Птахи

Характеристика видів сов

Pin
Send
Share
Send
Send


Сови - це птахи, які відрізняються від інших своєю фізіологією і способом життя. Вони ведуть переважно нічний спосіб життя, так як добре бачать в темноті. Гострі кігті дозволяють їм вистежувати і миттєво вбивати свою жертву. Які ж існують види сов, і які їхні відмінні риси? Саме про це ми зараз і поговоримо. Відразу слід зазначити, що налічується близько 220 видів, але ми розглянемо найцікавіші з них.

Трохи про особливості сов

Відразу необхідно сказати кілька слів про розміри цих птахів. Найменший представник, за що він, власне, і отримав свою назву, - Сичик-горобець. Вага пташки всього 50-80 грам, а довжина не більше 20 сантиметрів. Найбільша ж сова - пугач. Часто зустрічаються особини, що досягають значних розмірів. Довжина 60-75 сантиметрів, а вага до 4 кілограмів. Однак, незалежно від розмірів, всі види сов мають велику голову з пишним оперенням, через що багато хто може подумати, що вона кругла. Завдяки специфічному оперення формується плоский лицьовий диск. Великі і красиві очі - ось чим багатьох залучають ці хижаки. Їх очне яблуко здатне вловлювати великі потоки світла з невеликою інтенсивністю, що дозволяє їм відмінно бачити і відстежувати свою жертву в нічний час доби.

Вуха у сов звичайні, що не мають зовнішньої раковини. Наприклад, «вухата сова» має пучки додаткових чутливих пір'їн, які покращують проведення звуків безпосередньо до вуха. Завдяки асиметричному розташуванню, хижак з високою точністю знаходить джерело звуку, що дозволяє швидко зорієнтуватися. Варто звернути увагу на те, що слух для сови важливіший, ніж зір, і є основним органом почуттів, так як без нього птах просто не зможе полювати. Лапи у всіх видів сов дуже сильні з гострими кігтями, що дозволяє моментально вбивати свою жертву.

Види сов: коротка характеристика

Давайте розглянемо декілька груп хижаків, які є найбільш виразними і цікавими. Почнемо ми з сірої сови. Це воістину сова-гурман, яка вважає за краще бачити в своєму меню тільки мишей. Але якщо зовсім туго з видобутком, може перебитися молодими голубами, які ще не покинули свого гнізда, або наземними птахами. Зустрічається даний вид по всій Європі, але частіше за все в Іспанії, Греції і т. П. Раніше передбачалося, що також вони живуть і в Сибіру, ​​однак дослідження результатів не дали. Довжина великої особини може досягати півметра, розмах крил до одного метра.

Довгохвоста сова - сова, яка вважається найбільшою з усіх відомих на сьогоднішній день неяситей. Довжина дорослого самця майже 70 сантиметрів, а розмах крил може бути 120 см. На відміну від всіх інших совиних представників, тут немає абсолютно ніякої різниці між особинами різних статей. Саме цей вид найчастіше не обмежується полюванням на мишей. Вони також можуть полювати на зайців, рябчиків або кроликів. Були навіть випадки зіткнення чаплі і довгохвостої неяситі, на щастя, обидва представники вижили.

Печерна сова поширена в Америці. Гнізда вона вириває в землі, часто на рівнинах, пагорбах. Дуже часто гніздиться в чужих норах, наприклад, муравьедов або броненосців. Найцікавіше в тому, що така сова з іншими ссавцями може жити абсолютно мирно в одній і тій же норі. Підтвердження тому неодноразово було зафіксовано очевидцями.

Філін і вухата сова

«Король ночі» - саме так називають одного з найбільших представників сімейства совиних. Довжина тулуба цього гіганта іноді досягає 78 сантиметрів, а розмах крил півтора метра. Зустрічається практично у всіх країнах Старого Світу. Незважаючи на широкий ареал проживання, «короля ночі» не можна назвати звичайним, адже він зустрічається не так часто. У лісах Росії пугач зустрічається дуже рідко, його навіть занесли до Червоної книги. Примітно те, що цей хижак практично не мандрує, він залишається в місці гнізда з року в рік. Що стосується полювання, то шукати собі їжу пугач виходить тільки вночі. Як дрібні, так і великі хребетні можуть стати його здобиччю. Звичайно, мишей обожнюють всі види сов, так само як і представники котячих, тому їм пугач приділяє найбільше уваги.

Сова вухата - це міні-версія пугача. Цей хижак відрізняється від вищеописаного тим, що має тонке тулуб і неймовірно розвинені вушні раковини. Додаткові пучки пір'я роблять слух цієї сови дещо краще. Варто відзначити, що саме цей вид птиці сприймається іншими видами дещо краще. Якщо пугача і на дух не переносять інші крилаті мешканці, то вухата сова такого обурення не викликає. Вона не така агресивна, та й більш товариська. Іноді можна побачити, як вухаті сови збираються по 20 і більше особин на одному дереві. Так вони сидять до глибокої ночі, а потім всією зграєю виходять на полювання.

Біла сова: птах рідкісна і надзвичайно красива

Дорослі особини досягають 71 сантиметри в довжину, а розмах крил при цьому становить понад півтора метра. Колір залежить від віку. Чим молодше особина, тим більше бурих плям по всьому тілу. Ближче до старості птах може стати зовсім білою. На жаль, такі особини зустрічаються дуже рідко і багато натуралісти роками вистежують полярних сов-довгожителів. Біла сова воліє самотність, та й людини не вважає своїм другом по цілком обгрунтованим причин. Через це хижак любить віддалену місцевість, де і проводить більшу частину свого життя. Найчастіше зустрічається в Тундрі і являє собою чудове видовище, особливо якщо мова йде про великий «мудрого» представника, на якому практично немає бурих плям. Засвідчені випадки нападу на дичину, яку підстрелив мисливець. Але в більшості випадків даний представник совиних поводиться вкрай обережно і намагається не попадатися на очі людині. Давайте детально поговоримо про це хижака.

Розмноження полярних сов

Можна з упевненістю сказати про те, що основна причина високої смертності сов полягає в голоді. Сови дуже залежні від популяції гризунів. В поганий рік гине до 30-60% молодих особин. Якщо ж дрібних гризунів досить багато, то і популяція сов значно збільшується. На щастя, цей вид не так сильно залежимо від цього, тут, скоріше, велику роль відіграє людина, яка полює на дану птицю. Розмножуються сови один раз в рік приблизно в середині травня. Кладка висиджується самкою протягом 30-34 днів. Іноді кількість яєць досягає 11 штук, але в середньому птах відкладає 4-6 яєць. Роль самця полягає у видобутку їжі для самки, а далі для виводка. Зрідка трапляється так, що самка гине, і кладку продовжує висиджувати самець. До речі, незважаючи на те що сова - хижий птах і великі особини досить часто гинуть, наприклад, від пострілів мисливців або голоду, пару собі вони вибирають один раз на все життя. Це відноситься не тільки до полярних сов, а й багатьом іншим видам птахів даної групи.

Особливості оперення і поведінки

Як уже було відзначено вище, окрас у цих сов змінюється в залежності від віку. Молоді особини повністю строкаті, мають бурі плями по всьому тілу, в той час як птах середнього віку розфарбована поздовжніми плямами на голові і поперечними на тілі. Але найбільший інтерес для дослідників представляють особини похилого віку. Якщо вдається зустріти дуже старою сову, то цілком можливо, що вона виявиться повністю білою, без будь-яких плям. Але так як сова - хижий птах, то далеко не завжди доживає до похилого віку, тому і викликає нездоровий інтерес у браконьєрів, які готові застрелити птахів заради власної вигоди. Не дарма ці хижаки протягом всього свого життя намагаються уникати людей. Але буває так, що людина підійшов надто близько, в цьому випадку полярна сова прикидається пораненою або навіть мертвою. Але якщо загроза не мине, швидко піднімається і відлітає. Можна з упевненістю сказати, що біла сова - птах, який, перш за все, за всяку ціну намагається зберегти своє потомство, тому завжди буде його захищати. Для цього самець охороняє самку, спостерігаючи з гори, і при найменшій загрозі подає їй сигнал криком.

примітні особливості

Більшість дослідників з усього світу поступово приходять до висновку, що сімейство совиних - це самостійний загін. Про це говорять анатомічні особливості, багато з яких не мають нічого спільного з денними хижаками. Однак потрібно розуміти, що різні групи сов іноді не мають нічого спільного один з одним, крім анатомії. Одні полюють вночі, а інші ж переважно вдень. Наприклад, сова має значні розміри, а Сичик-горобець є повною протилежністю їй. Якщо яструбині сови мають схожості з яструбами, а вухаті сови - з совами, то тих же полярних сов можна вважати в якомусь роді унікальними птахами, хоча б тому, що біля гнізд цих хижаків часто селяться качки і інші водоплавні. Причому вони мирно проживають поруч один з одним. Це обумовлено тим, що сова ніколи не полює в безпосередній близькості від свого гнізда, на відміну від деяких інших хижаків. Хоча в період голодування і таке можливо. У будь-якому випадку потрібно хоч раз подивитися, як видобуває їжу сова. Фото, птиця на яких полює, є величезна безліч, але всі вони здобуті тяжкою працею.

висновок

Протягом довгих років вчені проводять різні дослідження, тому сьогодні ми маємо в своєму розпорядженні багатьма відомостями про ці хижаків. Наприклад, незважаючи на те що сова - нічна птиця, вона не бачить в повній темряві, як і людина. Тому якщо помістити хижака в темну кімнату, куди не потрапляють промені світла, і запустити туди гризуна, то він буде з'їдений тільки тоді, коли видасть будь-якої шерех або звук. Але все ж неприродні умови для пошуку їжі теж впливають, адже це птиці лісу. Сова багато в чому є ідеальним хижаком.

Іноді навіть між родичами трапляються конфлікти. В цьому випадку нічна сова вибирає найрізноманітніші методи оборони, сипуху намагається налякати, а ось від пугача або інших великих особин ховається, часто маскуючись в гілках дерев. Примітно і те, що сова відмінно чує навіть коли літає. Що найголовніше - жертва буде вбита з імовірністю 99%, тому можна сказати, що помиляється сова вкрай рідко.

Ну ось, мабуть, і все, що можна сказати про те, хто така сова. Опис птиці може відрізнятися в залежності від її виду. Але абсолютно всі є смертоносними хижаками-вбивцями. Безшумний політ, чудовий слух і зір, а також гострі кігті дають про себе знати. Складно сказати, корисні або шкідливі сови. Дрібні особини полюють лише на гризунів, які шкодять фермерським угіддям, більші ж можуть вбивати качок і зайців, а також кроликів, що завдає шкоди сільському господарству.

Загальна характеристика

Сови можуть вести як осілий, так і кочовий спосіб життя в залежності від кліматичних умов на території проживання. Забарвлення пір'я може бути чорним, сірим, білим, рудуватим і інших відтінків, що часто служить для маскування і залежить від виду птиці.

Через хвороби, погодних умов, впливу паразитів сови можуть частково або повністю позбутися свого оперення. В такому випадку вони швидше нагадують інопланетних існує, ніж звичних для людини нічних птахів.

На круглій голові сови розташований хижий загнутий дзьоб. Очі дивляться тільки вперед, а щоб побачити те, що відбувається в стороні, птахи можуть повертати голову по колу більше, ніж на 250 градусів. Вночі вони відмінно бачать видобуток і джерела небезпеки, що обумовлено особливостями зору.

Кігті птиці довгі і гострі, а також загнуті, що є спільною рисою з іншими хижими пернатими. Схожа і манера ведення полювання: вистежування, а потім стрімкий напад. У цьому питанні сови близькі до яструбам.

Слух цих пернатих в кілька разів краще, ніж у пухнастих домашніх улюбленців людини (котів). Цьому сприяє несиметричне розташування вух, як у звичайній сипуха.

Дослідники дикої природи з'ясували, чим харчується сова:

  • великими жуками,
  • мишами, полівки,
  • дрібними птахами, які потрапили в лапи до цього хижакові,
  • представниками свого виду, що характерно для роду пугачів.

Спосіб життя, розмноження і вороги

Сови схильні до моногамії. Гнізда облаштовують самі або займають вже готові. Кількість яєць в кладці залежить від конкретного виду совоподібних. Житло ретельно охороняється від можливих ворогів. Про їжу вилупилися малюків піклуються обидва батьки.

Підросли пташенята (близько місяця від народження) хоч і виявляють самостійність, але приймають їжу від старших особин. Часто облаштовують гнізда або займають дупла дерев неподалік від батьків.

У природному середовищі у сов багато ворогів: інші хижаки, в тому числі, представники власної видової приналежності, мисливці і природні стихії. Птахи гинуть від нестачі їжі. В таких умовах пернаті доживають до десятирічного віку. Якщо про сову дбатиме людина, то можливе збільшення тривалості життя в цілому до 40 років. Карликові види живуть наполовину менше, в природі - до 6 років, вдома - до 15-20.

Всіх цих хижих птахів відносять до загону совоподібних. Подальша класифікація передбачає поділ на два сімейства: совині (справжні сови) і сипухові. До перших відносять три підродини і три десятка пологів: сова, пугач, вухата сова, сплюшки і інші. Видів справжніх сов налічується понад 200. Розглянемо докладніше видові особливості представників загону совоподібних.

«Снігова баба» з сімейства совиних

Білу або полярну сову жителі північних регіонів називають «лунь», як і інших птахів зі світлим оперенням, а якути - «снігова баба». Забарвлення птиці (світлі тони з невеликими темними плямами) служить їй своєрідною маскуванням.

Так, в зоні тундри вона може безперешкодно полювати і перелітати з місця на місце. Видають сову чорний дзьоб і яскраво-жовті очі.

Біла сова поширена в Євразії, Північній Америці, на островах в Північному Льодовитому океані. Також ці переважно кочують птахи живуть в Гренландії. Вони перебираються на інші території (нерегулярно), де можна знайти більше корму або залишитися на період гніздування.

Представники цього виду хижих птахів харчуються в основному гризунами та лемінгами. Також в їх раціон входить і інша видобуток: зайці, качки, риба. Полюють, накидаючи на близьку миша або дрібну птицю з піднесення на землі. Час для вистежування видобутку найчастіше випадає на вечір або ранній ранок. Біла сова занесена в Червону книгу.

«Сутінкова» птах з лісів північно-західній Америки

Західну малу ушастую сову називають по-різному: Кеннікотта (в честь натураліста з Америки), примарна, сутінкова або маленька рогата. Мешкає в вічнозелених хвойних і листяних лісах північно-західній Америки, облаштовуючи гнізда в дуплах дерев. Веде переважно осілий спосіб життя.

Вухаті сови зовні схожі на пугачів. Однією з особливостей, завдяки якій представники цих хижих пернатих отримали назву, є наявність пучків пір'я, що нагадують вушка.

На відміну від пугачів, вухаті сови можуть легко пригинати їх, ховаючись під час полювання або захисту від природних ворогів. Райдужна оболонка очей яскраво-оранжевого кольору (іноді з червонуватим відливом) стала однією з причин появи страшних фольклорних легенд.

Оперення охристого кольору допомагає цим птахам при необхідності маскування. Жертви (переважно гризуни) не помічають їх, приймаючи сов за гілки дерев або корчі. Полюючи на відкритій місцевості, хижаки чергують вистежування видобутку з укриття з пошуковим польотом. Сова вухата відома своїм господарським значенням, так як харчується шкідниками посівів.

Нічна хижий птах в «окулярах»

Очкова Неотропічна сова - це переважно осіле хижий птах, який селиться в заростях тропічних і субтропічних лісів. Активна вночі, полює на дрібних гризунів, пернатих, комах. Видобуток вистежує з укриття. Зачекавши вдалий момент, кидається вниз на свою жертву.

Дізнатися представників неотропических сов можна по білому забарвленню пір'я навколо очей. У молодих особин «окуляри» темного кольору, а оперення мордочки - білосніжне. Через кілька років після появи на світло колір пера підлітків стане таким же, як у дорослих особин.

Живуть Неотропічної сови, в основному, в деревних дуплах. Яйця висиджують тільки самі, а самець в цей період піклується про її прожиток. Пташенята проявляють самостійність вже у віці п'яти тижнів, але дорослі ще близько місяця приносять їм їжу.

Спосіб життя виргинского пугача

Віргінський пугач в дикій природі зустрічається тільки на території Північної і Південної Америки. В его оперении преобладают рыжие, серые, черные тона. Узнать представителя этого вида можно по «ушкам» или «рогам», которые образуют пучки перьев на голове.

Эти птицы комфортно себя чувствуют в лесах и болотах, на открытой местности и сельскохозяйственных угодьях. Отличаются агрессивным и непредсказуемым характером (особенно в период гнездования). Вред им может нанести другой хищник (ястреб, ворон), в том числе, и птица такой же видовой принадлежности.

Значение виргинского филина для хозяйственной деятельности человека неоднозначно. Они истребляют грызунов, что положительно сказывается на объемах урожаев в фермерских хозяйствах.

Відомі випадки полювання пугачів на диких кішок, що, в свою чергу, запобігло напад цих хижаків на худобу, що міститься в стійлах поблизу лісів. У той же час не варто забувати, що жертвами віргінці можуть стати чотириногі друзі людей і домашня птиця.

З поведінкою пугачів пов'язані передбачення погоди, легенди, містичні припущення, засновані на фольклорі різних країн. Наприклад, сицилійці надають значення крику цього нічного хижака, яка прозвучала біля людського житла. Якщо в будинку живе людина, що страждає на тяжку недугу, то віргінський пугач, таким чином, може передвіщати його швидку смерть.

Найменші пернаті хижаки

Вага гороб'ячого пугача, що є найменшим з сов, становить всього 55 г (іноді доходить до 75-80 г), а довжина тіла - близько 19 см. Самі цього виду крупніше, ніж самці.

Райдужна оболонка очей має жовтий відтінок. Білі густі брови створюють характерний вираз мордочки, завдяки чому сова стала не тільки персонажем містичних легенд і повір'їв, а й символом мудрості.

Помітивши здобич, летить швидко і стрімко, лавіруючи між перешкодами (гілками дерев, чагарниками). Вистачає гризуна або ще більш дрібну птаху, ніж сама, а потім повертається до свого гнізда. У теплу пору року Сичик-горобець робить запаси на зиму, так як через холоди і снігового покриву полювати на гризунів не буде можливості.

Початок шлюбного періоду припадає на ранню весну, коли самець особливим співом закликає самочок. Знайшовши собі пару, птиці облаштовують вже наявне гніздо для кладки яєць. Їх висиджування і турбота про вилупилися пташенят лежить на Сичіхе, а самці приносять їм корм. За підрослими птенчиками стежить батько, в перший час допомагаючи їм в пошуках здобичі і забезпечуючи безпеку.

Особливості бородатий неяситі

Бородата сова - це великий птах, що має густе оперення сірого кольору. Веде переважно осілий спосіб життя. Дізнатися, що перед вами саме сова цього виду можна за наявністю чорної пащі під дзьобом, яке нагадує борідку, і білому оперення на шиї. Нарости з пір'я, так звані «вушка» або «роги» відсутні.

Сова - це не тільки рід совиних, але і загальна назва нічних хижих птахів, характерне для фольклору.

Мешкає в зоні тайги і лісах гористої місцевості. У раціон неяситі входять гризуни, а також невеликі пернаті. Займає гнізда, що залишилися після канюков або яструбів. Під час висиджування яєць і турботи про потомство сова поводиться агресивно, нападає на можливих супротивників, в тому числі, і людини.

Нічний хижак з чуйним слухом

Сипуха звичайна (відноситься до сімейства сипухові) поширена по всій земній кулі крім «льодового» континенту. У Російській Федерації побачити птицю цього виду в природних умовах можна в Калінінградській області. Дізнатися цей вид совиних легко по серцеподібної формі лицьового диска.

Раціон хижого птаха складається з мишей та інших гризунів, комах. Іноді здобиччю можуть стати інші птахи невеликого розміру.

У сипуха звичайної дуже чуйний слух. Ця особливість стала можливою, завдяки несиметричному розташуванню вух.

Умови утримання пернатих хижаків будинку

При виборі сови в якості домашнього вихованця необхідно врахувати кілька факторів:

  • Вибір певного виду цих пернатих. Так, для утримання в квартирі підійдуть вухата сова або Сичик-горобець, а великому пугачеві потрібна територія побільше.
  • Планування власного графіка з урахуванням того, що сови проявляють активність ввечері, вночі і рано вранці.
  • Необхідність оснащення вольєра для вільного польоту. Деякі виділяють для її змісту окрему кімнату, попередньо забравши меблі, тендітні предмети інтер'єру та завісивши вікна щільними шторами.
  • Забезпечення їжею і водою. У раціон повинні входити свежезабітие гризуни, ящірки, невеликі птахи (обов'язково цілком, що обумовлюється особливостями травлення).
  • Регулярне купання в ємностях, що підходять за розміром.

Сови - хижі птахи, овіяні ореолом таємничості. У Єгипті їх оберігали від можливих небезпек, а після смерті часто муміфікували. Стародавні слов'яни вважали, що сови можуть охороняти підземні скарби.

Багато легенди, що дійшли до наших днів, свідчать про те, що цих птахів боялися і вірили в їх містичну силу. Також сови здавна є символом криниці знань і мудрості.

Якщо стаття була для вас цікавою, то ставте лайк.

У коментарях напишіть, який вид сови ви хотіли б утримувати у себе вдома.

Західна мала вухата сова

Навколишнє середовище: від Південно-Східної Аляски до західної Канади та від західної частини США до центральної Мексики

Ці сови цілеспрямовано приносять маленьких сліпих змій, схожих на великих земляних черв'яків, в гніздо, щоб вони захищали його від комах. Так як зазвичай видобуток сов це мертві гризуни, то запах їхніх тіл може залучати в гніздо велику кількість комах, якими і харчуються змії.

Навколишнє середовище: всі континенти крім Антарктиди

Сузір'я плям на голові сипух, це не просто прикраса. Вважається, що чим більше у неї плям, тим більше вона стійкіше до паразитам і тим привабливіше вона для самців.

кролячий сич

Навколишнє середовище: на відкритих ландшафтах Північної і Південної Америки

Як ви могли здогадатися, ці сови живуть в норах під землею, які раніше належали дрібним ссавцям, таким як ховрахи і лугові собачки. На відміну від інших, ці риє сови активні протягом дня, особливо навесні, коли їм необхідно добувають їжу, щоб прогодувати свої великі виводки.

Західноамериканська совка

Навколишнє середовище: влітку на південному заході Канади, по всій території заходу США, і в Мексиці, куди вони відлітають на зимівлю

Назва даного виду звучить як "psiloscops flammeolus", і в перекладі з латині означає "вогненно-помаранчевий", що є описом їх унікальною забарвлення. Совка любить полювати на нічних комах і павуків, яких вона ловить в повітрі або серед листя.

Віргінський пугач (велика рогата сова)

Навколишнє середовище: по всьому континенту Північної Америки і по більшій частині Південної

Як і інші сови, велика рогата сова їсть свою здобич разом з хутром, пір'ям, кістками, м'ясом і внутрішніми органами. Також це єдиний хижак, який здатний полювати на скунсові.

сова вухата

Навколишнє середовище: Північна Америка, Європа, Азія, і локально в Північній Африці, зимують у південних частинах Мексики і Китаю

Так звані "вуха", в честь яких сова отримала свою назву, насправді пучки пір'я на вершині голови. Дослідники вважають, що ці пучки пір'я можуть допомагати їм маскуватися під околиці їх проживання. Вони також дуже спритні: замість будівництва власного гнізда, ці сови використовують гнізда, побудовані іншими птахами, такими як сороки і ворони.

Євразійський пугач

Навколишнє середовище: Європа і Азія

У його середовищі існування дуже мало тварин, які зможуть залякати євразійського пугача з його двометровим розмахом крил. Вони регулярно полюють на ссавців, починаючи від зайців і закінчуючи Оленята, також вони не проти поласувати іншими птахами, такими як чаплі і канюки.

Північний Сичик-горобець

Навколишнє середовище: Західна Північна Америка і Центральна Америка

Сови, які також відомі як карликові - зберігають активність в денний час. Під час полювання вони сподіваються виключно на свій зір, так як на відміну від інших сов, вони не володіють хорошим слухом, тихим польотом і нічним зором.

Північноамериканська совка

Навколишнє середовище: на схід від північноамериканських Скелястих гір і на північному сході Мексики

Також ці сови відомі як вищать, але вухаті птиці використовують свої можливості, щоб видавати звуки схожі на тихе іржання або м'яку трель.

Сова: опис і фотографії. Як виглядає птах?

Сова - це хижа нічна птиця. Залежно від місця проживання у неї може бути різна забарвлення оперення, що маскує сову під навколишню місцевість. Голова сови кругла з великими очима, кігті довгі і гострі, а дзьоб хижий і короткий.

Різні види сов мають різні розміри. Найменша сова - це Сичик-горобець. Його розміри становлять усього 17-20 см, а вага 50-80 р Найбільша з совоподібних - це пугач. Його довжина становить 60-70 см, а вага від 2 до 4 кг.

Тривалість життя сови в природі становить близько 10 років, в неволі ці птахи живуть до 40 років. Вельми нетривала життя сови в природному середовищі пояснюється нерідко виникають голодом і полюванням на сов інших хижих птахів, таких як яструбів і беркутів.

Лапи сови дуже сильні і спритні, у багатьох видів оперення. кігті сови гострі і загнуті, вони допомагають їй швидко хапати жертву і утримувати її. Політ сови майже безшумний, це відбувається завдяки особливій будові пір'я. Перші зовнішні пір'я пилообразно і торочкуватих зазубрені. Третє і четверте перо сови довшим за інші. Хвіст закруглений і обрізаний, а рульове пір'я загнуті. Розмах крил сови становить близько 142-200 сантиметрів. Ці птахи літають дуже швидко: швидкість сови в польоті досягає 80 км / ч.

Птах видає характерне клацання, коли роздратована або відчуває збудження. Виходить це у неї завдяки дзьоба. Дзьоб сови загнутий від початку і до самого заснування, закінчується гачком, краї рівні і без вирізів.

Совоподібних можуть повертати голову на 180 і навіть 270 градусів, не завдаючи собі незручностей або шкоди. Птах сова - хижак, і їй потрібно вистежувати видобуток, тому очі розташовуються не по боках, а спереду.

Очі сови нерухомі і дивляться тільки прямо вперед. Щоб змінити напрямок погляду, птиці необхідно повернути голову. При цьому кут зору сови становить 160 градусів, а зір у неї бінокулярний на відміну від інших птахів. Світ сови бачать в чорно-білому кольорі. Кришталик у совоподібних знаходиться не в очному яблуці, а в роговій трубці, тому птахи відмінно бачать вночі.

Слух сови в 4 рази краще, ніж у кішки. Ледве видобуток видає себе шурхотом або звуком, як птах блискавично кидається на неї.

Види сов, назви і фотографії

У сімействі совиних виділяють 3 підродини, 30 пологів і 214 видів, найпоширенішими з яких є:

  • Сова вухата (лат. Asio otus)

Птах має довжину 31-36 сантиметрів. Розмах крил досягає 86-98 см. У забарвленні цього виду сови переважає сіро-бурий відтінок зі строкатими плямами, груди має білий колір. На верхній стороні тіла розташовуються темні плями, на нижньому боці виділяються поперечні смуги. На голові ушастой сови знаходяться великі вушні пучки, які складаються з шести пір'я.

Мешкає в хвойних лісах, в якості місць для гніздування воліє європейські країни або північ Азії, на зимівлю відлітає на північ Африки. Харчується вухата сова гризунами, мишами, полівки, комахами і птахами.

  • Бородата сова (лат. Strix nebulosa)

Велика птах, що має довжину 80 см і розмах крил 1,5 метра. Большеголовая птах має димчасто-сірого забарвлення. Навколо жовтих очей сови розташовані темні смуги.

Харчується сова гризунами і білками. Для гніздування вибирає гнізда яструбів і канюков, сама не будує гнізда. Чорна пляма під дзьобом птиці схоже на бороду, звідси і з'явилася назва птиці. Пір'яних вушок у птиці немає, на шиї розташований білий комір. Нижня сторона крил приховує темні смужки.

Бородата сова мешкає в зоні тайги і гірських лісів в країнах Прибалтики, в Європейській частині Росії, в Сибіру, ​​на Сахаліні, в Монголії.

Має довжину 60-75 см, розмах крил 160-190 см. Вага пугача самця сягає 2,1-2,7 кг, вага самок дорівнює 3-3,2 кг. Філін - це найбільша птах із загону совоподібних. В оперенні хижака переважають рудуваті і охристі кольори, очі пугача мають яскраво-оранжевий колір, над очима розташовуються пучки подовженого пір'я.

Пугачі мешкають в лісах і степах Євразії, полюють на гризунів, мишей, ворон, їжаків, зайців, птахів і інших хребетних.

  • Сичик-горобець (лат. Glaucidium passerinum)

Довжина тіла пугача становить 15-19 см, розмах крил досягає 35-40 см. Вага досягає 55-80 г. При цьому самці дрібніше самок. Забарвлення пугача має сіро-бурий або темно-коричневий колір, на пір'ї чітко виділяються білі пестрінкамі, більші на спині і дрібні на голові. Низ птиці має білий колір з поздовжніми смужками бурого відтінку. Хвіст сіро-коричневий, на ньому розташовані 5 вузьких смуг. Голова маленька і має круглу і трохи приплющену форму, вушок у пугача немає. Навколо очей гороб'ячого пугача розташовуються білі і коричневі кільця. Очі у птиці жовтого кольору, над очима є білі брови. Кігті гороб'ячого пугача мають чорну або жовте забарвлення. Лапи оперені повністю, до кігтів.

  • Будинковий сич (лат. Athene noctua)

Невелика птах, що має довжину 25 см і вага близько 150-170 м Колір оперення самок і самців однаковий. Спинка птиці має світло-буру або пісочну забарвлення. На білому черевці пугача виділяються бурі поздовжні строкаті плями. Круглі білі плями розташовуються на плечових пір'ях.

Будинковий сич мешкає на півдні і в центрі Європи, на півночі Африки і в південних азіатських країнах. У Росії сич зустрічається переважно в центрі і на півдні Європейської частини, в Південному Алтаї і Забайкаллі. Птахи живуть в степових і пустельних районах, будують гнізда в каменях і норах. Будинковий сич харчується комахами, ящірками, гризунами, іноді птахами.

  • Сипуха (лат. Tyto alba)

Відрізняється від інших видів сов серцевідним лицьовим диском. Довжина сипуха досягає 34-39 сантиметрів при розмаху крил 80-95 см. Вага хижого птаха становить 190-700 грам. Забарвлення сипуха руда з численними поперечними плямами, смужками і цяточками. При цьому забарвлення залежить від місця проживання птиці. Хвіст птиці короткий. Вуха сипуха мають незвичайне несиметричне розташування: якщо ліве знаходиться на рівні чола, то праве наближається до області ніздрів. Завдяки такій особливості птах дуже добре чує.

Сипуха мешкає на всіх материках, крім холодної Антарктиди. У Росії живе лише на території Калінінградської області.

  • Біла сова (полярна сова) (лат. Bubo scandiacus, Nyctea scandiaca)

Має довжину тіла від 55 до 70 см, вага птиці становить 2-3 кг. Розмах крил досягає 143-166 см. Забарвлення птиці, що мешкає в зоні тундри, служить їй маскуванням, тому в ній переважають білі кольори з темними цятками. Дзьоб полярної сови має чорний колір, очі яскраво-жовті. Лапи хижачки повністю опушені.

Мешкає полярна сова в Євразії, Північній Америці, Гренландії, на островах Північного Льодовитого океану. Біла сова харчується гризунами, лемінгами, зайцями, горностаями, білими куріпками, гусьми, качками, рибою. Білі сови занесені в Червону книгу.

  • Яструбина сова (лат. Surnia ulula)

Мешкає в лісових регіонах в Європі, Північній Америці та Азії. У Росії водиться на Камчатці, в Магаданській області, на Чукотці, на узбережжі Охотського моря. Харчується гризунами (мишами, лемінгами, полівки), іноді полює на білок, рябчиків, тетеруків, куріпок та інших птахів.

Довжина птаха сягає 45 см. Хвіст у птиці довгий, окрас буро-коричневий з наявністю білих цяток, в низу тіла розташовуються тонкі смужки. Очі і дзьоб яструбиною сови жовті.

Де живуть сови?

Сови живуть по всьому світу, годі й шукати їх тільки в Антарктиді. У Росії живуть 17 видів сов. Велика кількість цих птахів можна знайти в лісах, і лише деякі з них живуть на відкритій місцевості.

В основному, сова живе в дуплі і гніздах. Філін знаходить собі будинок практично скрізь: у лісах, горах, степах і пустелях. Сова вухата мешкає на всіляких полях, так як полює на відкритих місцевостях, але гнізда свої створює тільки в лісі. Біла сова живе в тундрі, в зимовий період літає далеко на південь, лісисті місця не любить. Бородата сова мешкає тільки в тайгових густих лісах. Такі види сов, як сипуха і будинковий сич, знаходять собі будинок під дахами і на горищах.

Чим харчується сова?

Питання, чим харчується птах сова в природі, цікавить багатьох людей. Цей птах, як в природному середовищі існування, так і в неволі поїдає гризунів, невеликих птахів, комах, тварин. Раціон залежить від місця проживання сови. Сови середніх і великих розмірів харчуються щурами, мишами, лемінгами, їжаками, ящірками, землерийки, зайцями, жабами, жабами, кажанами, кротами, зміями, курчатами. Маленькі сови їдять в основному комах (жуків, коників), а живуть на прибережних територіях птахи їдять рибу, крабів і мідії. Сови, що мешкають в тропічних країнах, їдять фрукти, рослини та ягоди. Птах сова може по кілька місяців жити без води, тамуючи спрагу кров'ю жертв.

розмноження сов

Сови утворюють моногамні пари. Пара сов не будує свого гнізда, вони займають ущелини, дупла або кинуті іншими птахами гнізда. Болотні сови будують гнізда на землі в щільній рослинності. Розмножуватися сови можуть один або кілька разів на рік, все залежить від кількості їжі в місці проживання. У кладці можуть бути від 3 до 10 яєць. Яйця сов білі, кулясті і порівняно малі. Яйця насиджує сова самка. Самець сови бере участь в годуванні потомства. Дуже часто в гнізді проживають пташенята різного віку. Батьки вигодовують все потомство, але більшу частину приділяють старшим совенята. Пташенята сови старшого віку при нестачі їжі можуть навіть з'їсти своїх молодших побратимів.

Зміст сови в домашніх умовах

Зміст сови в домашніх умовах стало досить поширеним заняттям. Но обязательно нужно помнить, что сова – ночной житель и основная активность у птицы приходит на вечер, ночь и утро. В этот временной период они выходят на охоту. С вечера до утра домашняя сова будет шуметь, прикрикивать и заниматься своими делами, мешая хозяину спать.

С питанием совы тоже есть некоторые сложности, пищеварительная система у этой птицы устроена так, что ей нужно съедать целую тушку мыши или птички. Логично, что кормление мясом отпадает, готовьтесь к закупкам мышей.

Также уделите особое внимание выбору вида совы, для стандартной городской квартиры подойдут ушастая или болотная сова. Неяситей і пугач місця буде мало, навіть якщо у вас широка квартира або будинок.

Чим відрізняється сова від пугача?

Філін - це хижий птах із загону совоподібних, сімейства совиних. Відноситься до роду пугачі. Цей птах відрізняється від інших видів сов своїм виглядом. По-перше, пугач володіє найбільшими розмірами в порівнянні з іншими совоподібних. Голова пугача досить велика і має характерні особливості: в області слухових отворів розташовуються короткі жорсткі пір'я, що нагадують вушні раковини. У пугача характерний забарвлення пір'я, рудувато-палевого кольору. На голові і спині красуються чіткі темні смужки.

По-друге, на відміну від багатьох видів сов, які полюють тільки вночі, пугач - птах денна і добре бачить вдень.

Здобиччю сов є в основному дрібні гризуни і комахи, пугач ж полює на фазанів, зайців і молодих козуль. Цей вид видобутку мешкає, в основному, в степовій зоні. У таких місцях пугачеві зручно виходити на полювання через великого розмаху крил.

Сова зліва, пугач справа. Автори фото: snowyowls, Lotse

86 повідомлень

(Asio flammeus) має загальну довжину 34-42 см, при розмаху крил 85-110 см, довжині крила 28-34 см, важить 320-430 р Самки більші за самців. Вушка короткі. Обидві статі пофарбовані однаково. У дорослих птахів спинна сторона охриста або рудувата з бурим поздовжнім малюнком, махові і рульові з бурим поперечним малюнком. Черевна сторона охриста, рудувата або білувата з бурими поздовжніми плямами. Райдужна оболонка жовта, дзьоб і кігті чорні. Поширена болотна сова в Європі від тундри до Середземномор'я, в Північній Азії від тундрової смуги на півночі на схід до Камчатки, Сахаліну, на південь до Палестини, Іраку, Середньої Азії і Монголії, в Америці від півночі Аляски і річки Маккензі до островів Карибського моря, Бразилії, Болівії, Перу, зустрічається на Галапагоських, Каролінські і Гавайських островах. У північних частинах області поширення болотна сова перелітний, в інших перелітний і птах, що кочує. Населяє відкриті простори, тундру, культурний ландшафт, степи. Мешкає на рівнинах, але місцями (Алтай, Кавказ) піднімається до висоти 2300 м. Терміни розмноження варіюють в залежності від широти місцевості. У Росії відкладання яєць на півдні відбувається десь у середині квітня, в Сибіру - на початку травня і навіть пізніше. Болотяна сова, на відміну від більшості інших сов, будує власне нескладне гніздо, розташоване на землі. Число яєць в кладці сильно варіює, по-видимому, в залежності від кормових умов. У кладці зазвичай 3-5 яєць, але в «мишачі» роки число їх зростає до 7 і навіть 10. В винятково сприятливі по «урожаю» мишей роки є другі кладки, навіть пізньої осені і взимку. Насиджує самка, починаючи з відкладання першого яйця, тому пташенята у виводку різновікові. Тривалість насиджування 24- 30 днів. З гнізда пташенята виходять ще нелітними, але в місячному віці стають на крило. Болотяна сова в основному годується гризунами, інші корми - птахи, комахи - мають в її харчуванні другорядне значення. Болотяна сова не строго нічний птах, вона активна і вдень.

СОВА печерні (Speotyto cunicularia) дуже близька до будинковим сичам. Вона поширена на півдні Північної Америки та у всій Південній Америці У неї довгі покриті щетинками цівки і пальці, широкі крила, короткий хвіст. Загальна довжина тіла близько 20 см. За забарвленням схожа на звичайного сича, але на череві й боках поперечний малюнок. Мешкає вона на рівнинах і в горах, в Андах до висоти 4000 м. Тримається у відкритих місцевостях. Гніздиться в норах, природних або виритих іншими тваринами, іноді копає нори і сама. У кладці 6-9, іноді до 11 яєць. Насиживают їх протягом 28-29 днів обоє батьків. Годуються печерні сови головним чином комахами, але також і дрібними ссавцями - гризунами і комахоїдними, рідше амфібіями, рептиліями і дрібними птахами. Активні й удень. Чисельність печерних сов в результаті доступності їх місць гніздування для хижаків і людини помітно скорочується. Акліматизація мангуст в Вест-Індії призвела до того, що вже в кінці минулого століття печерні сови зникли: на деяких островах (Марія-Галанте, Антигуа, Невіс, Кітті).

СОВА ПІВНІЧНА ІГЛОНОГАЯ

СОВА ПІВНІЧНА ІГЛОНОГАЯ (Ninox scutulata) єдиний представник цієї групи, що мешкає в межах Росії. Загальна довжина її 30-33 см, при розмаху крил 75-80 см і довжині крила 23-25 ​​см. Загальне забарвлення дорослих самців і самок на спинний стороні темно-бура з білими поперечно витягнутими плямами на плечах. Махові темно-бурі зі світлим поперечним малюнком, кермові бурі з чорними поперечними смугами. Черевна сторона бура з білими краями пір'я, подхвостье біле з бурими наствольними рисками. Райдужна оболонка жовта, дзьоб темно-бурий, ноги жовті з чорними кігтями. Пальці покриті жорсткими щетинками. Північна іглоногая сова населяє Південну і Східну Азію від Індії і Цейлону до Японії, Примор'я, Індокитаю, Індонезії, в Росії населяє Примор'ї, доходячи на півночі до річки Хунгарі, на заході до Хабаровська. Населяє змішані і листяні ліси і прирічні зарості, що перемежовуються з відкритими місцями, зокрема з культурним ландшафтом. В Японії, Росії, Маньчжурії, Кореї - перелітний птах, в інших частинах гніздовий області осіла. У Росії образ життя цієї сови не вивчений. Як корм її відзначаються комахи - жуки (плавунци, жужелиці, гнойовики) і метелики.

СОВА регочучої (Sceloglaux albifacies) живе на півдні Південного острова Нової Зеландії в горах. В якійсь мірі вона наближається до роду сичів (Athene). Має довжину 35-38 см. Загальне забарвлення вохристо-жовта з великими бурими мітками, зі смугастими крилами і хвостом. Особовий диск білий з дрібними бурими рисками. Цівки оперені, пальці покриті щетинками. Цей птах - один з найрідкісніших ендеміків новозеландської фауни. Європейські колоністи, завезла з собою кішок і щурів, довели сову майже до повного зникнення.

СОВА яструбина (Surnia ulula) кілька відокремлений від інших сов вид. Вона має середні розміри, круглу невелику голову, неповний лицьовий диск, щодо маленькі очі, довгі гострі крила, довгий різко ступінчастий хвіст, густооперенние цівки і пальці. Загальна довжина яструбиною сови 35-40 см, при розмаху крил 70-80 см, довжина крила 22- 25 см, вага 250-370 р Самки більші, ніж самці. Загальне забарвлення дорослих самців і самок на спинний стороні шоколадно-бура з білими цятками, особливо розвиненими на тімені, шиї і плечових, махові і рульові темно-бурі з білуватим поперечним малюнком, черевна сторона біла з правильними поперечними чорнувато-бурими смужками. Райдужна оболонка жовта, дзьоб жовтувато-бурий, пазурі чорні. Яструбина сова особливо характерна для пояса тайги Північної Америки, Європи та Азії. На півночі її ареал доходить до межі лісу, на півдні до середньої частини Скандинавії, центральних частин Європейської частини Росії, південній околиці тайги в Сибіру - Тюмені і Алтаю. Яструбина сова зустрічається також на Тарбагатай, в Тянь-Шані, Північної Монголії, Маньчжурії, в Примор'ї і на Сахаліні. Осілий птах, пов'язана в поширенні з деревною рослинністю, головним чином хвойної. Втім, часом яструбина сова здійснює нерегулярні кочівлі, з'являючись тоді на південь від гніздовий області, більш правильні кочівлі спостерігаються у сибірських сов. Звичайна птах, але чисельність її коливається по роках, в основному в залежності від «урожаю» або «неврожаю» кормів - мишоподібних гризунів. Чисельність гризунів визначає і плодючість, і масштаби кочівель яструбиних сов. Гніздиться головним чином на деревах з обламаними вершинами, іноді в дуплах (осики) або в старих гніздах птахів (вороновие, хижі). Відкладання яєць відбувається зазвичай в квітні. Кладка найчастіше складається з 3-4 білих яєць, але в «мишачі» роки значно більше - з 7, 9, навіть '10, у виняткових випадках з 13 яєць. Насиджує самка, починаючи з відкладання першого яйця, іноді при деякій участі самця. Тривалість на-сіжіванія точно не встановлена, імовірно, близько 4 тижнів. Пташенята-подлеткі зустрічаються зазвичай у другій половині червня, цілком виросли льотні молодие- в різні числа липня. Їжу яструбиною сови становлять в першу чергу гризуни (лемінги і інші полівки). Нападає сова і на птахів - на білих куріпок і на різних горобиних. Яструбина сова - денна птах, вона полює в світлий час дня, особливо рано вранці або під вечір.

СОВА БІЛА (Nyctea scandiaca) великий птах: загальна довжина 56-65 см, розмах крил 150-160 см, довжина крила 38,5-46 см, вага 1350-2500 р Самки перевершують самців за розмірами. Дорослі птахи загальної білого забарвлення з бурими плямами різних розмірів або з бурими поперечними смужками. Самці зазвичай світліше самок, іноді зовсім білі. Райдужна оболонка яскраво-жовта, дзьоб, майже до кінця прикритий щетінкоподобнимі, зверненими вперед пір'їнками, чорний, кігті чорні. У першому річному вбранні ці сови білі з бурим поперечним малюнком і з бурими цяточками на потилиці. Білі сови мають кругополярное поширення і дуже характерні для Арктики і Субарктики. Вони населяють океанічні острова, узбережжя і материкові тундри. Це частково осілі, але переважно кочують птиці. Кочівлі нерегулярні і залежать від місцевих умов - снігового покриву, доступності і великої кількості корму і т. Д. Іноді кочівлі приймають масовий характер і захоплюють великі простори. Кочують сови зустрічаються головним чином у відкритих ландшафтах помірної смуги північної півкулі - лісостепу, степу, а також в культурних ландшафтах. Починаються кочівлі зазвичай в жовтні. На зимівниках птиці залишаються приблизно до квітня. Біла сова на півночі звичайна птах, але чисельність її коливається по роках залежно від кормових умов, в першу чергу від достатку ( «врожаю») лемінгів. Коли лемінгів мало, то і плодючість сов зменшується (зазвичай на наступний рік після вимирання лемінгів), а при відсутності лемінгів сови і зовсім не гніздяться. Гнізда сов розташовані як у високій, так і в низькій тундрі, перевага надається високим і сухих місцях, так як сова починає відкладати яйця, коли місцевість ще покрита снігом. Власне гнізда білі сови не будують, їх гніздо - це ямка, куди відкладаються яйця. Відкладання яєць відбувається в залежності від широти місцевості в середині - наприкінці травня. Звичайне число яєць в кладці 5-8, в несприятливі по кормових умовах роки менше - 3-4, і, навпаки, в оптимальні до 11 і навіть 13. Насиджування починається з першого яйця, тому пташенята різновікові і зазвичай молодші не виживають. Самка насиджує кладку протягом 32-34 днів, самець носить їй, а потім і виводку видобуток. Пташенята з'являються в кінці червня (старші) - початку липня (молодші). На крило вцілілі совята стають у віці 51-57 днів. Їжубілих сов складають головним чином мишоподібні гризуни, і в першу чергу норвезький, обский і копитний лемінги. Як зазначалося вище, «уро-Жаї» | і «неврожаї» лемінгів визначають хід основних періодичних явищ в житті білих сов - розмноження, кочівель, сезонного розміщення і т. Д. Сови харчуються також різними полівки, ховрашками, в період вигодовування пташенят і птахами , головним чином молодими, наприклад білими куріпками, куликами, чайками, гагачатамі, навіть горобиними (лапландське подорожник). У негнездовой час їжа білих сов більш різноманітна: зайці, пищухи, дрібні хижі (горностай), птиці середньої величини (курячі, качки). Під час полювання біла сова сидить на землі, переважно на якомусь підвищенні, виглядає наближається видобуток, злітає і вистачає її. Іноді полює і на льоту, тремтячи при цьому на одному місці в повітрі, подібно боривітер. Біла сова, природно, не строго нічний птах, але все ж полює зазвичай або рано вранці, або надвечір.

Неясний БОРОДАТА (Strix nebulosa) найбільший вид з зустрічаються в Росії неяситей (і найбільша сова взагалі). Це довгохвоста і довгокрилі птах, загальна довжина її 63-66 см, розмах крил 130-140 см, довжина крила 41-48 см, вага 700-1200 р Самки, як зазвичай у сов, більші за самців. Спинна сторона дорослих самок і самців сірувато-бура з густим поздовжнім і поперечним малюнком, вохристо-білуватим і темно-бурим, правильний світлий і темний поперечний малюнок на тімені, потилиці, задній стороні шиї, махові темно-бурі з охристим поперечним малюнком в основній частині пера, кермові темно-бурі з неправильним світлим поперечним малюнком, лицьовий диск сіруватий з чорними концентричними смужками і чорною плямою у очі, по горлу йде чорна поздовжня смуга. Черевна сторона білувата з блідо-бурим поздовжнім малюнком і дрібними бурими цяточками. Райдужна оболонка яскраво-жовта, дзьоб жовтий, пазурі бурі. Птах північних хвойних лісів східного і західного півкуль. У Північній Америці поширена від середніх частин Аляски, Маккензі, Квебека, на південь до півночі Британської Колумбії, провінцій Альберта і Манітоба, Онтаріо, гір Сьєрра-Невада, штату Айдахо, заходу штату Монтана і Каліфорнії, в Європі-на півночі Скандинавії. У колишньому СРСР поширена від північної околиці тайги, на південь до Литви, Білорусії, Ярославської області, на Середньому Уралі, в Сибіру на південь до Тюмені, Тари, Алтаю, Забайкалля, Приамур'я, Сахаліну. В Азії зустрічається в горах північних частин Монголії. Осіле і птах, що кочує, кочівлі пов'язані з несприятливими кормовими умовами. Бородата сова використовує старі гнізда інших птахів, можливо, будує і власне гніздо, частіше на вершинах зламаних дерев, високо від землі. Кладка відзначається в середині квітня - на початку травня. Число яєць в кладці 3-5, частіше 4, іноді і одне, що залежить від «урожаю» основних кормів. Тому бувають роки, коли бородаті сови і зовсім не приступають до розмноження. Насиджує, мабуть, тільки самка, насиживание починається після відкладання першого яйця. Термін насиджування близько місяця. Перелетивать пташенята починають у віці близько 35 днів. Виводки тримаються разом з батьками всю осінь. Їжу бородатої сови становлять гризуни (в Скандинавії особливо лемінги), дрібні хижі ссавці, птахи середньої величини (для Східного Сибіру вказуються рябчики та кукші). Полює бородата сова в гніздовий час в світлі години доби.

СИЧ мохноногий (Aegolius funereus) характеризується великою і широкою головою з зародковими пір'яними вушками, різко вираженим і несиметричним (в зв'язку з будовою вух) лицьовим диском, відносно невеликими очима, слабким дзьобом, довгими і широкими крилами, коротким хвостом, густо опереними до кігтів лапами (у південних родичів мохноногого пугача пальці ніг оперені частково або зовсім не оперені). Загальна довжина 21-27 см, довжина крила 15-19 см, вага 120 190 м Самки трохи більші за самців. Забарвлення сірувато-бура з білими плямами, які утворюють на махових і рульових поперечний малюнок, великі білі пестрини на потилиці, шиї та плечових, черевна сторона біла з бурим поздовжнім малюнком. Райдужна оболонка жовта, дзьоб жовтий, пазурі чорні. Поширений мохноногий сич в гірських і рівнинних хвойних лісах Європи, Азії, Північної Америки. У Росії - від Кольського півострова і Калінінградської області на заході до Анадиря, Камчатки, Курильських островів, Сахаліну, Примор'я на сході. Зустрічається в Карпатах, на Кавказі, в горах Середньої Азії, в Альпах, Піренеях, на Балканах, на півночі Монголії, в Західному Китаї, в Північній Америці - в Британській Колумбії, Канаді, в північних районах США. Осілі, почасти кочують птиці. На півночі ведуть денний спосіб життя, на півдні нічний. У Європейській частині Росії кладки мохноногого пугача бувають у другій половині квітня, в Сибіру - пізніше. У кладці 4-6, іноді і більше білих яєць. Насиджує самка протягом 25-31 дня. Гніздовий період близько 30 днів. Гнізда в дуплах. Годуються мохноногі сичі головним чином дрібними звірками - мишоподібними, комахоїдними, а також дрібними горобиними птахами.

Неясний (Strix aluco) неяситей - птиці середньої і великої (для сов) величини, загальною довжиною від 30 до 70 см, сірої або рудуватою з плямами забарвлення, деякі види по фарбуванню диморфний. Голова у неяситей відносно велика і кругла, без пір'яних вушок, зі стисненим сильним дзьобом, лицьовий диск повний. Вуха несиметричні, очі з бурою радужина (крім бородатої сови). Кігті довгі, гострі, крутозагнутими. Оперення м'яке і пухке, крила широкі і закруглені, хвіст помірної довжини із закругленою вершиною. Ноги оперені до кігтів (за рідкісними винятками). Лісові птиці, провідні головним чином нічний спосіб життя. Годуються схоплює на землі здобиччю, основу харчування складають гризуни, добувають і птахів дрібної і середньої величини, амфібій і рептилій, безхребетних (молюски, черви, членистоногі). Гніздяться в дуплах або в старих гніздах, зрідка в норах або ущелинах каменів. Кладка у південних видів з 1-3, у птахів помірної смуги з 2 4, рідко більше, білих яєць. Насиджує самка 28-30 днів, починаючи з відкладання першого яйця. У віці 5-6 тижнів пташенята стають на крило, але всю першу осінь тримаються разом з батьками. Неяситі - осілі птахи, але в північних частинах області поширення переміщаються на південь, особливо коли умови погоди (сніговий покрив, холоду) ускладнюють для них добування їжі. У фауні колишнього Радянського Союзу неяситі представлені трьома видами. Обыкновенная неясыть (S. aluco) - птица средней величины: общая длина 40—45 см, при размахе крыльев 90 – 105см, длине крыла 23—34 см, вес 450—685 г. Самка крупнее самца, оба пола окрашены одинаково. У взрослых птиц два типа (вариации) окраски — серый и рыжий, распределение которых в известной степени связано и с географическим распространением. Общий тон окраски спинной стороны серых птиц серый с охристыми отметинами, наружные опахала плечевых и больших кроющих крыла с крупными белыми пятнами, маховые серовато-бурые с охристым оттенком и светлым поперечным рисунком, рулевые серые с охристыми поперечными полосками и мелкими темными серовато-бурыми крапинками. Брюшная сторона беловатая с буровато-серым темным рисунком из наствольных отметин и поперечных полос.У птахів рудого окрасу загальне фарбування спинної сторони руда, більш однотонна. Є і проміжні між описаними двома типами забарвлення особини, а зрідка (у нас головним чином на Кавказі) зустрічаються одноманітно пофарбовані темні кавово-бурі неяситі. Райдужна оболонка темно-бура, дзьоб жовтуватий, пазурі чорні. Звичайна сова в своєму поширенні пов'язана з деревної рослинністю-ністю. Вона населяє ліси (південну частину тайги, смугу змішаних і листяних лісів) і не уникає культурного ландшафту (сади, парки). На півночі це головним чином рівнинна птах, на півдні області поширення (Кавказ, Середня Азія і т. Д.) Зустрічається і в горах. Осіла або нерегулярно кочує птах. У Росії звичайна сова поширена від Ленінградської області, південних частин Вологодської області, Кіровської області на південь до Криму та Закавказзя, в південних частинах Західного Сибіру від Тюмені і Тобольська на півночі, в горах Середньої Азії. Поза СРСР широко поширена в Європі, крім крайньої півночі, на захід до Ірландії і Великобританії, на південь до Середземномор'я, в Передній і Центральній Азії, на схід до Китаю, на південь до Пакистану і Гімалаїв, в Північно-Західній Африці на північ від Сахари . Звичайна сова в помірній смузі звичайна птах, чисельність якої зростає після сприятливих в кормовому відношенні ( «мишачих») років і зменшується після років з поганими кормовими умовами. Хоча сова і осілий птах, але в несприятливі роки вона змушена откочевивают. Розмножується звичайна сова рано, весняне пожвавлення в поведінці сов спостерігається вже в кінці лютого - в березні. Гніздиться в дуплах, іноді займає чужі гнізда (воронових, хижих птахів), іноді гніздиться в будівлях. Яйця відкладає головним чином на початку квітня. Зазвичай в кладці 2-4 білих яйця, але в кормние роки і більше - в Тульській області, наприклад, 7 і навіть 8 яєць. Насиджування починається з відкладання першого яйця, пташенята у виводку тому разновоз

СОВКА (Otus scops) має довжину 20-22 см, при розмаху крил 50-55 см, з довжиною крила 14-16 см, важить близько 80 р Загальне забарвлення спинний сторони буро-сіра з темним поздовжнім і поперечним малюнком і з більш або менш розвиненим рудим відтінком. На задній частині шиї, зовнішніх опахалах плечових, середніх криють крила і череві білі плямами. Першорядні махові бурі з сіруватою вершиною, з димчастим поперечним малюнком на внутрішніх опахалах і білими плямами на зовнішніх опахалах. Кермові сірувато-бурі з темними плямами і неправильним світлим поперечним малюнком. Черевна сторона світліше спинний, з білими поперечними мітками. Оперення ніг рудувате з темно-бурими рисками. Молоді пофарбовані подібно з дорослими, відмінностей в забарвленні самців і самок немає (але останні декілька більше перших). Райдужна оболонка у дорослих помаранчева, у молодих світло-жовта, дзьоб бурий з чорною вершиною, восковица темно-бура, лапи жовтувато-бурі, кігті чорнуваті у вершини, жовтуваті біля основи. Поширена сплюшка в Південній, Центральній і Східній Європі, в Північній Африці, в Малій, Передній і Середній Азії, в південно-західних і середніх районах Сибіру. Тримається в листяних і змішаних лісах, в садах і парках. В горах піднімається до верхньої межі високоствольного лісу. Перелітний птах, що з'являється у нас на півдні приблизно в кінці квітня, в середній смузі на початку травня, в Сибіру пізніше, навіть в кінці травня. Відліт відбувається у вересні. Зимує ця сова в тропічній Африці (від Сенегалу та Судану до Уганди і Кенії) і в Південно-Західній Азії. Власне гнізда не влаштовує. Яйця відкладає головним чином в дуплах, рідше в покинутих гніздах інших птахів, в нірках, ущелинах або в будівлях. Кладка з 2-5, іноді 6 яєць, в кінці травня. Насиджує самка, починаючи з першого яйця, 24-25 днів. Пташенята залишають гніздо в тритижневому віці, ще не досягнувши повного зростання. Виводки перший час тримаються разом, і батьки підгодовують вже льотних пташенят. Сплюшка годується головним чином комахами-жорсткокрилі, метеликами, рідше павуками, дрібними птахами і гризунами.

СОВКА СХІДНО-АЗІАТСЬКА (Otus sunia) близька до звичайної совку. Розміри її трохи менше: загальна довжина 18-20 см, при розмаху крил близько 50 см, довжина крила 14-15 см. За забарвленням вона відрізняється від звичайної совки відсутністю чорнувато-бурих поздовжніх плям на спині і криють крила, світлі поперечні відмітини розвинені слабше . Крім темної сірувато-бурою варіації, зустрічається і яскраво-руда. Поширена ця сова в Південній і Південно-Східної Азії з прилеглими островами, на північ до Японії, Примор'я і Маньчжурії. У нас це перелітний птах, на півдні області поширення осіла.

СОВКА ошейниковая (Otus bakkamoena) найбільш великий вид совок, що зустрічаються в Росії. Загальна довжина її 23-27 см, при розмаху крил 60-65 см і довжині крила 16-17 см. Самки більші за самців. У ошейниковая совки спинна сторона бура з сірим відтінком, з охристо-жовтими плямами, з темно-бурими поздовжніми плямами і поперечними рисками. На задній стороні шиї охристий або жовтуватий полуошейнік, першорядні махові буро-сірі з темним і світлим малюнком, кермові з темними дрібними крапками і поперечними смугами. Горло і зоб білуваті. Черевна сторона охриста з бурими поздовжніми плямами і дрібними поперечними крапками. Оперення цівки і пальців білувате або охристое, без плям. Райдужна оболонка оранжево-жовта або бура, дзьоб бурий, пазурі світло-бурі. Поширена ошейниковая совка в Східній і Південній Азії від Сахаліну, Південних Курильських островів, Примор'я і Японії до Індії, Китаю, Філіппін, Індонезії. Осілий птах, що населяє листяні ліси рівнин і нижнього поясу гір.

СОВКА пустеля (Otus brucei) птах довжиною 20-22 см, з розмахом крил 55-58 см, при довжині крила 15-17 см, важить близько 100 г. Забарвлення дорослих птахів на спинний стороні бліда піщано-сіра з різною домішкою жовтуватих тонів, з неясним більш світлим малюнком і різкими темними наствольними рисками, черевна сторона трохи блідіше, ніж спинна. Обидві статі забарвлені схоже, різниця між ними в розмірах незначна. Пустельна совка - характерна птах Культурного ландшафту і прирічкових тугаев зони пустель Передньої і Середньої Азії. На північ вона поширена до низин Амудар'ї і Сирдар'ї, на схід до Ферганської долини, Таджикистану (включаючи Памір), зустрічається в східному Ірані, Афганістані, Іраку, Палестині, Сіньцзяні. Перелітний птах, що з'являється у нас в кінці березня - початку квітня і відлітає головним чином у вересні. Зимівлі розташовані в Азії, відносно недалеко від гніздовий області, лише трохи південніше. Гніздиться найчастіше в дуплах, іноді займає гнізда інших птахів (наприклад, сорок). Кладка з 4-6 білих яєць. Яйця відкладає в квітні. Самка починає насиджувати після відкладання першого яйця. Насиджування триває близько 4 тижнів. Виводки тримаються разом до серпня. Їжу пустельній совки становлять в основному комахи, як корм цього птаха відзначені також кажани і дрібні птахи.

СИЧ ДОМОВИК (Athene noctua) має довжину 23-28 см, при розмаху крил 57-64 см, довжині крила 15-18 см, важить 160-180 г. Є географічні відмінності в розмірах, самки більші за самців. Забарвлення дорослих самців і самок зверху бура зі світлими білуватими плямами, особливо великими на потилиці, шиї, плечах, крилах. Махові бурі з сіруватими вершинами і білуватим поперечним малюнком, кермові бурі з вохристо-білуватими поперечними смугами. Черевна сторона біла з бурим поздовжнім малюнком, лицьовий диск, подхвостье, цівка білі. Райдужна оболонка жовта, дзьоб жовтувато-бурий, пазурі червонувато-бурі. Будинковий сич широко поширений в Центральній і Південній Європі, в Північній Африці (включаючи Сахару, на південь до Судану, східної частини Ефіопії і Сомалі), в Передній, Середній і Центральній Азії (на південь до Іраку, Афганістану, Белуджістану, на схід до Північного Китаю, Тибету і Кореї). Тримається головним чином у відкритому ландшафті, як у горах, так і на рівнинах. На півночі пов'язаний значною мірою з культурним ландшафтом, на півдні зустрічається переважно в посушливих місцевостях (пустелях, напівпустелях і т. Д.). Осілий птах. Будинковий сич утворює постійні пари, самці і самки тримаються разом і поза періодом розмноження. Гніздиться в норах, в урвищах, в будівлях, іноді в скиртах сіна, мабуть, іноді риє і власні гніздові норки. Власне гнізда у нього немає. Кладка звичайна в квітні, на півдні вже в кінці березня. У ній 4-5, іноді і більше, до 8, білих яєць. Насиджує головним чином самка, протягом приблизно 4 тижнів. У місячному віці пташенята залишають гніздо, але досягають повного росту, коли їм виповниться 5 тижнів. Перший час виведення тримаються разом. Полює будинковий сич і вдень, але головним чином в сутінках і на початку ночі. Їжа складається з гризунів, комах, плазунів і птахів.

Сичик ВОРБЬІНИЙ (Glaucidium passerinum) Найпівнічніше вид Сичик, поширений і в нашій країні. Загальні розміри: довжина 15-17,5 см, розмах крил 35-39 см, довжина крила 9-11 см, вага 55-80 р Самки більші за самців. Загальне забарвлення спинний сторони бура з більш-менш сіруватим відтінком, з білими плямами і білуватим поперечним малюнком на махових і рульових, черевна сторона біла з бурими поздовжніми смужками, з боків зоба і грудей темне з білими мітками пляма. Райдужна оболонка жовта, дзьоб жовтий, пазурі чорні. Пальці ніг густо оперені до кігтів. Горобиний сичик населяє смугу хвойних лісів Європи і Північної Азії. У Європейській частині Росії він доходить до північного кордону лісу на Кольському півострові, Архангельська, в Сибіру приблизно до півночі Байкалу і на схід від до Сахаліну. На південь він поширений до Карпат, Смоленської, Рязанської областей, Бугуруслана, Тюмені, Алтаю, Саян, Забайкалля, басейну Уссурі. Поза межами Радянського Союзу в Азії зустрічається в північній частині Монголії і в Маньчжурії, в Європі - в Скандинавії (до полярного кола), в горах Югославії, Північної Італії і в Піренеях. Це осілий птах, що населяє високостовбурні, переважно хвойні ліси. У негнездовой час відзначаються іноді незначні кочівлі. Гнізда гороб'ячий сичик влаштовує в дуплах найчастіше осик, іноді беріз. Розміри кладки варіюють, мабуть, в залежності від кормових умов. Для Росії відзначалися кладки з 2-3 яєць, в Західній Європі з 4-6, навіть 7 яєць. Яйця білі. Повні кладки бувають з кінця квітня. Насиджування триває близько 4 тижнів. Льотні, які виросли пташенята зустрічаються в кінці серпня. Як і інші тайгові сови, гороб'ячий сичик полює і вдень, і на світанку, і в сутінках. Корм його в основному складають гризуни (хом'яки, лемінги і інші полівки, лісові та будинкові миші), землерийки. Харчується гороб'ячий сичик і дрібними горобиними птахами. Відоме місце в кормовому режимі Сичик займають і комахи, особливо у піднялися на крило пташенят. Для гороб'ячого Сичик характерно збирання запасів їжі, особливо взимку. Ці запаси - убиті Сичик мишоподібні гризуни або дрібні птахи - складаються в дуплах.

Сичик-ЕЛЬФ (Micrathene whitneyi) близький до описаного вище горобиному Сичик. Це крихітна сова, довжиною 12-14 см. У нього відносно велика голова, але слабкий дзьоб і слабкі лапи, що пов'язано, ймовірно, з тим, що він годується дрібними безхребетними. Крила закруглені, в хвості 10 кермових (а на 12, як у інших сов). Забарвлення Сичик-ельфа сірувато-бура на спинний стороні з охристими або білуватими мітками, нашийник білого або бурого кольору, черевна сторона біла з охристими мітками. Райдужна оболонка лимонно-жовта, дзьоб і кігті блідо-бурі. Сичик-ельф - осілий птах пустельних місцевостей півдня США (Нижня Каліфорнія, Арізона) і Мексики. Поширення його тісно пов'язане з гігантськими кактусами сагуаро. У дуплах цих кактусів, найчастіше видовбаних дятлами, і гніздиться сичик, іноді.

(Bubo bubo) має загальну довжину 62-72 см, з розмахом крил 150-180 см, при довжині крила 41-52 см, важить 2,1-3,2 кг. Самки помітно більші за самців, обидві статі пофарбовані однаково. Пугачі, що мешкають в різних частинах ареалу, розрізняються за розмірами і забарвленням. Південні пугачі в загальному менше північних. Типова забарвлення дорослих пугачів така. Спинна сторона строката - на рудувато, жовтому, іноді білуваті тлі є чорно-бурий поздовжній і поперечний малюнок. Першорядні махові у підстав іржавчасто-жовтуваті, ближче до вершини з поперечним чорнуватим малюнком, кермові з неправильними чорнуватими поперечними мітками і крапками по жовтому або вохристих фону. Черевна сторона рудувата, охриста або білувата, з чорними поздовжніми плямами на зобі і грудях і з тонкими бурими або чорнуватими поперечними смужками на череві, боках, подхвостье, горло біле. Райдужна оболонка яскраво-помаранчева або червона, дзьоб і кігті чорні. Молоді птахи забарвлені схоже з дорослими, але трохи блідіше і тьмяніше. Філін - широко поширена кочующая і осілий птах. Відносно місця проживання він нерозбірливий і зустрічається в лісах, степах, пустелях, на рівнинах і в горах (на Тянь-Шані на висоті до 3000 м, в Тибеті навіть до 4700 м). Гніздиться він в Європі, Північній Азії - на півночі до кордону лісу, на сході до Якутії, Сахаліну, Японії, на півдні до Північної Африки, Аравії, Південного Китаю. У Росії пугачі розмножуються в кінці березня - квітні. Гніздо - проста, витоптана самкою ямка, без підстилки, зазвичай на землі (рідко займаються кинуті гнізда інших птахів). У кладці зазвичай 2-3, іноді 4 і навіть 5 яєць. Насиджує самка близько 35 днів. Добре здатними до польоту молоді пугачі стають у віці трохи більше трьох місяців. Серед молодих птахів відзначається велика смертність: пташенят в виводку зазвичай менше, ніж яєць в кладці. Пояснюється це тим, що пугачі починають насиджувати після відкладання першого яйця і тому пташенята різновікові. Годується пугач різними середньої і дрібної величини ссавцями - від зайців (русак і біляк), до дрібних мишоподібних і комахоїдних. Гризуни становлять переважну їжу. Зрідка пугачі нападають і на більших тварин (самки козулі, молоді гірські козли). Велике місце в харчуванні пугача займають також птаха - від великих курячих (глухар, тетерев), хижих (сапсан, тетеревятник, зимняк) до дрібних горобиних. Зрідка пугачі годуються і жабами, і навіть рибами. Філін - нічна і сутінкова птах, але на півночі полює і вдень. В інших країнах пугачі представлені поряд видів, подібних зі звичайним пугачів за будовою і способу життя, але відрізняються за розмірами і забарвленням. Наприклад, в Північній, Центральній і Південній Америці поширений американський пугач (В. virginianus).

СОВА вухатих (Asio otus) має довжину 35-39 см, при розмаху крил 86-100 см, довжині крила 27,5-32 см, важить 240-330 р Самки більші за самців. Самець і самка пофарбовані однаково: спинна сторона охриста з темно-бурими наствольними смугами, з поперечними тонкими плямами і білими мітками на плечових і криють крила. Махові жовтуваті з бурим поперечним малюнком і сіруватими вершинами, кермові іржавчасто-охристі з темно-бурими поперечними смугами і дрібними цяточками. Черевна сторона рудувата, охриста або білувата з широкими поздовжніми і вузькими поперечними темно-бурими смугами. Райдужна оболонка жовта або помаранчева, дзьоб і кігті чорні. Поширена вухата сова в Європі і Північній Азії, на північ до меж високоствольного лісу, на схід до Охотського узбережжя, Примор'я і Японії (Хоккайдо), на південь до Іраку, Середньої Азії, Гімалаїв, Китаю. Мешкає також в Північній Африці, на Канарських островах, в Північній Америці. Тримається в лісах, як в горах, так і на рівнинах. На півночі перелітний, на півдні що кочує або осілий птах. Гніздиться в лісах, зазвичай в старих гніздах, рідше в дуплах, ще рідше на землі. Число яєць 4-5, а в сприятливі по кормових умовах роки і до 7-9 (іноді при масовому «врожаї» гризунів буває осіннє розмноження). Насиджує самка протягом 27-28 днів. Приблизно в чотиритижневий віці молоді стають на крило і залишають гніздо. На прольотах і зимівниках вухата сова, на відміну від інших сов, тримається зазвичай групами або невеликими зграями. Їжу ушастой сови становлять головним чином різні мишоподібні гризуни, птахи в кормовому режимі сови займають незначне місце, а інші хребетні (жаби) і комахи тільки випадкове.

ФІЛІН РИБНИЙ (Ketupa zeylonensis) поширений на Далекому Сході від північного узбережжя Охотського моря до Примор'я, Сахаліну і Курильських островів. Цей вид поширений в Палестині, на південному заході Малої Азії, в Ірані, Індії, на Цейлоні, в Індокитаї і Південному Китаї. У рибного пугача широкі пір'яні вушка, лицьовий диск розвинений слабо. Пальці голі з шипиками на підошовної поверхні, цівки оперені майже повністю пальців. Крила довгі, хвіст злегка закруглений. Розміри великі: загальна довжина близько 70 см, довжина крила 51-56 см. Загальне забарвлення сірувато-бура з охристим відтінком. На лобі, тім'я, потилиці нерізкий поперечний малюнок. Спина і криють крила з темно-бурими поздовжніми плямами і дрібними плямами. Першорядні махові бурі з охристим поздовжнім і поперечним малюнком, кермові з неправильними поперечними мітками. На потилиці, тімені, іноді серед малих криють крила зустрічаються біле пір'я. Горло білувате, груди, боки, черево з вузькими бурими поздовжніми плямами і поперечними рисками на вершинах пір'я. Молодые в первом ходовом наряде сходны с взрослыми. Радужина оранжевая, клюв светло-бурый, пальцы и цевки темно-серые, когти бурые. Группа рыбных филинов, или рыбных сов, представлена в Южной и Восточной Азии и в экваториальной Африке. Это крупные птицы со слабооперенными цевками и неоперенными пальцами. Держатся они в лесистых местностях около водоемов и, как показывает их название, кормятся главным образом рыбой, кроме того, водными беспозвоночными (раки, крабы), при случае мелкими позвоночными — птицами, змеями, ящерицами, лягушками, а также насекомыми. Активны они в сумерках, но также и днем.У кладці звичайно 2, рідше 1-3 яйця, відкладають їх сови в гнізда інших птахів, іноді в дупла, але найчастіше в нори на землі або в берегових уступах. Власних гнізд рибні пугачі не будують. Рибні пугачі - осілі птахи.

Малайського РИБНИЙ ФІЛІН

Довжина тіла 45 см.
Тримається біля водойм, харчуючись рибою, а в разі потреби і жабами, рачками, гризунами і кажанами.

Дивіться відео: Интересные факты - Совы (Липень 2022).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org