тропіках Індомалайской зони. Вид населяє вічнозелені, вологі ліси. Є кілька популяцій індійського яструбиного орла, які ізольовані один від одного.

Індійський яструбиний орел.

Полює на птахів дрібної і середньої величини, також відомі випадки успішного полювання цього орла на білок.

Гнізда будує на висоті мінімум 25 метрів. Відкладає всього одне яйце. Інших даних про розмноження цього виду немає, так як він мало вивчений.

Беркут - це найбільший представник всього сімейства яструбиних. Беркут - сильний і великий орел. Розмах крил може досягати 240 сантиметрів, вага - 6,7 кг. При цьому самці значно дрібніші за самок, вага самця максимум може становити 4,6 кілограма.

Орел беркут.

Поширений по всій північній півкулі. Найчастіше мешкає в горах, на рівнинах його можна зустріти дуже рідко. Уникає місць, заcелённих людьми, і правильно робить.

Полює на зайців, гризунів і на різноманітних птахів. Але розміри дозволяють робити замах і на дитинчат оленів, овець та інших великих тварин.

Надзвичайно гострий зір дозволяє Беркуту виявити зайця на відстані двох кілометрів. Але беркути добре бачать тільки в світлий час доби. Помітивши здобич, орел пікірує до неї, при цьому швидкість беркута може досягати 320 км / год.

Здобиччю беркута можуть стати зайці, бабаки, тхори, ховрахи, скунси і навіть черепахи. У Болгарії черепахи становлять п'яту частину раціону беркутів. У південних частинах ареалу беркути можуть полює на змій. Також може нападати на яструбів, що прикро. Беркут не гребує падаллю, особливо в зимовий період.

Видобуток орел виглядає, ширяючи в небі. Якщо похмуро або дощитиме, беркут виглядає здобич сидячи на височини (дерево або пагорб).

Орел беркут в польоті.

Дрібну здобич беркут вистачає однієї лапою за шию, другий за спину і ламає їй хребет. При необхідності сильним ударом потужного дзьоба рве шийні артерії. Їли беркут намагається вбити велику здобич, то таких ударів він завдає кілька, при цьому балансує, міцно вчепившись в спину жертви.

Розмножуватися починають у віці п'яти років. Утворюючи пари, беркути зберігають вірність протягом усього життя, поки жива друга половинка пари. Свої гнізда орли беркути влаштовують на важкодоступних місцях в горах, рідше на деревах. Завжди гніздяться далеко від людей.

Самка беркута зазвичай відкладає два яйця і інтервалом в 3-4 дня. З таким же інтервалом і з'являються на світ пташенята. Старший пташеня агресивно ставиться до молодших, забираючи у них їжу. Батьки не звертають ніякої уваги на таку поведінку. В результаті більше половини молодших пташенят гине, не проживши і двох тижнів. На крило пташенята беркута встають до 80 дня, але ще довго не відлітають з гніздового ділянки.

Орел беркут в польоті.

Беркути ведуть осілий спосіб життя і на зимівлю нікуди не летять. Свою ділянку вони охороняють від інших хижих птахів.

У наш час популяція беркута стрімко скорочується, беркут став дуже рідкісним птахом. Величезний удар по популяції беркутів, як і інших хижаків, було завдано фермерами Європи і Північної Америки. Вони безконтрольно відстрілювали їх, так як вони нападали на домашніх тварин.

Орел-могильник

Орел-могильник - великий вид орлів, розмах крил може досягати 215 сантиметрів.

Є перелітним видом, гніздиться в степовій і лісостеповій смузі Євразії на схід до Байкалу, а на зимівлю відлітає в різні південні регіони (південь Китаю, Індія, Саудівська Аравія та ін.).

Орел-могильник.

Зовні орел-могильник схожий на беркута, але кілька менших розмірів.

Хоча спочатку орел-могильник мешкав на рівнинах, але через діяльність людей був витіснений в гори. Віддає перевагу степу, лісостепу або напівпустелі обов'язково з острівцями лісу.

Розмножуватися починає на п'ятому чи шостому році життя. До цього часу забарвлення орла стає дорослим. Створені пари зберігаються на все життя, навіть на час зимівлі пари не розлучаються.

Гніздовий ділянка використовується парою протягом багатьох років.

Орел-могильник.

Самка зазвичай відкладає 2 яйця з інтервалом в декілька днів. В результаті старший пташеня пригнічує молодшого, і це може привести до загибелі останнього. Але це трапляється не так часто, як у беркутів.

Орел-могильник - хижак і стерв'ятник. Падло становить істотну частину його раціону. Туша збитої собаки може на кілька днів забезпечити орла-могильника їжею.

Для пошуку видобутку, як і всі орли, ширяє по боргу в небі або чатує її на високому місці. Видобуток вистачає на землі, птицю може встигнути зловити на зльоті.

Цей вид орлів має статус вразливого. Основна причина скорочення чисельності орлів-могильників - це зростання чисельності людини.

Іспанська могильник

Іспанська могильник - орел, що мешкає тільки на Піренейському півострові. Зовсім недавно цей вид орлів вважався підвидом орла-могильника, але були виявлені істотні генетичні відмінності і зараз підвид виділений в окремий вид.

Орел Іспанська могильник.

Довжина тіла іспанського могильника становить 80 сантиметрів, а розмах крил може досягати 2,2 метра. Основною здобиччю є кролики, також ловить гризунів і птахів. Може напасти на зайця або навіть лисицю.

Іспанські могильники - це не перелітні птахи. Вони тримаються свої мисливських ділянок і охороняють їх від суперників.

Орел Іспанська могильник. Орел Іспанська могильник. Орел Іспанська могильник. Орел Іспанська могильник.

Іспанські могильники є моногамними птахами. Гніздування починається в березні. Самка може відкласти до 4 яєць, але в виводку виживають як правило, не більше 2 пташенят. Досягаючи тримісячного віку, пташенята залишають гніздо.

Орел Іспанська могильник. Орел Іспанська могильник. Орел Іспанська могильник.

Цей вид орлів знаходиться під загрозою зникнення, в дикій природі залишилося не більше 650 особин.

кам'яний орел

Кам'яний орел - великий вид, довжина тіла: 62-72 см. Розмах крил кам'яного орла: 160-183 см. Самці трохи дрібніше самок, вага самців до 2,0 кг, самок до 2.5 кг. Дуже схожий на степового орла.

Кам'яний орел.

Кам'яні орли НЕ селяться в лісах або пустелях, вважаючи за краще савани і степи. Ізольовані один від одного популяції мешкають в Індії та сусідніх країнах, і також в Африці.

Кам'яний орел і збитий на дорозі Шакал Чепрачний.

Раціон досить різноманітний: ссавці і рептилії, птахи і великі комахи, полює на рибу при цьому частково занурюючи тіло в воду. Максимальна вага видобутку не перевищує 2 кг. Може напасти на фламінго в польоті. Кам'яний орел не гребує падаллю, краде видобуток у конкурентів.

Кам'яний орел - моногамна птах, як і багато орли. У виводку виживає тільки одне пташеня. Самець допомагає самці вигодувати малюка. Пташенята стають на крило на третьому місяці життя. Статевої зрілості кам'яні орли досягають на четвертому році життя.

Степовий орел

Степовий орел - великий вид орлів. Самки крупнее самцов, вес самки может достигать 4,8 кг, а размах крыльев 230 см.

Степной орёл.

Степной орёл – перелётная птица. Гнёзда вьёт в степях от Ставропольского Края РФ до южной части Китая. На зимовку степные орлы улетают в Африку и Индию.

Степной орёл в полёте.

Основная добыча степного орла – суслики и другие крупные грызуны, может нападать на зайцев и птенцов других видов птиц. Охотно поедает падаль.

Большой подорлик

Большой подорлик – вид перелётных орлов, гнездующийся на территории от Финляндии до Китая. Зимує великий підорлик в Індії, Ірані та Індокитаї.

Вага найбільшого великого подорлика становить 3,2 кг. Часто селитися поблизу водойм. Полює на дрібних гризунів. Основний видобуток - водяні полівки та інші гризуни, може ловити плазунів і дрібних птахів.

Гніздиться на деревах, часто одне гніздо використовує кілька років поспіль. Як і більшості орлів самка відкладає два яйця з проміжком в кілька днів. Молодший пташеня пригнічується старшим і гине, часто не проживши і десяти днів.

Великий підорлик добре розмножується в неволі, тому його часто можна зустріти в зоопарках.

малий підорлик

Малий підорлик - це вид орлів невеликого розміру. Вага малого подорлика не перевищує 1,8 кг.

Малий підорлик. Малий підорлик.

Гніздиться в Східній Європі, а зимує в Африці. В Індії є ізольовані не перелітний популяція.

Індійський подорлик

Індійський подорлик - орел середнього розміру, довжина тіла до 65 см. Мешкає в Індії та сусідніх країнах: М'янмі, Бангладеш, Камбоджі, Непалі.

Індійський подорлик.

Полює недрібних ссавців, захоплюючи видобуток з землі. Також може полює на птахів і жаб.

кафрский орел

Кафрский орел мешкає в Африці. Великий вид з розмахом крил до двох метрів і вагою до чотирьох з половиною кілограм.

Кафрский орел. Кафрский орел. Кафрский орел. Кафрский орел. Кафрский орел з видобутком.

Основний видобуток - гризуни.

сріблястий орел

Сріблястий орел - ще один представник Африканської фауни. Сріблястий орел має довжину до 60 см і розмах крил 140-160 см.

Сріблястий орел. Сріблястий орел.

Як і інші види орлів, сріблястий орел полює на дрібних тварин (ссавців, рептилій і птахів). Гнізда будують на деревах, самки відкладають одне або два яйця.

орел клинохвостий

Орел клинохвостий - великий вид з розмахом крил до 2,3 метрів і вагою до 5 кг, при цьому самки більші за самців.

Орел клинохвостий мешкає в Австралії, на островах Тасманія і на півдні Нової Гвінеї. Орел клинохвостий селиться як на рівнинах, так і в горах.

Орел клинохвостий.

Основний видобуток клинохвостий орлів - кролики. Також можуть напасти на великих птахів і ящірок. Зафіксовані випадки нападу на ягнят, але це велика рідкість. Цей вид також харчується падаллю.

Орел клинохвостий в польоті.

Гнізда будують високо на деревах, вибирають таке місце, з якого добре видно околиці. У кладці не більше трьох яєць. Дитинчата з'являються на світ приблизно через 45 днів. Пташенята клинохвостий орла залежать від батьків півроку, потім залишаю гніздо і починають вести самостійне життя.

Aquila kurochkini

Aquila kurochkini (латинь) - викопний вид орлів, подібний за розмірами і будовою з теперішнім яструбиним орлом. Описано цей вид в 2013 році болгарським палеонтологом З.М. Бойовим.

Видовий епітет (kurochkini) дан в честь авторитетного російського палеонтолога професора Е.Н. Курочкіна (1940-2011), який зробив величезний внесок у вивчення ранньої еволюції і філогенії птахів, дослідивши палеоорнітофауну всього Євразійського материка.

Дивіться відео: ПТАХИ (Найясніший 2022).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org