Птахи

Дика качка нирок - особливості водоплавної птиці

Pin
Send
Share
Send
Send


В орнітології існує кілька точок зору на систематику роду (триби) нирків. У сучасній класифікації гусеобразних, запропонованої в 2004 році російськими орнітологами Євгеном Кобліков та Ярослав Редькін, до триби Netta (ниркам) зараховані:

  • червононосий нирок (Netta rufina),
  • червоноокий нирок (Netta erythrophthalma),
  • пампасная нирок (Netta peposaca).

До триби Aythyini (чорніти):

  • червоноголовий нирок (Aythya ferina),
  • американський червоноголовий нирок (Aythya americana),
  • белоглазий нирок (Aythya nyroca),
  • нирок Бера (Aythya baeri).

червононосий нирок

Червононосий або червоний нирок досить великий птах. Вага м'ясної тушки селезня доходить до 800 м Завдяки якості м'яса, червоний нирок має промислове значення. Гніздиться він в зоні степів і напівпустель від Середземномор'я до Східного Туркестану.

На російській території поширений:

  • в Поволжі,
  • Приуралля і на Уралі,
  • в Мордовії,
  • в Алтайському передгір'ї.
  • Під час зимової міграції зустрічається в Західному Сибіру, ​​Підмосков'ї. Тисячні зграї зимують на Іссик-Кулі, південних узбережжях Каспію і Азова.

Головна «фішка» шлюбного костюма селезня - вохристо-червона голова і верхня частина горла, яскраві червоно-рожеві лапи й дзьоб, чорні з блиском основу шиї, груди і черевце, коричнево-бура спина. На голові невеликий пухнастий «плюмаж». Буренькіе качки відрізняються від родичок світлими щічками і червоною «перев'яззю» на чорному дзьобі.

Червононосий нирок - сильна і великий птах.

Літають червоні нирки легко, довго, шумно. Вони здатні здійснювати далекі перельоти без відпочинку. З води піднімаються важко. У польоті над водною поверхнею тримаються до неї ближче, а над землею забираються в небо вище.

Цікаво! З річковими качками їх ріднить висока посадка на воді, здатність спритно ходити і навіть бігати по суші. Крім того, червононосого не поринають за кормом, а перевертаються вниз головою, піднімаючи над водою хвіст і лапи.

Вони більше часу, ніж інші нирки, проводять на березі. Селезні небагатослівні, навіть в шлюбний період вони тільки тихо свистять. Качки швидше каркають «Керр, Кері», ніж крякають.

Половозрелости червононосого нирки досягають у віці двох років. Під час шлюбного ритуалу качури в польоті распушают оперення на голові, кружляють навколо качечок на березі. На воді демонструють звичайний для качиних ритуал - випинають груди, кланяються, свистять.

Качечки червононосого нирка менше ошатні, ніж качури.

Гнізда нирки влаштовують на плаваючих в центрі водойми рослинних острівцях або в прибережних чагарниках, на купах торішнього очерету, на купині. В гнізді звичайно 6-9 сірувато-або буро-оливкових яєць. Насиджування триває 28 днів. Червононосого птиці полохливі і обережні, при першій же небезпеці качка залишає гніздо, залишаючи кладку.

Червоноокий нирок

Друга назва червоноокого нирка - південний. Воно відображає географію поширення птахів: Латинська Америка, Південна і Центральна Африка. Червоноокий нирок воліє гніздиться на прісних водоймах. Веде стайня спосіб життя.

Райдужна оболонка очей червоноокого нирка - червоного кольору.

Це маленькі птахи, довжиною до 50 см. Оперення різних відтінків шоколаду: спина насиченого темного шоколадного кольору з червонуватим відливом. Черевце і боки більш світлого тону. У селезнів на голові червона шапочка, груди переливається фіолетовим. Райдужка характерного червоного кольору, звідки, власне, і сталося видову назву.

пампасная нирок

Пампасная нирок відноситься до ендемічних видів Латинської Америки і Фолклендських островів. Любить слабосоленую воду озер, морських заток, лагун. Пампасная чирок дуже красивий птах. Спинка і крила темного попелясто-блакитного кольору, крила облямовані білим. Черевце світло-сіре, майже біле. Голова, шия, груди чорні. Навершя широкого біло-сірого дзьоба яскраво червоне, кінчик носа - чорний.

Пампасная нирок - качка, яку можна зустріти в зоопарках.

Незважаючи на географічну віддаленість, звичками пампасная птиці дуже нагадують наших червононосого нирків. Годуються з поверхні води, пасуться на березі. Каченя пампасная нирка відкладає до 12 яєць. Насиджує кладку на самоті, без допомоги самця, 27-29 діб.

Червоноголовий нирок або блакитна чорніти

Червоноголовий нирок відноситься до промислово-господарським видам, зустрічається в Європі, Алжирі, Тунісі.

На території Російської Федерації гніздиться:

  • в Архангельській, Ленінградській, Псковській областях,
  • на Соловецьких та Командорських островах,
  • Курильської гряди,
  • в Башкортостані,
  • південних районах Удмуртії,
  • по берегах Північної Двіни, Єнісею, Ангари, Нижньої Тунгуски, Байкалу.
Червоноголовий нирок - чудовий плавець і водолаз.

Червоноголові нирки птиці середнього розміру, вага селезнів досягає 800-1000 м Утіца буро-руда, з більш світлим тоном оперення на боках, шиї, біля основи дзьоба. «Лицьова» частина голови темно-коричнева. Шия, зоб і боки вохристо-бурі, черевце брудно-біле.

Голова і шия селезня, «одягненого в шлюбний наряд» вохристо-руді, часто з фіолетово-червоним проблиском, Плечі, передня частина грудей, зоб - чорні. Оперення спини блакитнувато-сіре з дрібними поперечними «цівками», ближче до хвоста забарвлення більш темна. Надхвістя чорне. Дзьоб сіро-блакитний з більш темною вершиною.

Цікаво, що качки наступних порід мають звичай синхронізувати помахи крил у польоті:

Терміни настання статевої зрілості червоноголових нирків точно не встановлені. Шлюбні ігри починаються ще під час міграції і тривають після прибуття до місць гніздування. Зануривши дзьоб в воду, Утіца плаває колами в компанії декількох самців, періодично хрипко «каркаючи».

Селезні червоноголових нирків дбайливо доглядають за своєю парою.

Селезні роздмухують шию, закидають голову на спину, задерши вертикально вгору широко розкритий дзьоб, супроводжуючи свій танець неголосним свистом. Потім голова різко викидається вперд, шия витягується горизонтально, птах вдихає повітря з хрипким кашлем «ВКК-ВКК-коор». Ритуал продовжують кругові рухи селезнів навколо самки і самці-конкурентів з максимально піднятою вгору або з горизонтально витягнутою шиєю.

Цікаво! Після створення пари, качури не покидають подругу до початку висиджування кладки.

Гнізда нирків розташовуються на очеретяних острівцях-сплавного або в заростях. У кладці буває від 7 до 15 яєць. Спочатку зелено-блакитні яйця через деякий час стають буро-оливковими. Самка на гнізді близько підпускає людини і нерідко зривається прямо в воду, прикидаючись підранків.

Через 24-26 днів вилуплюються пташенята. Добу вони обсихають в гнізді, потім відправляються до води. Двох-трьох денні пуховички вже пірнають і самостійно знаходять корм. У два місяці пташенята повністю оперяються і встають на крило.

Каченята червоноголового нирка здатні добувати корм на другий день після вилуплення.

Політ у червоноголових нирків стрімкий, галасливий. З води птах зазвичай піднімається проти вітру, Посадка на воді глибока. Пірнає вона глибоко і часто. На північноамериканському континенті поширений самостійний вид - американський червоноголовий нирок. На території Росії він практично не зустрічається.

белоглазий нирок

Белоглазий нирок, званий белоглазка і чорнушкою, мешкає переважно в Іспанії, Франції, Німеччини, Польщі, Албанії, Румунії, Україні, Туркменії. Зустрічається на півдні європейської частини Росії, в Південній Сибіру, ​​в передгір'ях Алтаю.

Белоглазка - невеликий птах з іржаво-каштанової головою. Середня вага 400-500 г. Дзьоб коротше і вужче, ніж у інших нирків. Відмітна риса селезнів - біле забарвлення райдужної оболонки очей, темний живіт. У білооких качок найсмачніше серед нирків м'ясо.

Зустріти белоглазого нирка - справжня удача для мисливця.

берів нирок

Берів нирок (нирок Бера або східний белоглазий нирок) названий на честь натураліста і одного з авторів порівняльної анатомії академіка Карла Бера.

Має вузький ареал поширення:

  • басейн річки Уссурі,
  • Уссурі-Ханкайская рівнина,
  • гирлі Зеї,
  • Забайкаллі,
  • Маньчжурія.
  • Зустрічається в Кореї, Японії, Китаї.

За анатомічною будовою і зовнішнім виглядом схожі на белоглазого нирка, але дрібніше - середня вага 300-400 г. Відрізняються від інших нирків більш масивним черепом.

У селезнів під час шлюбного періоду голова, шия чорні з зеленим відливом. На щоках руді плями. На підборідді біла мітка. Спина і надхвостье чорні, без блиску. Очі білі або звело-жовті. Качечки рудувато-бурі з чорними тім'ям і потилицею.

Берів нирок має незвично яскраве для качки оперення.

У нирків Бера своєрідний шлюбний ритуал. Круговий політ селезнів навколо одного місця, супроводжується тихими криками. Першим його описав в щоденниках Уссурійської експедиції російський мандрівник Миколи Михайлович Пржевальський.

Увага! Про кладці, особливості розмноження, пристрої гнізд, кормову базу, відомості нечисленні і суперечливі. Достеменно відомо, що більшу частину раціону складають дрібні жаби, через що м'ясо птахів, зимуючих в Індії, вважається неїстівним.

харчування нирків

Раціон нирків залежить від місця проживання, пори року і видових переваг. Здебільшого нирки дотримуються змішаного типу харчування. У їх меню входять корми рослинного і тваринного походження.

Качки нирки харчуються тим, що можна добути з дна водойми.

У шлунках нирків знаходять:

  • листя, пагони, насіння і коріння водних рослин,
  • личинок водних комах, жуків, бабок, бокоплавів,
  • молюсків,
  • дрібних земноводних, пуголовків, п'явок,
  • зерна дикорослих злаків,
  • водорості,
  • дрібних рачків.

У невеликому відеоролику можна побачити червононосого нирка в парковому ставку:

Зовнішній вигляд, особливості харчування

Відмітна ознака ниркових качок - велика голова, посаджена на коротку, злегка потовщену, шию. Всі види невеликі, приземкуваті, по землі пересуваються з працею, що обумовлено короткими ногами. Качка нирок відмінно плаває, пірнає на глибину до 60 см, залишаючись без повітря кілька хвилин. Злітає після попереднього розбігу, політ по прямій лінії триває недовго.

Видова приналежність визначає барвисте оперення качок, різноманітні фото відбивають красу чудових птахів. Яскраве вбрання прикрашає, як правило, селезнів. Самки задовольняються скромнішим «шатами». Виділяють такі різновиди качок нирок:

  • чернети,
  • гоголі,
  • помпасние качки,
  • мармурові чирки,
  • нирки,
  • розовоголовие качки.

Ниркові качки моногамні, але шлюбний союз триває недовго. Після відкладання яєць качури залишають самку. Гнізда качки формують на купині, в дуплах повалених стовбурів, в очеретяних заростях. Самка відкладає яйця світло зеленуватого відтінку, в кількості до 10 штук. Через скупченість гніздування кладки часто перемішуються.

Раціон у диких качок досить різноманітний: харчуються вони дрібними рачками, рибою, молюсками, водоростями. Їжу вони добувають, пірнаючи на значну глибину, що визначило назву роду.

Увага! Ниркові качки вважаються цінної промислової птицею, однак м'ясо її має специфічним запахом. Воно вимагає особливої ​​обробки: дичину двічі кип'ятять, зливаючи воду. Оброблене м'ясо готове для приготування кулінарних страв.

Особливості різних видів

Качки нирки, які стосуються трибе Netta, відрізняються середніми розмірами, присадкуватою конституцією. За сучасною класифікацією, запропонованої російськими орнітологами, до них відносять 3 види:

Червононосого качки представлені досить великими особинами, їх вага досягає 1, 6 кг. У селезнів ефектний забарвлення пір'я: з бежевим фоном спинки контрастує помаранчева головка, чорна грудка, червоний дзьоб. Голову прикрашає розпушений плюмаж. Ареал проживання червононосого качок - Португалія, Іспанія, середземноморське узбережжя, на території Росії зустрічаються в зоні Поволжя. Вони добре літають, здатні до тривалого знаходження в повітрі. Велику частину часу проводять на березі, погано пірнають, вважають за краще збирати їжу з поверхні водної гладі, часто перевертаються головою вниз, піднімаючи над озером перетинчасті лапи і хвіст.

Червонооких нирків називають також південними, що відображає ареал їх поширення - райони Центральної Африки, країни Латинської Америки. Для цих птахів характерний низький вагу, збираються невеликими зграями. У самців качок превалює яскравий пір'яний забарвлення: грудка в фіолетових тонах, головка чорна, спинка бежево-коричневого відтінку. Райдужна оболонка насичено червоного кольору, що визначило видова назва.

Одним з найкрасивіших видів диких качок є пампасная нирок, що мешкають в Латинській Америці, біля берегів Аргентини. Вони вважають за краще слабосоленую воду морських лагун, озер, проток. Пампасная качки, за описом орнітологів, виділяються барвистим оперенням. Сірі крила облямовані білим, на тлі чорної грудки і голови виділяється білий дзьоб з червоним підставою і чорним кінчиком. У раціоні у них переважає рослинна їжа - водорості, очеретяні пагони, різні насіння.

Рід чорніти: характеристика видів

У качок роду чорніти кремезне будова, велика голова, широкий дзьоб. Виділяються білою смугою, що проходить по бічній стороні крил. Орнітологи виділяють 5 різновидів чернети:

  • полярна качка,
  • чубата,
  • червоноголова,
  • чернь,
  • качка Бера

Червоноголова чорніти поширена на великих територіях. Зустрічається вона в Європі, Алжирі, в Башкорстане, на берегах Байкалу, Ангари, Єнісею. Самці досягають ваги близько 1200 г, маса самок трохи менше. У шлюбний період селезень набуває оригінальний вигляд - яскраво-руда голова виграшно контрастує з перламутрово-сірим оперенням спинки. Непримітне оперення самки, витримане в буро-сірих тонах, дозволяє їй ховатися від хижаків.

Білоокі качки зустрічаються біля берегів Австралії, на острові Ява. Біляста райдужна оболонка самців визначила назву виду. Для них характерно гарне оперення в шоколадно-бурих тонах з переливами, вузький, короткий дзьоб.

Рідкісної різновидом є качки Бера, що мешкають в Японії, Кореї, в басейні річки Уссурі, в Забайкаллі. Вважають за краще селитися в місцевостях, зарослих очеретом. Привабливий вигляд качок Бера обумовлений красивим оперенням - голова чорна з смарагдовим відливом, бурі крила з широкою білою облямівкою.

Велика популяція ниркових качок представлена ​​яскравими, незвичайними, цікавими водоплавними, що вносять красу в природу планети.

Види диких качок

Незважаючи на урбанізацію, яка захоплює невеликі селища, місцева влада намагаються зберегти і облагородити ландшафт, створений природою. Озера і єрики очищають від бруду, укріплюють береги, упорядковують майданчики відпочинку. На жаль, такі ставки не завжди привертають пернатих.

Все частіше птиці залишають їх і поселяються на техногенних озерах, незважаючи на те, що територія вважається несприятливою для проживання тварин, птахів і риби. Озера зазвичай занедбані, людей там не буває, ніхто водоплавних не турбує. Качки звикли до своєрідної флорі і фауні техногенних вод.

Багато популяції пернатих змінили звичні території проживання. Орнітологи спостерігають унікальне явище. Особи деяких популяцій диких птахів стали селитися в зоопарках, освоюють міські ставки і річки. Які качки залишилися на озерах Підмосков'я і Москви?

Фахівцями наголошується, що найпоширенішою на водоймах стала кряква. Поголів'я складає більше 90% від усіх качок диких видів. Популяція не змінює своєї чисельності вже багато років. Крякву можна зустріти майже в усіх ставках Підмосков'я. Вона добре звикає до людей, приймає від них корм.

Птах є промисловий, але досвідчені мисливці попереджають, що на крякву, яка мешкає на техногенних озерах, полювати не варто. М'ясо у неї має неприємний запах. Деяким промисловикам посміхається удача. Їм трапляється качка з хорошим м'ясом. На форумах мисливці жартують, що, якщо у крижні м'ясо без запаху, то, найімовірніше, вона є перелітної, на підмосковному ставку опинилася випадково.

Орнітологи відзначають великі поселення огарів. Вони теж покинули звичні болотисті водойми, які перебували за містом. Особливо численними були перельоти огарів в 2008 році. Птах з насиджених місць перебралася в зоопарки. Популяція знайшла місцеві умови сприятливими.

Залишалося пташине поголів'я в зоопарках недовго. У 2015 році відзначається нова хвиля міграції качок, але вже на міські ставки. Вони адаптувалися до шуму, водної рослинності невеликих водойм. Зараз червоні качки успішно розмножуються і радують око відвідувачів.

Фахівці спостерігають ще одну тенденцію, яка стає помітною вже з 2017 року. З ставків-відстійників, куди промислові підприємства скидають свої відходи, стали переміщатися нирковие види качок. Серед них червоноголовий нирок і чорніти чубата. Вони освоюють озера в заповідниках і упорядковані ставки Підмосков'я. Птахи виявили, що ніякої небезпеки на водоймах для них немає.

Ниркові качки не є промисловими. Їх м'ясо має сильний запах риби. Воно не придатне для харчування. Чернети не тільки переселилися на нові озера, але і стали бурхливо розмножуватися, збільшуючи свою чисельність. Червоноголовий нирок адаптується до незвичних для нього умов складно. Численность поголовья не увеличивается, но радует то, что она остаётся постоянной. Большие поселения нырка отмечаются в восточных областях Москвы.

Техногенные озёра покидают чомги. Их ещё называют поганками. В природе они образуют собственное семейство, но в народе их называют утками. У них необычное оперение на голове. На тімені, на потилиці і на вухах розташовується голчасті пір'я, які утворюють чубчики і бакенбарди. Селезні відрізняються яскравим оперенням в шлюбний період. Найбільш численне поселення поганок знаходиться в Царицино.

Сильно зменшила свою чисельність широконоска. Качки все ще залишаються на техногенних водоймах або на озерах, які залишилися недоторканими людиною. Кількість таких водойм зменшується, знижується і чисельність качки-широконоски. Орнітологи поки не можуть пояснити поведінку пернатих, чому вони не відлітають в більш сприятливі умови. Фахівці пов'язують це явище зі спадковою прихильністю до місця гніздування.

Урбанізація негативно позначилася на поголів'я чирков. На озерах Підмосков'я їх не бачили вже давно. Чирок є однією з найбільш дрібних качок річкового виду. Для свого проживання птахи вибирають невеликі лісові озера з багатою берегової рослинністю. Вони будують гнізда в лісі, вкриваючи їх під хмизом або в густих рунистих рослинах. Причини зникнення чирков орнітологи пояснити не можуть.

Де краще спостерігати за качками?

У московській області виділяють ключові орнітологічні території (Котре). Це території, які відрізняються великою чисельністю пернатих. Деякі з них є заповідниками, відвідування туди строго обмежена. Орнітологи виділяють Котре, найбільш цікаві для спостережень за птахами:

  • Митіщинській район, платформа «Марк». Місце відоме як поселення озерних чайок. З ними сусідять качки наступних порід: крижень, чомга, свищів, лиска, чубата чорніти, червоноголовий нирок. Сусідство небезпечне, тому що чайки можуть розоряти гнізда качок, знищуючи кладку. У той же час вони голосно кричать, побачивши небезпеку. Така поведінка часто рятує життя качках,
  • Лосиний острів. Тут зустрічаються види качок, які в Підмосков'ї є рідкістю. До них відноситься широконоска, чирянка велика, червоношийна поганка. У великій кількості на лісових озерах мешкає кряква, лиска, свищів,
  • Бісеровського озеро. У період сезонної міграції качок на озері можна побачити морську чорніти, шилохвость, пеганка, белоглазого нирка. На водоймі влаштувалися пташині сім'ї свищів, поганок, крижнів,
  • журавлина Батьківщина, на півночі Сергієва-Посада. Для орнітолога і просто для обивателя це дуже цікаві місця. На болотистих озерах гніздяться білі чаплі, сірі журавлі. Фахівці намагаються знайти поселення чирков, яких тут було багато. Птахів тут велика кількість. Крім крижні і шилохвіст, тут будує гнізда широконоска, сіра качка, морська чорніти. Рекомендують відвідати Сергієв-Посад в літню пору, коли качка на озері вигулює своїх каченят.
  • Сенежское озеро. На озері поселяються качки річкового і ниркових виду. Відзначаються невеликі зграї червоноголового нирка, чубатого чернети.
  • Лятошинський рибгосп. На водоймах мешкають 2 види поганок, чорношийна і червоношийна. Поширені крижні, свищів, чирки, сіра качка, турпан, птиці Ниркові породи.

На ключові орнітологічні території організовуються екскурсії, але можна доїхати до них і на особистому автомобілі. Місця відкриті для відвідувань. Фахівці попереджають, що не слід наближатися до качиним гнізд, лякати птахів, будь-яким чином турбувати їх. Птахи можуть залишити свої кладки або зовсім покинути водоймище.

Незважаючи на те, що природних заболочених водойм в Підмосков'ї стає все менше, качки намагаються адаптуватися до нових упорядкованим затонів. Процес проходить складно, деякі види птахів зникли з московських водойм, але орнітологи сподіваються, що це тимчасове явище. Качки знову повернуться в місця гніздування, збагачуючи своєю присутністю фауну московської області.

Американський червоноголовий нирок

Чисельність американської червоноголової чернети невелика. Є невелике поголів'я в Північній Америці. Птах живе зграями, займає зону лесотундр. Чорніти може перелітати з американського континенту на острів Великий Ляховський. Він входить до складу Новоросійського архіпелагу. Тут качка вибирає для себе територію державного заповідника «Усть-Ленський». Птахи зустрічаються на заході Європи. У зимовий період вони мігрують до Туреччини і на північ Африки:

  • оперення селезня відрізняється від забарвлення пера самки. Тіло у нього темне. Крила мають сріблястий відтінок. Дзеркало утворено білими маховими перами з сірим кантом,
  • голова і шия червоного кольору. У американського нирка виділяються очі червоного кольору,
  • дзьоб білого кольору. У підстави і на кінчику відзначаються темні плями,
  • самки повністю буро-сірого відтінку. Такими ж стають самці після весняної линьки,
  • птах невелика. Вага самця 800 г, самки - 500 г,
  • кладку самка починає здійснювати в 2 роки. Вона відкладає 12 яєць. Інкубаційний період 26 днів,
  • каченята з'являються з оливковою пухом і темними плямами. Вони відразу вміють плавати і пірнати.

Основне харчування нирка становить риба, жаби, мальки, рачки, молюски. Перед весняної та осінньої линянням особини виходять на берег, де вони їдять насіння і листя рослин. Тим самим вони поповнюють свій організм запасами вітамінів і мінеральних речовин.

чубата чорніти

Мешкає чубата чорніти в помірному кліматі. Ареал проживання у неї широкий, від Ісландії до Японії. Орнітологи відзначають численні зграї в Росії, на Україні, в Казахстані, в Китаї. У зимовий період з Європи птиці мігрують в північну частину Африки, на береги Чорного та Середземного моря. З азіатських країн пернаті здійснюють перельоти на острови Східно-Китайського моря. В Японії чорніти не є перелітної. Качка живе і будує гнізда в тихих морських лагунах з рясною рослинністю:

  • птиці середнього розміру. Вага самця 1 кг, самки 800 г. Оперення у самок шоколадного відтінку. Райдужка очей яскраво-жовтого або оранжевого кольору. Так само виглядають селезні навесні після зміни пера. У шлюбний період вони відрізняються яскравим чорним забарвленням оперення. Білосніжними у них залишаються тільки крила,
  • чубчик на голові у самця довгий, спрямований до спини. У самок чубчик майже не помітний,
  • особини скоростиглі. Вони утворюють сім'ї вже на наступний рік,
  • кладка складається з 11 яєць. Кожне важить не більше 55 м Інкубаційний період триває 28 днів. Але проклёв може починатися через 23 дня,
  • птах є промисловий.

Гнізда чорніти будує на березі, але далеко від водойми вона не йде. Гніздо качка ховає в густій ​​рослинності, покриває лоток пухом. Висиджування пташенят займається тільки самка. Якщо їй необхідно відлучитися, то вона вкриває яйця пір'ям, на гніздо укладає суху траву, маскуючи його на тлі іншої рослинності.

На хохлату чорніти відкрито полювання, але існують інші види качок, які занесені до Червоної книги. Серед них червоноголовий нирок, нирок Бера, морська чорніти, белоглазий нирок. Необхідно вивчити їх опис і характеристики, щоб вміти відрізняти качок під час промислу.

Чубата чорніти схожа на морський вид качок. Морська чорніти теж має темний окрас оперення, але у неї немає чубчика. Тіло на спині пегого відтінку. Дзьоб сірий з чорною крапкою на кінчику. На дзьобі у селезнів наріст чорного кольору. Самки бурі, на дзьобі наріст яскраво-білого відтінку. Полювання на качок заборонена.

нирок Бера

Даний вид качок був названий на честь натураліста К.Е. Бера: німець за походженням, очолював Російське географічне товариство в 19 столітті. Досліджував Приморський, Хабаровський край, де і виявив колонію качок з красивим оперенням. Воно шоколадного кольору з сріблястим відливом.

Голова у селезнів чорного кольору. Махові пера, що утворюють дзеркало - білі. У нирків біла райдужка очей. Вона виділяється на яскравому чорно тлі головного оперення. Самки буро-коричневі, яскравістю не відрізняються.

Харчуються качки в основному рослинною їжею, але в період спарювання їдять мальків, ікру риб. Часто виходять на берег, де добувають собі рослинний корм. Сім'ї птахи утворюють у віці 2 років. Гнізда самки будують в землі, викопують ямку діаметром в 25 см. Кладка складається з 13 яєць.

Висиджує пташенят самка. Пташенята з'являються через 30 днів. Нирок Бера живе колоніями. Качині зграї можуть бути сусідами з чайками і Поморянах. Ниркам доводиться ретельно ховати свої гнізда, щоб зберегти їх від розорення хижих птахів.

новозеландська чорніти

Новозеландські представники Ниркові групи качок схожі на нирка Бера, але вони відрізняються більшими розмірами. Забарвлення оперення у них шоколадного кольору, на спині і на голові перо темніше, ніж на спині і на черевці. Голова майже чорна. У селезнів пір'я на голові відливають зеленим відтінків. Райдужка на очах у самки білого кольору. У самок вона жовта.

Птах середніх розмірів. Селезень важить 1 кг, самки 800 г. Спочатку 20 століття птах вважалася промисловий, але орнітологи відзначали різке зниження чисельності поголів'я. В даний час чисельність особин становить 10 тис. Полювання на них заборонена.

Качки мешкають в Новій Зеландії. Вони знаходять прісні озера і болотисті водойми. Деякі особини живуть на гірських річках. Орнітологи виявили великі колонії на висоті 1000 м. Качки намагаються триматися окремо від птахів інших видів. Вибирають тихі містечка, далеко від поселень.

Свої гнізда качки будують в землі недалеко від водойми. Вони викопують глибокі ямки, встеляють їх сухою травою і пір'ям. Кладка може складатися з 8 яєць. Шкаралупа кремового відтінку. Інкубаційний період складає 30 днів. У пташенят оливковий відтінок пуху з темними смугами вздовж тіла. Плавати вони вміють з народження. Після того як каченята встануть на ноги і розправлять крильця, качка веде їх до водоймища.

Харчування чорніти здобуває собі і у водоймі, і на березі. Більшу частину корми становлять насіння прибережної рослинності і водоростей. У період спарювання і під час линьки нирки ловлять дрібну живність, яка мешкає у водоймі. Качки хороші нирці. Вони ховаються під водою при виявленні небезпеки або щоб дістати з дна рачків.

Чорніти часто називають нирками. Дійсно, вони відносяться до Ниркові групі, але утворюють власний загін качиних. Нирки більше за розміром. Оперення у них яскраве, строкате, дзьоб загострений. Зовні чернети і нирки мають трохи відмінностей, але орнітологи розподіляють особин в різні родові групи.

Дивіться відео: Мускусные утки. Уход и содержание. Лето 2014. (Січень 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org